Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 05:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 82  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Rusztowanie
PostNapisane: środa, 7 lipca 2010, 10:46 
mistrz
mistrz

DarekP
Link do opisu winniczki shrona: uprawa/winniczka-shrona-uwaga-duzo-zdjec-t1565.html
Tam są zdjęcia słupków.

Z wierceniem słupków to niema obaw. Ja robiłem w zeszłym roku ogrodzenie i pod montaż bramy musiałem nawiercić 10 otwórów w 1dnym słupku i oprócz mijania drutów i bolących rąk to ze słupkiem nie było problemów.

I właśnie z uwagi na fakt aby się nie umęczyć z wierceniem to na druty podwójne bedę wiercił 1dną dziurę w poprzek słupka włożę w nią śrubę z uchem i zakręce z drugiej strony nakrętką z uchem. Będę miał 2 ucha na 2 druty, odstęp między nimi będzie 8cm.

Z miejscem na krzew to moim zdaniem lepsza jest podpora bo pomiędzy podporą a słupkiem skrajnym będzie wsadzony krzew, a między kotwą a pochylonym słupkiem krzewu nie wsadzisz.

Jeśli znajdę tanio kotwy to je zastosuję, jeśli nie to będą podpory. W moich okolicach wszyscy sadownicy mają podpory.

PostNapisane: środa, 7 lipca 2010, 11:59 
nowicjusz
nowicjusz

Mocowanie podwójnych drutów dobrze pomyślane, na pewno prostsze od mojego.

Co do kotwy i podpory to jak już ktoś uważa, oba rozwiązania są dobre bo spełniają swoją role. Ale i tak bardziej mi się podobają odciągi:P

PostNapisane: poniedziałek, 12 lipca 2010, 16:06 
mistrz
mistrz

Optymalne rusztowanie,

Aby ułatwić planowanie innym winoogrodnikom podam mój przepis na solidne rusztowanie które wytrzyma całe życie winorośli a jednocześnie nie zruinuje naszej kieszeni i będzie w miarę szybkie w wykonaniu:

Słupki przelotowe co 6m betonowe długości 2,6m - 0,7 metra pod ziemię a 1,9 nad wystarczy wkopać. Zamawiając słupki zamawiamy w odpowiednich miejscach dziury na drut nośny i na pary drutów. Cena takiego słupka w mojej okolicy wynosiła 16zł. Proponuję aby słupek miał niesymetryczne otwory na parę drutów powiedzmy 3 cm różnicy w wysokości, oczywiście odstęp w poziomie między otworami około 5cm. Otwory powinny być małe tak aby tylko zmiescić tam drut. Jeśli nie możemy zamówić słupków z otworami to śmiało można wywiercić otwory wiertarką tylko trzeba uważać aby ominąć druty.

2 Słupki skrajne 2,8m - 0,85 metra pod ziemię 1,9m nad ziemią, 0,05m pozostanie na skos gdyż słupek ten umieszczamy pochylony na zewnątrz rzędu. U góry słupka otwór przez który grubym drutem mocujemy słupek do kotwy wkręconej w ziemię. Cena kotwy na giełdzie w Słomczynie to 17zł za solidną kotwę z drutu 1,5cm grubości a długość kotwy jakieś 1,2m.
Zgodnie z radami innych wydaje mi się iż jeśli rząd rusztowania ma mniej niż 50m to słupków skrajnych nie trzeba betonować. Jeśli jest powyżej to należało by się zastanowić nad ich zabetonowaniem. Ja mam rzędy do 50m więc nie będę betonował.

Mocowanie drutu do słupka skrajnego najprostrze i najtańsze to porostu obwiązać słupek drutem i zrobić na końcu ucho w które dajemy napinacz do siatki ogrodzeniowej (cena napinacza z allegro 1,3zł) do napinacza zaczepiamy drut nośny i przewlekamy przez otwory w słupkach przelotowych a na końcu przywiązujemy do drugiego słupka skrajnego który też jest zakończony kotwą. Drut naciągamy napinaczem i już.

