Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 04:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 159 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 12 stycznia 2012, 14:10 
Ekspert
Ekspert

No to jak od absurdalnych materiałów zeszliśmy na ziemię i jak komuś się nudzi, to można sobie policzyć dla foli, szkła, poliwęglanu, dla jednej i dwóch warstw. Ja bez liczenia domyślam się jakie będzie kolejność.
Nie wiem tylko czy szukanie takiej superizolacji w przypadku winorośli ma sens i nie jest kolejnym absurdem, biorąc pod uwagę niedostatek światła zimą i konieczność spoczynku zimowego.
Psu na budę te obliczenia, matki natury nie oszukacie.

PostNapisane: czwartek, 12 stycznia 2012, 14:21 
Kiper
Kiper

alkor: dokładnie! Zwłaszcza, że współczynnik przewodnictwa ciepła ma największe znaczenie przy bezpośrednim przenikaniu ciepła, poza tym w namiotach/szklarniach warstwa jest dosyć cienka; spore znaczenie mają także ruchy powietrza, a przede wszystkim radiacja... dajcie sobie z tym spokój, bo i tak dobrze(uwzględniając wszystkie parametry) tego nie policzycie...

Edit: szkło uznaje się zazwyczaj za zły przewodnik ciepła.

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

Ostatnio edytowano czwartek, 12 stycznia 2012, 14:45 przez Veteran5, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: czwartek, 12 stycznia 2012, 14:38 
czeladnik
czeladnik

Alkor, zgadzam się z Tobą, że dla winorośli i przydomowych szklarenek, foliaków liczenie jest niecelowe. I wcale nie zamierzam tego robić. Starałem się tylko w dużym uproszczeniu podać podstawowe zasady liczenia (aby niektórzy nie przystąpili do rozbierania szklarni, nie przeziębili się myjąc do połysku szyby lub wręcz przeciwnie zamalowując je na czarno). I tyle.

PostNapisane: czwartek, 12 stycznia 2012, 21:10 
mistrz
mistrz

Wracając do pytania w tytule.Posiadanie szklarni powyżej 25m? stwarza obowiązek podatkowy.

PostNapisane: piątek, 13 stycznia 2012, 08:31 
czeladnik
czeladnik

J_cek napisał(a):
Wracając do pytania w tytule.Posiadanie szklarni powyżej 25m? stwarza obowiązek podatkowy.

Jacek zmartwiłeś mnie. :? Mógłbyś to rozwinąć?
pozdrawiam
Michał

PostNapisane: piątek, 13 stycznia 2012, 19:02 
Ekspert
Ekspert

Sette napisał(a):
J_cek napisał(a):

pozdrawiam
Michał

Wujek google Ci wszystko powie ;)
http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=588
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=951

PostNapisane: piątek, 13 stycznia 2012, 19:27 
Kiper
Kiper

kuneg napisał(a):
Sette napisał(a):
J_cek napisał(a):

pozdrawiam
Michał

Wujek google Ci wszystko powie ;)
http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=588
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=951

Wygląda na to że tunel nieogrzewany jest lepszy, bo bez ograniczeń powierzchni i bez podatku.

Wino jest przyjacielem mędrców i nieprzyjacielem pijaków.

PostNapisane: piątek, 13 stycznia 2012, 21:14 
mistrz
mistrz

Sette napisał(a):
pozdrawiam
Michał

Na to pytanie odpowiedziałem tutaj.

PostNapisane: piątek, 13 stycznia 2012, 21:18 
Ekspert
Ekspert

Jak w tytule wątku.
"Co daje szklarnia"
Do 25m2 - 10 winorośli
Powyż tego - daje podatek :mrgreen:
I tak jak Jacek wcześniej gdzieś już napisał, aby się opłacało to trzebe też coś sprzedać, bo na dopłaty z UE raczej nie ma co liczyć :?: :lol:
Dlatego ja uprawiam głównie w gruncie. :mrgreen:

PostNapisane: sobota, 14 stycznia 2012, 03:31 
przedszkolak
przedszkolak

J_cek napisał(a):

Czy aby na pewno? Nie mogę tego teraz naleź ale kiedyś trochę o tym czytałem i jeśli dobrze pamiętam to te przepisy nie dotyczą amatorów, działkowców itp., chyba że zaczną sprzedawać to co wyrośnie bo wtedy podchodzą pod producentów a nie "amatorów" posiadających szklarnie czy tunele na własny użytek a nie w celach zarobkowych i wtedy dopiero trzeba płacić od każdego m?.

PostNapisane: sobota, 14 stycznia 2012, 11:08 
Ekspert
Ekspert

Wątpię że samo "posiadanie" hobbistycznej szklarni o powierzchni powyżej 25m2 stwarza obowiązek podatkowy. Ci którzy mają lub planują zbudować taką konstrukcję niech się upewnią i nie wierzą na słowo. Jeśli ktoś ma taką szklarnię i przeraził się tych niefortunnie zinterpretowanych przepisów, może od powierzchni swojej "dochodowej produkcji rolniczej" odliczyć powierzchnię ścieżek, przejazdów, instalacji grzewczych itp., czyli w naszym przypadku międzyrzędzia i zawsze się zmieści w tych 25m2 :lol:
Jakbym taką szklarnię budował, martwiłbym się bardziej o pozwolenie na budowę. Pewnie i do tego by się nikt nie przyczepił, dopóki by jakiś życzliwy sąsiad na nas nie doniósł.

