Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 22:48

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 4 września 2012, 16:25 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 5 grudnia 2008, 01:00
Posty: 862
Lokalizacja: Poznań
Ponieważ temat usuwania liści koło gron wciąż budzi kontrowersje, postanowiłem zamieścić tu tłumaczenie świeżego dość artykułu na ten temat ze znanego nam wszystkim portalu galati.sk. Uważam, że warto go przeczytać, gdyż zdecydowanie uzupełnia on naszą wiedzę o elementy, które dotychczas były pomijane we wszystkich naszych dyskusjach.
Link do oryginału: http://www.galati.sk/index.php?page=2012/08/03

PRZERYWANIE LIŚCI W OKOLICY GRON

Prawidłowo przeprowadzona czynność obrywania liści w strefie owocowania służy nie tylko ochronie gron przed chorobami grzybowymi, ale ma także znaczący wpływ na jakość owoców i wina.
Podstawową rolą liści winorośli jest fotosynteza, która zapewnia wzrost pędów i rozwój całego krzewu, a w szczególności wpływa na jakość owoców. Wsparciu procesu fotosyntezy zachodzącego w krzewie służy prawidłowe i bardzo staranne usuwanie liści czy pasierbów w okolicy gron, co jest istotne dla osiągnięcia jak najwyższej produkcji i jakości wina, ale także dla ochrony gron przed poparzeniem słonecznym i chorobami grzybowymi.
Aby prawidłowo regulować jakość gron i wina, przyjrzyjmy się, jaką rolę odgrywają poszczególne liście w procesie fotosyntezy.

Znaczenie liści dla właściwego rozwoju krzewu
Kierunek przepływu asymilatów zmienia się wraz z przebiegiem wegetacji. Wiosną, po pękaniu pąków, ruch asymilatów ma kierunek akropetalny [od nasady pędów ku wierzchołkom ? przyp. tłum.], zatem asymilaty w latoroślach płyną z liści w górę, ku wierzchołkom wzrostu.
Po kwitnieniu, na początku tworzenia się jagód, aż do pełnej dojrzałości winogron, strefa oddzielająca w latorośli akropetalny kierunek ruchu asymilatów od kierunku nasadowego (w dół, do części nasadowej i gron) przemieszcza się na winorośli zawsze ku górze (patrz obrazek). Liście w dolnej [trzeciej] części latorośli charakteryzują się najwyższą intensywnością fotosyntezy do fazy kwitnienia, natomiast po kwitnieniu siła ich asymilacji stopniowo maleje. W fazie kwitnienia i mięknięcia jagód, najwyższą aktywność fotosyntetyczną mają liście w środkowej części latorośli. Po zmięknięciu jagód największe znaczenie z punktu widzenia dobrej dojrzałości gron i gromadzenia substancji zapasowych mają przede wszystkim liście ze szczytowej części latorośli, włącznie z liśćmi na pasierbach.
Obrazek
Znaczenie rozwiniętych liści pasierbów dla jakości gron i gromadzenia substancji zapasowych jest bardzo duże. Dlatego też nie należy ich usuwać, skracamy je dopiero później, podczas uszczykiwania wierzchołków latorośli.
Obrazek
Przykład prawidłowo uformowanej ?ściany liści? widać na załączonym zdjęciu, gdzie obok głównych liści wyraźnie widoczne są też liście pasierbów.
Obrazek
Dla porównania ?ściana liści? z wszystkimi pasierbami wyłamanymi. Zostały tylko liście na pędzie głównym, których działalność ulega ograniczeniu wraz z postępem wegetacji. Brakuje liści z pasierbów, które dla zapewnienia wysokiej jakości gron są szczególnie potrzebne w fazie mięknięcia i dojrzewania.
Obrazek

