fels napisał(a):
ZbyszekTW napisał(a):
Także porównanie warunków w Kaliforni do Polski, jest "trochę" nietrafione...
Gdzie za ocean sięgać, tu w Europie to lato było najcieplejsze w historii.
4 slajd pokazuje ten nasz pechowy zimny sierpień.
https://www.reddit.com/r/europe/comment ... on_record/Wysłane z mojego SM-A415F przy użyciu Tapatalka
Ale patrząc na mapę to statystykę podbija głównie Rosja i skandynawia, u nas niby też trochę cieplej, ale już Francja czy zach Hiszpania/Portugalia zdecydowanie zimniejsze... Trzeba pamiętać że statystycznie to ty i pies macie po 3 nogi...
-- środa, 8 września 2021, 14:12 --
zbyszekB napisał(a):
Cytowane tu linki do pomiarów SAT i GDDC nie uwzględniają winorośli, sumują wszystkie średnie temp. 10 i powyżej 10 st.C
Dla winorośli to okres kwiecień-październik. Nie zawsze i nie wszędzie cały październik. W październiku tylke ten okes dopóki przymrozek -3st nie zmrozi liści. Taki przymrozek kończy wegetację winorośli i dalsze liczenie sat i gddc nie ma już sensu.
Przeglądając pomiary stacji meteo widać, że nie uwzględnia się tam przymrozków -3st.C i liczy się dalej.
Pomiary za styczeń- marzec i listopad-grudzień łatwo odjąć od całorocznego sat, ale za październik już trudniej , bo nie wiadomo kiedy był ten przymrozek więc trzeba szukać w innych pomiarach wg tej stacji.
A nawet gdy już i to znajdziemy i uwzględnimy to i tak nie ma pewności ,że w naszej lokalizacji oddalonej np. o kilka kilometrów od stacji meteo przymrozek wystąpił w tym samym czasie
Błędy dla winorośli mogą być bardzo duże
Jeżeli ktoś opiera się na danych stacji meteo to cieszy się ze swojego siedliska, bo ma tak jak w Odessie

ale odmian tam rosnących nie posadzi bo mu nie dojrzeją

Ja w swoich pomiarach uwzględniam pierwszy przymrozek - zapytanie SQL szuka w danym roku pierwszego dnia (powyżej sierpnia) gdy temperatura minimalna osiągnie co najmniej -3 i to zatrzymuje dalsze naliczanie SAT. A zdarzało się że taki przymrozek pojawiał się dopiero w listopadzie, albo nawet w grudniu (chyba ze 2 razy tak było).
Odrębna kwestia to którą temp. brać - na dwóch metrach, czy przygruntową - ta druga pokazuje zwykle szybciej przymrozek, i bliżej jej do wysokości gron niż 2m.. ale z tego co wiem to SAT wg poprawnej metodologii powinno się mierzyć na 2m...
A stacja meteo jest niecały kilometr ode mnie- oczywiście zawsze może być dylemat na ile są różnice, ale wydaje się że dla ogólnej info o lokalizacji przy takiej odległości nie ma co kruszyć kopii