Teraz jest sobota, 20 grudnia 2025, 15:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 28 sierpnia 2012, 22:30 
Ekspert
Ekspert

kilis napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
Waldi777 posadził pod koniec kwietnia br. sadzonki i prosił o radę.

Otrzymał poradę obrywania liści i ogłwiania zdrowych młodych roślin 1,8m w pierwszej połowie sierpnia :shock: :!:
Uważam to za podstawowy błąd :!: :!:

Czy Ty umiesz czytać ze zrozumieniem? Czy masz urojenia?

Takie teksty to na forum oneta albo gazety
Cytuj:
Czy ja mu poradziłem oberwać wszystkie liście?

A czy ja gdzieś tak napisałem ?
Ogławianie to skracanie wierzchołka wzrostu
I kto tu ma urojenia ?
Cytuj:
Sadzonka ma ponad 2m i ma tych liści całą masę łącznie z pasierbami. Oberwanie 5-8 dolnych liści, które są najstarsze i najmniej asymilują przyśpieszy drewnienie pnia.

Potrzebne są na to dowody naukowe ? czy obrywanie dolnych liści przyspiesza drewnienie pędu jednorocznej sadzonki. :?: :shock:
Cytuj:
Jesteś tak dociekliwy szukaj wytłumaczenia naukowego.

To Ty musisz udowodnić ,że obrywanie liści przyspiesza drewnienie ; zanim poradzisz to komukolwiek
Cytuj:
Mi wystarczy praktyka i zdanie bardziej doświadczonych.

Tobie może wystarczać.
Ale nie polecaj tego innym.
Cytuj:
W przyszłym roku jak obetniesz na dwa oczka to nie dość że system korzeniowy się dostosuje i tym samym zmniejszy, to jeszcze w sezonie pewnie karzak urośnie Ci na 4m.

Takich bzdur o zmniejszaniu się systemu korzeniowego przy cięciu na 2 oczka to już dawno nie czytałem :lol: :!: :!:
PS
Wszyscy dyskutanci w tym wątku byli przeciwni obrywaniu liści i ogławianiu jednorocznych sadzonek (w pirwszej dekadzie sierpnia) a nie tylko ja ! Próbujesz zrobić zadymę , wybierając taką formę dyskusji jak np. na forum ONETU.
Prowokacja ?

PostNapisane: środa, 29 sierpnia 2012, 09:26 
Ekspert
Ekspert

Ja niczego nie będę udowadniał. Wystarczy, że zrobili to inni.
Udowodnij, że jeśli zostawisz liście tak jak są to sadzonka zdrewnieje tak samo szybko.
Po co by to robili na setkach hektarów u Niemców? Nudzi im się. Walczą z bezrobociem i dają proste zajęcie do pracy?
Myślisz, że sadzonka która ma 5m system korzeniowy, jest w stanie go utrzymać mając tylko jedno oczko?
Na odwrót. Spróbuj posadzić krzaka z 5 łozami i jednym korzonkiem. Sądzę, że część rośliny padnie.
System korzeniowy i góra muszą być dostosowane. Udowadniał tego nie będę. Jeśli ktoś to zaburza jego sprawa.

8 sierpnia to już czas na drewnienie, poza tym nie kalendarzem się operuje a stanem krzaków. Może i 15 byłby lepszy, ale sądząc po wielkości krzaków Waldiego777 nie ma to tak wielkiego znaczenia.

PostNapisane: środa, 29 sierpnia 2012, 10:41 
Kiper
Kiper

kilis napisał(a):
Myślisz, że sadzonka która ma 5m system korzeniowy, jest w stanie go utrzymać mając tylko jedno oczko?
Na odwrót. Spróbuj posadzić krzaka z 5 łozami i jednym korzonkiem. Sądzę, że część rośliny padnie.
System korzeniowy i góra muszą być dostosowane. Udowadniał tego nie będę. Jeśli ktoś to zaburza jego sprawa.

Nie rozumiem tej części. Jak sadzonka ma mieć 5m korzeń ? Krzew nie zredukuje korzeni bo obetniesz łozę. Korzenie są te same, wystrzeli mocniej z pozostawionych oczek. Jeżeli chodzi o stary krzew 5m korzeni i owe jedno oczko, to puści z tego oczka w takim tempie, że po kilku dniach będzie parę metrów i masę pasierbów.

Twoja odwrotność nie ma sensu, przede wszystkim dlatego, że to są cięcia jesienne albo wiosenne. Ty przedstawiasz sytuację w trakcie wegetacji, jeżeli w trakcie wegetacji ucina się mocno to co u góry, korzeń w końcu się dostosuje. Ale też nie od razu, najpierw silnie wypuści nowe zielone. Ale jak w kółko będzie obrywane to w końcu umrze cała roślina z korzeniem. Natomiast dla rośliny cięcie zimowe to cięcie jednorazowe, nawet jeśli poprawiane wielokrotnie, bo temperatury są niskie i roślina jest w uśpieniu. To tak jakby czas spowolnił. Jak się budzi już do życia to soki idą normalnie z tych korzeni co były ale w te oczka co pozostały. Dzięki temu można uzyskać silne grube pędy a nie mnóstwo cienkich.

