Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 17:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 476 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Lato 2019
PostNapisane: sobota, 21 września 2019, 03:29 
przedszkolak
przedszkolak

TatOR napisał(a):
Damian chcesz powiedzieć że miałeś tylko 1 stopień w foliaku?
Ja dopiero w niedzielę będę w domu. Mam nadzieję że nie będzie spustoszenia takiego jak w maju gdzie mi 95% krzaków zamarzło.

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

Tak, ale tunel ciągle ma jeszcze wyjęte drzwi i otwarte wywietrzniki. Zdemontowałem po przymrozkach wiosennych co by mi ich wiatr nie włamał.

PostNapisane: sobota, 21 września 2019, 05:58 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
ZbyszekTW napisał(a):
Dzisiaj u mnie też z rana +4*C. I to na domu, 3 metry nad ziemią.

Przymrozków jeszcze we wrześniu nie miałem nigdy - czyżby w tym roku :cry:

U mnie to druga połowa października jest i była typowym czasem początku przymrozków (niewielkich, ale jednak), choć pamiętam przymrozek wrześniowy w 1994 r. na Michała, czyli w moje imieniny wypadające 29 dnia miesiąca. Patrząc jednak na to, że wegetacja w tym roku ruszyła po raz kolejny o miesiąc wcześniej, to wrześniowe przymrozki, czyli przesunięte z października wydają się logiczne.
Dzisiaj nad ranem było już cieplej (+7 st.C), ale jeszcze najbliższa noc ma być w okolicach +5.
Prognozy pokazują dla płd.zach. pogodę do wtorku, środy i ponad 20 st.C, zatem można jeszcze przetrzymać grona na krzewach.
Szpaki całą armadą siedzą teraz na liniach wysokiego napięcia w promieniach wschodzącego Słońca i obserwują okolice, gdzie by coś podjeść.

PostNapisane: niedziela, 22 września 2019, 09:27 
Kiper
Kiper

Ponieważ już jesień to poniżej coś do poczytania na nowy sezon jak znalazł:
http://www.inhort.pl/files/sor/poradnik ... orosli.pdf

PostNapisane: poniedziałek, 23 września 2019, 03:52 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Dzięki za opracowanie. Pierwszy dzień jesieni to pierwszy dzień nowego sezonu, jak mówią ogrodnicy.
A lato pożegnało nas wczoraj piękną, słoneczną pogodą z temperaturą ca.+24,+25 st.C. Dzisiaj pierwszy dzień jesieni i ma być powtórka z wczoraj.
A tu modliszka w moim ogrodzie (zdjęcie z soboty). Kolczaki są w moim ogrodzie już wszędzie, a od ubiegłego roku widujemy modliszki.
https://wino.org.pl/forum/Thread-MOJA-W ... #pid392422

PostNapisane: niedziela, 19 stycznia 2020, 20:29 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
newrom napisał(a):
Wapno magnezowe wprowadza do gleby Mg, ALE trzeba pilnować stosunku Mg:K bo na tym się przejechałem :-/

Zapamiętałem to zdanie i do niego wracam
Mądrzy piszą o zalecanym stosunku Potasu do Magnezu 3,5-7:1
Ja mam 2:1 ale przy poziomie magnezu 1,7mg/100g gleby

Powinienem podnosić ten magnez osobno (poza stosowaniem nawozu kompleksowego z mgnezem 2,7%)???

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: niedziela, 19 stycznia 2020, 20:58 
Kiper
Kiper

Ja bym dał wapno magnezowe (bo glebę mam ciężką i ciągle bliżej kwaśnej niż zasadowej - do tego większość nawozów zakwasza), a do tego potas. Forma potasu zależy od zasobności kieszeni i warunków, ja używałem soli potasowej bo miałem praktycznie zerowe zasolenie (część roślin nie lubi chlorków). Lepiej by było saletrę potasową, tylko tu z kolei pojawia się kwestia ceny. Na kilka arów jeszcze idzie przełknąć.
Gdybym miał glebę zasadową to raczej użyłbym siarczanu magnezu.
A w tym roku (bo wapno magnezowe reaguje dość wolno) rozważyłbym nawożenie dolistne Mg i ew K.
Aha, nie jestem specjalistą. Zalecenia w SChR kosztują grosze i wyliczą Ci ile czego na podstawie wyników analizy gleby. Jak sobie zażyczysz to nawet uwzględniając konkretną markę nawozu.
Ja dostałem zalecenia nawet z uwzględnieniem różnic między hybrydami, a viniferą w zalecanym odczynie gleby.
Bo podałem informację że "winnica", a nie podałem co chcę sadzić :)

