Teraz jest środa, 23 lipca 2025, 18:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 159 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 15 stycznia 2012, 19:49 
Ekspert
Ekspert

Kogo to interesuje to niech przeczyta objaśnienie, wydaje mi się że jest przystępne i przejrzyste. Paragrafy jak widzę nie są tylko mają słabą stroną.
http://www.monitorpodatkowy.pl/index.ph ... =28&id=239

Ciekawszym tematem jest sama definicja szklarni i tunelu. Myślę że jakby tego ktoś chciał się czepić, to paru właścicieli tuneli mogłoby się dowiedzieć że mają szklarnie a nie tunele. Folia to nie wyznacznik.

"Objaśnienie znaczenia użytych w powyższym katalogu pojęć w niektórych przypadkach wymagało (i zapewne będzie jeszcze wymagać) zajęcia stanowiska przez NSA. W jednym z orzeczeń1 sąd ten wyjaśnił, że o uznaniu obiektu za szklarnię czy też tunel foliowy nie decyduje sam rodzaj pokrycia, ale charakter konstrukcji, a zwłaszcza sposób połączenia z gruntem (trwały lub nietrwały). W efekcie za szklarnię uważa się budowę o stałej konstrukcji metalowej, drewnianej lub innej, o ścianach oszklonych, krytą materiałami przepuszczającymi światło, na której wykonanie wymagane jest uzyskanie pozwolenia na budowę zgodnie z przepisami prawa budowlanego. Za tunel foliowy zaś lekką rozbieralną konstrukcję nośną bez fundamentów, wykonaną z metalu, drewna lub tworzyw sztucznych i nakrywaną powłoką z folii."

Planuję budowę tunelu i temat szklarni, zwłaszcza dużej, mało mnie dotyczy, bo ta którą już mam ma około 20m2, nie ma fundamentów, nie jest trwale połączona z gruntem, więc być może nie jest nawet szklarnią.
Tylko teraz się zastanawiam jak zrobię sobie tunel i końcówki rurek podleję sobie troszkę betonem, czy w jakiś nadgorliwy urzędnik nie uzna tej konstrukcji za szklarnię z racji trwałego połączenia z gruntem.

PostNapisane: niedziela, 15 stycznia 2012, 20:37 
Ekspert
Ekspert

alkor napisał(a):
Tylko teraz się zastanawiam jak zrobię sobie tunel i końcówki rurek podleję sobie troszkę betonem, czy w jakiś nadgorliwy urzędnik nie uzna tej konstrukcji za szklarnię z racji trwałego połączenia z gruntem.

Zamiast stopy betonowej stosuję okrągląki akacjowe o średnicy 20-25 cm i długości ok 35 cm, zakopane pionowo w ziemi. Do takiej stopy przy odrobinie wyobraźni można łatwo zamocować rurki, stęple drewniane i co tam człowiek sobie jeszcze wymyśli. No i najważniejsze nie ma tego trwałego związania z podłożem. Wytrzymałość wieloletnia gwarantowana.

PostNapisane: niedziela, 15 stycznia 2012, 23:20 
Ekspert
Ekspert

Michał, a jakbyś zalał końcówki rurek betonem, ale w PETach i je zakopał?
Mój mąż zalał płaskowniki w PETach, wkopał je i na tym stawiał drewnianą pergolkę przykręcając słupki do płaskowników.

PostNapisane: poniedziałek, 16 stycznia 2012, 08:56 
Ekspert
Ekspert

Można jeszcze położyć bloczki betonowe coś jak krawężniki takie jak na drodze i do tego przykręcić konstrukcje z okien...
W narożnikach słupki drewniane wkopane itp.
Może wtedy życzliwy sąsiad będzie mógł się ... zająć swoimi sprawami

A w troszke innym temacie, ciekawie wyszedł dzisiejszy wykres dobowy w tunelu :) Na foli warstwa śniegu.

Obrazek

Cały temat na Bloogu: klik

PostNapisane: poniedziałek, 16 stycznia 2012, 09:34 
Ekspert
Ekspert

Ooo,niezły skok zanotowałeś o czwartej nad ranem.U mnie w tej chwili za oknem -4,w tunelu +3 stopnie.

PostNapisane: poniedziałek, 16 stycznia 2012, 18:52 
Ekspert
Ekspert

Space99 napisał(a):
Można jeszcze położyć bloczki betonowe coś jak krawężniki takie jak na drodze i do tego przykręcić konstrukcje z okien...
W narożnikach słupki drewniane wkopane itp.

Ja robiłam podobnie. Okna są ustawione na cegłach z jednej strony,

http://imageshack.us/photo/my-images/705/p1230738.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/861/p1230887.jpg/

a płytach granitowych z drugiej (dałam co miałam) :mrgreen:

http://imageshack.us/photo/my-images/96/p1230818.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/542/p1240221.jpg/

Słupki modrzewiowe wkopane. Wydaje mi się, że w razie konieczności, przy wymianie folii na dachu można by i słupek odkręcić wykopać i wstawić inny.

PostNapisane: wtorek, 17 stycznia 2012, 10:15 
mistrz
mistrz

Witaj
Szklarnia praktycznie bez kosztów tylko robocizna. Wszystko fajnie tylko gdzie WINOROŚL?
Pozdrawiam
Eugeniusz

PostNapisane: środa, 18 stycznia 2012, 20:02 
Ekspert
Ekspert

Szlachcic napisał(a):
Wszystko fajnie tylko gdzie WINOROŚL?

Tu:
http://imageshack.us/photo/my-images/132/p1230882.jpg/ :mrgreen:
http://imageshack.us/photo/my-images/38/p1240030.jpg/
tu nawet 2 widać :)
http://imageshack.us/photo/my-images/3/p1240233.jpg/

Przeznaczeniem tej szklarni są pomidory nie winorośl :)
Mam w niej 5 krzewów winorośli najwcześniejszych odmian.
Są zbyt młode, by były widoczne w pomidorowym gąszczu, ale zapewniam Cię, że były tam PIERWSZE :mrgreen:
"Niestety" zastanawiam się nad zwiększeniem nasadzenia jak wykrakali mi koledzy 8)

Tu koledzy pomagali mi dobierać odmiany (gdzieś Ty się wtedy podziewał? :wink: ) :

odmiany/3-odmiany-do-szklarni-t6666.html

Miały być 3, jest 5... to się dobrze nie skończy :lol:

PostNapisane: środa, 20 czerwca 2012, 23:01 
nowicjusz
nowicjusz

To ja ponowie temat dzięki za rady Kapitanie. Ubiegły rok i -11 w maju posypało mi zawiązki kwiatostanów Skarbu Panonii, Ajwaz nie zagadał w 1wszym roku. 4 grona arkadii przetrwały każde ponad 1,5kg jeden krzew. W tym roku trochę pośledziłem wyniki przewidywań szamanów z forum + temp. pkt. rosy z GDDKIA oraz (meteo.pl) okrycie przed przymrozkami Zimnej Zosi i EFEKTY: Skarb Panonii obrodził (pewnie przeciążę krzewy ze względu na szkodniki rodzinne); Arkadia ma 8 kwiatostanów no i Ajwaz zadbany da co nieco i tu mi się trochę obsypały kwiatostany z mojej trójki 1wszy miał piękne kwiatki no i nie zawiązały się wszystkie- będzie rzadki (ochłodzenie kwietniowe). Do mojej trójki dokupiłem na wiosnę Karmakoda i Kobrę.
Nie mogę załapać się na to co Kapitanie posiadałeś Kiszmisz Łuczistyj to muszę gdzieś zdobyć i dwa inne gady jeden pod szkło - Pölöskei Muskotaly, drugi na ścianę Marquette. To są moje plany na przyszłość. Jak możecie odnieście się do Kiszmisza i tego Węgra o Amerykance jako licencjonowanej nowości nie chcę opinii. Pochwalę się zdjęciami w tygodniu "zarobiony jezdem".

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 159 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11

Strefa czasowa: UTC + 1