Czy ktoś budował szklarnię o powierzchni powyżej 35m²? Zgodnie z prawem jest to graniczna powierzchnia, powyżej której wymagane jest uzyskanie pozwolenia na budowę. Z tego co zrozumiałem czytając szereg artykułów i analizując prawo budowlane za szklarnię można uznać nawet tunel foliowy, który jest na stałe postawiony w określonym miejscu. Zatem o ile powierzchnia tunelu przekracza 35m² właściciel (inwestor) powinien przed rozpoczęciem budowy uzyskać pozwolenie. Czy ktoś przerabiał ten temat? Zastanawiam się nad postawieniem większej szklarni pokrytej poliwęglanem, która w myśl przepisów podlegałaby pod konieczność uzyskania pozwolenia na budowę. Chciałbym przed wizytą w urzędzie przygotować się na ewentualne niespodzianki. Artykuły na internecie mówią różnie: jedne wskazują konieczność złożenia samego wniosku o pozwolenie budowlane, inne wymieniają konieczność dołączenia projektu szklarni wraz z opisem technologii

oraz mapy sytuacyjno-wysokościowej

.
Jak sprawa ma się z ewentualnymi podatkami? Czy osoba zajmująca się amatorsko uprawą winorośli jako działkowicz zobowiązana jest do opłacania podatku z tytułu dochodów zgodnie z wytycznymi dla specjalnych działów produkcji rolnej? Owoce chcę przeznaczać tylko na własny użytek, nie będę ich sprzedawać, bo to hobby, które z założenia nie przynosi zysków. Tak, jestem w stanie przejeść lub przetworzyć na własny użytek taką ilość owoców.
Jeśli ktoś posiada wiedzę na ten temat bardzo proszę o odpowiedź najlepiej w tym wątku, aby zostało coś dla potomnych, a jeśli nie to proszę o kontakt poprzez wiadomość prywatną. Może ktoś przerabiał ten temat, lub z racji posiadanej wiedzy, albo wykształcenia jest w stanie coś doradzić.