Alternatywą do napinaczy jest śrubą M8 20cm długa zakończona uchem (1,8zł cena z alegro). Wtedy w słupku skrajnym przy którym bedziemy naciągać drut należy wykonać otwór na śrubę. Śrubę odkręcamy maksymalnie i do ucha przywiązujemy drut uprzednio go ręcznie naciągając. Następnie wkręcajc śrubę nakrętką powodujemy cofanie się śruby do słupka i zwiększenie naciągu drutu.
Zaletą tego rozwiązania jest łatwa regulacja naciągu,luzowanie drutów na zimę (w porównaniu z napinaczem), a wadą konieczność robienia dziur w słupkach skrajnym i wyższa cena śruby w porównaniu z napinaczem .

Trzecim rozwiązaniem w miarem tanim jest śruba rzymska zakończona z obydwu stron uchami cena z allegro z M8 to 1,9zł nie podano jej długości ale na oko to ma z około 15cm. Wtedy przywiązujemy druty bezpośrednio do skrajnych słupków a w środku przywiązujemy je do dwóch uch śruby która jest rozkręcona maksymalnie. Poprzez skręcanie śruby dociągamy ten drut.

Ta śruba to też niezły patent na łączenie zerwanych drutów, ale łatwiej chyba poprostu naciągając drut na napinacz lub na śrubę w słupku nawinać go więcej na napinacz lub śrubę tak aby był zapas. Jak się zerwie drut to rozwijamy jego zapas z napinacza co pozwama nam go związać i powrotnie naciągnąć napinaczem lub śrubą.

Takie rozwiązanie wydaję się być optymalne w mojej sytuacji.
Oczywiście można rozważyć słupki metalowe ale ich koszt na dzień dzisiejszy jest poprostu wyższy niż betonowych i stanowią dużą pokusę dla zbieraczy złomu. Widziałem też plastkiowe słupki ale dla mnie były za drogie.

Co do słupków drewnianych to tylko akacjowe i są niewiele tańsze od betonowych a uważam iż nie ma dobrego sposobu na ich zabezpieczenie tak aby nie gniły i wytrzymały 40lat na winnicy. Biorąć pod uwagę koszty robocizny przy wymianie w okresie 40lat to słupki akacjowe musiałyby być jak dla mnie przynajmniej 3 razy tańsze od betonowych.
Z obserwacji sadowników z okolic Grójca 99,99% z nich ma słupki betonowe.

Ostatni dylemat to czy słupki krańcowe wzmacniać kotwami czy podporą, kotwa wygrywa przedewszystkim technologicznie. poprostu drut przywiązany do kotwy wbija słupek w ziemię, a podpora wypych krańcowy słupek do góry. Słupek podporowy jest cięższy w transprcie i trzeba go wkopać i przymocować do słupka skrajnego. Kotwę można wkręcić w ziemię, szczególnie jak się ma do tego maszynę. Jak ktoś jest oszczędny to może zrobić gorszą kotwę samoróbkę (tak robią sadownicy). Kupują bloczek betonowy za 2-3zł wiercą w nim dziruę przekładają drut stalowy z uchem i zaspawują jakimś kawałkiem kątownika aby drut nie wysunął się z bloczką. Koszt materiałow to z 5-6żł tylko trzeba się narobić i potem taką kotwę wkopać.

Niestety nie załączyłem zdjęć rusztowania bo jeszcze go nie wykonałem, ale jak je zrobię w przyszłym roku to dołączę zdjęcia.

