Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 19:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 459 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 31  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: lato 2020
PostNapisane: niedziela, 28 czerwca 2020, 18:48 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Powtórka z wczoraj, czyli upalny, słoneczny dzień, a przed wieczorem deszcz i lekka burza od strony Wrocławia. Raz na 10 lat taki rok musi być. Niemieckie roczniki winiarskie podają to aż nadto, zatem pokory i cierpliwości. Co mnie cieszy, brak mączniaka prawdziwego, który trawił moją uprawę. Sezon jest niesamowitym sprawdzianem dla uprawy ekologicznej vinifer prowadzonej wg starych metod. Oczywiście wkrótce może się to zmienić na niekorzyść, ale trzeba być dobrej myśli.
Dzisiaj ogławiałem krzewy i przeprowadziłem zielone żniwa, także w uprawie na piachu, gdzie likwidowałem nadmiarowe latorośle i kwiatostany na Chasselas.

PostNapisane: niedziela, 28 czerwca 2020, 20:14 
Ekspert
Ekspert

minka napisał(a):
Rozumiem, że te plamy to MP, skoro kuracja idzie w stronę wodorowęglanu potasu.
... Więc zrozum mój niepokój w stosunku do nowego krzewu, bo w ogrodzie staram się używać chemii oszczędnie i wolałabym, żeby nowe nabytki mieściły się w moim skromnym standardzie profilaktyki i leczenia.
Proszę jeszcze o radę kiedy ew. uzyć Alkalinu i czy po kwitnieniu siegnąć po jakiś środek typu Zato albo Ridomil (na stare krzaki)...
Przepraszam, ale nie wskazałem Ci, że plamy są od MP, podpowiedziałem Ci tylko, żebyś robiła zwykłą profilaktykę a że wiem, że sporo uprawiasz na murach i ogólnie masz zapatrywania "eko" to środki oparte na wodorowęglanie potasu wydawały mi się tu jakimś kompromisem. Środki te działają głównie na M.p, ale w pewnym zakresie też na M.rz, (patrz w "Ochrona winorośli" str.34, tabela 4).
Co do użycia Alkalinu na stronie Intermagu w opisie poszczególnych środków jest wyszczególnione wskazania ile i kiedy w odniesieniu do winorośli. Uprzedzając Twoje szukanie dodam, że po kwitnieniu i w czasie rozwoju owoców jest dobry czas na Alkaliny.
Oczywiście środki te w sytuacji dużej presji chorób mogą okazać się niewystarczające. Stąd np. propozycja dodania siarkolu do węglanu. Gorzej z M. rz. zwłaszcza w drugiej części sezonu.
O ZATO wspominaliśmy w innym wątku: choroby-i-szkodniki/szara-plesn-t3192-45.html#p232492

PostNapisane: poniedziałek, 29 czerwca 2020, 09:33 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
KrzysztofB napisał(a):
Dolnoslonzok napisał(a):
Kwiatostany padają jedne po drugich

Jak padają? więdną czy jakoś inaczej?

Zasychają, łamią się, czarnieją. Mam niebywale duże liście w tym roku i wiążę to z dużą ilością azotu.
Zacytuję dr. Mazurka, gdyż to pasuje do uprawy historycznej - gleba, azot i chłodna, deszczowa pogoda na początku kwitnienia:
"(...)Jak zapewne pamiętamy z literatury, kwitnienie nakłada się z fazą intensywnego wzrostu latorośli. Ta konkurencyjność jest bardzo niekorzystna. Jeżeli w glebie jest wystarczająca zawartość azotu i wilgoci, to wzrost latorośli jest intensywny, ale często brakuje pokarmów do wykarmienia kwiatostanów. Występuje wtedy nie tylko obsypywanie zawiązków kwiatów, ale wręcz zasychanie całych kwiatostanów. Ten niekorzystny dla plonowania efekt występuje najczęściej na wilgotnych i ciężkich glebach gliniastych, a przede wszystkim płytkich, w których korzenie nie mogą się przebić głębiej w poszukiwaniu dodatkowych pokarmów. Problem zaopatrzenia krzewów w pokarmy może się w sumować z chłodną i deszczową pogodą podczas kwitnienia, wtedy problem się pogłębia.(...)"

Wczoraj usuwałem kwitnące kwiatostany Chasselas na piachu (sadzone 8 kwietnia) i tam nic takiego nie zaobserwowałem.
Od godz. 6 rano pada nieustannie.

PostNapisane: poniedziałek, 29 czerwca 2020, 18:49 
mistrz
mistrz

Dzisiaj w chrzanowskim znowu gradobicie (pierwsze w miniony piątek). Przyroda w sumie zredukowała latorośle o ok. 30%. Ciekawe czy w ogóle w tym roku będą owoce, biorąc pod uwagę że kwitnienie przebiega w ekstremalnych warunkach: deszcz -> upał -> grad -> deszcz

PostNapisane: wtorek, 30 czerwca 2020, 05:15 
czeladnik
czeladnik

Po sobotniej nawałnicy krzewy w Jaśle.

Temat późnego kwitnienia już mam z głowy ;-)ObrazekObrazek

Wysłane z mojego Moto G (5) przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: wtorek, 30 czerwca 2020, 07:38 
Ekspert
Ekspert

No Mateusz szczerze współczuję, lepiej stracić owoce niż rośliny, latorośle. Teraz krzewy muszą odbudować się od nowa.