PostNapisane: sobota, 14 stycznia 2012, 11:39 
Kiper
Kiper

alkor napisał(a):
Wątpię że samo "posiadanie" hobbistycznej szklarni o powierzchni powyżej 25m2 stwarza obowiązek podatkowy. ....... Jeśli ktoś ma taką szklarnię i przeraził się tych niefortunnie zinterpretowanych przepisów, może od powierzchni swojej "dochodowej produkcji rolniczej" odliczyć powierzchnię ścieżek, przejazdów, instalacji grzewczych itp., czyli w naszym przypadku międzyrzędzia i zawsze się zmieści w tych 25m2 :lol:
Jakbym taką szklarnię budował, martwiłbym się bardziej o pozwolenie na budowę. Pewnie i do tego by się nikt nie przyczepił, dopóki by jakiś życzliwy sąsiad na nas nie doniósł.

Czy koledzy Alkor i Miczurin mieli kiedykolwiek do czynienia z urzędem skarbowym interpretującym przepisy podatkowe? Po wpisach na tym forum, wątpię. Jak wiadomo, w życiu dwie rzeczy są pewne: śmierć i podatki. Wiem, że każdy wolałby, by interpretacja przepisów była na jego korzyść, stąd dziwne pomysły, by od powierzchni szklarni/foliaka odejmować ciągi technologiczne, skoro przepis mówi: "uprawy w szklarniach ogrzewanych i nieogrzewanych o powierzchni poniżej 25 m2 lub tunelach o powierzchni poniżej 50 m2"
. Nie mówi się w przepisach o "uprawach o powierzchni", tylko jest mowa o "szklarniach o powierzchni".
Podejrzewam, że wszyscy składamy PIT-y roczne, w których są odpowiednie rubryki. Można nie wpisać dochodu ze szklarni, gorzej, jak zainteresuje się tym skarbówka. Duża część winogrodników nie tylko uprawia winorośl, ale także handluje sadzonkami, a to również jest dochodem i dodatkowo jest objęte konkretnymi uregulowaniami prawnymi, których spora część sprzedających sadzonki nie zdaje sobie sprawy, lub się nimi nie przejmuje. Stawiając wielkopowierzchniową szklarnię, łatwiej ściągnąć na siebie zainteresowanie urzędników skarbowych lub zawistnych ludzi niż w przypadku takiej samej powierzchniowo uprawy polowej.

PostNapisane: sobota, 14 stycznia 2012, 12:11 
Ekspert
Ekspert

Miczurin napisał(a):
J_cek napisał(a):

Czy aby na pewno? Nie mogę tego teraz naleź ale kiedyś trochę o tym czytałem i jeśli dobrze pamiętam to te przepisy nie dotyczą amatorów, działkowców itp., chyba że zaczną sprzedawać to co wyrośnie bo wtedy podchodzą pod producentów a nie "amatorów" posiadających szklarnie czy tunele na własny użytek a nie w celach zarobkowych i wtedy dopiero trzeba płacić od każdego m?.

Jeśli nie przekroczą 25m kw ogrzewanej szklarni i 50m kw nieogrzewanej szklarni, to nic im nie grozi nawet w przypadku sprzedaży plonów i sadzonek: interpretacja US w Kartuzach

A jak myślicie? Dlaczego RM i RP mają tunele, a nie szklarnie?

PostNapisane: sobota, 14 stycznia 2012, 12:11 
Ekspert
Ekspert

Fakt, z tymi ciągami technologicznymi to się zagalopowałem. Wybaczcie za wprowadzenie w błąd. Nie będę już edytował, bo się całkiem pasztet zrobi.
GrapesEater napisał(a):
Podejrzewam, że wszyscy składamy PIT-y roczne, w których są odpowiednie rubryki. Można nie wpisać dochodu ze szklarni, gorzej, jak zainteresuje się tym skarbówka. Duża część winogrodników nie tylko uprawia winorośl, ale także handluje sadzonkami, a to również jest dochodem i dodatkowo jest objęte konkretnymi uregulowaniami prawnymi, których spora część sprzedających sadzonki nie zdaje sobie sprawy, lub się nimi nie przejmuje.

Ale cały czas rozmawiamy o amatorskiej uprawie na własne potrzeby.
Jeśli sprzedajemy sadzonki, owoce, sztobry, liście na gołąbki to zupełnie inna sprawa i dotyczy to nie tylko szklarni jeśli chcemy być w zgodzie z przepisami.

PostNapisane: niedziela, 15 stycznia 2012, 16:42 
mistrz
mistrz

alkor napisał(a):
Ale cały czas rozmawiamy o amatorskiej uprawie na własne potrzeby.
Jeśli sprzedajemy sadzonki, owoce, sztobry, liście na gołąbki to zupełnie inna sprawa i dotyczy to nie tylko szklarni jeśli chcemy być w zgodzie z przepisami.

Przedmiotem opodatkowania jest uprawa w szklarni powyżej 25m?.Oznacza to że opodatkowaniu podlega powierzchnia uprawy a nie jej dochód,przychód.Art.2 par.3 definicja działu specjalnego i art.10 par.1 ust.4 źródła przychodu.Tu jest tekst tej ustawy. Ustawa z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych Dz.U. 1991 nr 80 poz. 350

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 159 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1