Co do liści obrywania się nie wypowiadam, bo nie wiem nic na ten temat 8)

PostNapisane: środa, 29 sierpnia 2012, 11:28 
Kiper
Kiper

Temat poszedł w innym kierunku.Stare i młode winorośle.
Mam parę jesiennych wysadzeń które nie osiągnęły odpowiedniej grub.dług. obojętnie w jakim stadium będą
przed zimą zostaną do 1 oczka obcięte i muszą na drugi rok od nowa startować z najmocniejszego oczka najlepiej
by było oczko z pierwotnej części.Jeżeli zastawiłbym 2.3 oczka przezimować i cieńsze od długopisu a wystartuje
ostatnie górne oczko silnie i z tego na drugi rok będę chciał mieć pień, to po latach zastanę ukarany niedożywianiem
góry latorośli.Poświęcenie jednego roku się opłaci dla mnie to zrozumiałe, cienki roczny przyrost -znaczy słabe ukorzenienie.
Mocne ukorzenienie -silny jednoroczny wzrost.Sam na własnej skórze się przekonałem dlatego polecam dalej.

PostNapisane: środa, 29 sierpnia 2012, 12:10 
Ekspert
Ekspert

georg napisał(a):
.....Poświęcenie jednego roku się opłaci ........

Nie zawsze to będzie poświęcenie. Często w drugim roku można już ukształtować ramię, jeśli krzew silnie rośnie.

PostNapisane: środa, 29 sierpnia 2012, 14:27 
mistrz
mistrz

Zaintrygował mnie wątek wpływu obrywania dolnych liści na lepsze drewnienie winorośli. Nie ukrywam, że w przypadku części moich roślin kiepskie drewnienie jest istotnym problemem, dalatego prosiłbym Cię Kilis o rozwinięcie tego tematu.

PostNapisane: środa, 29 sierpnia 2012, 15:39 
Ekspert
Ekspert

Nie wypowiem się naukowo, bo nie mam podstaw. Stosuję to od 3 lat przy sadzeniu młodych krzaków, jeśli są odpowiednio grube i wyrośnięte, jeśli nie to w drugim roku.
Może jak Wesoły będzie miał net i czas, to przytoczy parę info o tym jak to dokładnie robią Niemcy.
Co do 5m korzenia to widziałem po odkopaniu skarpy przy winnicy takie właśnie były korzenie. Aż nie do uwierzenia, tyle że gleba lessowa.
Co do drewnienia, możemy teoretyzować. Pień bez liści nie pobiera azotu z powietrza. Roślina tracąc liście nie będzie miała jak odżywiać tej części. Zacznie szybciej drewnieć niż góra.
ps
bombadil może pH gleby masz za niskie. Pryskaj doraźnie nawozami z potasem, albo alkalinami P-K. przy okazji niszczą grzybki.

PostNapisane: czwartek, 30 sierpnia 2012, 13:31 
przedszkolak
przedszkolak

Trochę podłączę się pod temat by nie zakładać kolejnych.
Otóż mam zamiar wysadzić kilka sztuk winorośli różnych odmian - deserowych jak i nie dla siebie. Mieszkam w małopolsce w rejonie czarnoziem. Oczywiście ziemię przygotuje - wykopę dołki na 60cm dam obornika i planuje przysypać ziemią zmieszaną z torfem+ kamieniami drobnymi- wapienie. Czy taka ziemia będzie odpowiednia dla winorośli ??
Sadzonki zamówiłem u Kapitana.
Marcin.
P.S kolejna pasja po pszczelarstwie ;)

PostNapisane: czwartek, 30 sierpnia 2012, 19:44 
Ekspert
Ekspert

Marcinbees napisał(a):
Trochę podłączę się pod temat by nie zakładać kolejnych.
Otóż mam zamiar wysadzić kilka sztuk winorośli różnych odmian - deserowych jak i nie dla siebie. Mieszkam w małopolsce w rejonie czarnoziem. Oczywiście ziemię przygotuje - wykopę dołki na 60cm dam obornika i planuje przysypać ziemią zmieszaną z torfem+ kamieniami drobnymi- wapienie. Czy taka ziemia będzie odpowiednia dla winorośli ??
Sadzonki zamówiłem u Kapitana.
Marcin.
P.S kolejna pasja po pszczelarstwie ;)

Jesli masz czarnoziem topokiego grzyba mieszasz . Skąd zes to wytrzasnął chłopie?