PostNapisane: wtorek, 13 lipca 2010, 12:12 
nowicjusz
nowicjusz

Prośba o radę w sprawie rusztowania:
W okolicznej betoniarni zgodzili się zrobić słupki 250 cm (nawet 270) o przekroju 8/8 zbrojone 4x6 z betonu klasy B20 i sześcioma otworami na wybranych przeze mnie wysokościach w cenie 18 PLN/szt z dowozem i rozładunkiem.
1) Czy to atrakcyjna oferta? (biorąc pod uwagę Wasze doświadczenia: nakład pracy związany z osadzeniem betonowych słupków, ewentualne ich mankamenty (jakie?) w stosunku do gotowych profili)
2) Czy takie słupki wytrzymają (warunki atmosferyczne, obciążenia) przynajmniej 20 lat?
3) Czy nie będą za "chude"? (8cm)
4) Czy można je będzie zastosować w rozstawie co 6 m? Mam 1.5 metra między krzaczkami i co 6 by ładnie pasowało. Rzędy są raczej krótkie (do 30m).
5) Jaka jest optymalna wysokość słupków betonowych (ile trzeba wkopać w ziemię, ile powinno wystawać)? Nie zdecydowałem jeszcze czy formy będę prowadzić wysoko czy nisko, zresztą przy sporej różnorodności odmian chyba będę zmuszony to różnicować i być może eksperymentować (a więc słupki wysokie :) ale jak wysokie?).
6) Ilość drutów i ich odstęp. Czytałem forum, ale będę wdzięczny za wypowiedzi z doświadczenia. Każdy zdaje się mieć inny pomysł, ale który się sprawdza?

Dodam, że sprawa rozbija się o 10 rzędów (jakieś 40 słupków).

Z góry dzięki za pomoc.
Jarek

PostNapisane: wtorek, 13 lipca 2010, 13:41 
mistrz
mistrz

Ijon napisał(a):
Prośba o radę w sprawie rusztowania:
W okolicznej betoniarni zgodzili się zrobić słupki 250 cm (nawet 270) o przekroju 8/8 zbrojone 4x6 z betonu klasy B20 i sześcioma otworami na wybranych przeze mnie wysokościach w cenie 18 PLN/szt z dowozem i rozładunkiem.
1) Czy to atrakcyjna oferta? (biorąc pod uwagę Wasze doświadczenia: nakład pracy związany z osadzeniem betonowych słupków, ewentualne ich mankamenty (jakie?) w stosunku do gotowych profili)
2) Czy takie słupki wytrzymają (warunki atmosferyczne, obciążenia) przynajmniej 20 lat?
3) Czy nie będą za "chude"? (8cm)
4) Czy można je będzie zastosować w rozstawie co 6 m? Mam 1.5 metra między krzaczkami i co 6 by ładnie pasowało. Rzędy są raczej krótkie (do 30m).
5) Jaka jest optymalna wysokość słupków betonowych (ile trzeba wkopać w ziemię, ile powinno wystawać)? Nie zdecydowałem jeszcze czy formy będę prowadzić wysoko czy nisko, zresztą przy sporej różnorodności odmian chyba będę zmuszony to różnicować i być może eksperymentować (a więc słupki wysokie :) ale jak wysokie?).
6) Ilość drutów i ich odstęp. Czytałem forum, ale będę wdzięczny za wypowiedzi z doświadczenia. Każdy zdaje się mieć inny pomysł, ale który się sprawdza?

Dodam, że sprawa rozbija się o 10 rzędów (jakieś 40 słupków).

Z góry dzięki za pomoc.
Jarek

Przeczytałeś mojego posta i ten wątek ?? Masz większość odpowiedzi na swoje pytania.
Ale odpowiadając na Twoje punkty:
1) Moim zdaniem cena atrakcyjna i warto je brać, myślę że nieznajdziesz profili w takiej cenie.
2) Myślę że więcej niż 20 lat,
3) Jak dla mnie trochę chude, ja kupuję 10x10 ale są w sprzedaży 7x7 i dają na nie 10lat gwarancji :) Plusem Twoich słupków są 4 druty u mnie tylko 3. Generalnie najważniejsza jest jakość wykonania.
4) Tak tym bardziej że rzędy masz krótkie.
5) Myśliwiec pisze iż słupki skrajne wkopujemy na 70-90cm a przelotowe na 50-60cm. Przeczytaj mój opis jakie słupki wybrałem. Nienapisałeś jakie będą skrajne słupki proponuję dłuższe 2,8m i kotwy odciągające.
6) To zależy od formy prowadzenia

Generalnie chyba za szybko działasz z tym rusztowaniem. Najpierw trzeba przygotować ziemię i w tym czasie wybrać sadzonki, potem formę prowadzenia jak już posadzisz to 1 rok śmiało przy małym nawet paliku poprowadzisz a o rusztowaniu to pomyśl jak krzewy będą miały rok.

PostNapisane: wtorek, 13 lipca 2010, 14:02 
nowicjusz
nowicjusz

Zdanek napisał(a):
Generalnie chyba za szybko działasz z tym rusztowaniem. Najpierw trzeba przygotować ziemię i w tym czasie wybrać sadzonki, potem formę prowadzenia jak już posadzisz to 1 rok śmiało przy małym nawet paliku poprowadzisz a o rusztowaniu to pomyśl jak krzewy będą miały rok.

Sadzonki już rosną. W maju obchodziły roczek a teraz mają półtorametrowe latorośle i musiałem rozciągnąć sznurki bo przerosły paliki i zaczynały niebezpiecznie tańczyć na wietrze. Chyba czas na rusztowanie.
Dzięki za pomoc.
Mile widziane dalsze rady.

P.S. Myślałem o formie dwupiennego Guyota z dwoma ramionami. Raczej niski. Może dla niektórych odmian wysoki. Nie jestem do końca zdecydowany, więc chciałbym, żeby słupki (rozmieszczenie drutów) pozwalały mi na pewną swobodę. Stąd pytanie o ich optymalny układ.

Pozdrawiam
Jarek

PostNapisane: środa, 14 lipca 2010, 11:47 
mistrz
mistrz

Kup sobie książkę Myśliwca albo Liska. Tam masz formy prowadzenia i rozmieszczenie drutów dla każdej z nich.

Generalnie jak masz prowadzić Guyotem to najwyższa para drutów jest na 1,8m. Ja robię słupki 1,9m nad ziemią i to mi wystarczy, część krzewów będę prowadził Guyotem a cześć sznurem skośnym (te które będę okopywał na zimę)

PostNapisane: piątek, 16 lipca 2010, 00:29 
nowicjusz
nowicjusz

Zdanek napisał(a):
Kup sobie książkę Myśliwca albo Liska. Tam masz formy prowadzenia i rozmieszczenie drutów dla każdej z nich.

Generalnie jak masz prowadzić Guyotem to najwyższa para drutów jest na 1,8m. Ja robię słupki 1,9m nad ziemią i to mi wystarczy, część krzewów będę prowadził Guyotem a cześć sznurem skośnym (te które będę okopywał na zimę)

Dzięki za radę. Książki mam od kilku lat (jedną z książek Liska nawet z dedykacją :P). Chciałem (chyba zgodnie z ideą forum) wysłuchać różnych opinii i na podstawie dyskusji podjąć decyzję być może unikając paru błędów. Podręczniki często pokazują rozwiązania, które sprawdzają się w 90% przypadków. W gronie praktyków można omówić pozostałe 10%.
No nic, chyba zdecyduję się na jedną z opcji RM: druty 50/70/80/110/140/170 wzbogaconą o drut na wysokości 30 na wypadek, gdybym część krzewów poprowadził nisko.

Straszliwie dużo tych otworów wychodzi, jeśli liczyć po dwa w przypadku par drutów. Może dać po jednej jednak i rozeprzeć później druty, przywiązując do słupka "coś" czterocentymetrowej szerokości? Boję się, że jak każe w betoniarni robić tyle dziur to mnie przegonią i zostanę z niczym.

Pozdrawiam
Jarek

PostNapisane: piątek, 16 lipca 2010, 12:31 
przedszkolak
przedszkolak

Druty do betonowych słupków można zamocować nierobiąc żadnych dziur np. przez skręcane obejmy. bez dziur słupki będą mocniejsze, a położenie drutów i ich ilość będziesz mógł zmienić niemal w każdej chwili.

pozdrawiam

PostNapisane: piątek, 16 lipca 2010, 15:09 
Ekspert
Ekspert

Ijon napisał(a):

Straszliwie dużo tych otworów wychodzi, jeśli liczyć po dwa w przypadku par drutów. Może dać po jednej jednak i rozeprzeć później druty, przywiązując do słupka "coś" czterocentymetrowej szerokości? Boję się, że jak każe w betoniarni robić tyle dziur to mnie przegonią i zostanę z niczym.

Pozdrawiam
Jarek

To wcale nie muszą być otwory przelotowe. Wystarczy zatopić w betonie na jednej płaszczyznie słupka odpowiednie haczyki lub oczka (ósemki w przypadku dwóch drutów)z drutu i po kłopocie. Otwory ewentualnie tylko na skrajnych. Takie rozwiązanie dla producenta nie powinno być kłopotliwe i nie osłabia słupków.

PostNapisane: niedziela, 18 lipca 2010, 20:45 
mistrz
mistrz

Przeglądając forum widzę, że większość rozważań o rusztowaniu prowadzi się przy niepisanym założeniu prowadzenia krzewów w formach rosnących "po bożemu" - czyli do góry. Zastanawiam się, jak powinny wyglądać standardy (grubości drutu, odstęp między słupkami) dla kurtyny. Bo to że powinny być inne raczej nie ulega wątpliwości. Przecież przy kurtynie obciążenia na górny drut będą 2-3 krotnie większe niż na dolny w pozostałych formach.
I czy przy kurtynie potrzebne są wogóle kolejne rzędy drutu, poza górnym? Chyba i tak nie przejęłyby obciążenia przy zwisających latoroślach.
Ma ktoś doświadczenia w tym temacie?

PostNapisane: środa, 28 lipca 2010, 22:52 
przedszkolak
przedszkolak

Projektując swoje rusztowanie myślałem raczej o wariancie z podporami. Wariant z odciągami odstraszał mnie:
-możliwością potykania się o odciągi
-stratą terenu (tutaj pytanie - w jakiej odległości od słupka krańcowego umieszczać kotwę?)
Kusi mnie jednak prostsza konstrukcja wariantu z odciągiem. Stąd pomysł (jest tak prosty iż mam podejrzenie że to już było - gdy tak - przepraszam) aby wszystkie czynności związane ze słupkami końcowymi robić na słupkach przedostatnich. Krańcowe słupki (trzeba byłoby chyba je zabetonować?) robimy z niezależnym "odrutowieniem" (przepraszam za ten "neologizm") pomiędzy nimi a słupkami z odciągiem.
Pytanie do użytkowników rusztowań z wykorzystaniem podpór:
Czy doprowadzone tylko z jednej strony do słupków krańcowych druty nie powodują ich skręcania?.

Pozdrawiam - Kazik

PostNapisane: czwartek, 29 lipca 2010, 09:14 
Kiper
Kiper

pragmatyk napisał(a):
Projektując swoje rusztowanie myślałem raczej o wariancie z podporami. Wariant z odciągami odstraszał mnie:
-możliwością potykania się o odciągi
-stratą terenu (tutaj pytanie - w jakiej odległości od słupka krańcowego umieszczać kotwę?)
Kusi mnie jednak prostsza konstrukcja wariantu z odciągiem. Stąd pomysł (jest tak prosty iż mam podejrzenie że to już było - gdy tak - przepraszam) aby wszystkie czynności związane ze słupkami końcowymi robić na słupkach przedostatnich. Krańcowe słupki (trzeba byłoby chyba je zabetonować?) robimy z niezależnym "odrutowieniem" (przepraszam za ten "neologizm") pomiędzy nimi a słupkami z odciągiem.
Pytanie do użytkowników rusztowań z wykorzystaniem podpór:
Czy doprowadzone tylko z jednej strony do słupków krańcowych druty nie powodują ich skręcania?.

Pozdrawiam - Kazik

Jak masz naciąg ze 100kg na drut to moment skręcający bedzie duzy.
Natomiast jak masz krańcowe słupki betonowe o przekroju kwadratowym podparte zastrzałem (tez słupkiem) do wewnątrz rzędu możesz pominąc wpływ skręcania z uwagi na przekrój słupka (średnicę) przy której nie ma to az takiego wpływu na podparty słupek. Nie ukręci go bo moment skręcający będzie niewielki. szybciej drut wyciągnie słupek z ziemi niż go ukręci.
Poczytaj tutaj o tym:
sprzet-do-wina/slupki-przelotowe-profile-t5635-30.html
Opisałem i obliczyłem siły działające na słupek krańcowy i na zastrzały.
Niżej przykład z kilkoma drutami ( tak jak się stosuje na winnicach):
sprzet-do-wina/slupki-przelotowe-profile-t5635-45.html

PostNapisane: wtorek, 3 sierpnia 2010, 18:55 
czeladnik
czeladnik

Ja mam taką prośbę , nie mam wyobraźni , nie potrafię przewidzieć błędów , ponieważ nigdy na żywo nie widziałem winnicy , mam małą działeczkę i chce zrobić rusztowanie , planowałem robić je za rok , albo dwa , ale sąsiedzi zmuszają mnie do szybszych reakcji. W koło działki są ogrodzone , tylko moja nie , dostęp do mojej działki ma pięciu sąsiadów, bo położona jest w środku i z boku działki jakby prawie na mojej działce jest droga , do innych działek. Dwóch sąsiadów i jedną sąsiadkę mam super , ale dla równowagi dwie mendy się trafiły , jeden kurki wyprowadza mi na działkę , bo jak mnie nie było to mógł , a jego koleżka też bardzo wiekowy ma lepkie łapki i kradnie wszystko co mu w łapy wpadnie. Proszę nie zrozumcie mnie źle, mam szacunek dla staruszków , rozmawiałem z nimi wiele razy , ale już w trakcie rozmowy wiedziałem , że to mendy bo podpuszczali mnie na innych sąsiadów , złapałem jednego jak mi zwijał sznurek , mam gdzieś ten sznurek , ale nim poznaczyłem sobie rzędy , co się wiąże z pomiarami itd , wcześniej też jakieś drobiazgi ginęły jak np rękawice czy napoje , ale nie złapałem , to nie dymiłem , obgadałem sąsiadów :oops: to może napiszę o co mi chodzi , chciałem wbetonować słupki z podporami co 2 metry , ale tak by w tym roku przymocować do nich siatkę a później by pełniły rolę 2w1 czyli jako słupki krańcowe , czy są jakieś złe strony takiego rozwiązania? z góry za pomoc wielkie DZIĘKUJE ps może ma ktoś namiary na firmę co dowozi na miejsce.

PostNapisane: środa, 4 sierpnia 2010, 17:33 
przedszkolak
przedszkolak

magas37 napisał(a):
czy są jakieś złe strony takiego rozwiązania?

Jeśli dobrze zrozumiałem, to widzę tylko jedną niedogodność: między rzędy będziesz mógł wejść tylko z jednej strony, albo na krańcu koło siatki przeciskać się między drutami i choć to dość upierdliwe to na niewielkiej działce może nie bądzie zbyt uciążliwe.

pozdrawiam

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1223 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 82  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1