Teraz jest poniedziałek, 28 kwietnia 2025, 09:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1844 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 123  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Przymrozki
PostNapisane: sobota, 14 marca 2015, 15:19 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):
czy zmrożona nie będzie lepiej chroniła niż sucha?

Piotrze, czynnikiem izolującym w geowłókninie jest nieruchome powietrze zamknięte między włóknami. Woda przewodzi ciepło 20-krotnie lepiej od powietrza i jeżeli wypełni przestrzeń zamiast niego, właściwości izolacyjne będą dużo gorsze. Wprawdzie będzie większe zabezpieczenie przed konwekcją, ale summa summarum ochrona będzie gorsza.

PostNapisane: sobota, 14 marca 2015, 15:27 
Ekspert
Ekspert

Właśnie zmyliło mnie to lepsze przewodnictwo cieplne. Skoro tak się sprawy mają to nie będzie moczenia geowłókniny.
Kuba a co myślisz o polaniu ziemi i zielonego pod geowłókniną?

PostNapisane: sobota, 14 marca 2015, 15:31 
Ekspert
Ekspert

Dzięki, o to mi chodziło.

PostNapisane: sobota, 14 marca 2015, 15:46 
Ekspert
Ekspert

Poza tym jeśli geowłóknina zamarznie to żeby stopnieć pobierze ciepło z otoczenia. Czyli spod okrycia też. Chyba ryzykowne.

PostNapisane: sobota, 14 marca 2015, 16:54 
Ekspert
Ekspert

vanKlomp napisał(a):
Kuba a co myślisz o polaniu ziemi i zielonego pod geowłókniną?

Podlanie samej ziemi jest jak najbardziej wskazane, natomiast moczenie zielonego raczej na nic się nie zda.
Ważne jest jeszcze to, żeby do przymrozków nie spulchniać ziemi, niech będzie wilgotna i ubita.

PostNapisane: niedziela, 15 marca 2015, 09:01 
czeladnik
czeladnik

A ja zawsze jak juz zaczyna rosnąć trawa daje mate czara w miedzyrzedzia. Tak się teraz zastanawiam czy to ma pzytywny czy negatywny wplyw na przygruntowe przymrozki?

PostNapisane: sobota, 11 kwietnia 2015, 08:43 
Ekspert
Ekspert

Dekoracja jak na weselu :)
Obrazek

PostNapisane: sobota, 11 kwietnia 2015, 09:14 
Ekspert
Ekspert

Kiedyś było kilka wywodów na temat wiaderek z wodą obok winorośli (zatrzymuje ciepło i oddaje w nocy). Osobiście między winoroślami rozłożyłem ile się dało baniaków 5l z wodą, leżą sobie całą zimę. :D
Takie "kaloryfery" pod geowłókniną pewnie też byłyby wskazane.
Pod folą stopniowo (jak padają deszcze) napełniam wiaderka i mam małe oczko wodne (różnica w pochmurny dzień w temperaturze przeważnie około 5st.).

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: sobota, 11 kwietnia 2015, 15:41 
Ekspert
Ekspert

No, już trzeba pilnować pogody. W tunelu zaczynają się rozwijać liście faza BBH 11. Pąkulce nabite kwiatostanami aż miło, a tu ochłodzeniem straszą. Chyba na złość te płodne pąki rozwijają się najwcześniej.
Obrazek

PostNapisane: niedziela, 12 kwietnia 2015, 08:05 
Kiper
Kiper

Z tymi temperaturami może być bardzo różnie. W piątek jechałem na ryby. Prognozy pokazywały 1C i tak było na termometrze przy budynku. Termometr samochodowy pokazał już tylko 0,5C a szyby trzeba było lekko skrobać. Jadąc przez miasto było nawet 3C natomiast kilkanaście kilometrów dalej na Odrze było biało i temperatira -2C. Dobrze, że miałem zimową kurtkę. Widać wcale nad rzeką nie musi być cieplej. Teraz zapowiadają krótkie ochłodzenie. Znów wstawię słoneczko do tunelu bo jest już sporo zielonego. Tak wygląda np Gałachad.

