Teraz jest niedziela, 28 grudnia 2025, 07:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 994 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 67  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 28 marca 2010, 16:59 
Ekspert
Ekspert

figlar007 napisał(a):
Przyjmijmy że mam te liściaste trociny, gdybym jutro (po 6 dniach grzania w liściastych trocinach) kupił torf i zamienił z trocinami to sztobry mi przeżyją, czy już przez te związki są tak zatrute że raczej z nich nic nie będzie?

Marcin - po 5 dniach może nie być nic widać, kallus nie zaczyna się robić od razu, dopiero potem nagle rusza. Wymień trociny, ja nie umiem powiedzieć, czy coś się złego stało, ale nie masz nic do stracenia.

PostNapisane: niedziela, 28 marca 2010, 18:40 
czeladnik
czeladnik

słabo się znam na drzewach i na trocinach, ale poradziłem się znajomego to powiedział że te trociny które mam są z drzew iglastych-charakterystyczny zapach żywiczny ( nie wyparzałem ). Więc chyba jest wszystko okej, pierwszy raz ukorzeniam i chciałbym aby się udało, stąd ta histeria :)

PostNapisane: niedziela, 28 marca 2010, 19:01 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):
aguskac napisał(a):
Ukorzenią się bez problemu, ja 2 lata temu ukorzeniałam od 15 kwietnia bezpośrednio w gruncie , bez wcześniejszego kallusowania i było ok 80% ukorzenionych. Tyle, że rosły wolniej i słabiej.

Raczej nie powinny rosnąć gorzej. Myślę, że wręcz przeciwnie. Może trochę dłużej będą się ukorzeniać ale nie będą przechodziły okresu adaptacji do nowych warunków związanego z przesadzeniem. Martwi mnie tylko, że od rana mamy znaczne ochłodzenie i temperatura w namiocie niska.
Ja nie sadziłam w namiocie, tylko bezpośrednio w gruncie.
Sadzonki ukorzenione w domu i posadzone w maju do gruntu były zdecydowanie dorodniejsze, okres adaptacji był krótki, prawie niezauważalny, bo sadziłam z całą bryłą korzeniową.
Poza tym ukorzeniane w gruncie też trzeba przesadzić na docelowe miejsce, a bryła korzeniowa przy wykopywaniu się rozpada i jest to dla sadzonek chyba mniej komfortowa przeprowadzka.

PostNapisane: niedziela, 28 marca 2010, 19:20 
Ekspert
Ekspert

figlar007 napisał(a):
słabo się znam na drzewach i na trocinach, ale poradziłem się znajomego to powiedział że te trociny które mam są z drzew iglastych-charakterystyczny zapach żywiczny ( nie wyparzałem ). Więc chyba jest wszystko okej, pierwszy raz ukorzeniam i chciałbym aby się udało, stąd ta histeria :)

A ja myślałam, że tylko kobiety tak histeryzują 8) :lol: Nie martw się, ja wczoraj histeryzowałam z pszczołami, że się nie wygryzają. Aga to mnie pobije, jak się spotkamy :mrgreen:

PostNapisane: niedziela, 28 marca 2010, 20:37 
Ekspert
Ekspert

Radekk napisał(a):
...
2) następnie odciąć skośnie górną koncówkę sztobra tak aby ta górna miała długość 1,5cm nad najwyższym pąkiem który podobnie jak następny zostawić (ten drugi patrząc od góry sztobra jako zapasowy), następnie niższe pąki wyciąć (w zalezności od tego ile ich będzie),
3) następnie najniższy (ostatni) pąk (może być to 3-ci lub 4-ty) wyciąć i 1,5cm poniżej jego obciąć prostopadle końcówkę sztobra.
4) następnie włożyć sztobry do wody celem namoczenia - zostawić na noc.
....

Podzielam opinię Dominiki, że najpierw lepiej jest wymoczyć sztobry, dopiero później wykonać cięcie.
Przyciąłem kilka sztobrów które nie mieściły się w pojemniku do moczenia i po 24h bardzo płakały w tych miejscach (wydzielała się taka galaretka).
Tak, że punkt 4 powinien znaleźć się wyżej na liście.

