Teraz jest czwartek, 8 maja 2025, 07:05

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 278 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 19  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 23 września 2014, 18:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 1 września 2007, 01:00
Posty: 1957
Lokalizacja: małopolska
Gnicie jagód.Wydaje mi sie że ''gnija ''te jagody które są uszkodzone przez owady.Taka zgniła jagoda jest gorzka .Wydaje mi sie że moze za przyczyną złożenia jaj przez owady.Oczywiście ''gnicie '' moze różnie wygladać .W kazdym razie ,taka obserwacja .
Na razie to chyba jeszcze nie Drozofilia suzuki,ale moze jakies muchy inne.
Obserwacja na Villarisie.

_________________
ga ga chwała bohaterom


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 23 września 2014, 19:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Aktualne pomiary po kolejnych intensywnych opadach -

Roesler : 22 Brix, 11,8 g kwasów, z krzewów gdzie do 16.09 było średnio 5,5 kg z krzewu (wtedy zdjąłem po ponad 2 kg z każdego na sok)
Musi jeszcze powisieć, pestki w połowie wybarwione, owoce w 100 procentach zdrowe, zero mączniaków na liściach.
Według wieloletnich prób w Niemczech ta odmiana ma zazwyczaj dość wysokie poziomy kwasów przy zbiorze średnio ok. 10. Ja potrzymam do oporu.

Pannon Frankos - 18-20 Brix, 10,7 g kwasów, pestki tylko częściowo wybarwione, 2 kg na krzew, odmiana wg. RP ma dojrzewać w połowie września z super parametrami :shock: a miejsce u mnie delikatnie mówiąc lepsze, ale wydaje mi się że ten rok dla tej odmiany jest niemiarodajny, i nie zamierzam jej usuwać, bo smak owoców, drewnienie, odporność na m.rz, oraz łatwość prowadzenia krzewów przemawiają ewidentnie za tą odmianą

Cabernet Cantor - 21,5-22 Brix, 7,9 g kwasów, pestki w większości brązowe, nieco przeciążone krzewy, w lepszym roku odmiana na połowę września z super parametrami na wino, gdyby nie słabe drewnienie łozy, częściowe zamieranie szypułek, i ten wzrost na boki to byłaby najlepsza odmiana u mnie, m.p. już mu daruję bo jest do opanowania.

Syrah - 20-21 brix, żałuję że na ścianie nie posadziłem więcej, idealny stan zdrowotny tak owoców jak i liści, najlepsze drewnienie łozy, w prowadzeniu prawie bezobsługowy, CS podobnie, ale sporo będzie późniejszy, i ma tylko 17 Brix średnio.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 24 września 2014, 17:01 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 23 września 2012, 15:13
Posty: 22
Lokalizacja: Ostaszów, woj. dolnośląskie
Cześć,

U mnie dalej wiszą Rondo i Johanniter. Kwasy spadają, ale ekstrakt nie chce wzrosnąć...

Johanniter: 16 Brix, 11,3 +/- 0,3 g/L; Rondo: 18 Brix, 10,4 +/- 0,2 g/L.

Ma być pogoda, więc pewnie do soboty przetrzymam je jeszcze na krzakach a potem zbiory.

Pozdrawiam,
Piotrek

_________________
https://picasaweb.google.com/1154731250 ... 4g44iCrQpw


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 24 września 2014, 19:16 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): wtorek, 15 października 2013, 14:07
Posty: 176
U mnie nadal wiszą wszystkie odmiany przerobowe ciemne.
Ale w stosunku do ubiego roku to niebo a ziemia. W ubieg roku to np. Bianca o tej porze to 17Brix, a w tym roku to 20Brix, Solaris w ub. to 23 Brix, a w tym roku 25Brix, Market w ub. roku to 23Brix, a w tym ma już 25Brix a jeszcze dojrzeje bardziej, itd
(P)

_________________
Andrzej S


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 24 września 2014, 20:39 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 30 maja 2004, 01:00
Posty: 508
Lokalizacja: Monte Negro port Tabu kurs nieznany.
Frontenac uprawa/dojrzewanie-i-zbiory-odmian-przerobowych-2014-t9223-105.html#p154567 dzisiaj 24 Brix

_________________
Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 24 września 2014, 21:21 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Dla uzupełnienia wczoraj zamieszczonych danych zmierzyłem dziś kwasy na kilku odmianach.

