Benon napisał(a):
bo jak na razie to wygląda na to że
każdy polewa jak mu się uda i liczy że będzie dobrze.
Zbyt daleko idące wnioski. Pisząc "każdy" masz na myśli siebie i swoich znajomych? Mnie możesz nie zaliczać do swojego "każdy", bo ja policzyłem, przemyślałem i z powodzeniem wcieliłem w życie, a że pojawiają się problemy? Zawsze mogą się pojawić. Strat mrozowych, których można by uniknąć do tej pory nie miałem. Zraszanie nie jest w 100% i w każdych warunkach skuteczną metodą na zabezpieczenie roślin przed mrozem, zwłaszcza dużym mrozem.
Cuda techniki zawodzą, ruski sputnik z nieba leci, bo nie trafił na orbitę, a co dopiero zraszacze.
Poczytaj wątek, a zorientujesz się, że była mowa o potrzebie solidnego planowania instalacji z uwzględnieniem wydajności źródła wody i zapotrzebowania konkretnych urządzeń na wodę. Była mowa o wydajności itp. Nie możesz wymagać, by na forum pojawił się plan uniwersalnej instalacji z niezbędnymi wyliczeniami, bo każdy ma inne warunki i inne potrzeby. Na forum jest wystarczająco dużo informacji do tego, by potrafić samemu znaleźć sprzęt i materiały pozwalające zaplanować instalację antyprzymrozkową.
Na forum wymieniamy się doświadczeniami. Kto umie, skorzysta z doświadczeń innych i na cudzych błędach będzie się uczył. Może są też tacy, którym się marzy, by ktoś za nich usiadł i pół dnia spędził nad projektem instalacji zraszającej?