Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 13:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 16 czerwca 2015, 17:27 
Kiper
Kiper

Dziurawe liście to tak jak pisał Kapitan - przymrozki, pierwsze trzy owady to larwy biedronki. Ja podlewam tylko młode sadzonki, zaraz po sadzeniu i może jeszcze kilka razy jak jest długo sucho. Nigdy nie podlewałem starszych krzewów od rocznych nawet jak widać było, że "flaczeją" na upale, a ziemię mam piaszczystą. Być może gnicie kwiatostanów to powód dużej wilgoci w gruncie.

Wino jest przyjacielem mędrców i nieprzyjacielem pijaków.

PostNapisane: wtorek, 16 czerwca 2015, 17:41 
przedszkolak
przedszkolak

A jakie macie doświadczenie z jakością zapylania jak deszcze padają? Dzisiaj akurat nie ale ledwo zaczęły kwitnąć i 2-3 dni deszczów ;/

Paweł

PostNapisane: wtorek, 16 czerwca 2015, 17:58 
Kiper
Kiper

Piotrze,mączniak rzekomy to zdj. nr 5? .To może być odbicie świetlne.

Piotr

PostNapisane: wtorek, 16 czerwca 2015, 19:28 
Ekspert
Ekspert

Nie. Te brązowe, nekrotyczne plamy wyglądają mi na mączniaka. Co jest pod spodem?

PostNapisane: wtorek, 16 czerwca 2015, 19:42 
przedszkolak
przedszkolak

kapitan napisał(a):
Daj spokój tym robaczkom i przestudiuj watek o przymrozkach, a dowiesz się skąd te dziurawe liście i osypujące się kwiatostany. Sytuacja powtarza się co roku, dlatego na tę okoliczność napisałem jakiś czas temu ten post uprawa/przymrozki-t8783-690.html#p162735 . Masz tam też rzekomego. Wg mnie są to ślady po zaawansowanej infekcji pierwotnej i możesz się spodziewać wtórnej.

Looknąłem na podany wątek, i w sumie to przymrozków u mnie nie było, ale ze 3-4 razy takie -2 nad ranem się trafiło, coś po 15 maja jak pamiętam dobrze.
Ten rzekomy, to te liście z brązowymi plamami jak mniemam? W poprzednim sezonie był owszem nalot taki białawy ale i na liściach i na gronach na Solarisie i takiej nieznanej mi odmianie.
U sąsiada także. A Seyval najlepiej to znosił bo nie miał żadnych śladów.

Wtedy praktycznie nie podlewałem krzewów, a gdy opisane objawy wystąpiły to opryskiwałem na mączniaka prawdziwego.
W tym sezonie, te brązowe plamy to na razie 2 krzewy Seyval'a. Solaris i nieznana odmiana na razie nie wykazują chyba problemu.

Czy wystarczy oberwać zarażone liście, czy profilaktycznie czymś prysnąć?

kapitan napisał(a):
Nie. Te brązowe, nekrotyczne plamy wyglądają mi na mączniaka. Co jest pod spodem?

Tam gdzie obrazki z plamami , to jest ten sam liść. Ostatnie zdjęcie to właśnie od spodu liść sfotografowany.
Widać tylko brąz, żadnej pleśni czy białego nalotu.

Aż idę raz jeszcze sprawdzę.

A jednak coś chyba tam siedzi, to w sumie jednak tylko 1 liść na
1. Spód liścia
Obrazek Obrazek

2. Góra liścia
Obrazek Obrazek

Ostatnio edytowano wtorek, 16 czerwca 2015, 19:56 przez woxy, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: wtorek, 16 czerwca 2015, 19:54 
Ekspert
Ekspert

woxy napisał(a):
... w sumie to przymrozków u mnie nie było, ale ze 3-4 razy takie -2 nad ranem się trafiło, coś po 15 maja jak pamiętam dobrze.

Kolego to były te przymrozki czy nie było?
-2 przez 3-4 ranki to nie dziwota, że Twoje krzewy i kwiaty wyglądają jak wyglądają. -2 potrafi zmasakrować krzewy.

PostNapisane: wtorek, 16 czerwca 2015, 20:00 
przedszkolak
przedszkolak

Zodiak napisał(a):
woxy napisał(a):
... w sumie to przymrozków u mnie nie było, ale ze 3-4 razy takie -2 nad ranem się trafiło, coś po 15 maja jak pamiętam dobrze.

-2 przez 3-4 ranki to nie dziwota, że Twoje krzewy i kwiaty wyglądają jak wyglądają. -2 potrafi zmasakrować krzewy.