Załączniki:
DSC_0485.JPG
DSC_0485.JPG [ 30.73 KiB | Przeglądane 908 razy ]

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

PostNapisane: niedziela, 12 kwietnia 2015, 18:04 
mistrz
mistrz

Zawsze, kiedy chcę zabrać głos na forum na jakiś temat na samym początku zastanawiam się co ja bym zrobił. Zastanówmy się jak chronić winorośl teraz w kwietniu konkretnie, kiedy mamy je już odkopane -bo te nie jeszcze odkryte nie są w zakresie naszych zainteresowań. I tutaj chciałbym przytoczyć na początek kilka przykładów zapewne znanych każdemu z nas:
1. Co stosują z powodzeniem profesjonaliści: zadymianie, zraszanie okrywanie włókniną, ogrzewanie namiotów, akumulatory ciepła (czyli butelki, wiadra czy beczki z wodą), itp.
2. Jak sobie radzą ludzie w surowych warunkach np. na Syberii. Widziałem film jak winorośl została odkopana po zimie i w następny dzień po wyschnięciu owinięta włókniną, położona na ziemi i przykryta folią. Włóknina pozostała aż do czasu, kiedy kwiatostan zaczął kwitnąć a folia była zdejmowana w słoneczne dni w celu przewietrzania, aby ni dostała się do roślin pleśń.
3. Zaobserwujmy jak zachowują się samochody w czasie przymrozków. Na dachach i szybach jest szron, ale w środku woda raczej nie zamarznie. Dlaczego? A no, dlatego, że w środku samochodu jest tak jakby w termosie. Dlatego, że nie ma tam ruchu powietrza i mroźny wiatr tam nie dociera. A więc mamy już pierwszy wniosek, tam są największe straty gdzie są największe ruchy powietrza. Straty, czyli wymiana ciepła są tym większe im szybszy jest ruch powietrza. Namiot foliowy nie ma tak sztywnych osłon jak szyby i blachy samochodu i dlatego zachowuje się trochę inaczej. Nie jest tak bezpieczny.
4. Mój kolega kiedyś kupił dwie skrzynki piwa i jedną zostawił w samochodzie a drugą zaniósł do kotłowni, ale ponieważ był tam bałagan jedyne miejsce wolne było pod oknem. Tam ją zostawił i zapomniał zamknąć okna na noc. W nocy przyszły przymrozki i piwo w samochodzie ocalało a to w kotłowni zamarzło i wszystkie butelki popękały, chociaż temperatura w kotłowni nie spadła poniżej +10 stopni. Dlatego, że mroźne powietrze spadało przez okno na podłogę kotłowni i w pierwszej kolejności trafiało na piwo.
5. Inny mój kolega pracował na Syberii w zimie. Temperatura dochodziła tam czasami nawet do minus 40 stopni a nawet niżej. Jak splunął, to na ziemię spadał już sopel lodu. Jednak nie odmroził sobie nosa ani palców. Dlatego, że nie było tam wiatru. Ludzie chodzili w walonkach a miejscowi dodatkowo owijali buty słomą i polewali wodą, i ta, kiedy zamarzła była dodatkowym izolatorem chroniącym przed mrozem. Zdawałoby się, że tylko puszyste i suche materiały są najlepszym izolatorem ciepła, ale tak jakoś do końca nie jest przynajmniej na powierzchni ziemi. Inaczej i chyba i na odwrót jest z izolacją w ziemi, czy raczej pod ziemią, w glebie.
6. Posadziłem kiedyś dość dawno temu w bardzo mokrą i deszczową jesień dwie sadzonki winorośli. Jedną wsadziłem bezpośrednio w ziemię prawie błoto a na drugą miałem w worku przygotowaną tylko lekko wilgotną mieszankę ziemi z dodatkami. W nocy przyszedł mróz i nastała zima. Na wiosną ta w błocie przemarzła a ta druga przeżyła bez uszczerbku.
Stąd wniosek, że sucha i pulchna ziemia jest lepszym izolatorem ciepła jak mokra.

Wracając teraz do ochrony części naziemnej krzewu przed przymrozkami powiedziałbym, że każda metoda jest dobra jak i zastosowanie kilku metod naraz jest również dobrym rozwiązaniem. Moim zdaniem nie zaszkodzi jednoczesne zraszanie i okrywanie włókniną, gdyż nie zaszkodzi samo zraszanie i samo okrywanie winorośli. Należy tylko szczelnie owinąć roślinę włókniną, aby w środku nie hulał wiatr. Najlepszy efekt uzyskalibyśmy gdyby na włókninę została nałożona jeszcze dodatkowo szczelna folia a pod folię dać jakiś akumulator ciepła. W tym miejscu chciałbym wspomnieć coś o włókninie. Proponuję w swojej broszurce http://www.winogrona.org/images/8/8c/Po ... %80%A6.pdf zastosowanie geowłókniny innej jak podawali tutaj moi szanowni koledzy -oni proponują agrowłókninę o gramaturze 50 g/m2 a ja proponuję geowłókninę białą o gramaturze 150 g/m2. Taką włókninę o szerokości chyba 2 lub 2,5 m zakupiłem na Allegro i bardzo ją polecam do stosowania.
http://www.winogrona.org/index.php?title=Trestan

