Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 16:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 16 lutego 2014, 22:51 
Ekspert
Ekspert

A ja wątpię w sensowność tak prostego określenia godzin najlepszej fotosyntezy, że po piętnastej i już. Kiedy mamy lipiec, sierpień, to światła i dnia jest w bród. Odmienna sytuacja jest z początkiem października, gdzie po 15tej, to już zaczyna się wieczór. Wątpię czy rośliny wówczas grymaszą, gardząc południowym słońcem, raczej łapią co się da. Danych nie mamy, pozostają domniemania, przeczucia lub opinie.

PostNapisane: niedziela, 16 lutego 2014, 23:45 
mistrz
mistrz

Sprawa jest prosta, w godzinach południowych gdy jest największa intensywność światła jest też najwyższa temperatura i transpiracja
i rośliny żeby nie tracić dużych ilości wody zamykają szparki oddechowe, a jak szparki są zamknięte to drastycznie spada dostępność
dwutlenku węgla, który jest potrzebny do fotosyntezy. Z tym, że w krajach cieplejszych od naszego ma to większe znaczenie, a u nas
jeśli temperatura przekracza 30C, ewentualnie panuje susza.

PostNapisane: poniedziałek, 17 lutego 2014, 00:15 
Ekspert
Ekspert

A ja chciałbym się dowiedzieć jaki areał posiadasz.Bo ostatnio pisałeś o scianach budynków gospodarczych, i altanie.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: poniedziałek, 17 lutego 2014, 01:26 
Ekspert
Ekspert

poszukiwacz napisał(a):
Danych nie mamy, pozostają domniemania, przeczucia lub opinie.

Wystarczy przeanalizować krzywe wydajności fotosyntezy i wyciągnąć wnioski.
TUTAJ są uproszczone, ale oddające istotę sprawy. Wracając do tematu przewodniego, ogólnie rzędy orientuje sie w kierunku N-S z odchyłkami w jedną, bądź drugą stronę, w zależności od ukształtowania terenu. Nikt nie zawraca sobie głowy żadnymi kalkulatorami i obliczaniem długościa cienia. Zrób rekonesans po regionach winiarskich, to się przekonasz.

PostNapisane: poniedziałek, 17 lutego 2014, 08:24 
Ekspert
Ekspert

czeslaw napisał(a):
Sprawa jest prosta, w godzinach południowych gdy jest największa intensywność światła jest też najwyższa temperatura i transpiracja
i rośliny żeby nie tracić dużych ilości wody zamykają szparki oddechowe, a jak szparki są zamknięte to drastycznie spada dostępność
dwutlenku węgla, który jest potrzebny do fotosyntezy. Z tym, że w krajach cieplejszych od naszego ma to większe znaczenie, a u nas
jeśli temperatura przekracza 30C, ewentualnie panuje susza.

Ma znaczenie. Samo spowolnienie fotosyntezy w największe upały nie jest najgorsze.
Może nie w całej Polsce jest to problem, ale ja odniosę się do Lubelszczyzny. Zimy bywają u nas surowe, ale za to lato jest często upalne, a w połączeniu z najwyższym usłonecznieniem w kraju, grona wystawione w południe na pełne słońce doznają poparzeń i tu są realne korzyści z układu rzędów S-N. Straty przy innym układzie rzędów mogłyby być znaczące.
W południe gdy żar się leje z nieba, krzewy w rzędach ocieniają się wzajemnie. Miałem w zeszłym roku liczne poparzenia na krzewach które rosły w szpalerach za lukami (usunięte krzewy, małe sadzonki).

To nie są żadne grzybki, a życiodajne słoneczko w nadmiarze :roll:
Obrazek

PostNapisane: poniedziałek, 17 lutego 2014, 08:39 
czeladnik
czeladnik

poszukiwacz napisał(a):
...
Korci mnie by kawałek obsadzić z takim umiarkowanym skrętem w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. Wprawdzie będzie asymetria oświetlenia, ale skręt o 20 lub 30 stopni nie eliminuje oświetlenia drugiej stron tylko je zmniejsza.

Też się zastanawiam czy podobne ustawienie nie poprawiłoby oświetlenia. Słońce jest najniżej rano i wieczorem i wtedy rzuca najdłuższy cień - ale wtedy też jest najbardziej prostopadle do rzędów czyli najbardziej zacienia. Reasumując wtedy gdy słońca jest najmniej to poprzez ustawienie rzędów najbardziej go tracimy. Z drugiej strony nie da się obrócić rzędów "trochę" w obie strony :D
O 12 słońce jest najwyżej ale biorąc pod uwagę że ziemia i powietrze się nagrzewa po "chłodnej nocy" to można teoretycznie przyjąć że "szczyt ciepła" (nie oświetlenia) następuje nieco później - więc ja bym się zastanawiał czy hipotetycznych rzędów nie przesunąć zgodnie z ruchem wskazówek zegara tak aby ich układ był np. na godzinę 13. Takie przesunięcie powinno powodować też, że o 12 słońce nie oświetla wierzchołków rzędów i międzyrzędzi ale całe płaszczyzny rzędów.

