Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 05:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 8 grudnia 2012, 20:16 
Kiper
Kiper

Kontynuacja tematu o pompach do wody z wątku:
http://www.winogrona.org/forum/uprawa/uprawa-winorosli-pod-oslona-t6166-570.html#p130925
------------------------

kapitan napisał(a):
Odpowiadając na pytanie @krys to do pompowania wykorzystuję taką pompę http://allegro.pl/pompa-hydroforowa-wz2 ... 68698.html Tłoczy wężem 1/2" ponad 100m i ma na końcówce wystarczające do podlewania ciśnienie.

Dzięki za link. Skoro się sprawdza to jestem zdecydowany kupić. Te max. 35l/na min. spokojnie wystarczą. Chciałbym jeszcze dopytać czy do takiej pompy trzeba coś dokupić, jakiś osprzęt? Jak się domyślam to działa ona w ten sposób (pompa zewnętrzna), że zanurzam końcówkę węża do zbiornika i podłączam go do części otworu ssącego no a z drugiej strony jest wąż ogrodniczy którym podlewam.

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

PostNapisane: sobota, 8 grudnia 2012, 20:51 
czeladnik
czeladnik

krys napisał(a):
kapitan napisał(a):
Odpowiadając na pytanie @krys to do pompowania wykorzystuję taką pompę http://allegro.pl/pompa-hydroforowa-wz2 ... 68698.html Tłoczy wężem 1/2" ponad 100m i ma na końcówce wystarczające do podlewania ciśnienie.

Dzięki za link. Skoro się sprawdza to jestem zdecydowany kupić. Te max. 35l/na min. spokojnie wystarczą. Chciałbym jeszcze dopytać czy do takiej pompy trzeba coś dokupić, jakiś osprzęt? Jak się domyślam to działa ona w ten sposób (pompa zewnętrzna), że zanurzam końcówkę węża do zbiornika i podłączam go do części otworu ssącego no a z drugiej strony jest wąż ogrodniczy którym podlewam.

Kapitan Ci proponuje wysoki poziom pomp,
Ja miałem taką

http://allegro.pl/pompa-do-wody-studni- ... 19646.html

w studni wytrzymała 5 lat gdy padła kupiłem drugą . W biedronce były po 70 zeta a sklepie za polską dałem 120.
Mam w studni i nie wyciągam na zimę wyciągnięte często się psują.

PostNapisane: sobota, 8 grudnia 2012, 21:10 
Ekspert
Ekspert

krys napisał(a):
Jak się domyślam to działa ona w ten sposób (pompa zewnętrzna), że zanurzam końcówkę węża do zbiornika i podłączam go do części otworu ssącego no a z drugiej strony jest wąż ogrodniczy którym podlewam.

Otwór boczny w zbiorniczku jest ssący, górny tłoczący. Ja to rozwiązałem tak, że na ssaniu mam rurę z twardego tworzywa (mięki wąż będzie zaciskany siłą ssącą) połączoną kolankowym złączem Pex, które w łatwy sposób można łączyć i rozłączać. Rury ssącej praktycznie nie wyciągam ze studni. Na zimę odkręcam złącze Pex i tyle. Radzę na drugim końcu ssaniu założyć kosz zwrotny, który ułatwia zassanie wody z większej głębokości. Kilka ruchów pompujących rurą ssącą w studni i pompa zalana. Na tłoczeniu wkręciłem kolano stalowe "siódemkowe" a w niego rozdzielacz z zaworami i końcówkami na dwa szybkozłącza do węży ogrodowych.

Przerobiłem co najmniej trzy tego typu zanurzeniowe pompy i stwierdzam zdecydowaną wyższość tej, którą mam teraz. Podstawowa różnica to zupełnie odmienna konstrukcja pompy zapewniająca lepszą sprawność. Ceny natomiast porównywalne.