PostNapisane: niedziela, 28 marca 2010, 23:08 
Kiper
Kiper

Ja z kolei najpierw przycinam, potem moczę - liczę, że nabiorą więcej wody. Nie obcinam od góry, aby nie schły - pierwsza partia wygląda na 100% skuteczność, zobaczymy jak z drugą.

PostNapisane: poniedziałek, 29 marca 2010, 07:08 
Ekspert
Ekspert

Ja też nie obcinam góry, chyba, że jest długi kawałek nad pąkiem. Ale zostawiam co najmniej 2cm.

PostNapisane: poniedziałek, 29 marca 2010, 09:43 
Kiper
Kiper

Ok, co do moczenia i obcinania, wyjaśniło się: czynność nr 4 przed czynnością nr 2.
po wymoczeniu następnego dnia przyciąć tak jak trzeba końcówki i wyciąć niepotrzebne pąki.
Następne pytanie odnosi się do odkażania roztworem topsinu: robić to przed nacięciem dolnej czesci sztobra czy po?
Co do posypania ukorzeniaczem - to na pewno na końcu.
Co do wysychania górnej końcówki sztobra: mam ten czerwony wosk (rebwasch czy jakoś podobnie) i będę zabezpieczał końcówki już przed samym sypaniem ukorzeniaczem po kąpieli w Topsinie. Oczywiście będę się starał nie zrobić ,, skorupy" na najwyższym pąku.

PostNapisane: poniedziałek, 29 marca 2010, 11:05 
Ekspert
Ekspert

W Topsinie moczysz na noc, przed nacinaniem czegokolwiek - stężenie do moczenia jest jest wyższe.

PostNapisane: poniedziałek, 29 marca 2010, 18:41 
czeladnik
czeladnik

W jesiennym wątku "Sztobry pobierane jesienią" pisałem, że zostawiłem ostatnią partię sztobrów w Topsinie (500sc, 0,4%-0,6% -dałem 5ml/1l wody) na całą noc. Miało być 30min.-wyszło 7godz! Były to Siegerrebe albo część Regenta, tak się wpieniłem, że nie jestem pewien, które są które.
Ukorzeniarka "chodzi" trzeci tydzień, tylko 2 Siegerrebe mają początki kallusa, Regenty stoją. Reszta-desery ok.50szt. ok.15 odmian mają w większości po 2 pąki i oczywiście, dobre korzenie. Po oprawianiu sztobrów miałem ręce, jakbym je mydłem posmarował, szorowałem je z 5razy.
Na całą noc-odradzam, na 30min.-jak najbardziej tak, ale tylko przed zimowym przechowywaniem.
Pozdrawiam Andrzej.

PostNapisane: wtorek, 30 marca 2010, 01:26 
mistrz
mistrz

dominikams napisał(a):
A moje w trocinach dla gryzoni (z marketu) leją na perlit :mrgreen: Dziś rano ponad połowa poszła do ziemi (ukorzeniane od 16.03, czyli po 10 dniach)

Dominiko, rozumiem że butelka pet nie ma żadnych otworów w dnie, bo i po co oczywiście jeden duży aby sztobry włożyć. Jeżeli wezme talerz na zupę to może być dobry. Zastanawiam się jaką moc musisz ustawić tej grzałki, bo zauważyłem że ma termoregulator. Moja ma 100W. Na Twoich fotkach widać że wiadro może mieć około 10l. Czy mierzysz temperaturę tej wody i w zasadzie jaką zalecasz,do tak rewelacyjnych efektów. Z podziwem i uznaniem - Zenon