Jeśli -2 to przymrozek, to fakt były. Pierwszym razem okrywałem agrowłókniną zimową, ale przy zakładaniu i zdejmowaniu potrafiły
się uszkodzić (obłamać) latorośle (nie miałem jeszcze wtedy rozciągniętych drutów).
Postanowiłem więc, że co będzie to będzie, no i teraz właśnie widzę co będzie, a właściwie jest :(

PostNapisane: wtorek, 16 czerwca 2015, 20:05 
Ekspert
Ekspert

woxy napisał(a):
Zodiak napisał(a):
woxy napisał(a):

Jeśli -2 to przymrozek, to fakt były. (

Tak -2 do spory przymrozek.

PostNapisane: wtorek, 16 czerwca 2015, 23:05 
Kiper
Kiper

Cytuj:
4. Znalazłem kilka sztuk takich larw (ni to stonka młoda, no to jakieś coś inne), ale liście na których siedziały były całe. Oraz 2 inne owady.

Tylko nie ubijaj tych larw biedronek. Larwa zajada najwięcej mszycy. U mnie cała czereśnia jest w larwach, ładnie ją wyczyściły i drzewo rośnie dalej, bez oprysków.

PostNapisane: środa, 17 czerwca 2015, 06:19 
przedszkolak
przedszkolak

Jeśli to larwy biedronki, to fajnie, migruję je na śliwę bo atak zielonej mszycy nastąpił, niech sobie larwy pojedzą :)

PostNapisane: środa, 17 czerwca 2015, 06:46 
Ekspert
Ekspert

woxy z Twojego opisu wynika, że w ub roku faktycznie miałeś MP. Te brązowe plamy to na 99,9% ślady po infekcji pierwotnej MRz. Jeżeli nie było żadnego oprysku to taka jedna plama mogła wyprodukować miliony zarodników, które poleciały na sąsiednie liście i krzewy. Teraz prawdopodobnie oczekują na sprzyjające warunki do dokonania infekcji wtórnej. Jeżeli nie doszło do obfitego zarodnikowania to będzie to duże szczęście. Przeprowadź dokładna lustrację w poszukiwaniu kolejnych plam.
Coś dla Ciebie:
http://winnicakapitana.blogspot.com/201 ... komym.html
http://winnicakapitana.blogspot.com/201 ... -mroz.html

PostNapisane: środa, 17 czerwca 2015, 08:00 
Ekspert
Ekspert

Woxy - uważam, że oprócz przymrozków, które zdeformowały ogólnie liście miałeś też nalot ogrodnicy niszczylistki, która powygryzała dziury w liściach i obżarła pąki kwiatowe.

PostNapisane: środa, 17 czerwca 2015, 09:01 
Ekspert
Ekspert

DarekRz napisał(a):
Woxy - uważam, że oprócz przymrozków, które zdeformowały ogólnie liście miałeś też nalot ogrodnicy niszczylistki, która powygryzała dziury w liściach i obżarła pąki kwiatowe.

Też tak myślę. To nie ona jest (na 4 zdjęciu z robaczkami)podczas pracy.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: środa, 17 czerwca 2015, 19:56 
przedszkolak
przedszkolak

kapitan napisał(a):
Te brązowe plamy to na 99,9% ślady po infekcji pierwotnej MRz. Jeżeli nie było żadnego oprysku to taka jedna plama mogła wyprodukować miliony zarodników, które poleciały na sąsiednie liście i krzewy. Przeprowadź dokładna lustrację w poszukiwaniu kolejnych plam.
Coś dla Ciebie:
http://winnicakapitana.blogspot.com/201 ... komym.html
http://winnicakapitana.blogspot.com/201 ... -mroz.html

Dziękuję kapitanie za informacje, poczytam chętnie. Przeglądnąłem dzisiaj wszystkie krzewy i tylko ten jeden liść ze zdjęcia miał plamy brązowe. Co do oprysków, to na wiosnę pryskałem zdaje się siarkolem, a w roku poprzednim coś na MP tylko nie pamiętam już dokładnie nazwy.

DarekRz napisał(a):

Chyba masz rację, ten owad na 4 zdjęciu do niej podobny z tego co na necie wynalazłem. Tylko zastanawia mnie kiedy te robale mi to zeżarły, chyba nocą. No i też dziwne bo tylko 1 sztukę tej niszczylistki znalazłem.

PostNapisane: środa, 17 czerwca 2015, 20:02 
Ekspert
Ekspert

woxy napisał(a):
...Co do oprysków, to na wiosnę pryskałem zdaje się siarkolem, a w roku poprzednim coś na MP tylko nie pamiętam już dokładnie nazwy.
...

Mówiąc szczerze to jestem w szoku.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1