Przerywanie liści w strefie owocowania
Czynniki ograniczające obrywanie liści w okolicy gron:
    ? każdy liść pełni bardzo dużą rolę w dobrym dojrzewaniu winogron,
    ? ochrona gron przed bezpośrednim promieniowaniem słonecznym, którą zapewniają właśnie liście w tej strefie. Promieniowanie słoneczne ? podczerwone (powodujące porażenie słoneczne) i ultrafioletowe UV-B (powodujące poparzenia) ? może nie tylko zaszkodzić wielkości plonu, ale także znacznie pogorszyć jakość wina.
Czynniki uzasadniające obrywanie liści w okolicy gron:
    ? doświetlenie gron jest istotne z punktu widzenia ich rozwoju jakościowego, m.in. rozmieszczenia cukrów w jagodach, rozpadu disacharydów na glukozę i fruktozę. Doświetlenie aktywuje też enzym odpowiedzialny za transport cukrów,
    ? grona położone w przewiewnym środowisku, nie zagęszczone i przynajmniej częściowo oświetlone są znacznie bardziej odporne na infekcje różnych chorób, jak np. mączniak rzekomy i prawdziwy czy różne pleśnie.

Kiedy i w jaki sposób dokonać samego przerywania liści w strefie owocowania
O terminie i sile cięcia należy decydować w oparciu o konkretne warunki rozwoju winorośli, warunki klimatyczne w danym roku, uwarunkowania uszkodzeń słonecznych, wrażliwość odmiany, wymagania dotyczące planowanego typu wina.
Termin:
    ? w zależności od odmiany: w przypadku odmian czerwonych można ostrożnego przerywania liści dokonać wcześniej, niż w przypadku białych. Z krzewów odmian czerwonych można ostrożnie usunąć liście w okolicy gron już w fazie po kwitnieniu,
    ? w zależności od ekspozycji roślin: liście po wschodniej stronie można oberwać już po kwitnieniu, a po zachodniej stronie w fazie mięknięcia jagód,
    ? uzasadnienie wczesnego obrywania liści: wzmocnienie skórek jagód. Dzięki temu jagody są wytrzymalsze, stają się odporniejsze na choroby. Takie jagody nadają się również bardziej na późne zbiory w celu uzyskania wysokiej jakości winogron,
    ? zastosowanie obrywania liści w fazie mięknięcia jest zasadne dla zwiększenia aromatycznej dojrzałości odmian białych,
    ? w latach suchych (jak np. rok 2012) i w przypadku lokalizacji o słabszym wzroście, mniejszym ulistnieniu krzewów, obrywanie liści powinno być bardzo ograniczone albo zupełnie zaniechane. Należy usunąć tylko pasierby i to wyłącznie w okolicy gron. Pozostałe pasierby należy zostawić, a przy silnym wzroście uszczykiwać, podobnie jak pęd główny,
    ? koniec czerwca ? początek lipca nie jest odpowiednim terminem dla obrywania liści. W tej fazie jagody są bardzo wrażliwe np. na porażenie słoneczne czy oparzenia,
    ? w przypadku odmian wrażliwych na promieniowane słoneczne usuwamy jedynie pasierby w okolicy gron, wyłamywanie pozostałych pasierbów mogłoby doprowadzić do pogorszenia jakości gron i wina, dlatego je pomijamy,
    ? liście należy przerywać najpóźniej miesiąc przed spodziewanym zbiorem.
Sposób:
    ? w przypadku odmian wrażliwych na promieniowanie słoneczne usuwać należy w okolicy gron jedynie pasierby,
    ? z usuwaniem liści w okolicy gron nie wolno przesadzić. Usuwamy w razie potrzeby maksymalnie 1 do 2 liści tak, aby strefa owocowania była przewiewna, ale grona nie były całkowicie odsłonięte.
Zdjęcie prezentuje optymalny zakres przeprowadzonego przerywania liści w strefie owocowania. Grona są swobodne i przewiewne, ale w większości chronione przed bezpośrednim promieniowaniem słonecznym przez liście.
Obrazek