Marquette przy 24 Brix jest najbardziej kwaśną odmianą u mnie, te parę fatalnie przestrzelonych gron na dobrze wyrośniętym krzewie ma teraz 12,2 g kwasów

Duna Gyongye zaczyna gnić niestety po obfitych deszczach, grona bardzo zbite, i przy 18-20 Brix ma teraz 11,8 g kwasów, ten rok nie jest dla tej odmiany

LM pestki wybarwione 20 Brix i 10,1 g

Monarch - brak śladów chorób, grona zdrowe, cukier co prawda w tym roku nie za wysoki, nieco ponad 18, ale za to kwas 7,8 - super odmiana (gdyby tak jeszcze znać jej mrozoodporność)

Syrah (na ścianie)- obciążony ok. 1,5 kg na krzew, zmierzyłem z ciekawości, bo moje kubki smakowe podpowiadały mi niskie kwasy, i rzeczywiście dwukrotny pomiar, bo pierwszy mnie zszokował, wyszło 8,1 g kwasów przy 21 Brix. Bardzo pozytywnie jestem zaskoczony viniferami, zwłaszcza że i Alibernet na ścianie dociąga powoli do 19 Brix.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 24 września 2014, 21:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1722
Lokalizacja: Łazy (Jura)
RobertR napisał(a):
Dla uzupełnienia wczoraj zamieszczonych danych zmierzyłem dziś kwasy na kilku odmianach.

Marquette przy 24 Brix jest najbardziej kwaśną odmianą u mnie, te parę fatalnie przestrzelonych gron na dobrze wyrośniętym krzewie ma teraz 12,2 g kwasów

Duna Gyongye zaczyna gnić niestety po obfitych deszczach, grona bardzo zbite, i przy 18-20 Brix ma teraz 11,8 g kwasów, ten rok nie jest dla tej odmiany

LM pestki wybarwione 20 Brix i 10,1 g

Monarch - brak śladów chorób, grona zdrowe, cukier co prawda w tym roku nie za wysoki, nieco ponad 18, ale za to kwas 7,8 - super odmiana (gdyby tak jeszcze znać jej mrozoodporność)

Syrah (na ścianie)- obciążony ok. 1,5 kg na krzew, zmierzyłem z ciekawości, bo moje kubki smakowe podpowiadały mi niskie kwasy, i rzeczywiście dwukrotny pomiar, bo pierwszy mnie zszokował, wyszło 8,1 g kwasów przy 21 Brix. Bardzo pozytywnie jestem zaskoczony viniferami, zwłaszcza że i Alibernet na ścianie dociąga powoli do 19 Brix.


Robert, czy ty masz jakąś super lokalizację dla tego Syraha? I na jakiej wysokości npm masz te krzewy?

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 24 września 2014, 22:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
RobertR napisał(a):
Marquette przy 24 Brix jest najbardziej kwaśną odmianą u mnie, te parę fatalnie przestrzelonych gron na dobrze wyrośniętym krzewie ma teraz 12,2 g kwasów


Niestety u mnie też kwasy nieco za wysokie choć poniżej 10g


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 24 września 2014, 23:41 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 21 maja 2013, 21:49
Posty: 376
Lokalizacja: Szczecin na północy - Winnica CISOWA
Dzisiaj