PostNapisane: niedziela, 19 stycznia 2020, 21:14 
Kiper
Kiper

newrom napisał(a):
Ja bym dał wapno magnezowe (bo glebę mam ciężką i ciągle bliżej kwaśnej niż zasadowej - do tego większość nawozów zakwasza), a do tego potas. Forma potasu zależy od zasobności kieszeni i warunków, ja używałem soli potasowej bo miałem praktycznie zerowe zasolenie (część roślin nie lubi chlorków). Lepiej by było saletrę potasową, tylko tu z kolei pojawia się kwestia ceny. Na kilka arów jeszcze idzie przełknąć.
Gdybym miał glebę zasadową to raczej użyłbym siarczanu magnezu.
A w tym roku (bo wapno magnezowe reaguje dość wolno) rozważyłbym nawożenie dolistne Mg i ew K.
Aha, nie jestem specjalistą. Zalecenia w SChR kosztują grosze i wyliczą Ci ile czego na podstawie wyników analizy gleby. Jak sobie zażyczysz to nawet uwzględniając konkretną markę nawozu.
Ja dostałem zalecenia nawet z uwzględnieniem różnic między hybrydami, a viniferą w zalecanym odczynie gleby.
Bo podałem informację że "winnica", a nie podałem co chcę sadzić :)
Przy moim ph 4,1 sole potasowe odpadają. Do uzupełnienia potasu używam siarczanu potasu i Alkalin kb+si.
Dzięki za odp, przy okazji gdzies kupię dolomit magnezowy, niech przez lata uwalnia ten magnez. Teraz zamówiłem kredę na dodatkowe wiosenne wapnowanie.

PostNapisane: niedziela, 19 stycznia 2020, 21:33 
Kiper
Kiper

Siarczany zakwaszają glebę. Zastanów się czy oprócz kredy nie użyć https://www.ekowap.pl/products/magnez-75-25
To mielony i granulowany nawóz, też powinien dość szybko reagować bo ma dużą powierzchnię czynną i formę tlenkową - czyli ostrożnie i nie za dużo na raz.

PostNapisane: niedziela, 19 stycznia 2020, 21:38 
Ekspert
Ekspert

fels napisał(a):
(...) Teraz zamówiłem kredę na dodatkowe wiosenne wapnowanie.

Wiosenne wapnowanie radziłbym Ci wykonać najpóźniej do marca. Jest mało opadów, a wapno potrzebuje wody do przemieszczania. W marcu może być już problem.

PostNapisane: środa, 19 lutego 2020, 08:46 
Ekspert
Ekspert

uprawa/lato-2019-t12755-255.html?hilit=alkalin#p220246

sajko71 napisał(a):
dziadek2 napisał(a):
0,5% Alkalin KB+Si...
Już wiem dlaczego u mnie oprysk Alkalinu na grona jest skuteczny a u innych nie, bo ja grona pryskam/olewam/moczę/topię w stężeniu 0,8% i to u mnie "pali" grzybnie a nie pieści :wink: W tym stężeniu to i pH oprysku będzie wyższe. A 0,5% to używam na młode liście na początku sezonu. Na razie jakieś opowieści o poparzeniach trzymam na półkach z bajkami, bo skutków ubocznych przez lata nie zaobserwowałem. No może raz, jak 1% użyłem na bardzo młode przyrosty i brzegi kilku listków poczerniały, ale i tak to nie miało większego wpływu na późniejszy rozwój krzewu. Jednak jeśli ktoś się obawia to można zlać grona w wyższym stężeniu a potem dolać wody i opryskać liście w niższym (ale po co te obawy?). Dodam, że "Alkainki i wodorowęglanki" skuteczne są na początku infekcji, ale jak przegapi się ten moment to najskuteczniejszy jest niestety sekator.

Może się kiedyś przyda

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: poniedziałek, 13 lipca 2020, 17:41 
Kiper
Kiper

dziadek2 napisał(a):
Siarka, alkalin, węglan i wodorowęglan potasu, soda, może jeszcze coś, ale szukałem chęci na "aledrogo' i nie znalazłem :)
Zabawne. Szukając po treści aukcji "węglan potasu kwaśny" wyskoczyły suplementy, chińskie zupki i kiepskie karmy dla kotów.

Przy okazji walki z grzybami można przeżyć chemiczną drugą młodość, choć tak na prawdę w technikum chemii nie lubiłem :-)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 476 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32

Strefa czasowa: UTC + 1