Teraz jest czwartek, 8 maja 2025, 01:10

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 278 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 19  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 9 września 2014, 15:52 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): wtorek, 15 października 2013, 14:07
Posty: 176
A w naszych, polskich warunkach pogodowych uprawa wczesnych odmian jest koniecznością.Przy takiej uprawie siatka przeciw ptakom to standard.Nie warto na niej oszczędzać.
Pozostają owady. Jagody nie uszkodzone przez ptaki i nie popękane, dłużej opierają się owadom.
(P)

_________________
Andrzej S


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 9 września 2014, 19:19 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 sierpnia 2009, 01:00
Posty: 51
Lokalizacja: mazury
Od dawna nie pisałem nic na forum, ale o tym muszę napisać,
Nasz Solaris miał dzisiaj 22,5B i kwasy na poziomie 8g/L
Zbierać możemy najwcześniej w czwartek bo dopiero wtedy dotrze do nas nowa prasa
I zaczynam się obawiać czy mi do tego czasu kwasy nie spadną poniżej 8g !
Już jest za nisko bo w scenariuszu było 8,5g przy 23B

Do czego to doszło żeby winiarze w Polsce (i to w dodatku na Mazurach) musieli
się martwić że będą mieli ZA MAŁO kwasu ? :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 9 września 2014, 19:25 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
ROMEK napisał(a):
Zdzisław weż nie żartuj że nic nie wspominasz o NN od Ciebie, chyba nie tylko ja postawiłem na tą odmiane?:-)
I dobrze, że na nią postawiłeś. NN dojrzała na 90-95 % przy wybarwionych pestkach, ale kwasach na poziomie 8-9 g/l nie mogłem jej dłużej przetrzymać ze względu na szkody poczynione przez osy i szerszenie, a przy utrzymującej się wysokiej wilgotności mogło by dojść do pleśnienia, więc pospiech był wskazany. Pierwszy raz doświadczyłem takiej niekorzystnej pogody w fazie przed zbiorami. Napisałem, że Rondo jakoś to zniosło, otóż nie. Wczoraj zauważyłem dużo gron całkowicie porażonych pleśnią. Usunąłem sporo gron, a w pozostałych skończyło się na usunięciu kilka, kilkanaście jagód. Bardzo pracochłonne zajęcie, którego nie wymagało NN. Rondzie do dojrzałości brakuje wiele w stosunku do NN. W tym roku NN po szaptalizacji nie mieszczącej się w przepisach zostanie przerobione na wino Porto podobne przy użyciu drożdży Biovin Enovini plus pożywka z witaminą B1, ponieważ nie lubię stosować odkwaszania moszczu.

_________________
Kto chla ten grzeszy, kto pije - modli się. Nie wysyłam sztobrów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 9 września 2014, 21:42 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 13 lutego 2011, 13:25
Posty: 197
Lokalizacja: woj.Łódzkie Prażmów
Ciesze się Zdzisław że nie zmieniłeś opinii o NN, będe dosadzał:-). W tym wątku odmiany/galanth-t5101.html Ugriszy pisał o siatce którą stosował przeciwko osom, ciekawy jestem jak by się sprawdziła, bo teraz po kilka gron na 10-ciu krzewach NN osłoniłem drobną firanką:-),właściwie to nie mam jeszcze refraktometru i zbiore chyba na podstawie wybarwienia pestek.
Pozdrawiam:-)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 10 września 2014, 20:27 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 24 lipca 2008, 01:00
Posty: 566
Lokalizacja: lubuskie
Dzisiaj zmuszony bylem zerwać solarisa, gdyż zaczęła wchodzić na kilku krzakach szara pleśń. Parametry 22,5 blg kwasy 9 g/l ph nie mierzone, wydajność po tłoczeniu wyszła 45 %

_________________
Pozdrawiam - Daniel
po prostu cianek :) nie mylić z cyjankiem potasu :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 11 września 2014, 11:07 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 17 sierpnia 2013, 20:39
Posty: 254
Lokalizacja: podkarpacie Radomyśl Wielki
W poniedziałek 8 września, zebrałem 53kg z 29 solarisów.
Parametry moszczu: 24blg kwas 9,5 , ph nie mierzone.
Bedzie kupaż z zeszłorocznym nie pijalnym ( kwas ok5)

