Ijon napisał(a):
Prośba o radę w sprawie rusztowania:
W okolicznej betoniarni zgodzili się zrobić słupki 250 cm (nawet 270) o przekroju 8/8 zbrojone 4x6 z betonu klasy B20 i sześcioma otworami na wybranych przeze mnie wysokościach w cenie 18 PLN/szt z dowozem i rozładunkiem.
1) Czy to atrakcyjna oferta? (biorąc pod uwagę Wasze doświadczenia: nakład pracy związany z osadzeniem betonowych słupków, ewentualne ich mankamenty (jakie?) w stosunku do gotowych profili)
2) Czy takie słupki wytrzymają (warunki atmosferyczne, obciążenia) przynajmniej 20 lat?
3) Czy nie będą za "chude"? (8cm)
4) Czy można je będzie zastosować w rozstawie co 6 m? Mam 1.5 metra między krzaczkami i co 6 by ładnie pasowało. Rzędy są raczej krótkie (do 30m).
5) Jaka jest optymalna wysokość słupków betonowych (ile trzeba wkopać w ziemię, ile powinno wystawać)? Nie zdecydowałem jeszcze czy formy będę prowadzić wysoko czy nisko, zresztą przy sporej różnorodności odmian chyba będę zmuszony to różnicować i być może eksperymentować (a więc słupki wysokie

ale jak wysokie?).
6) Ilość drutów i ich odstęp. Czytałem forum, ale będę wdzięczny za wypowiedzi z doświadczenia. Każdy zdaje się mieć inny pomysł, ale który się sprawdza?
Dodam, że sprawa rozbija się o 10 rzędów (jakieś 40 słupków).
Z góry dzięki za pomoc.
Jarek
Przeczytałeś mojego posta i ten wątek ?? Masz większość odpowiedzi na swoje pytania.
Ale odpowiadając na Twoje punkty:
1) Moim zdaniem cena atrakcyjna i warto je brać, myślę że nieznajdziesz profili w takiej cenie.
2) Myślę że więcej niż 20 lat,
3) Jak dla mnie trochę chude, ja kupuję 10x10 ale są w sprzedaży 7x7 i dają na nie 10lat gwarancji

Plusem Twoich słupków są 4 druty u mnie tylko 3. Generalnie najważniejsza jest jakość wykonania.
4) Tak tym bardziej że rzędy masz krótkie.
5) Myśliwiec pisze iż słupki skrajne wkopujemy na 70-90cm a przelotowe na 50-60cm. Przeczytaj mój opis jakie słupki wybrałem. Nienapisałeś jakie będą skrajne słupki proponuję dłuższe 2,8m i kotwy odciągające.
6) To zależy od formy prowadzenia
Generalnie chyba za szybko działasz z tym rusztowaniem. Najpierw trzeba przygotować ziemię i w tym czasie wybrać sadzonki, potem formę prowadzenia jak już posadzisz to 1 rok śmiało przy małym nawet paliku poprowadzisz a o rusztowaniu to pomyśl jak krzewy będą miały rok.