PostNapisane: wtorek, 30 czerwca 2020, 07:53 
Ekspert
Ekspert

No szlak by trafił.
U mnie drabina oparta o drewutnię fruwała, na szczęście niedaleko...

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: wtorek, 30 czerwca 2020, 08:02 
czeladnik
czeladnik

jawormcz11 napisał(a):
No Mateusz szczerze współczuję, lepiej stracić owoce niż rośliny, latorośle. Teraz krzewy muszą odbudować się od nowa.
Taki mamy klimat.
Tyle dobrze, że krzewy 8 letnie i mają stałe ramiona to powinno być ok.

Patrząc ile ludzie potracili dobytku czy upraw to moje hobbystyczna winniczka to błachostka.

PostNapisane: wtorek, 30 czerwca 2020, 08:36 
Ekspert
Ekspert

U mnie aż tak źle nie było chociaż tyle deszczu nie widziałem przynajmniej od 10 lat.Część moich krzewów też zmasakrował przymrozek ale popuszczały z pąków zapasowych i jest nadzieja na przyszły rok.
PS Dali co masz taką dżunglę pod krzewami?

PostNapisane: wtorek, 30 czerwca 2020, 08:39 
nowicjusz
nowicjusz

minka napisał(a):
......
Na Biance z kolei są dziurki, co wskazuje na to, iz jakieś małe stworzonka zrobiły sobie delikatesy na lisciach. Nigdy nie zwalczałam szkodników na winorośli, na zeżartym lisciu niczego nie widzę, poza dziurami.

U mnie podobnie, to efekt gradobicia sprzed 3-4 tygodni. Niestety na uszkodzeniach w czasie deszczu pojawia się pod wpływem wilgoci pleśń, chociaż niekoniecznie szara.
Liście pleśniejące, uszkodzone i zbrązowiałe usuwam, zdrowe na razie obserwuję, pokarmu nie braknie, pasierby już rosną...
(Oryginały zdjęć pod linkiem)
https://drive.google.com/file/d/1WwstvJ ... sp=sharing
https://drive.google.com/file/d/12GnyS_ ... sp=sharing

Załączniki:
grad 21.jpg
grad 21.jpg [ 160.57 KiB | Przeglądane 497 razy ]
grad 11.jpg
grad 11.jpg [ 155.95 KiB | Przeglądane 497 razy ]

PostNapisane: wtorek, 30 czerwca 2020, 08:47 
Ekspert
Ekspert

Dali napisał(a):

Temat późnego kwitnienia już mam z głowy ;-)https://uploads.tapatalk-cdn.com/202006 ... 92c858.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202006 ... 3f4206.jpg]

Dali, szczerze współczuję.
To właśnie o tej nawałnicy pisałam, która się rozdzieliła nade mną, część poszła na wschód- Jasło,
część na zachód- Gorlice
Twój Skołyszyn dwa rzuty beretem ode mnie.
Jednym słowem moją winnicę ominęła masakra. :o

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: wtorek, 30 czerwca 2020, 09:01 
czeladnik
czeladnik

jokaer napisał(a):
Dali napisał(a):

Temat późnego kwitnienia już mam z głowy ;-)https://uploads.tapatalk-cdn.com/202006 ... 92c858.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202006 ... 3f4206.jpg]

Dali, szczerze współczuję.
To właśnie o tej nawałnicy pisałam, która się rozdzieliła nade mną, część poszła na wschód- Jasło,
część na zachód- Gorlice
Twój Skołyszyn dwa rzuty beretem ode mnie.
Jednym słowem moją winnicę ominęła masakra. :o
Powyższe zdjęcie jest z samego Jasła gdzie w krótkim czasie skopało z nieba 100mm deszczu z gradem. Tam mam moje najstarsze 30 krzewów.
W oddalonym o 15km skołyszynie było lepiej. Na krzewach są liście tyle że bardzo podziurawione, większość wierzchołków połamana i pozostały nieliczne kwiatostany.Obrazek

PostNapisane: wtorek, 30 czerwca 2020, 09:10 
czeladnik
czeladnik

vanKlomp napisał(a):
U mnie aż tak źle nie było chociaż tyle deszczu nie widziałem przynajmniej od 10 lat.Część moich krzewów też zmasakrował przymrozek ale popuszczały z pąków zapasowych i jest nadzieja na przyszły rok.
PS Dali co masz taką dżunglę pod krzewami?
Wolne moce przerobowe idą na młodą winnice gdzie utrzymuje czarny ugór. Te 30 krzewów bianca, aurora, MF nawet jak nie obkoszone w porę dają sobie świetnie rady.

PostNapisane: wtorek, 30 czerwca 2020, 18:33 
Ekspert
Ekspert

"Pstrokatość" już zarodnikuje

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: środa, 1 lipca 2020, 04:25 
Ekspert
Ekspert

Od wczoraj mamy tak: https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=33223 .
Na razie bez chorób, choć trzeba być czujnym. Pinot Gris, Pinot Meunier, Pinot Noir i Pinot Blanc:
https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=33225 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=33226 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=33227 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=33228

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 459 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 31  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1