Przyznam się bez bicia:-) zrobiłem badania gleby tylko z tą myślą że ktoś pomoże mi tu na Forum jak nawozić:-)
Wiem zrobiłem zle bo w większej połowie mam już posadzone sadzonki ,ale było to tak że najpierw czytałem o ukorzenianiu, sadzeniu ,a potem natrafiłem na tamat o badaniu gleby:-)
Z wyników jestem niezadowolony

Pole było uprawiane, najczęściej była tam mieszanka zbożowa to myślałem że nie będzie tak żle a okazało się inaczej.
Kategoria gleby średnia.
Próbki pobierałem z dwóch poziomów.
Głebokość 0-20cm
ph 4,2
Fosfor 16,8
Potas 7,0
Magnez 4,9
Głębokość 20-40cm
pH 4,2
Fosfor 6,5
Potas 8,3
Magnez 4,2
Przy sadzeniu dawałem do dołków obornik to troche składników pokarmowych będą miały ,na wiosne rozsypie też wokoło krzaczków .
Ale teraz chciałbym zapytać się głównie o wapnowanie bo mam zamiar wysiać je jak najszybciej jeszcze w tym roku.
Byłem już w najbliższym składzie z nawozami , mają tam dwa rodzaje wapna . Spisałem nie za dużo z tych worków bo były na paletach owinięte folią która zaparowała. Więcej napisze jak już kupie czy coś tam dodatkowo jest i zapytam jaką dawke dać na 10 arów .Ale może podpowiecie które wybrać i ile ???
1. Ca Mg 28-16, worki po 50kg granulowane, cena 22,5 zł.
2.Suma tlenków wapnia magnezu (CaO+Mg)-min 45% w tym tlenek magnezu (MgO) 15%, worki po 25kg, cena 6zł.
Dodam że z nawożenem nie mam żadnego doświadczenia więc każda dorada będzie mile widzana i z góry dziekuje .
Pozdrawiam ROMEK.