PostNapisane: sobota, 8 grudnia 2012, 22:47 
przedszkolak
przedszkolak

michal1987 napisał(a):
jBaniaki na wodę (mają być 2 w razie dłuższej suszy ) na wodę umieszczony na wysokości 1 metra nad ziemią będzie zasilał nawadnianie kropelkowe (dysze gardena micro drip- z odzysku, ale jeszcze sprawne) wydajność takiego kroplownika to 2 l/godz. system kropelkowy zamontowany na wysokości około 25 cm nad ziemią, mam nadzieję że ciśnienie wody zrobi swoje, jak nie no to wtedy pompa.
Pozostaje jeszcze problem filtracji takiej wody, ewentualne umieszczenie otworu wypustowego z baniaka w taki sposób by zasysał wodę znad dna i nie pobierał zanieczyszczeń które w krótkim czasie zapchają dysze.

Ja mam zrobione nawadnianie z beczki około 1000 l która jest umieszczona zaledwie około 70 cm nad poziomem tunelu i linie kroplujące t-tape działają wyśmienicie (bodajże 30 gr/m rozstaw kroplowników co 20 cm) i wszystko działa z tym, że na wodzie źródlanej, namiot 15 x 4,5 m jest równomiernie podlany

PostNapisane: niedziela, 9 grudnia 2012, 08:42 
Kiper
Kiper

raczek napisał(a):
:shock: Zrobiłem paletę taką wyższą i wodę ze zbiornika 1000 l rozprowadzam wężem 1/2 cala lub gumowym 1 calowym , bez żadnej pompy i na odległość do 70 m wężem 1/2 cala

Mój budynek zbierający deszczówkę jest trochę niżej położony jak tunel. Mimo lekkiego wyniesienia zbiorników przepływ grawitacyjny jest zbyt wolny. Podlewałem czasami z węża tylko przy ciągłych opadach przerzucając od czasu do czasu wąż w inne miejsce. Teraz kupię pompę i po problemie. Dzięki za przedstawienie swojego rozwiązania, zapewne Twoja pompa jak i kapitana jest dobra. Ja już jednak wybrałem tą pierwszą i już moje chłopaki się cieszą bo będą mieli spokój z podlewaniem bo konewki idą w odstawkę :) .

PostNapisane: niedziela, 9 grudnia 2012, 12:51 
mistrz
mistrz

[
http://allegro.pl/pompa-do-wody-studni- ... 19646.html

w studni wytrzymała 5 lat gdy padła kupiłem drugą . W biedronce były po 70 zeta a sklepie za polską dałem 120.
Mam w studni i nie wyciągam na zimę wyciągnięte często się psują.[/quote]

Jeśli chodzi o pompy to jest jeszcze lepsza opcja, Pompa firmy OMNIGENA przy mocy 250W -1faza ma wydajność 2100l/godz. Ssanie do głębokości 8m., tłoczenie do 35m w pionie. Ma więc 3-krotnie lepszą sprawność przy cenie ok130zł.
Warunek, woda misi być czysta.
Pozdrawiam
Eugeniusz

PostNapisane: niedziela, 9 grudnia 2012, 13:56 
Ekspert
Ekspert

Szlachcic napisał(a):

Jeśli chodzi o pompy to jest jeszcze lepsza opcja, Pompa firmy OMNIGENA przy mocy 250W -1faza ma wydajność 2100l/godz. Ssanie do głębokości 8m., tłoczenie do 35m w pionie. Ma więc 3-krotnie lepszą sprawność przy cenie ok130zł.
Warunek, woda misi być czysta.
Pozdrawiam
Eugeniusz

Omówiliśmy tę pompę kilka postów wstecz. Właśnie na taką Krzysiek się zdecydował :).

PostNapisane: poniedziałek, 17 grudnia 2012, 20:29 
nowicjusz
nowicjusz

kapitan napisał(a):
Przerobiłem co najmniej trzy tego typu zanurzeniowe pompy i stwierdzam zdecydowaną wyższość tej, którą mam teraz. Podstawowa różnica to zupełnie odmienna konstrukcja pompy zapewniająca lepszą sprawność. Ceny natomiast porównywalne.

Zanurzeniowa krajowej produkcji za 130PLN wytrzymała 2 sezony bo założyłem na wylocie wody kolanko i pracowała odwrócona aby wyciągnąć piasek z wodą z dna studni. W efekcie wewnątrz pompy w części aluminiowej piasek wyżłobił rowki przy membranie i jej wydajność spadła. Kolejna zakupiona na allegro nie ma takiej wydajności. Mam pytanie dot. pompy WZ250 o jej wagę i czy może pracować w innej pozycji niż jest prezentowana na zdjęciu. Studnie wywierciłem ręcznie do głębokości 6,50 m -dalej skała i wstawiłem rurę plastikową o przekroju 200 nawiercona od dołu na wysokość 1,80 m i założona siatka od zewnątrz zamocowana opaskami. Typowa szlamówka nie mieści się do wewnątrz.

Tytuł: Pompa do wody
PostNapisane: wtorek, 18 grudnia 2012, 09:50 
mistrz
mistrz

[quote="sumik1003"][quote="kapitan"]
Mam pytanie dot. pompy WZ250 o jej wagę i czy może pracować w innej pozycji niż jest prezentowana na zdjęciu.

Witaj
Nie mam w tym momencie instrukcji do WZ 250 ale rozkręcałem ją. Wirnik tej pompy jest zamontowany na wałku z wpustem w taki sposób że swobodnie przesuwa się wzdłuż osi wałka. W ten sposób przy poziomym położeniu osi pompy szczeliny rzędu dziesiątych części mm między wirnikiem a komorą pompy podczas pracy ustawiają się samoczynnie. Gdybyś wałek pompy ustawił pionowo to wirnik będzie ocierał o dolną komorę i ulegnie szybkiemu zużyciu.
Eugeniusz

PostNapisane: wtorek, 18 grudnia 2012, 10:20 
Ekspert
Ekspert

Nie bardzo rozumiem po co chcesz ustawiać pompę inaczej niż poziomo. Czyżbyś chciał ją " wpakować" do tej rury o średnicy 200 mm? To się nie uda. Do rury możesz wprowadzić przewód ssący, a pompę ustawić przy studni. Swoją pompę przykręciłem do deski i tak właśnie robię. Od wiosny do jesieni stoi sobie przy studni, przykryta stara wanienką do kompania niemowląt :). Na zimę odkręcam i chowam. Raz się zgapiłem to lód rozsadził pompę. Na szczęście tylko zerwał śrubki. Wymieniłem i działa dalej.

PostNapisane: wtorek, 18 grudnia 2012, 19:06 
nowicjusz
nowicjusz

Troszkę kombinuje, bo na wiosnę studnia jest po zimie trochę przymulona iłem około 35 cm ale myślę przewód ssący zrobić z rurki plastikowej używanej do instalacji wodnych zakończonej kolankiem, pompę ustawić przykręconą do deski obok studni, natomiast zastanawiam się jakim wężem to połączyć żeby przy ssaniu nie zaciskał się. Dlatego pytam jakie rozwiązanie zastosował Piotr.

PostNapisane: wtorek, 18 grudnia 2012, 19:29 
Ekspert
Ekspert

sumik1003 napisał(a):
Troszkę kombinuje, bo na wiosnę studnia jest po zimie trochę przymulona iłem około 35 cm ale myślę przewód ssący zrobić z rurki plastikowej używanej do instalacji wodnych zakończonej kolankiem, pompę ustawić przykręconą do deski obok studni, natomiast zastanawiam się jakim wężem to połączyć żeby przy ssaniu nie zaciskał się. Dlatego pytam jakie rozwiązanie zastosował Piotr.

Właśnie taką twardą rurą PE 25 mm mam w studni. Rura ssąca jest połączona z pompą takim kolanem http://allegro.pl/kolano-kolana-90st-25 ... 52590.html . Kolano pozwala na bezproblemowe wielokrotne łączenie i rozłączanie pompy z rurą. Na zimę pompę schowałem a rura podwieszona została w studni. Na dole rury mam natomiast zawór zwrotny z sitkiem. Po dokręceniu pompy do rury wykonuję kilka ruchów pompowych rurą i pompa jest zalana, gotowa do pracy. Zalanie pompy umożliwia natychmiastowe zaciągnięcie wody, a to wydłuży żywotność wirnika, gdyż nie kręci się na sucho. Pisałem już o tym wcześniej, cofnij się do 39 strony.

PostNapisane: wtorek, 18 grudnia 2012, 20:21 
Kiper
Kiper

kapitan napisał(a):
Po dokręceniu pompy do rury wykonuję kilka ruchów pompowych rurą i pompa jest zalana, gotowa do pracy.

Możesz napisać o co chodzi z tymi ruchami pompowymi. Pompę mam w domu i jutro chciałbym wypróbować. W instrukcji piszą aby odkręcić śrubę na górze pompy i wlać wodę aż do zalania całości. Jak rozumiem można to zrobić prościej? Kupiłem też zawór zwrotny z sitem aby nie było konieczności zalewania przy każdym uruchomieniu pompy. Zastanawiam się nad średnicą węża tłoczącego czy może być półcalowy skoro przewód ssący na mieć cal? I jeszcze jedno pytanie. Pompa nie może chodzić na sucho więc aby do tego nie dopuścić muszę cały czas obserwować poziom wody w zbiorniku? Jak złapie powietrze to po pompie?

PostNapisane: wtorek, 18 grudnia 2012, 21:29 
Ekspert
Ekspert

krys napisał(a):
Możesz napisać o co chodzi z tymi ruchami pompowymi. Pompę mam w domu i jutro chciałbym wypróbować. W instrukcji piszą aby odkręcić śrubę na górze pompy i wlać wodę aż do zalania całości. Jak rozumiem można to zrobić prościej? Kupiłem też zawór zwrotny z sitem aby nie było konieczności zalewania przy każdym uruchomieniu pompy. Zastanawiam się nad średnicą węża tłoczącego czy może być półcalowy skoro przewód ssący na mieć cal? I jeszcze jedno pytanie. Pompa nie może chodzić na sucho więc aby do tego nie dopuścić muszę cały czas obserwować poziom wody w zbiorniku? Jak złapie powietrze to po pompie?

Konstrukcja zaworu zwrotnego jest taka, że w jedna stronę puszcza, w drugą odcina samoczynnie. Jak kilka razy zanurzysz i wyciągniesz energicznie rurę z wody, to dzięki zaworowi bardzo szybko napełni się cała wodą. Pompę należy ustawić w pewnej odległości od studni, tak by górny odcinek rury ssącej wychodził ze studni łukiem i na pewnym odcinku (wystarczy ok 1,5m) przebiegał równolegle do podłoża w kierunku pompy. Takie zamocowanie, dzięki elastyczności rury, pozwala na swobodne pompowanie odcinkiem rury, który jest w studni. Nowy i w pełni sprawny zawór po pierwszym uruchomieniu powinien utrzymywać wodę w rurze ssącej i zassanie powinno następować samoczynnie. Niestety nawet sprawny zawory po kilku dniach postoju pompy może puszczać wodę do studni. Im niżej lustro wody tym może być gorzej. Nie ma mowy o uszkodzeniu pompy gdy przez jakiś czas pracuje bez wody. Więc w praktyce wygląda to tak, że nie zalewam przez żadną śrubę, po prostu włączam pompę i słucham. Pompa bez wody pracuje dużo ciszej, gdy już zassa zaczyna charakterystycznie "gwizdać". No więc jak nie ciągnie (cicha praca), to łapię za łuk rurę przy wyjściu ze studni i wykonuję dwa trzy krótkie ruchy góra- dół (to te pompowe) i woda zalewa samoczynnie pompa, a ta natychmiast podejmuje pracę. Z reguły w tym samym pompa podejmuje po wyłączeniach pracę bez tych zabiegów. Po kilku dniach przerwy trzeba jej pomóc, żeby nie musiała zbyt długo chodzić na sucho.
Przed pierwszym uruchomieniu trzeba "pompować" rurą tak długo aż woda wyleci króćcem tłoczącym i dopiero włączyć pompę. Trzeba uważać aby nie uderzać zaworem zwrotnym o dno i ściany studni. Ja tłoczę wodę ok 100m wężem 1/2 " i wszystko jest ok. Na końcówce mam przyzwoite ciśnienie.

Ostatnio edytowano wtorek, 18 grudnia 2012, 21:41 przez kapitan, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: wtorek, 18 grudnia 2012, 21:41 
Kiper
Kiper

Dzięki wielkie za pomoc. Teraz już wszystko chyba wiem. O wężu też doczytałem i dam ten 1/2" po stronie tłoczącej. Jutro zatem próba generalna bo zbiorniki pełne a niebawem znów ma przymrozić i nie będzie jak pompować.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1