Oczywiście takie rozważania są czysto teoretyczne bo jak to ktoś już napisał o ustawieniu decyduje wiele innych czynników. Ale poteoretyzować (zwłaszcza w zimie) zawsze można :D

PostNapisane: poniedziałek, 17 lutego 2014, 21:20 
Ekspert
Ekspert

Coraz więcej szczegółów. Streściłem artykuł z linku:
Czynniki ograniczające fotosyntezę.
Główne czynniki wpływające na tempo fotosyntezy to: natężenie światła , stężenie dwutlenku węgla i temperatura.
Niedobór któregokolwiek z nich może być czynnikiem ograniczającym fotosyntezę.
Światło i tempo fotosyntezy:
Przy słabym oświetleniu ,szybkość reakcji zależy od natężenia światła , a zatem fotosynteza ogólnie wzrasta proporcjonalnie (prosta zależność) . Im więcej fotonów światła , które padają na liście ,tym większa liczba molekuł chlorofilu , które są zjonizowane i więcej ATP i NADPH jest generowane .
Jednak tempo fotosyntezy jest w końcu ograniczone przez jakiś inny czynnik , następuje stabilizacja tempa fotosyntezy . Przy bardzo wysokiej intensywności światła , chlorofil mogą ulec uszkodzeniu, szybkość spada stromo ( nie pokazane na wykresie) .
Długość fali światła jest również ważna. PSI pochłania energię najskuteczniej przy 700 nm i przy 680 nm PSII . Światło z większym udziałem energii koncentruje się w tych długościach fal, co powoduje większą szybkość fotosyntezy .
Dwutlenek węgla i tempo fotosyntezy:
Zwiększenie stężenia dwutlenku węgla zwiększa szybkość produkcji węglowodanu, a więc szybkość fotosyntezy zwykle wzrasta aż zostanie ograniczona przez inny czynnik. Dwutlenek węgla w atmosferze jest gazem rzadkim, normalnie obecny w atmosferze w bardzo niskich stężeniach ( o 0,04 %) , zwiększenie stężenia dwutlenku węgla poczatkowo powoduje szybki wzrost tempa fotosyntezy.
Temperatura i tempo fotosyntezy:
Reakcje fotosyntezy są zależne od temperatury. Są to reakcje katalizowane przez enzymy. Wzrost temperatury w przybliżeniu o 10 ° C podwaja tempo fotosyntezy. Powyżej optymalnej temperatury stopy zaczyna się zmniejszać , ponieważ enzymy są niszczone, aż się zatrzymania procesu .
czynniki ograniczające
W 1905 roku , podczas badania czynników wpływających na intensywność fotosyntezy , Blackmann sformułował reguły czynników ograniczających . Wskazują one, że szybkość procesów fizjologicznych jest ograniczona przez czynnik, którego jest najmniej. Wszelkie zmiany w poziomie czynnika ograniczającego wpływają na szybkość reakcji.
Jeśli nie ma światła , nie będzie fotosyntezy . Jeśli wzrośnie strumień światła, tempo fotosyntezy też wzrośnie o ile inne czynniki są w odpowiedniej podaży .
Jeśli poziom dwutlenku węgla i światło są wysokie , ale temperatura jest niska , to zwiększenie temperatury będzie miało największy wpływ na osiągnięcie wyższego tempa fotosyntezy .
Nieautoryzowane streszczenie artykułu organizacji RSC. Wykresy do wglądu w oryginale.

-- poniedziałek, 17 lutego 2014, 22:20 --

Kiedy występują poszczególne czynniki ograniczające?
Wiosną może brakować temperatury, ziemia jest zimna.
Latem wzrost może być ograniczony nadmierną temperaturą, suszą.
Jesienią słońce jest już nisko a w końcu września dzień gwałtownie się skraca, brakuje światła i temperatury.

PostNapisane: poniedziałek, 24 lutego 2014, 22:40 
czeladnik
czeladnik

Zrezygnowałem z obsadzania budynków - teraz będzie to kawałek ziemi. Tam zmagam się za to z większym problemem niż nasłonecznienie - bo poziomem wody gruntowej 80-130cm.

Wracając do tematu fotosyntezy, z tego fragmentu o zwiększaniu wraz z wzrostem ciepła procesów fotosyntezy. To może zamiast zwiększać ilość światłą powinniśmy się zastanowić jak ocieplić podłoże? Może rozsypać jakiś żwir albo coś innego co ociepli otoczenie. Co Wy na to?

PostNapisane: wtorek, 25 lutego 2014, 11:12 
Ekspert
Ekspert

Z tych wcielonych pomysłów o których czytałem, pierwszym jest utrzymywanie gleby w rzędzie w stanie płytkiej uprawy (czyli w rejonie korzeni bez trawy), drugim pomysłem (moim) jest ochrona gleby przed głębokim przemarzaniem w zimę. Cieplejsza gleba - szybszy start na wiosnę, lepszy wzrost na wiosnę i większe ryzyko uszkodzeń przymrozkami.
Niestety ale każdy wybór to coś lepiej i coś gorzej.

PostNapisane: wtorek, 25 lutego 2014, 14:24 
czeladnik
czeladnik

Koledzy moja lokalizacja nie jest najlepsza, bo w dolinie rzeki i pomyślałem, że może spróbować winorośli pod osłoną szklarni? Czy ktoś z Was uprawia w ten sposób? Szklarnię miałem mieć tak czy siak na pomidory. Szklarnia 4x3m z poliwęglanu to koszt około 2 tysiące złotych. Jednak za dodatkowy 1000zł mógłbym mieć już 8x3. Poprowadziłbym winorośl w formie kurtyny, aby grona były nieco wyżej i nie były zacieniane przez pomidory, dostały by całą jedną ścianę 8 metrów od strony północnej, dalej metr przerwy i pomidory, a od samej strony południowej papryka i bakłażan. Czytałem głównie o winogronach przerobowych i w deserowych się nie orientuję. Czy tutaj też obowiązuje zasada 3-5kg z krzewu bo inaczej spada jakość czy w tunelu przy odmianie deserowej taki plon może być wyższy? Oczywiście mowa o 5-10 letnich krzewach.

PostNapisane: wtorek, 25 lutego 2014, 19:28 
Kiper
Kiper

Lunarii napisał(a):
Zrezygnowałem z obsadzania budynków - teraz będzie to kawałek ziemi. Tam zmagam się za to z większym problemem niż nasłonecznienie - bo poziomem wody gruntowej 80-130cm.

Czytałeś ten wątek? Może się okaże,że ten problem nie jest aż tak duży :wink: .
:arrow: uprawa/wysoki-poziom-wod-t1965.html

PostNapisane: czwartek, 27 lutego 2014, 11:35 
Ekspert
Ekspert

Canin napisał(a):
Jednak ja unikal bym ustawien wschod-zachod. Mam trzy rzedy tak ustawione i zdecydowanie nie jest to dobre rozwiazanie. Od polnocnej strony jest mniej lisci, owoce ustawione na polnoc dojrzewaja zaowazalnie pozniej.

Jeśli będę powiększał uprawę, to zaznaczy się usytuowanie działki, jej przebieg ze wschodu na zachód. Chcąc sadzić z góry łagodnego zbocza zachodniego na dół miałbym właśnie ten układ. Możliwe są porzeczne rzędy po 25metrów, lub ukośne około 40metrów (co mi się wydaje najlepsze).
Przy układzie wschód-zachód, lekkie pochylenie słupków na stronę południową i ich podparcie powinno załatwić sprawę gron na stronie północnej, tylko czy warta skórka wyprawki?

PostNapisane: poniedziałek, 31 marca 2014, 11:59 
mistrz
mistrz

Witam pozwolę sobie podłączyć się pod ten wątek bo pytanko mam z tego gatunku.
Czy chcąc wyznaczyć rzędy mogę skorzystać z prog. podanego w pierwszym poście tj. Suncalc ?

Moja działka znajduje się pomiędzy liniami: niebieską [rzeka] a zieloną [linia drzew].
Czy ja dobrze rozumuje że rzędy powinny biec tak jak ta środkowa linia w okręgu ?

Sorry za obrazek, mam talent :crazy:

Załączniki:
2.png
2.png [ 48.46 KiB | Przeglądane 454 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 31 marca 2014, 12:41 
mistrz
mistrz

A ja narazie (bo planuję powiększanie areału) sadziłem w linii wschód-zachód...
Z prostych powodów: wolę mieć 4 rzędy po 25 metrów, niż 15 rzędów 6 metrowych.
I mam nadzieję, że też będą rosły i dojrzewały.
Poza tym drutu może poszło by tyle samo, ale słupków krańcowych już bym musiał wkopać 30 zamiast 8.

PostNapisane: poniedziałek, 31 marca 2014, 21:43 
Ekspert
Ekspert

@jasiu83
Podejrzewam że drzewa rosną na terenie kilka metrów wyższym od rzeczki. Tak więc rzędy prostopadłe do rzeki dałyby najlepszy spływ mroźnego powietrza i przyzwoite warunki oświetlenia. Chyba że chciałbyś wydłużyć rzędy 'okręcając' je trochę w kierunku ruchu wskazówek zegara i zarazem do osi północ - południe.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1