Teraz jest niedziela, 25 stycznia 2026, 12:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2019, 21:55 
Ekspert
Ekspert

Piotr77 napisał(a):
bądź mądry i weź wytłumacz to Polakom... np. w niedzielę przyjmowałem 10-cio osobową wycieczkę i tylko jedna z nich preferowała wino wytrawne...

"nie mieszajmy dwóch różnych systemów walutowych", że tak pojadę Bareją :mrgreen:
Czym innym są wina na konkurs, a czym innym na sprzedaż (poważnie rozważam robienie półsłodkiego z Osceoli Muscat z genem labruski). Tym bardziej że w konkursowych wianach w Sardicach też były labruski i to wysoko oceniane!
Wino konkursowe powinno być tworzone dla expertów! Nie mówię, że MUSZĄ być wytrawne! ale zbalansowane! Jak dla mnie Hibernale (jak i Reaslingi) są najlepsze jako off-dry, gdzie nutka słodyczy kompensuje wysoka kwasowość.
A dla "cioci" mam półsłodką labruskę :lol:

PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2019, 22:09 
Ekspert
Ekspert

Piotr77 napisał(a):
........

zbyszekB napisał(a):
Mój hibernal 2018, wytrawny, sporo kwasów, mało aromatyczny. Przeciążyłem też krzewy owocowaniem , co dodatkowo obniżyło jakość wina - nigdy więcej

Zbyszku, jeżeli możesz odpowiedzieć, to proszę, podaj wielkość obciążenia na krzew, parametry, termin zbioru i najważniejsze - jakość gleby.

Pozdrawiam
Piotr

Napisałem już o tym winie na forum - odmiany/hibernal-t4551-105.html#p215408
Jakość gleby , 4-ta kl. bonitacyjna (piaszczysto gliniasta), co 4 lata 2 łopaty kompostu pod krzew, w międzyrzędziach trawa dosyć często koszona i pozostaje jako ściółka.
Na drożdżach "spontan "robiłem kilka win, m.in. Muskat Odeski który próbowałeś.

PostNapisane: piątek, 7 czerwca 2019, 13:45 
mistrz
mistrz

Canin napisał(a):
nie mieszajmy dwóch różnych systemów walutowych", że tak pojadę Bareją
Czym innym są wina na konkurs, a czym innym na sprzedaż

:D idąc tropem Bareji, z tymi winami dedykowanymi dla ekspertów, jest jak z "misiem na skalę naszych możliwości:
- Powiedz mi, po co jest ten miś?
- No właśnie, po co?
- Otóż to. Nikt nie wie, po co, dlatego nie musisz obawiać się, że ktoś zapyta." :)

Ekspert też człowiek :) i albo wino mu smakuje, albo nie.
Proszę, zauważ, że w systemie oceny wina Międzynarodowej Unii Enologów, pozycja "ogólne wrażenie" ma dość dużą wagę ( 8 pkt. ).
Trafnie uwypukliłeś sprawę balansu. Ja nazywam to harmonią, czy też dążeniem do harmonii - to kolejne słowo klucz.

Przedstawiłeś ciekawe informacje o labruskach. Jedyne wino w tym "klimacie", które degustowałem na jednym ze spotkań winiarskich, to była zdaje się Seneca od Romana ( Dziadek2 ) - bardzo intensywny kwiatowy aromat z cukrem resztkowym. Takie wina mogą robić furorę wśród Rodaków.
zbyszekB napisał(a):
Napisałem już o tym winie na forum - odmiany/hibernal-t4551-105.html#p215408
Jakość gleby , 4-ta kl. bonitacyjna (piaszczysto gliniasta), co 4 lata 2 łopaty kompostu pod krzew, w międzyrzędziach trawa dosyć często koszona i pozostaje jako ściółka.
Na drożdżach "spontan "robiłem kilka win, m.in. Muskat Odeski który próbowałeś.

Zbyszku, czy ten Hibernal ma gorszą "miejscówkę" na winnicy? Zbierałeś dość późno, jak na zeszły sezon.
Z jednej strony kwasy wysokie, ale słabsze ( pH ) - pewnie sporo jabłkowego, który przecież wzmacnia aromaty. Może mocno zasiarkowałeś, po zakończonej fermentacji, a Hibernal z tych bardziej wrażliwych i się w sobie zamknął?

Pomimo 5-cio dniowej maceracji w miadze, narzekasz na niedostatek ciała?

2,5 - 3 kg/krzew samo w sobie dla winorośli przeciążeniem nie jest ( zakładam, że to starsze krzewy, niż 3 lata ), ale wpływa na jakość wina, szczególnie przy słabej miejscówce i gorszym sezonie.
Kluczowe pytanie, to o ciało, bo jeżeli cienkuś, to rzeczywiście dla tego Hibernala, w miejscu w którym żyje, 2,5 - 3 kg będzie za dużo.
W przeciwnym razie, przyczyny szukałbym w zbyt wysokich temperaturach dla Hibernala i/lub winifikacji.

A Twojego Muskata Odeskiego zapamiętam do końca życia :) - bardzo ciekawe, rustykalne, niszowe wino, które warto wytwarzać.

Pozdrawiam
Piotr

PostNapisane: piątek, 7 czerwca 2019, 21:56 
Ekspert
Ekspert

Piotr77 napisał(a):
...
A teraz do rzeczy.
Optymalne parametry Regenta na jaki typ wina?
W jakich warunkach pogodowych dla danego sezonu?
Przy jakiej zdrowotności krzewów?
Przy jakiego rodzaju gleby?
Dla jakiego obciążenia?
Dla jakich warunków siedliska?
Itp, itp, itp...

Nie ma dwóch takich samych siedlisk/warunków, więc nie ma dwóch takich samych recept.
Im wcześniej to zrozumiemy, tym wcześniej znajdziemy optimum...
Trafnie napisane.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1