PostNapisane: niedziela, 12 kwietnia 2015, 18:35 
mistrz
mistrz

Wszystko to ładnie nam objaśniłeś :D Należy tylko pamiętać o jednym, mróz i przymrozki to całkowicie inne problemy. Okrycie zimowe, (bez względu jakie by ono nie było)nijak nas nie zabezpieczy przed majowymi przymrozkami. To samo w drugą stronę.
W maju krzewy są już w stanie wegetacji , i żadne zabezpieczenia mrozowe, opóźniane odkrywanie, płacz łozy nie opóźnią na tyle wegetacji aby zabezpieczyć krzewy przed zimnymi ogrodnikami.

PostNapisane: niedziela, 12 kwietnia 2015, 21:27 
przedszkolak
przedszkolak

W poruszanych materiałach mowa jest podstawowo o możliwych metodach zabezpieczenia przed przymrozkami. Wydaje mi się, że w tym temacie istotne jest przewidywanie powstawania przymrozków. Trafiłem kiedyś na artykuł "OCHRONA ROŚLIN PRZED PRZYMROZKAMI" dr Waldemara Tredera w Haśle Ogrodniczym (6/2005) w którym opisuje metodę Kammermanna, służącą do przewidywania dla najbliższego poranku minimalnej temperatury powietrza przy gruncie. Odbywa się to w oparciu o pomiar temperatury termomet­rem zwilżonym.
Czy zatem ktoś z forumowiczów wykorzystuje tą metodę, jeśli tak to czy się ona sprawdza?

Bogusław

PostNapisane: niedziela, 12 kwietnia 2015, 21:49 
mistrz
mistrz

krzysiekm42 napisał(a):
W maju krzewy są już w stanie wegetacji , i żadne zabezpieczenia mrozowe, opóźniane odkrywanie, płacz łozy nie opóźnią na tyle wegetacji aby zabezpieczyć krzewy przed zimnymi ogrodnikami.

No właśnie. Czy komuś udało się kiedyś powstrzymać start latorośli (późnym odkrywaniem, późnym cięciem itp) do drugiej połowy maja? No chyba tylko tyle różne zabiegi opóźniające mogą dać, że 5 centymetrowe latorośle trochę łatwiej próbować zabezpieczać przed przymrozkiem niż takie 20 cm.

PostNapisane: niedziela, 12 kwietnia 2015, 22:08 
Ekspert
Ekspert

Z wiosennymi przymrozkami radiacyjnymi jest niemal odwrotnie. Wiatr i wilgoć to nasi sprzymierzeńcy. Sucha, bezwietrzna, gwieździsta, chłodna noc to to powód do zmartwień. Gdy wieje wiatr i jest duża wilgotność powietrza przymrozek radiacyjny nie wystąpi.

marek61 napisał(a):
W poruszanych materiałach mowa jest podstawowo o możliwych metodach zabezpieczenia przed przymrozkami. Wydaje mi się, że w tym temacie istotne jest przewidywanie powstawania przymrozków. Trafiłem kiedyś na artykuł "OCHRONA ROŚLIN PRZED PRZYMROZKAMI" dr Waldemara Tredera w Haśle Ogrodniczym (6/2005) w którym opisuje metodę Kammermanna, służącą do przewidywania dla najbliższego poranku minimalnej temperatury powietrza przy gruncie. Odbywa się to w oparciu o pomiar temperatury termomet­rem zwilżonym.
Czy zatem ktoś z forumowiczów wykorzystuje tą metodę, jeśli tak to czy się ona sprawdza?

Tak, to temperatura punktu rosy. Niektóre stacje pogody mierzą ten parametr. Gdy temperatura punktu rosy około godziny 19 wskazuje dajmy na to -2*C przy bezchmurnym niebie, jest duże prawdopodobieństwo że w nocy lub nad ranem taka temperatura będzie przy gruncie o ile nie zachmurzy się w międzyczasie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1844 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 123  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1