Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 16:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 19 listopada 2017, 14:32 
Ekspert
Ekspert

Wróciliśmy, wielkie podziękowania dla organizatorów i wszystkich uczestników, za mile spędzony czas, w super towarzystwie.

PostNapisane: niedziela, 19 listopada 2017, 17:53 
Ekspert
Ekspert

Roman to jak zauważyłem zbyt skromny winogrodnik jest. Przywiózł wina z odmian które wykopałem. I jak widzę to nawet ze starego gumofilca jest w stanie zrobić dobre wino. :lol:
Z białych najwyżej przeze mnie oceniony jego Muskat Odeski, to już kolejny Muskat Odeski od naszych forumowiczów który mi się bardzo podobał (drugi od ZbyszkaB).
Z innych białych Johanniter od kol. Monteverest pokazał się bardzo dobrze, posmak pomarańczy i cytrusów, mimo cukru, ale za to bez goryczki powszechnej dla tej odmiany.
Bardzo dobry Marszałek F. Romana o znikomych posmakach hybrydowych, i pięknym nosie. Ciekawe jego cuvee Marquette i Frontenaca, mimo wysokiego kwasu pokazuje znacznie lepszy potencjał Frontenaca niż odmianowego Marquette.
Pinot Noir 2016 MarcinaJ okazał się wreszcie tym PN który nadawał się dla mnie do picia, bo mam w naszych warunkach bardzo złe zdanie o tej odmianie.
"Bożole" z Roeslera od MarcinaJ także się podobało, ma potencjał.
Znakomite cuvee z winnicy UJ z ponoć Jutrzenki. Moim zdaniem Jutrzenki tam raczej mało, a znacznie więcej innej muskatowej odmiany (Muskat Odeski?) w każdym razie jak na polskie warunki wino rewelacyjne.
Wina z Marquette pokazane przez kolegów były różne, i to nie jest jak widzę moja ulubiona odmiana. Podejrzewam że w trudnych warunkach pogodowych to NN od Gronkowca może dać lepsze czerwone wino.
Co prawda nie pijam mocniejszych trunków, ale niestety ze szkodą dla winorośli najlepszym dla mnie trunkiem spotkania była nalewka z Derenia, genialna kompozycja to mało powiedziane.
Reasumując spotkanie bardzo udane w znakomitym gronie forumowiczów, i pięknych okolicznościach przyrody. Oby takich więcej.

PostNapisane: niedziela, 19 listopada 2017, 19:32 
Ekspert
Ekspert

Ja także wróciłem. Dziękuję wszystkim za wiedzę i za przyjemne spotkanie. Dodam jeszcze, o czym koledzy przedmówcy nie wspominali, że miłe pogawędki o winach i winorośli ciągnęły się jeszcze w nocy w agroturystyce. Upchaliśmy się w kuchni z wielkim trudem (kolega Grzegorz praktycznie już siedział w drzwiach) i dopijając wina dalej dyskutowaliśmy o naszym wspólnym hoplu. Jeszcze przy śniadaniu zeszła na tym z godzinka.
Specjalne podziękowania dla Ewy, za bycie sekretarzem spotkania. Nie mogę się nadziwić ile zapamiętała i zanotowała z wielu opinii które padały jednocześnie z wszystkich stron.
ZbyszkowiB oczywiście dziękujemy, za przesłane wino. Win dostępnych w karcie restauracji nawet nie oglądaliśmy. Sama degustacja w bardzo przyjemnych warunkach za co wielkie podziękowania dla Organizatorów. Oby się to dało powtórzyć. Uważajcie panowie tylko, bo po tych zachwytach chętnych może być więcej i trzeba chyba będzie powiększyć lokal (może na zamku).

Ostatnio edytowano niedziela, 19 listopada 2017, 22:00 przez gbed, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: niedziela, 19 listopada 2017, 20:57 
mistrz
mistrz

Również chcę ze swojej skromnej strony podziękować Wszystkim, bo nie jest tak, jak tu niektórzy niechcący wspomnieli, że byli: Uczestnicy i Organizatorzy. Wszyscy byliśmy organizatorami i uczestnikami jednocześnie. Dziękuję za przybycie, za dzielenie się wiedzą, za wspaniałe wina (które degustowałem już z żoną w domu). Dzięki wielkie Bogu za doskonałą pogodę. No i naszemu nieocenionemu przyjacielowi Grzegorzowi za pomysł.
To jak, Wszyscy gotowi na: Jesienne „cięcie” w Wygiełzowie 2018 ?

PostNapisane: niedziela, 19 listopada 2017, 22:10 
Ekspert
Ekspert

Raczej trzeba by zrobić "jesienne dosadzanie" a nie cięcie, :wink: bo - powiem wprost- dość skromna jest jeszcze ta "muzealna" kolekcja. Moglibyśmy dołożyć coś od siebie. Trzeba też pod tym kątem przemyśleć temat. Była o tym mowa podczas "zwiedzania" (ale nie wszystko dosłyszałem i nie wiem jaka była konkluzja).

PostNapisane: niedziela, 19 listopada 2017, 22:20 
mistrz
mistrz

Podziękowania dla organizatorów i gospodarzy wczorajszego spotkania. Było bardzo miło Was wszystkich spotkać i poznać.
Degustacja owoców Waszej pracy daje dużą motywację do dalszej pracy i nauki. Do zobaczenia :)

PostNapisane: poniedziałek, 20 listopada 2017, 18:38 
mistrz
mistrz

Dziękuje za wspaniałe chwile spędzone w tak znamienitym i sympatycznym gronie.Dziękuje również za ocenę jakże trafną wszystkich trunków,choć pominęliśmy kolegę Jerzego53, który podał do degustacji jedno z pierwszych win. Może dlatego że pierwsze, wiec nie zdążyliśmy ,,złapać,, opinii.A było równie smaczne ,ułożone i esencjonalne jak wiele podawanych na stoły.Jestem zbudowany jakością Waszych wszystkich win i powiem że postęp w ich czynieniu jest ogromny.Chciało by sie powiedzieć ,,możemy być lepsi,,Spotkanie nasze super zorganizowane,żadnych problemów,wszystko przebiegło z kulturą i spokojem.Kulinarne podziękowanie dziewczynom za niebiański chlebek inne wypieki ,oprawę imprezy i smakowite śniadanko na rozstanie.Dziekuje za rozmowy i komentarze z których mozna czerpać tak nam potrzebną wiedzę.To są nieocenione korzyści dlatego na następne sie piszę,,,,,,,,pozdrawiam kenaj 24.

PostNapisane: poniedziałek, 20 listopada 2017, 20:59 
Ekspert
Ekspert

Wklejam link do fotek Janka (Wein) ze spotkania w Wygięzłowie. Dzięki Janku!
https://drive.google.com/drive/folders/ ... 3w4XCYvgSb

PostNapisane: poniedziałek, 20 listopada 2017, 22:18 
Ekspert
Ekspert

kenaj24 napisał(a):
...Dziękuje również za ocenę jakże trafną wszystkich trunków,choć pominęliśmy kolegę Jerzego53, który podał do degustacji jedno z pierwszych win. Może dlatego że pierwsze, wiec nie zdążyliśmy ,,złapać,, opinii.A było równie smaczne ,ułożone i esencjonalne jak wiele podawanych na stoły...

Zgadza się, i o ile pamiętam był to Marquette. Ponieważ był zaraz po moim to zapamiętałem.
W Ewy opisie to wino nr 12
spotkania/jesienne-spotkanie-winoogrodnikow-w-skansenie-w-wygie-zowie-t11482-45.html#p198496

Ostatnio edytowano poniedziałek, 20 listopada 2017, 22:18 przez gbed, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: poniedziałek, 20 listopada 2017, 22:26 
Kiper
Kiper