P. Noir (S) 4 grona/krzew - 22Bx (pestki 50%)
P. Noir (E) 4 grona/krzew - 22Bx (pestki 50%)
P. Noir (G) 4 grona/krzew - 22Bx (pestki 50%)
Syrah-----1 grono/krzew --- 23Bx (pestki 70%)(jestem absolutnie zdziwiony - przebarwiała się jako jedna z ostatnich)
Leon Millot 14 gron/krzew- 22Bx (pestki 70%)(rekordowo małe jagody)
Mare Foch 14 gron/krzew - 22Bx (pestki 70%)(rekordowo małe jagody)
Canadice- 25 gron/krzew - 22Bx (pestki 90%)(strasznie nierównomierne przebarwianie)
Cascade-- 25 gron/krzew - 22Bx (pestki 90%)(sporo "zielonych kulek" - oberwałem)

W każdym przypadku kwasy, organoleptycznie ledwie wyczuwalne.

_________________
Aktualne zdjęcia i filmy - należy wpisać http://wino.org.pl/forum/Thread-MOJA-WINNICA-w-Zach-pom-Winnica-Cisowa


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 25 września 2014, 08:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
gbed napisał(a):
RobertR napisał(a):
Dla uzupełnienia wczoraj zamieszczonych danych zmierzyłem dziś kwasy na kilku odmianach.

Marquette przy 24 Brix jest najbardziej kwaśną odmianą u mnie, te parę fatalnie przestrzelonych gron na dobrze wyrośniętym krzewie ma teraz 12,2 g kwasów

Duna Gyongye zaczyna gnić niestety po obfitych deszczach, grona bardzo zbite, i przy 18-20 Brix ma teraz 11,8 g kwasów, ten rok nie jest dla tej odmiany

LM pestki wybarwione 20 Brix i 10,1 g

Monarch - brak śladów chorób, grona zdrowe, cukier co prawda w tym roku nie za wysoki, nieco ponad 18, ale za to kwas 7,8 - super odmiana (gdyby tak jeszcze znać jej mrozoodporność)

Syrah (na ścianie)- obciążony ok. 1,5 kg na krzew, zmierzyłem z ciekawości, bo moje kubki smakowe podpowiadały mi niskie kwasy, i rzeczywiście dwukrotny pomiar, bo pierwszy mnie zszokował, wyszło 8,1 g kwasów przy 21 Brix. Bardzo pozytywnie jestem zaskoczony viniferami, zwłaszcza że i Alibernet na ścianie dociąga powoli do 19 Brix.


Robert, czy ty masz jakąś super lokalizację dla tego Syraha? I na jakiej wysokości npm masz te krzewy?


Mam 250-260 m npm. Wcale na tej ścianie u mnie oprócz termiki nie jest tak różowo, gdyż jest to ściana pd. zach. i słońce jest przez cały sezon dopiero od godz. 10 do 18-tej.
I widać wyraźnie że tak CS jak i Alibernet tego słońca potrzebują więcej.
Natomiast będąc na Morawach (Cejc) u miejscowego winiarza hobbysty piliśmy świetne wino z Syrah, jego obserwacje były podobne, jest wcześniejszy od CS, ma mniejszą kwasowość i przynajmniej na Morawach w gruncie bezproblemowo dojrzewa. Wykazuje tam także świetną jak na viniferę odporność na choroby.
Syrah ma to do siebie że odwrotnie np. od Aliberneta po przebarwieniu znacznie szybciej dojrzewa.
Zresztą powyżej to tempo dojrzewania zauważył także Maciek.
Ogólnie widzą że vinifery na takiej glebie jaką mam czują się świetnie, a gorzej jest z niektórymi hybrydami, chyba że są jak Monarch czy C. Cantor na odpowiedniej dla takiego podłoża podkładce, wtedy parametry jak widać wyżej są bardzo dobre.