_________________
https://www.facebook.com/winnica.amelie/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 13 września 2014, 19:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
U mnie jest tak:

Jutrzenka 18 Brix
Bianca 14 Brix
Seyval 16 Brix, duży kwas
Solaris 22 Brix
Hibernal 15 Brix

Dornfelder 17 Brix
Pinot Noir Precoce 18 Brix
Regent 18 Brix
Rondo 17 Brix
Leon Millot 15 Brix, duży kwas
Marechal Foch 15 Brix, duży kwas

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 13 września 2014, 19:39 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
Frontenac 22 Brix w smaku cukier nieco dominuje nad kwasami

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 14 września 2014, 09:47 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2859
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
To i ja dorzucę swoje cukry. Ogólnie jestem w lekkim szoku, bo nie myślałam,
że po okresie pory deszczowej jaka u mnie panowała od przełomu lipca do września będą takie wyniki.

Bianka 16
Regent lekko powyżej 18
Marszałek lekko powyżej 20

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 14 września 2014, 19:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Aktualny pomiar cukru na niektórych odmianach po porze deszczowej :( :

C. Cantor - 17-21 Brix (niestety opadanie jagód i częściowe zasychanie szypułek, a szkoda bo reszta ok.)
Roesler - 18-20 Brix
LM- 15-16 Brix (kwasy jeszcze wysokie a pestki prawie brązowe)
MF - j.w. (nadaje się aktualnie do udrożnienia kanalizacji)
Marquette - 21-24 Brix (kwasy wysokie, pestki w większości brązowe)
Dunaj -18 Brix (grona kontrolne, bardzo fajny w smaku, niezbyt kwaśny)
Pannon Frankos - 16-18 brix (bardzo szybko zaczyna dojrzewać, świetny smak owoców)
Duna Gyongye - j.w. (bardzo zbite grona ale się trzyma)
Alibernet - 15-16 Brix (na ścianie)
Cabernet Sauvignon - 15-17 (na ścianie)
Syrah - 16-18 Brix (na ścianie, super smak, wyraźnie mniejsze kwasy od dwóch w/w odmian)

-- niedziela, 14 września 2014, 19:36 --

Dodam jeszcze że wczesne kultywary Seibla z Klasztoru na Bielanach i z Chyliczek, oraz Cascade z Jasła daleko w tyle średnio 15 Brix.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2014, 08:14 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Cukromierza nie mam, no i może lepiej, ale
zaskoczył mnie w tym roku Muscaris. Mimo przymrozku prawie na każdym krzaczku coś wisi, no i już można podjadać. Johanniter, Seyval, Sibera - smakują coś jak surowe ziemniaki.

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2014, 12:15 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
MF (stare krzewy) 21 Brix ale tylko na jednym najsilnieszym pozostałe 19-20

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2014, 20:24 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 23 listopada 2012, 01:07
Posty: 299
Lokalizacja: Głowno
Jako,że właśnie dzisiaj odebrałem refraktometr podaję średnie wyniki;

szpaler -

-Bianka-17
-Serena-20
-Chrupka-16
Apollon-17
Gołubok-19
Polar na pasierbach-15

ściana-
Aurora-21
Seyval B-23
LM i MF-26-27
Swenson Red-20


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2014, 21:01 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Kwas! i pestki to podstawa. Solaris ma już w wielu miejscach powyżej 24Bx. Tylko kwas ok. 10g/l. pH 3.0. Pestki w połowie przebarwione, mają ostry smak. Co najmniej tydzień - dwa jeszcze.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 18 września 2014, 21:52 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2012, 16:58
Posty: 213
Lokalizacja: Opolskie(Nizina Śląska)-Równina Grodkowska
Pomiary z 16 sierpnia:
Marguette pierwsze owocowanie 23-24 Brix pestki wybarwione całkowicie
Pinot Meunier grono kontrolne 16-17Brix pestki wybarwione w 1/4.

_________________
Pozdrawiam
Adam


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 278 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 19  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot], Trendiction [Bot] i 17 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO