Teraz jest piątek, 9 maja 2025, 17:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 27 marca 2011, 20:07 
Ekspert
Ekspert

Mam możliwość posadzenia w szklarni 3 krzewów.

Chciałabym by :)
po 1 - nie rosły zbyt mocno
po 2 - oczywiście najlepsze z najlepszych
po 3 - wczesne, aby były jeszcze wcześniej, bo u mnie bardzo późno dojrzewają, nawet Arkadii nie jadłam nigdy w pełni dojrzałej, bo robiło się zbyt zimno i trzeba było oberwać, a przecież nie jest to odmiana późna

Co radzicie?

Myślałam o Wiktorii, ale jeszcze mi nie owocowała...

PostNapisane: poniedziałek, 28 marca 2011, 09:50 
Ekspert
Ekspert

Ja Lucynko miałem podobny dylemat i wsadziłem:

Sfinks- Jedna z najwcześniejszych ciemnych odmian i tu nie miałem wątpliwości, świetny smak i plenność. Siła wzrostu średnia.
Krasotka- ładne różowe smoczkowate jagody, bardzo wczesna, wzrost u mnie wręcz rachityczny. Wiktoria jest późniejsza, a w dodatku ma żeński kwiat.
Piesnia- bardzo wczesna, bardzo smaczna, plenna, siła wzrostu poniżej średniej

Mam jeszcze wsadzoną Olimpię (olimiadę?). Alden mi przywiózł od Dziadka2 to cudo (Dzięki panowie! Wszystkie Romki to fajne chłopaki!). Ale chyba tego bym Ci nie polecił, mimo że jest to odmiana ekstremalnie wczesna, to może być problem ze zdrowotnością.

Jak chcesz mieć smaczną, wczesną, a w dodatku beznasienną odmianę, to polecam Kiszmisza 342, tylko u mnie rośnie on bardzo silnie.

Ja wsadziłem też kilka późnych odmian na próbę: Pg12, Oryginał i Moskiewski czarny, ale ten ostatni jest niezbyt plenny jak pisał gdzieś Card (od którego dostałem to cudo! Dzięki!), a pozostałe dwa dość silnie rosną.

U mnie na zewnątrz jeszcze leżą resztki śniegu, a Piesnia w szklarni ma już pąki w fazie 05 BBCH

Pewnie są lepsze odmiany, ale już postanowiłem że nie będę zmieniał (no chyba że się coś nie sprawdzi), mimo że lada dzień przyjdzie paczka od Zdzicha z niezłymi rarytasami!

Pozdrawiam!
Michał

PostNapisane: poniedziałek, 28 marca 2011, 11:26 
Ekspert
Ekspert

alkor napisał(a):

Ja wsadziłem też kilka późnych odmian na próbę: Pg12, Oryginał i Moskiewski czarny, ale ten ostatni jest niezbyt plenny jak pisał gdzieś Card (od którego dostałem to cudo! Dzięki!), a pozostałe dwa dość silnie rosną.

To ciekawe, bo u mnie w gruncie Moskiewski Czarny wymaga regulacji plonu. żeby miał szanse dojrzeć to muszę zrzucić co najmniej połowę gron. Jeśli chodzi o siłę wzrostu to mała nie jest ale tez nie jakaś ekstremalna.
U Lucyny jednak nawet taki Moskiewski w szklarni może mieć problem by dojrzeć :lol:

PostNapisane: poniedziałek, 28 marca 2011, 14:41 
Ekspert
Ekspert

Jeśli mamy tego samego moskiewskiego :roll: , to u mnie w zeszłym roku, przy ścianie całkiem czarny był 1 listopada :)

Obrazek

PostNapisane: poniedziałek, 28 marca 2011, 16:08 
Ekspert
Ekspert

aguskac napisał(a):
Mam możliwość posadzenia w szklarni 3 krzewów.

Chciałabym by :)
po 1 - nie rosły zbyt mocno
po 2 - oczywiście najlepsze z najlepszych
po 3 - wczesne, aby były jeszcze wcześniej, bo u mnie bardzo późno dojrzewają, nawet Arkadii nie jadłam nigdy w pełni dojrzałej, bo robiło się zbyt zimno i trzeba było oberwać, a przecież nie jest to odmiana późna

Co radzicie?

Myślałam o Wiktorii, ale jeszcze mi nie owocowała...

Poczekaj 3-4 lata, jak mój namiot zaowocuje to Ci powiem co warto sadzić :lol: . Na początek przetestuję z 30 odmian .Maradona, Orginał i Moskiewski Czarny będą.

PostNapisane: poniedziałek, 28 marca 2011, 19:27 
Ekspert
Ekspert

Dzięki Michał :)

Miałam nadzieję, że dostanę listę mniej egzotycznych odmian :mrgreen:
Nie mam Sfinksa ani Krasotki, ale skoro są bardzo wczesne będę starała się je zdobyć :)

Jeśli mi się uda to i tak powędrują do gruntu, bo do szklarni chciałabym wsadzić coś co mam już rok lub 2, by niedługo mieć owoce. Dlatego Piotrze nie namówisz mnie na czekanie..... jak tak będę czekać, to mi się szklarnia rozsypie zanim zaczną owocować 8) :lol:

W takim razie powinnam chyba uściślić:

Piesnia byłaby ok

Mam jeszcze do dyspozycji:
Kryżownikowyj- ale chyba zbyt silnie rośnie,
Prim mi w gruncie jakoś marnie rośnie,
A 1704 - ale też bardzo późny,
Nadiezda Azos kusi - choć późna, ale jedna późna może być,
może Festive, Łora, Wostorg, Karmakod, V 25/20, V68-021, Aloszenkin, Muskat Bleu, Timur, Kodrianka, King Rubi, Gaubena, Zodiak, Arocznyj, Zosia, Jupiter, Euro, Lilla, Fanny???

Innych nie biorę pod uwagę, bo przecież Izy czy Swensona itp. sadzić w szklarni nie będę :wink:

PostNapisane: poniedziałek, 28 marca 2011, 19:33 
Ekspert
Ekspert

Misza napisał(a):
U Lucyny jednak nawet taki Moskiewski w szklarni może mieć problem by dojrzeć :lol:

Śmiej się śmiej.... mi tu się raczej na płacz zbiera... zwłaszcza w październiku kiedy wiszą takie śliczności na krzewie i wiem, że już nie dojrzeją... :evil: :wink: Na wszelki wypadek moskiewskiego nie mam, by mnie serce nie bolało :mrgreen:

Romku - 1 listopada to u nas już zima prawie, tylko pozazdrościć, piękne gronko :o

PostNapisane: poniedziałek, 28 marca 2011, 21:16 
przedszkolak
przedszkolak

Z tych wymienionych przez ciebie odmian do szklarni mogę polecić Łorę co roku bardzo dobrze owocuje i dojrzewa. A ponadto niezbyt mocno rośnie
co ważne gdy dysponujemy ograniczoną powierzchnią. Poniżej Łora w mojej szklarence w tamtym roku.
Załącznik:
Łora2.JPG
Łora2.JPG [ 103.66 KiB | Przeglądane 2420 razy ]

Mam w szklarni Kodriankę i V 25-20 i też zawsze dojrzewają w okolicach końcówki sierpnia i połowy września. Są to jednak odmiany bardzo silnie
rosnące co jest trochę kłopotliwe. Poniżej zdięcie z tamtego roku Kodrianki.
Załącznik:
Kodrianka 3.JPG
Kodrianka 3.JPG [ 123.79 KiB | Przeglądane 2420 razy ]

Pozdrawiam - Krzysztof

PostNapisane: poniedziałek, 28 marca 2011, 21:40 
Ekspert
Ekspert

Piękne :)

Dzięki :P
Łorę mam akurat do przesadzenia, nie za duża jeszcze ... w takim razie biorę ją pod uwagę, zwłaszcza, że ma wielkie jagody :)

Kodrianka piękna, pomyślę... może ktoś doradzi coś ciemnego z mniejszym popędem :mrgreen:

Jak tak dalej pójdzie podzielę szklarnię na pół, zrobię drugie wejście i będzie winniczka w jednej części :lol:

PostNapisane: poniedziałek, 28 marca 2011, 21:54 
Ekspert
Ekspert

Oto kandydatki do mojego namiotu. Myślę, że Aga się nie pogniewa . Może wybierze dla siebie jakąś odmianę ? Wszystkich nie zmieszczę i co najmniej 6 muszę wykluczyć do gruntu. Chętnie poznam Wasze typy do wykluczenia.
Sjuita
(obcopylna)
Sołnoczka
(sp)
Framusa Albea
(sp)
Tawrja
(sp)
FVC-94-3
(sp)
Podarok Wojtowicza
(sp)
Ałyj-2
(sp)
Nowyj Podarok Zaporoża (sp)
Ataman
(sp)
Nero
(sp)
Wieniecznyj
(sp)
Nadieżda UkrNii
(sp)
Nizina
(sp)
Demetra
(obcopylna)
PG-12 Czerwony Maradona (sp)
Nadieżda AZOS
(sp)
Jupiter
(bn)
Donara
(sp)
Muskat Letni
(sp)
Muscat Szenekwicki
(sp)
Czicza Ustojcziwaja (Cyca) (sp)
Pridorożnyj
(sp)
Kodrianka
(sp)
Arkadia
(sp)
Ajwaz
(sp)
Flamingo
(obcopylna)
Wiking
(sp)
Nina
(sp)
Wodograj
(sp)
Oryginał Czarny
Orginał
(sp)
Zagrawa
(sp)
Moskiewski Czarny
(sp)
KarMaKod
(sp)
Izjuminka
(obcopylna)
Skarb Panoni
(sp)

PostNapisane: poniedziałek, 28 marca 2011, 22:18 
Ekspert
Ekspert

Misza napisał(a):
alkor napisał(a):

To ciekawe, bo u mnie w gruncie Moskiewski Czarny wymaga regulacji plonu. żeby miał szanse dojrzeć to muszę zrzucić co najmniej połowę gron. Jeśli chodzi o siłę wzrostu to mała nie jest ale tez nie jakaś ekstremalna.
Może nieprecyzyjnie się wyraziłem
Card napisał(a):
Moskiewski Czarny - moim zdaniem szkoda miejsca w tunelu. Grona niewielkie, jagody co prawda długie (do 35mm) ale wąskie, więc lekkie.
post92455.html?hilit=moskiewski%20czarny#p92455

aguskac napisał(a):
... bo do szklarni chciałabym wsadzić coś co mam już rok lub 2, by niedługo mieć owoce....
W takim razie powinnam chyba uściślić:
Piesnia byłaby ok

Mam jeszcze do dyspozycji:
Kryżownikowyj- ale chyba zbyt silnie rośnie,
Prim mi w gruncie jakoś marnie rośnie,
A 1704 - ale też bardzo późny,
Nadiezda Azos kusi - choć późna, ale jedna późna może być,
może Festive, Łora, Wostorg, Karmakod, V 25/20, V68-021, Aloszenkin, Muskat Bleu, Timur, Kodrianka, King Rubi, Gaubena, Zodiak, Arocznyj, Zosia, Jupiter, Euro, Lilla, Fanny???
O! teraz Lucynko będzie łatwiej coś wybrać, albo trudniej :roll:

To moje 3 typy:
Piesnia będzie OK,
Łora jest obcopylna ale w gruncie zapyla się dobrze, u Krista w szklarni jak widać też.
"Nadiezda Azos kusi - choć późna, ale jedna późna może być"

PostNapisane: wtorek, 29 marca 2011, 07:40 
Ekspert
Ekspert

Ja także niedawno miałem spory dylemat co posadzić w szklarni.Początkowo planowałem tak jak Aguska posadzić 3-4 krzewy a resztę miejsca w szklarni przeznaczyć na uprawę pomidorów.Skończyło się tak że zrezygnowałem z pomidorów na rzecz winorośli i posadziłem prawie czterdzieści krzewów.W swoim wyborze kierowałem się trochę tym co koledzy podpowiadali,trochę odmian posadziłem przypadkowo.Z odmian które wymieniłaś posadziłbym Wostoga.Jest to już sprawdzona odmiana,smaczna,prawie bezproblemowa,wierna w owocowaniu i może długo wisieć na krzaku.Znajomy który ma już długie doświadczenie w uprawie pod osłonami bardzo mi ją polecał podobnie jak Frumoasę Albae z tym że jest to późna odmiana.Moim zdaniem ciekawą odmianą spełniającą Twoje warunki może być też Muskat Senkvicki wymieniany także jako bardzo dobra odmiana pod osłony.Pozdrawiam Andrzej!!!

PostNapisane: wtorek, 29 marca 2011, 09:03 
przedszkolak
przedszkolak

Proponuję: Skarb Panoni, Muskat Letni, Ajwaz.
Obrazek Obrazek Obrazek
Zamiast Ajwaza można posadzić Nadieżde Azos. Jest łagodniejszy i wcześniej można podjadać.

PostNapisane: wtorek, 29 marca 2011, 09:09 
Ekspert
Ekspert

jeszcze nie wypowiem się ale mam kilka obiecujących odmian w tunelu które próbowałem (z innych tuneli). Ale chciałem wspomnieć co do tego Muskata Letniego... dwa razy próbowałem z tunelu i za każdym razem był przedojrzały i zdecydowanie nie podszedł mi oraz kilku osobom które próbowały... warto się zastanowić albo jeść wcześniej ?

PostNapisane: wtorek, 29 marca 2011, 12:25 
czeladnik
czeladnik

a WITRA ? wdł mnie najlepsza , po NARANCIZU . Jest moje gronko w odmianach . W tym troku 16 kiści . Goraco polecam

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1