Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 22:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1747 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 117  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 8 grudnia 2012, 18:32 
Ekspert
Ekspert

A może rynnę w takim razie zainstalować na poziomie ziemi i zbierać do beczki wkopanej w ziemię.
(Podsuwam tylko idee do rozważenia, nie widziałem nic takiego :D )

Są oczywiście wady - między innymi pompka konieczna do odpompowania.

PostNapisane: sobota, 8 grudnia 2012, 18:59 
Ekspert
Ekspert

W tunelach foliowych i szklarniach zawsze zachodzi konieczność nawadniania gleby. Woda spływająca z dachów takich obiektów, chociaż częściowo, poprzez podsiąkanie spełnia tą funkcję, przynajmniej w okolicy przy ścianach. Umiejętne nawadnianie środka namiotu, załatwia problem nadmiernego przesuszenia gleby. Zbieranie wody z dachu spowoduje, że cały namiot będzie suchy, co jest równoznaczne, z potrzebą bardziej intensywnego nawadniania całej powierzchni. Czyli zebraną wodę trzeba będzie wlać tam gdzie by się sama dostała. Dlatego nadal poza kosztami, nie dostrzegam zysków i sensu w takim działaniu.

PostNapisane: sobota, 8 grudnia 2012, 19:06 
Ekspert
Ekspert

No ja się właśnie domyślam, że kolega chce wykorzystać zebraną wodę do równomiernego podlewania całości uprawy w tunelu. Zresztą takie gromadzenie wody ma tą zaletę, że jak leje to zazwyczaj za dużo a potem przez miesiąc susza. Zebranie wody i późniejsze jej wykorzystanie pozwala to nieco złagodzić.

PostNapisane: sobota, 8 grudnia 2012, 19:31 
Kiper
Kiper

Ja obok tunelu mam budynek gospodarczy o powierzchni zabudowy porównywalnej z powierzchnią tunelu. Rynny i rury spustowe są spięte do jednego wylotu, który odprowadza deszczówkę do dwóch podłączonych równolegle zbiorników 1000l. Wody w tym roku było tyle, że wystarczyło do podlewania w tunelu i jeszcze zostawało. Tylko, że latałem z konewką co zabiera sporo czasu. Zastanawiam się nad jakąś pompką, która by mi tą robotę ułatwiła. Pompuje ktoś z Was deszczówkę bo nie wiem czym się kierować przy zakupie pompy do takiego zbiornika? Jaki typ , jaka moc?

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

PostNapisane: sobota, 8 grudnia 2012, 19:46 
nowicjusz
nowicjusz

już odpowiadam, rynna ma by planowo demontowana na zimę, najłatwiej będzie wysunąć ją z haków, na sezon zamontowana na wysokości 2 metry od ziemi. Baniaki na wodę (mają być 2 w razie dłuższej suszy ) na wodę umieszczony na wysokości 1 metra nad ziemią będzie zasilał nawadnianie kropelkowe (dysze gardena micro drip- z odzysku, ale jeszcze sprawne) wydajność takiego kroplownika to 2 l/godz. system kropelkowy zamontowany na wysokości około 25 cm nad ziemią, mam nadzieję że ciśnienie wody zrobi swoje, jak nie no to wtedy pompa. bardzo dobrze ujął wszystko gbed- "chce wykorzystać zebraną wodę do równomiernego podlewania całości uprawy w tunelu. Zresztą takie gromadzenie wody ma tą zaletę, że jak leje to zazwyczaj za dużo a potem przez miesiąc susza. Zebranie wody i późniejsze jej wykorzystanie pozwala to nieco złagodzić."

PostNapisane: sobota, 8 grudnia 2012, 19:51 
Ekspert
Ekspert

No to jak weszliśmy w "te klimaty" to i ja. Mam na miedzy z sąsiadem wiatę o powierzchni dachu ok 50 m2. Wiata sąsiada też przy miedzy jest wyższa, większa i wchodzi końcówką dachu na moją, tak że jego woda spływa na mój dach. Podwiesiłem pod swoim dachem rynnę i zbieram rurami opad tak z ok 120 m2 dachu do pobliskiej studni. Dobra ulewa daje pełną studnię. Studnię wykorzystuję tylko do podlewania namiotów i co tam jeszcze. Odpowiadając na pytanie @krys to do pompowania wykorzystuję taką pompę http://allegro.pl/pompa-hydroforowa-wz2 ... 68698.html Tłoczy wężem 1/2" ponad 100m i ma na końcówce wystarczające do podlewania ciśnienie.

-----------------------------------------
Temat pompy do wody został wydzielony i przeniesiony tu:
http://www.winogrona.org/forum/topic8096.html
Space99

PostNapisane: sobota, 8 grudnia 2012, 19:59 
Ekspert
Ekspert

gbed napisał(a):
A może rynnę w takim razie zainstalować na poziomie ziemi i zbierać do beczki wkopanej w ziemię.
(Podsuwam tylko idee do rozważenia, nie widziałem nic takiego :D )
Są oczywiście wady - między innymi pompka konieczna do odpompowania.

Idea zagospodarowywania wody deszczowej jest warta propagowania,ale w tym przypadku należy się zastanowić czy wynikające z tego koszty i utrudnienia mają sens. Aby efektywnie zebrać wodę z dachu namiotu i solidnie zamontować rynny należałoby wypuścić listwy - krokwie dachowe przynajmniej w minimalnym stopniu na zewnątrz 10 - 15 cm. i przykręcić do nich haki dla podwieszenia rynien.Takie rozwiązanie determinuje inne działania - foliowanie namiotu musi być podzielone na dwie części; osobna folia na dach a następnie foliowanie boków i czół namiotu.Jeżeli mamy niedużą odległość od budynków to lepiej przetransportować albo przepompować wodę w miejsce docelowe.

PostNapisane: sobota, 8 grudnia 2012, 20:03 
Ekspert
Ekspert

Ja w tunelu nie podlewam bo wode gruntową mam tam dość wysoko (1,5m) i raczej im nie trzeba wody. Natomiast ogród podlewam grawitacyjnie ze zbiornika do którego pompuje wode ze studni żeby się ogrzała. Zbiornik w najwyższym punkcie działki.

PostNapisane: sobota, 8 grudnia 2012, 23:33 
Ekspert
Ekspert

Łypiąc jednym okiem na telewizor, bo telewizji z zasady nie oglądam, ujżałem zadziwiający obraz czegoś jak szklarnia, tylko z tyczek i patyków zamiast szkła. Nie była to szczelna ściana z tych patyków, lecz raczej "namiot" spowalniający przepływ powietrza. Szczeliny większe niż grubość patyków.
Włosi uprawiają pod tym cytryny w Neapolu. Podlewać ni wietrzyć nie trzeba, tylko mniej tam światła. Ktoś może próbował czegoś podobnego?

PostNapisane: sobota, 8 grudnia 2012, 23:45 
przedszkolak
przedszkolak

To co widziałeś spełnia według mnie odwrotną rolę niż nasze tunele i szklarnie. Zabezpiecza przed nadmierną operacją słoneczną i ewentualnie Ptakami oraz silnym wysuszającym wiatrem. Taka cieniówka

PostNapisane: niedziela, 9 grudnia 2012, 00:18 
Ekspert
Ekspert

Wracając do tradycyjnych foliaków, dzisiaj obserwowałem temperaturę rano:
na zewnątrz -16°C, pod folią -9°C :D

Przygiąłem łozy i porobiłem namiociki z agrowłókniny.
Byle do wiosny...

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: poniedziałek, 10 grudnia 2012, 18:28 
przedszkolak
przedszkolak

Mam pytanie do kapitana - Piotra, ale zadam je tu ponieważ może się to komuś oprócz mnie przyda :-) Mianowicie kapitanie - jaka jest wysokość Twojego tunelu w sklepieniu oraz na szerokości skrajnych rzędów ? 230 cm. na środku ? Nie nastręcza to problemów w uprawie ? Jak jest usytuowany namiot względem kierunków świata ? Z północy na południe (słaby przewiew , lepsze nasłonecznienie) jeśli tak to czy namiot zbytnio się w środku nie "zapapaca" ? Z góry dziękuję za odpowiedź.

PostNapisane: poniedziałek, 10 grudnia 2012, 19:11 
Ekspert
Ekspert

Mój namiot zbudowany jest na bazie stelaża tego namiotu http://allegro.pl/namiot-ns-6-garaz-szk ... 03099.html tylko składa się z 7 łuków. Stoi wschód-zachód. Długość niewiele ponad 10 m. Tutaj jest kilka zdjęć zastosowanych rozwiązań http://winnica.bloog.pl/id,6414802,titl ... index.html .

PostNapisane: poniedziałek, 10 grudnia 2012, 19:38 
przedszkolak
przedszkolak

Rozumiem, że wysokość 2,5 metra nie jest problemem w uprawie ? Pytam, bo w książce o uprawie winorośli wyczytałem o minimalnej wysokości 3,5 metra. Mój namiot ma 2.2 metra, na dodatek stoi z północy na południe, ma 15 metrów długości i 4,5 m. szerokości. Zastanawiam się czy pchać się dalej w winorośl - dosadzac dwa skrajne rzędy, czy pozostać przy środkowym już istniejącym... :?

PostNapisane: poniedziałek, 10 grudnia 2012, 21:20 
Ekspert
Ekspert

kubak napisał(a):
Rozumiem, że wysokość 2,5 metra nie jest problemem w uprawie ? Pytam, bo w książce o uprawie winorośli wyczytałem o minimalnej wysokości 3,5 metra. Mój namiot ma 2.2 metra, na dodatek stoi z północy na południe, ma 15 metrów długości i 4,5 m. szerokości. Zastanawiam się czy pchać się dalej w winorośl - dosadzac dwa skrajne rzędy, czy pozostać przy środkowym już istniejącym... :?

Nie dostrzegłem jak dotąd istotnych problemów wynikających z wysokości namiotu. Nie bardzo wiem skąd ta minimalna wysokość 3,5 m? Odpowiedzi na ostatnie pytanie musisz udzielić sobie sam.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1747 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 117  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1