_________________
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny


Ostatnio edytowano wtorek, 4 września 2012, 18:45 przez PiotrSz, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 września 2012, 16:28 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 5 grudnia 2008, 01:00
Posty: 862
Lokalizacja: Poznań
I osobno uwagi na temat tłumaczenia. Tłumaczenie jest moje i bardzo starałem się, żeby było poprawne merytorycznie i po polsku a nie po polskiemu. Za wszelkie niedociągnięcia przepraszam, za uwagi dziękuję.
Samo tłumaczenie nie jest dosłowne, gdyż starałem się unikać kalek językowych, a przede wszystkim dlatego, że w języku polskim brakuje odpowiedników niektórych zwrotów stosowanych w międzynarodowej literaturze. Przykłady:
    ? odlistenie ? przerywanie liści, czyli usuwanie części z nich w celu przerzedzenia (leaf pulling, effeuillage),
    ? zóna strapcov ? strefa owocowania, a więc okolica gron (fruiting zone),
    ? listová stena ? ściana liści, chyba odpowiednik ang. canopy (baldachim), terminy, który wciąż nie dorobił się polskiego odpowiednika,
    ? fazy fenologiczne rozwoju winorośli nie zawsze mają identyczne definicje w poszczególnych językach.
W razie wątpliwości zawsze można sięgnąć słowackiego oryginału.

_________________
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny


Ostatnio edytowano wtorek, 4 września 2012, 17:35 przez PiotrSz, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 września 2012, 17:31 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 12 czerwca 2009, 01:00
Posty: 142
Lokalizacja: Leszno
Dziękuje Piotrze. Ten artykuł wniósł bardzo dużo do zrozumienia procesów zachodzących w liściach iw całej winorośli w różnych okresach rozwoju.
Pozdrawiam.
Zbyszek z Leszna


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 września 2012, 18:34 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 5 grudnia 2008, 01:00
Posty: 862
Lokalizacja: Poznań
kapitan napisał(a):
PiotrSz napisał(a):
(...) Nie było mowy natomiast o takim elemencie, jak kierunek przepływu asymilatów w latorośli. Otóż asymilaty z dolnej części pędu (a więc z dolnych liści), zasilają wierzchołkową część latorośli, podczas gdy asymilaty z części górnej pędu zasilają dolną część latorośli (a więc także owoce). To wywraca chyba do góry nogami nasze dotychczasowe poglądy na ten temat (...).

Piotrze ładnie przetłumaczyłeś artykuł, ale tutaj chyba trochę namieszałeś. W artykule jest mowa o zmianie z upływem czasy strefy (umowne miejsce) od którego asymilanty płyną w dół i w górę. Generalnie z czasem ta strefa przesuwa się ku górze. Nie oznacza to jednak, że asymilanty z dolnych liści płyną ku górze i odwrotnie. Asymilanty z liści, które znajdunją się w danej strefie zasilają tą strefę czyli z czasem coraz więcej liści z dołu pracuje dla gron. Ja to tak rozumiem.

(Odpowiadam tu, żeby ewentualna dyskusja znalazła się w tym wątku.)

Hmm. Ja zrozumiałem to inaczej. Gdyby było tak, jak ja zrozumiałem, wówczas zgadzało by się to, co jest w artykule, a mianowicie, że z punktu widzenia odżywienia i dojrzewania gron dolne liście są zbędne (i je usuwamy), a największe znaczenie mają liście położone w części wierzchołkowej. Ale sam nie wiem... może się mylę.
Mam nadzieję, że skoro na tym forum tyle jest mądrych głów, uda nam się to rozwikłać, z korzyścią dla wszystkich. Szkoda by było, żeby rzecz pozostała bez wyjaśnienia.

EDIT:
Jak tak sobie analizuję, to myślę, że możesz mieć rację.

_________________
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 września 2012, 19:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1720
Lokalizacja: Łazy (Jura)
No dzięki za ekstra informacje. Co roku się miotam czy obrywać czy nie. Zdania są podzielone, tutaj przynajmniej wiemy jakie są za i przeciw.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 września 2012, 19:52 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): sobota, 17 marca 2007, 01:00
Posty: 592
Lokalizacja: Krosno
Dzięki Piotrze że zadałeś sobie trud przetłumaczenia tego artykułu. Myślę, że wielu trochę zrewiduje swój pogląd na usuwanie liści w pobliż gron (szczerze mówiąc nie mogę już patrzeć na poobrywane liście na odcinku pół metra). Trzeba trochę wyczucia i uwzględnienia tych czynników o których jest mowa w artykule. Z obrywaniem dolnych liści nie ma co przesadzać. Te liście też są potrzebne - pracują na cały krzew.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 września 2012, 19:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
No i brakuje informacji że odmian białych się nie odsłania - rumieńce jagód w owocach na wina są niepożądane.
Wytwarzają się polifenole które potem lubią się utleniać.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 września 2012, 19:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5938
Lokalizacja: dolnośląskie
PiotrSz napisał(a):
Obrazek




Myślę, że rysunek wiele wyjaśnia. Im bliżej końca dojrzewania tym więcej liści (licząc od dołu) asymiluje na korzyść gron. Ja to tak interpretuję.

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 września 2012, 20:22 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 12 czerwca 2009, 01:00
Posty: 142
Lokalizacja: Leszno
Na forum ukraińskim czytałem artykuł Bielikowej w którym zalecała zastępowanie dolnych liści pasierbami wyrosłymi u ich nasady. Tłumaczyła to małą wydajnością asymilacji u starych liści. Jeden stary liść zastępowany jest dwoma, lub trzema młodymi liśćmi.
Pozdrawiam.
Zbyszek z Leszna


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 września 2012, 20:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 1 września 2007, 01:00
Posty: 1957
Lokalizacja: małopolska
Tak chyba [ interpretacja kapitana] nalezałoby rozumiec rysunek . Zwłaszcza czerwona strzałkę na dół . Zbyszek

_________________
ga ga chwała bohaterom


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 września 2012, 20:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 1 września 2007, 01:00
Posty: 1957
Lokalizacja: małopolska
narabz napisał(a):
Na forum ukraińskim czytałem artykuł Bielikowej w którym zalecała zastępowanie dolnych liści pasierbami wyrosłymi u ich nasady. Tłumaczyła to małą wydajnością asymilacji u starych liści. Jeden stary liść zastępowany jest dwoma, lub trzema młodymi liśćmi.
Pozdrawiam.
Zbyszek z Leszna

Jesli usuwac pasierby w fazie okołokwitnieniowej [wg. Glosa]to zwyczajnie nie urosną i nie bedą mogły niczego zastąpic . Bardziej wierze w winiarzy morawskich ,bo to przerobówki . Czy na pewno chodzi o przerobowe ?Zbyszek

_________________
ga ga chwała bohaterom


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 5 września 2012, 09:43 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 5 grudnia 2008, 01:00
Posty: 862
Lokalizacja: Poznań
OK. Czyli z artykułu wynika, że w poszczególnych fazach rozwoju winorośli największą wydajnością w dostaraczaniu kwiatom/owocom substancji odżywczych charakteryzują się liście, które zaznaczyłem zieloną obwódką.


Załączniki:
1.jpg
1.jpg [ 40.86 KiB | Przeglądane 26934 razy ]

_________________
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 5 września 2012, 12:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 4 lipca 2006, 01:00
Posty: 5938
Lokalizacja: dolnośląskie
Tak by wynikało. Ale pośrednio wynika jeszcze coś innego, a mianowicie to że rolę tych dolnych starych liści nie zaznaczonych przez Ciebie powinny przejąć o wiele młodsze liście na pasierbach wyrosłych z katów tych liści. W żadnym wypadku latorośl nie powinna zostać "goła".

_________________
****


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 5 września 2012, 20:44 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 12 czerwca 2009, 01:00
Posty: 142
Lokalizacja: Leszno
Piotrze [Kapitan] faktycznie było o deserowych.
Pozdrawiam.
Zbyszek z Leszna


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 5 września 2012, 20:49 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 12 czerwca 2009, 01:00
Posty: 142
Lokalizacja: Leszno
Przepraszam. Odpowiedz była do Zbyszka [zypsek]


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: bendkos i 25 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO