Mikolaj napisał(a):
1. Chciałbym robić wino czerwone i białe. Czy biorąc pod uwagę powyższe informacje będzie właściwym wyborem zestaw: regent 20 szt, c.cortis 4 szt ( do kupażu do regenta), 24 souvignier gris?
A jeśli tak to na jakich podkładkach, czy ma to znaczenie?
SG jest późną odmianą i mało sprawdzoną jeszcze. Poczytaj sobie odmianowy wątek na temat SG. Na początek lepiej wybrać coś sprawdzonego np. Johanniter lub inne. Z takiej ilości wino będziesz miał przede wszystkim na własny użytek, więc posadź coś co ci będzie smakować. Nad Regentem też sie warto zastanowić. Bez beczki wina wychodzą dość przeciętne, z kolei na beczkę 25szt to mała ilość.
Cytuj:
2. Czy rzędy w kierunku E - W będą lepsze niż S-N? Myślę że tak, wiatry wieją z zachodu i chyba wiejąc wzdłuż rzędów pomogą zachować zdrowotność roślin?
Na płaskim zawsze N-S jest lepsze.
Cytuj:
3. Przygotowanie gleby do nasadzeń - myślę żeby koparką małą wykopać rowy na głębokość około pół metra, w tych rowach na dno nasypać solidną ilość obornika krowiego ( mam dojrzały) , dodać też wapna, wymieszać z glebą i na wiosnę w taką glebę sadzić winorośl. Ma to sens?
Zrób badanie gleby w SChR. Potem zdecydujesz. Jak masz teren zarośnięty zo zrób orkę przed zimą.
Cytuj:
5. Pytanie trochę na później - jaki sposób prowadzenia winorośli polecacie? Myślałem o stałym sznurze na wysokości około 70-80 cm. Wydaje mi się że to wygodne i zabezpiecza przed przymrozkami trochę.
Jak nie jesteś pigmejem to na 90 cm. Mniej plecy bolą. Czy Royat czy Guyot zdecydujesz później, albo zdecyduje za ciebie życie