PostNapisane: wtorek, 30 marca 2010, 07:46 
Kiper
Kiper

Wyedytowałem tekst ponownie.
Kolejność czynności przed ukorzenianiem:
1) w dniu poprzedzającym ukorzenianie wyczyścić sztobry z piasku i zanieczyszczeń,
2) następnie włożyć sztobry do wody celem namoczenia - zostawić na noc.
3) w dniu ukorzeniania wyjąc sztobry z wody i namoczyć przez 1 godz w 0,5% roztworze topsinu, można trzymać na noc (lecz nie na 24h) ale trzeba zmniejszyć stężenie (lepiej jak jest słabsze - spowolni objawy chorobowe, niż za duże - spalimy sztobry),
4) następnie odciąć skośnie górną koncówkę sztobra tak aby ta górna miała długość 1,5cm nad najwyższym pąkiem który podobnie jak następny zostawić (ten drugi patrząc od góry sztobra jako zapasowy), następnie niższe pąki wyciąć (w zalezności od tego ile ich będzie),
5) następnie najniższy (ostatni) pąk (może być to 3-ci lub 4-ty) wyciąć i 1,5cm poniżej jego obciąć prostopadle końcówkę sztobra.
6) następnie pociąć (poranić) nożem dolną końcówkę sztobra 4cm powyżej i 1,5cm ponizej obciętego najniższego pąka (przyszła cześć korzeniowa),
7) jeśli ktoś uważa za słuszne - zaizolowanie górnej końcówki sztobra woskiem z dodatkami (oryginalny rebwash lub wosk pszczeli z dodatkiem np wazeliny)
8 ) dolną część sztobra (poraniona) obsypać ukorzeniaczem do pędów zdrewniałych, po czym tak przygotowany sztober wsadzić ostrożnie do otworu w ziemi w ukorzeniarce zrobionego czymkolwiek (aby nie strącić ukorzeniacza z niego).
Sztober powinien być wkopany w ziemi (trocinach, perlicie, żwirku) w ukorzeniarce na głebokość 10-15cm.
Proszę doświadczonych o wyrozumiałość oraz ocenienie kolejności czynności.
Mam nadzieję że ściąga będzie już ok.

Poniżej moja dygresja na temat moczenia w Topsinie.
Cytuj:
W jesiennym wątku "Sztobry pobierane jesienią" pisałem, że zostawiłem ostatnią partię sztobrów w Topsinie (500sc, 0,4%-0,6% -dałem 5ml/1l wody) na całą noc. Miało być 30min.-wyszło 7godz! Były to Siegerrebe albo część Regenta, tak się wpieniłem, że nie jestem pewien, które są które.
Ukorzeniarka "chodzi" trzeci tydzień, tylko 2 Siegerrebe mają początki kallusa, Regenty stoją. Reszta-desery ok.50szt. ok.15 odmian mają w większości po 2 pąki i oczywiście, dobre korzenie. Po oprawianiu sztobrów miałem ręce, jakbym je mydłem posmarował, szorowałem je z 5razy.
Na całą noc-odradzam, na 30min.-jak najbardziej tak, ale tylko przed zimowym przechowywaniem.
Pozdrawiam Andrzej.

Tutaj była rozmowa na temat moczenia w topsinie jesienią sztobrów przed zadołowaniem.Znalazłem to po odpowiedzi kolegi.
Niestety Andrzejowi 7 godzinne moczenie opóźniło start sztobrów.
http://www.winogrona.org/forum/uprawa/sztobry-pobierane-jesienia-t5513-75.html
Okazuje się że długie moczenie w układowym fungicydzie jakim jest topsin 500SC ma znaczenie i najprawdopodobniej wnika on razem z wodą głeboko w tkanki - na razie jest to 1 przypadek. Najlepiej aby nie było ich wcale bo szkoda sztobrów. Z drugiej strony może to być regent który gorzej się ukorzenia.

PostNapisane: wtorek, 30 marca 2010, 10:07 
Ekspert
Ekspert

Z moich obserwacji najszybciej ukorzeniają się deserówki.
Po miesięcznym ukorzenianiu stwierdzam, że najsłabiej wypadł Cabernet Cortis i niektóre Regenty.
Biorę na to jednak poprawkę ponieważ w tym roku czas od początku marca był wyjątkowo nie sprzyjający.

PostNapisane: wtorek, 30 marca 2010, 10:22 
Kiper
Kiper

A ja jednak tradycyjną metodą Bajtka.. Choć dawno kolegi nie widziałem.

PostNapisane: wtorek, 30 marca 2010, 18:16 
Ekspert
Ekspert

Dokładnie 2 tygodnie na ciepłej podłogówce i 13 sztobrów mam pięknie ukorzenionych. Siedzą już w pojemnikach :) Reszta z ładnym kallusem, za kilka dni pewnie dołączą do tamtych.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 994 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 67  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1