Frank1 napisał(a):
suszi napisał(a):
@Frank1 proszę Cię o jakikolwiek argument za Twoją tezą! Albo po prostu wykasuj post, który nie ma żadnego znaczenia, Każdy może napisać, że ma 4 nogi i 5 kopyt - tyko po co?
Parę postów wyżej dziadek2 zamieścił zdjęcie fragmentu książki J. Liska. Zacytuje jeszcze raz fragment: "...celowe jest opóźnienie terminu rozpoczęcia wegetacji. Osiąga się to między innymi przez późne odkrywanie krzewów zabezpieczonych na zimę oraz późne cięcie."
Warto czytać dalej ponieważ praktyk-naukowiec tłumaczy procesy bardzo jasno.
Ja też mogę napisać coś w jakiejś książce i mogę też zrobić jakieś zdjęcie. Sprawdziłem to i uważam, że mam rację i każdy też może to sprawdzić i się przekonać. To chyba już trochę nie te czasy, żeby na Liska się powoływać.
Napisać książkę , artykuł itp. Każdy może , jeden lepiej a drugi gorzej.
Problem tkwi nie w napisaniu ale opublikowaniu takiej książki czy artykułu.
Prof. J.Lisek publikacji na temat winorośli ma już dużo
Jeżeli dezawuujesz treść publikacji o której mowa powyżej, to podaj jakieś inne źródło z którego wynika teza przedstawiona przez Ciebie, że „późne cięcie wiosenne nie opóźnia rozwoju pąków winorośli”
Twoje argumenty typu – „bo ja tak uważam i każdy może sobie to sprawdzić” mnie nie przekonują.
Sprawdzałem i mogę potwierdzić to co napisał prof.J.Lisek.
W innych opracowaniach (amerykańskich) na temat terminów cięcia też są podobne spostrzeżenia jak w artykułach prof.J.Liska