-- czwartek, 25 września 2014, 08:06 --

Odnośnie Syrah dodam jeszcze że moim zdaniem najprawdopodobniej klony Syrah sprzedawane przez firmę Tchidda (poprzez Austrovin) mogą być wcześniejsze do tych uprawnianych na południu Europy, czy w Australii, gdyż z tej szkółki w znacznej części są przeznaczone na rynek Austrii, Węgier i Słowacji.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 25 września 2014, 08:07 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1722
Lokalizacja: Łazy (Jura)
Dzięki. Może sobie z jedną sadzonkę Syraha wsadzę dla zabawy w tej sytuacji. Gdzieś na ścianie o ile jeszcze jakąś znajdę.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 25 września 2014, 08:32 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 21 maja 2013, 21:49
Posty: 376
Lokalizacja: Szczecin na północy - Winnica CISOWA
Potwierdzam; Syrah podobnie jak inne VV w okresie sierpień-wrzesień przetrwał pryskany jedynie Alkalinem z tą różnicą, że na pozostałych zrywałem sporadycznie górne liście z MRz, a na nim czyściutko...

RobertR, a jaką masz glebę i jakie podkładki na VV?

Ja mam glebę bielicową:
https://picasaweb.google.com/1153695690 ... 1428918722
https://picasaweb.google.com/1153695690 ... 5322287986
i mam podkładki SO4 oraz 125AA.

Na początku sezonu uwydatniała się przewaga 125AA, pod względem kondycji liści i dat w wchodzenia w kolejne fazy BBCH.
Dornfelder na 125AA do końca, był trochę z przodu. Natomiast w przypadku PN, teraz podczas dojrzewania, różnice trochę się zatarły.

_________________
Aktualne zdjęcia i filmy - należy wpisać http://wino.org.pl/forum/Thread-MOJA-WINNICA-w-Zach-pom-Winnica-Cisowa


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 25 września 2014, 08:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Sprawdziłem mam Syrah klon 470, na podkładce SO4.
Ma on luźniejsze grona dzięki czemu nie jest tak podatny na botrytis jak standardowe klony Syrah, a także ma niższą wydajność dzięki czemu nie wymaga znacznej regulacji plonu.
Według danych niemieckich jest dość odporny na obydwa mączniaki, i mało odporny na botrytis.
Syrah rośnie na żyznej glebie lessowej z wkładami wapiennych rędzin i iłów w głębszych warstwach.
Mnie najbardziej cieszy że na tak żyznej glebie nie wymaga praktycznie żadnych prac zielonych poza ogłowieniem latorośli w lipcu, prawie nie ma pasierbów. Przez 3 lata nie chorował na nic.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 26 września 2014, 08:45 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 15 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 265
Lokalizacja: Stalowa Wola
zypsek napisał(a):
Gnicie jagód.Wydaje mi sie że ''gnija ''te jagody które są uszkodzone przez owady.Taka zgniła jagoda jest gorzka .Wydaje mi sie że moze za przyczyną złożenia jaj przez owady.Oczywiście ''gnicie '' moze różnie wygladać .W kazdym razie ,taka obserwacja .
Na razie to chyba jeszcze nie Drozofilia suzuki,ale moze jakies muchy inne.
Obserwacja na Villarisie.


Z moich obserwacji wynika że winowajcą są te maleńkie muszki owocówki. Jak napisałeś składają jaja w jagodach które z tego powodu :mrgreen: zagniwają. Z jagód pozostają jedynie zbrązowiałe skórki. :mrgreen:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 26 września 2014, 10:43 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Zmierzyłem Solarisa i Muscarisa, nie ma wiele tego po wiosennych przymrozkach, ale na skubanie i pomiary wystarczy :D
Obie odmiany powyżej 20 Brix, z tym że Solaris zaczyna gorzknieć a Muscaris wchodzi w pełnię smaku. Potwierdza to moją obserwację że hybrydy z udziałem winorośli amurskiej, nawet te późniejsze, w mojej zachodniopomorskiej lokalizacji radzą sobie dobrze z dojrzewaniem.

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 278 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 19  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Facebook [Bot], Trendiction [Bot] i 18 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO