Teraz jest piątek, 8 sierpnia 2025, 12:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 180 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2024, 12:07 
przedszkolak
przedszkolak

Chapeau bas dla Miszy i Asi :) za poświęcony czas i wybór lokalizacji. Impreza w świetnej atmosferze. Dziękuję z całego serca. Trochę pomimo nawoływań Sajko - na koniec siadła percepcja, ale też liczba win była imponująca.

PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2024, 20:41 
mistrz
mistrz

Ja również dziękuję za jak zawsze świetny zlot. Za Wasze towarzystwo, wszystkie uwagi, komentarze i oczywiście wina. Gospodarze zrobili kawał świetnej roboty - brawo i dzięki! Pomysł z kartami sprawdził się świetnie. Pomysł z rozpoczęciem czerwonych od "najlepszych" win i przechodzenia do tych po ktorych można by się spodziewać mniej też bardzo rozsądny. Ja niestety na końcowce mam bardzo dziurawą ocenę (pamieć niestety też, ale na usprawiedliwienie dodam że byłem po 3 nie do końca przespanych nocach, choć może należało rzeczywiście oszczędniej podchodzić do degustacji na poczatku). Jednak to też pokłosie tego, że ilość do spróbowania imponująca, a do tego chciałem jeszcze tu czy tam pogadać i już zacząłem przegapiać tematy. A.szkoda bo jeszcze kilka win chciałem spróbować. No cóż może za pół roku (to gdzie to mialo być? Jakaś miejscowość na Ż? :lol: )

PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2024, 21:15 
Ekspert
Ekspert

Ja też dziękuję za spotkanie, piękne miejsce, śląski obiad i Wasze wspaniałe przekąski. Przebrnięcie przez tak dużą ilość win to niezły wyczyn. Mnóstwo najróżniejszych wrażeń, choć w moim przypadku nieco przyćmione z powodu dodatkowego zajęcia. Wszystkie wina jednak spróbowałem, po swojemu oceniłem a teraz bardziej interesuje mnie jakie naprawdę są gusta i oceny uczestników. To może być fantastyczne studium różnorodności... :wink:

PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2024, 22:08 
czeladnik
czeladnik

DW napisał(a):
Dołączam się do podziękowań. Mietek z osobami towarzyszącymi zrobili super robotę. Miejsce również bardzo fajne, jakość znacznie przewyższająca cenę.
Oczekując na wyniki konkursu chciałbym zasygnalizować dwa problemy których nie było widać na poprzednich zlotach:
1. Duża ilość białych win z aromatami lakieru do paznokci.
2. Kilka wina czerwonych zepsutych przez tzw. brett, czyli drożdże z rodzaju Brettanomyces i/lub Zygosaccharomyces, możliwe, że również przez jakieś bakterie.
Dyskutując na temat tych wad, nie bardzo umieliśmy sobie poradzić z wyjaśnieniem przyczyn, przynajmniej w strefie w której siedziałem. Warto chyba dokładnie rozpracować te tematy bo problem wydaje się narastać.

Właśnie bardzo dużo białych win, w tym moja panonia miało tą wadę.
Pytanie czy to jest po prostu utlenienie ( ciepły rok, wysoka temp przy zbiorach) czy może jednak coś innego?

Mietek super organizacja było super! Poziom czerwonych win ciągle idzie w górę.

PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2024, 23:19 
mistrz
mistrz

pjetrof napisał(a):
No cóż może za pół roku (to gdzie to mialo być? Jakaś miejscowość na Ż? :lol: )

Organizujesz imprezę w Żyrardowie? Z chęcią pojadę :D

PostNapisane: wtorek, 26 listopada 2024, 00:02 
Ekspert
Ekspert

Co do "lakieru do paznokci" w winie to temat kiedyś był już poruszony na forum np. TUTAJ

PostNapisane: wtorek, 26 listopada 2024, 08:42 
nowicjusz
nowicjusz

My z Olgą bardzo dziękujemy za świetne przyjecie nas jako nowicjuszy w tak zacnym gronie, poziom imprezy przewyższył moje oczekiwania, co prawda spodziewałem się wysokiego poziomu, jednak poziom LEVEL EXPERT w organizacji imprezy Mietka i Asi ze Sławkiem na Wokalu to był SZTOS. No i oczywiście nie można tu zapomnieć o sprincie dziewczyn w polewaniu w końcowej fazie degustacji( bez was by się to nie udało :clap: :)).
Cała degustacja i rozmowy towarzyszące była dla mnie wielką szkołą winiarstwa, jestem świadomy, że percepcja w pewnych momentach już była nieco zaburzona :crazy: , jednak mimo to sporo się dowiedziałem o swoich winach i nie tylko. Fajne było to, że każdy potrafił przyjąć pochwały jaki i konstruktywną krytykę swoich win bez udowadniania swoich wyższych racji, a wyciągając wnioski po to, żeby w następnych nastawach było już tylko lepiej.
Pozdrawiamy wszystkich i myślę że na następnych zlotach też nas nie zabraknie.

PYRSK

PostNapisane: wtorek, 26 listopada 2024, 21:28 
Kiper
Kiper

Piękne podziękowania dla organizatorów. Miszy i Asi. Ukłony za konferansjerkę dla Sławka. Specjane podziękowania dla Pań które jak zwykle uraczyły nas smacznymi
wypiekami i innymi frykasami. Dziekuję za miłą atmosferę i "Nocne Polaków Rozmowy".
Podobno następne spotkanie ma być w tajemnieczej miejscowości "Ż". Trwają poszukiwanie gdzie to jest??????????

PostNapisane: piątek, 29 listopada 2024, 13:16 
Ekspert
Ekspert

WYNIKI PLEBISCYTU

Rozdane zostały 44 listy ocen. Wróciło do mnie 40. Zlotowicze nie oceniali swoich win - taka była umowa. Skala ocen 1-10, bez połówek, plusów i minusów. Tam gdzie ktoś postawił 0 zamieniałem na 1.
Jeśli ktoś chce przeanalizować plik po swojemu to proszę go sobie pobrać. Wszystkie oceny cząstkowe są w kolumnach ukrytych - można odkryć i sobie przeglądać.

Winem Zlotu został Messias z Winnicy Cesar (Węgry) - Dzięki Darek za dostarczenie.

WYNIKI

Zachęcam do komentowania i wyciągania wniosków.

Komentarze oceniających, ze względów technicznych będę udostępniał tylko na konkretne zapytanie - proszę pisać na PW

PostNapisane: piątek, 29 listopada 2024, 14:25 
Kiper
Kiper

Mietek kawał roboty, szacun, dziękujemy

Wysłane z mojego Redmi Note 9S przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: piątek, 29 listopada 2024, 15:11 
Ekspert
Ekspert

Gratujace przede wszystkim dla Mietka za organizację, włożoną pracę i świetne jej efekty.

A także :clap: :clap: :clap: za najlepsze wina.

Plebiscyt - świetna sprawa. Co prawda ocena subiektywna, ale mierzalna i nie "grzecznościowa".

Natomiast wniosek z ocen mam taki :mrgreen:

Rozmawialiśmy wielokrotnie o VV i hybrydach. I wniosek demokratyczny był taki, że w czerwonych winach bardziej uwidacznia się potrzeba lepszego jakościowo surowca.

Ale w plebiscycie widać, że w czerwonych winach poziom jest bardzo wysoki. I królują Vinifery - w TOP 10 znalazło się 8 win z VV...

A białe wina - oceny wyraźnie słabsze... A klimat mamy jaki mamy, sprzyja białym winom, a nie czerwonym... Cóż tym bielom brakuje?
(Ja stawiam napotrzebę powszechniejszej uprawy VV w białych odmianach)

PostNapisane: piątek, 29 listopada 2024, 15:31 
Kiper
Kiper

Misza napisał(a):
WYNIKI PLEBISCYTU

Piękne dzięki za konkretny kawałek roboty, bo cyferek sporo do wklepania :). :clap:

-- piątek, 29 listopada 2024, 15:31 --

ZbyszekTW napisał(a):
Cóż tym bielom brakuje? (Ja stawiam napotrzebę powszechniejszej uprawy VV w białych odmianach)

Ja z kolei myślę że problem jest głębszy i nie ma co wyciągać daleko idących wniosków z pierwszego excela. Statystyka, statystyką ale mamy czas do kolejnego zlotu trochę popracować nad formą oceny bo droga jest słuszna ale pewnie każdy przytaknie że można to zrobić lepiej a wtedy wnioski będą bardziej miarodajne. Było sporo ciekawych win które mi osobiście bardzo pasowały (zwłaszcza właśnie spośród białych) a ich ocena jest stosunkowo słaba. Zdaję sobie sprawę że mój gust dalece odbiega od klasycznego pijcy wina więc nie mówię że to ja mam rację, wręcz przeciwnie :lol: Ale też w mojej opinii białe nie były złe a np. wina z Sorelli bardzo ciekawe (zwłaszcza że sam mam jeden krzaczek w testach).

Generalnie proponuję temat kontynuować i rozwinąć dyskusję na temat jak nasz plebiscyt udoskonalić. Mam kilka pomysłów które w weekend przeleję w posta i wrzucę.

PostNapisane: piątek, 29 listopada 2024, 15:55 
przedszkolak
przedszkolak

i jak szybko:)
Jak dla mnie - co do czerwieni win forumowych to nie ma zaskoczenia: Dunaj Budzika i Dorsa Miszy zrobiły wieczór :clap:
Misza - jak dużą masz tę beczkę? Bo może napiszę list do św. Mikołaja

PostNapisane: piątek, 29 listopada 2024, 17:56 
Ekspert
Ekspert

ZbyszekTW napisał(a):
...Ale w plebiscycie widać, że w czerwonych winach poziom jest bardzo wysoki. I królują Vinifery - w TOP 10 znalazło się 8 win z VV..

Zbyszku, jeśli skreślisz wina komercyjne to w TOP10 (wszystkie kolory) win z VV będzie tylko cztery. Ale to tylko uściślenie z mojej strony. Wiadomo, hybrydom ciągle daleko do doskonałości.

A poza tym, wielkie dzięki dla Mietka. Wyliczyć to wszystko to kawał roboty.

PostNapisane: piątek, 29 listopada 2024, 18:42 
mistrz
mistrz

Widze że i mój volos nie najgorzej. Trzeba chyba będzie szukać jakiejś beczki.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 180 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1