Na wstępie serdecznie dziękuję organizatorom spotkania Zodiakowi i Zbyszkowi nie tylko za organizację ale za rozruszanie mazowieckich winiarzy i mam nadzieję zapoczątkowania cyklicznych spotkań w tym rejonie. Bardzo dziękuję też winiarzom którzy dostarczyli swoje wina na tą degustacje. Kolegom na spotkaniu za wyśmienita atmosferę i dużą dawkę wiedzy która iskrzyła w naszych umysłach.
Roboczo do oceny win przyjąłem 10 punktową skalę (w przyszłości sugeruję abyśmy używali arkuszy do oceny win ze 100 pkt skalą). Poniżej moja subiektywna ocena degustowanych win:
Solaris 2016 ZodiakPierwszy nos delikatny owocowy przyjemny, później trochę czuć siarkę ale jest to młode wino i jeszcze nie rozlane do butelek. Spora kwasowość i elegancka mineralność wino do ułożenia. Fajny mineralny finisz bardzo przyjemny. Ocena 4. ze względu na tą siarkę. Wino degustowałem zaraz po otwarciu butelki i stąd może nie do końca dobra ocena z mojej strony. Później już go nie próbowałem, a szkoda bo może po ulotnieniu siarki aromat się rozwinął jak to opisuje Robert.
Leon Milot Rose 12% 2016 ZodiakPiękny kolor, czysty iskrzący. Pierwszy nos malina, drugi porzeczka, suszona śliwką czyste przepięknie ułożone aromaty. W ustach wiśniowe, zbalansowane, przyjemny finisz rozgrzewający ślinianki. Ocena 7. Moim zdaniem to wino po ułożeniu może powalczyć o medale. Leon bardzo barwi i wino w ogóle nie było macerowane po zmieleniu od razu odciśnięte na prasie. Osobiście jestem zszokowany tym winem i jakością jakie Rose można uzyskać z Leona.
Amelia Rafał 76 30% Hibernal, Aurora i Bianca 2015Korzenny aromat, lekko kwiatowy, intrygujący. Usta lekko kwasowe z delikatnym aromatem, no właśnie czego. Kojarzenie tego aromatu sprawiło mi wyjątkową frajdę i w końcu na języku rozwinął się orzech laskowy. Finisz łagodny lekko rozgrzewający ślinianki i znów na koniec po przełknięciu wina pojawia się aromat orzechów laskowych. Niebanalne wino na degustację. ocena 6
Mazowsze Novo odmiana Baltica 100%Owoce zebrane przy 21 brix i kwasach 7,8 zbierane w sierpniu. Niestety mimo starannej winifikacji wino miało posmak ripari który mi nie odpowiada. Maceracja kilkugodzinna a i tak posmak jest i w nosie i w ustach. Dziękuję TerriorPL za pokazanie możliwości tej odmiany. Ja nie zmierzam jej uprawiać. Ocena 2.
Winnica Zamojska Marquette 2015 14,3%Pierwszy nos ładny ziemisty dojrzałych czerwonych owoców. Drugi nos czysty przyjemny owocowy. Usta wiśnie, gorzka czekolada. Bardzo dobre wino z marquetta. Brak aromatów ripari. Ocena 7. Opis tak lakoniczny bo chyba za bardzo zatopiłem się w tym winie
Marquette 2015 Romana - DziadekAromat delikatny jeżyny, bardzo przyjemny. Usta dojrzałe czereśnie z gorzką czekoladą ale bardzo minimalną. Przyjemne taniny, finisz długi harmonijny znów czekolada i dojrzałe czereśnie. Ocena 8. Ocena wyższa od poprzedniego wina ponieważ aromaty były bardziej wyraźne i wino było bardziej ułożone, scharmonizowane. Po zakończonej degustacji czyli po jakiejś 2h wróciliśmy do tego wina aby przypomnieć sobie te wspaniałe aromaty i nimi się po prostu delektować i ku mojemu zdziwieniu pojawił się delikatny aromat ripari. Gratulacje dla Dziadka za najlepszego Marquetta jakiego w życiu piłem. ps. Już po ocenie doczytałem iż dziadek użył chipsów dębowych francuskich i stąd ten aromat czekolady, porównując ten aromat w innych winach sugerowałbym trochę dłużej użyć te chipsy w celu uzyskania wzmocnienia tego pożądanego aromatu.
Marquette 2015 11,5% CaninNos śliwka wędzona, dojrzała czereśnia, gdzieś tam z tyłu zielona papryka. Usta lepsze dojrzałe wiśnie, ale finisz znów papryka. Generalnie dobre wino, mi osobiście przeszkadzały te aromaty paprykowe. Ocena ogólna 6. Same aromaty oceniam na 7. Aromaty paprykowe wskazują na niedojrzałość owoców ale z opisu Canina wynika iż owoce miały 25 brixów i 7g kwasów co daje mi dużo do myślenia. Proponuję spróbować na innych drożdżach może tu jest przyczyna.
Marquette 2015 Jlechu Winnica pod lasemW nosie lekki brett. Kwasowość przyjemna, fajne wino stołowe, przyjemny finisz. Ocena 4. Myślę że po prostu wino na jakimś etapie się zakaziło i stąd ten aromat brett, gdyby nie to ocena byłaby w okolicach 6.
Gbed Marquette 2015Nos przyjemny karmel, słodki, po chwili w nosie pojawia się zielona papryka . Usta fajne, przejrzałe czereśnie, przyjemna ziemistość którą lubię, dojrzałe taniny. Ocena 5,6. Tu podejrzewam nie pełną dojrzałość owoców ze względu na paprykowe aromaty. Szkoda że Geb nie mierzył kwasów bo ciężko coś doradzić, ale uważam iż odmiana jest dojrzał jak kwasowość spadnie do minimum 8g. Drugi mój subiektywny wniosek z degustacji to to że Mauriviny nie dają dobrych aromatów w winie i może lepiej spróbować Lalavinów B lub robić na drożdżach aromatycznych a potem w inny sposób pozbywać się kwasowości np przez FJM.
Winnica Zamojska Regent 2015 11,36% i 5,66 kwasyPiękny ziemisty aromat, drugi nos zielona papryka. Ocena 6. Cóż dobre wino ale paprykowy aromat znów może świadczyć o niedojrzałości owoców.
Rosler 75% Roberta 13,5% alkoholuZbiór 24,5 brix 9g kwasy. Wino ma 5,5 kwasów. Można obciążać do 4kg z krzewu. Nos wspaniała ziemistość, jeżyny, przejrzałe czereśnie. Czysty wspaniały aromat. Usta dojrzałe, owoce z przyjemnym finiszem. Pięknie ułożone wino. Ocena 9. To wino zrobiło na mnie olbrzymie wrażenie. Powiem krótko dosadzam Roslera
Podsumowując uważam iż Marquette daje najlepsze wina czerwone z odpornych i bezobsługowych odmian czerwonych w stawce Marszałem i Leon. Bardzo ciekawi mnie jakie daje różowe wina i w przyszłym roku spróbuję takie zrobić ze swoich 4 krzewów. Jeśli okaże się że lepsze różowe są z Leona a Zodiak postawił bardzo wysoko poprzeczkę to dosadzę Leona tylko na różowe.
Kolejny wniosek to że Mauriviny to ostateczność. A kolejny że Rosler to odmiana którą na pewno wypróbuje.
Bardzo dziękuję za degustację i podtrzymuję propozycję następnego spotkania u mnie na winnicy powiedzmy luty-marzec, przynajmniej będę mógł pokazać jakieś swoje wina z Solarisa, Seyvala i czerwone Cuve.