PostNapisane: czwartek, 30 sierpnia 2012, 21:32 
Kiper
Kiper

Marcinbees napisał(a):
czarnoziem - dam obornika i planuje przysypać ziemią zmieszaną z torfem+ kamieniami drobnymi- wapienie. Czy taka ziemia będzie odpowiednia dla winorośli ??

:o mocne

Ja mam glinę poniżej łopaty do tego kwaśno, i nic nie cudowałem, a Ty masz czarnoziem i wymyślasz. :mrgreen:

PostNapisane: wtorek, 4 września 2012, 16:34 
Kiper
Kiper

W kontekście odbywającej się tu dyskusji na temat obrywania liści polecam artykuł zamieszczony w tym wątku: post125827.html
Piszę tu o tym dlatego, że w dyskusji mówiliśmy o znaczeniu liści dla fotosyntezy. Nie było mowy natomiast o takim elemencie, jak kierunek przepływu asymilatów w latorośli. Otóż asymilaty z dolnej części pędu (a więc z dolnych liści), zasilają wierzchołkową część latorośli, podczas gdy asymilaty z części górnej pędu zasilają dolną część latorośli (a więc także owoce). To wywraca chyba do góry nogami nasze dotychczasowe poglądy na ten temat. A w odniesieniu do poruszanego tu problemu wnosi tyle, że liście z dolnej części pędu nie mają wpływu na jego dojrzałość, lecz na wzrost części zielonych - wierzchołka.

PostNapisane: wtorek, 4 września 2012, 17:48 
Ekspert
Ekspert

PiotrSz napisał(a):
W kontekście odbywającej się tu dyskusji na temat obrywania liści polecam artykuł zamieszczony w tym wątku: post125827.html
Piszę tu o tym dlatego, że w dyskusji mówiliśmy o znaczeniu liści dla fotosyntezy. Nie było mowy natomiast o takim elemencie, jak kierunek przepływu asymilatów w latorośli. Otóż asymilaty z dolnej części pędu (a więc z dolnych liści), zasilają wierzchołkową część latorośli, podczas gdy asymilaty z części górnej pędu zasilają dolną część latorośli (a więc także owoce). To wywraca chyba do góry nogami nasze dotychczasowe poglądy na ten temat. A w odniesieniu do poruszanego tu problemu wnosi tyle, że liście z dolnej części pędu nie mają wpływu na jego dojrzałość, lecz na wzrost części zielonych - wierzchołka.

Piotrze ładnie przetłumaczyłeś artykuł, ale tutaj chyba trochę namieszałeś. W artykule jest mowa o zmianie z upływem czasy strefy (umowne miejsce) od którego asymilanty płyną w dół i w górę. Generalnie z czasem ta strefa przesuwa się ku górze. Nie oznacza to jednak, że asymilanty z dolnych liści płyną ku górze i odwrotnie. Asymilanty z liści, które znajdunją się w danej strefie zasilają tą strefę czyli z czasem coraz więcej liści z dołu pracuje dla gron. Ja to tak rozumiem.

PostNapisane: środa, 5 września 2012, 13:52 
Ekspert
Ekspert

Wygląda na to, że góra po połowie sierpnia bez problemu poradzi sobie bez dolnych liści. Owoców nie ma, więc nie ma czego karmić. Przestanie się odżywiać dół, co może spowodować szybsze drewnienie pnia.
Jedyne co to wg artykułu należy zostawić dłuższe i więcej pasierbów.

Wg mnie Kapitanie jest trochę inaczej, jeśli mówimy o latoroślach z gronami na zeszłorocznym ramieniu.
Wieżchołkowe liście z czasem przenoszą asymilanty zamiast w górę to w dół. Czarne strzałki są coraz krótsze a czerwone dłuższe i idą w dół. Tak wynika z rysunku. Z czasem coraz więcej liści z góry pracuje dla gron. Te z dołu robią to cały czas.

PostNapisane: środa, 5 września 2012, 17:57 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):
@ kilis
Trochę się zdrzemnąłeś, dyskusja przeniosła się tutaj uprawa/usuwanie-lisci-w-okolicach-gron-artykul-z-galati-sk-t7799.html

Jeszcze raz przypominam temat wątku :
Drewnienie jednorocznych sadzonek !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
a nie obrywanie lub nie obrywanie liści około gron !!!!!!!!!!
ZB
PS
I nie spać w czasie wegetacji ! :mrgreen:
Handel na ale drogo nie zwalnia z myślenia ! :lol:

PostNapisane: środa, 5 września 2012, 19:49 
Ekspert
Ekspert

Więc czemu piszesz tutaj Kapiatanie o tamtym temacie? A w tym o gronach, których nie ma.
W tamtym wątku jest o gronach w tym o pniu na jednorocznej sadzonce.
Jedno i drugie chyba nie przeszkadza sobie. Odpowiadam tylko na Twoją tezę.

Cytuj:
Drewnienie jednorocznych sadzonek !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

heavy? to Ty? jakaś zaraza.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1