Przyłączam sie do głosu kolegów, dziękując organizatorom wspaniałego spotkania.
Duże wyrazy sacunku dla Grzegorza za wspaniałe opowiadania o historii zamku Lipowiec.
Pełnił z godnością i wprawą rolę gospodarza imprezy.
Podziękowania dla Przemka za techniczną organizacje spotkania.
Wina były wspaniałe i trudno kogoś pominąć bo każdy przywiózł to co miał najlepszego w swojej winnicy(piwnicy).
Wyrazy uznania dla RobertR za cenne wskazówki w trakcie oceniania win. Ogromna wiedza i doświadczenie w trakcie degustacji pozwalała mniej zaawanowanym winarzom wiele się nauczyć.
Osobiście dziękuję za okazałe sztobry które przywiózł na spotkanie.
Cieszę się że udało mi się trafić z prognozą pogody na 18/19 listopada.
Zrobiłem trochę zdjęć, ale muszę je przejrzeć,aby nie dublowały się z innymi już pokazanymi w postach.
Trzeba koniecznie za rok zorganizować podobne spotkanie- może na Jurze?( Miałem na myśli pólnocną Jurę- bo Wygiełzów to oczywiście też Jura)

PostNapisane: poniedziałek, 20 listopada 2017, 23:51 
Ekspert
Ekspert

Każdy wniósł (... i wyniósł :wink: ) coś fajnego. Była też stosowna literatura: broszurka "Budowa wewnętrzna pędu winorośli" F. Tondera z 1904. Tak, więc historia otaczała nas z każdej strony. :D

PostNapisane: wtorek, 21 listopada 2017, 05:05 
mistrz
mistrz

Chcielibyśmy najserdeczniej podziękować dyrektorowi Muzeum-Nadwiślański Park Etnograficzny i Zamek Lipowiec panu doktorowi Markowi Grabskiemu za udostępnienie sali na biesiadę winiarską oraz nasz bezpłatny wstęp na teren zamku i skansenu.

PostNapisane: wtorek, 21 listopada 2017, 22:37 
mistrz
mistrz

sajko71 napisał(a):
Raczej trzeba by zrobić "jesienne dosadzanie" a nie cięcie, :wink: bo - powiem wprost- dość skromna jest jeszcze ta "muzealna" kolekcja. Moglibyśmy dołożyć coś od siebie. Trzeba też pod tym kątem przemyśleć temat. Była o tym mowa podczas "zwiedzania" (ale nie wszystko dosłyszałem i nie wiem jaka była konkluzja).

To zdecydowanie byłby moim zdaniem najlepszy sposób na podziękowania za gościnę i organizację :thumbup:
Przemku, chyba najczęściej kontaktujesz się z Grzegorzem, zapytaj go proszę jakie odmiany jeszcze chciałby widzieć w skansenowej winniczce (nazwy czy opisowo co go interesuje) i wpisz to następnie w tym temacie. Z tego co ja zapamiętałam to interesują go wszelkie odmiany lokalne oraz że kolekcjonuje Chrupki ;) Myślę że taka tu siła ludzi i odmian, że na następną jesień uda się użyć w winniczce nie tylko sekatora ale i łopaty :clap:

sajko71 napisał(a):
Każdy wniósł (... i wyniósł :wink: ) coś fajnego. Była też stosowna literatura: broszurka "Budowa wewnętrzna pędu winorośli" F. Tondera z 1904. Tak, więc historia otaczała nas z każdej strony. :D

To jak już wcześniej Robert pisał o głównym profanum tej imprezy czyli nalewce dereniowej i o wynoszeniu, to dodam jeszcze że skosztowałam już nalanego mi na wynos ukradkiem pod stołem wina malinowego :mrgreen: To jest poezja! Hmm może by tak winorośle wywalić a maliny wsadzić? :lol: Autorowi gratuluję - przy takich trunkach w kieliszku oczekiwanie na owocowanie krzewów winorośli jest całkiem znośne ;)

I takie pytanko - kto juz przestudiował tą broszurkę, zrozumiał co jest w niej napisane i potrafi powtórzyć? :twisted:

Chciałam jeszcze dopisać parę swoich refleksji ze spotkania. Znów zachwyciło mnie wino z Hibernala - może nie aż tak jak to pite po raz pierwszy w Maciejowicach - ale muszę poważnie rozważyć czy by nie znaleźć na niego miejsca u siebie. Zresztą ja nie wiem jak to jest - przeciez zawsze myślałam że nie przepadam za białymi winami (z jednym wyjątkiem ;) ) a jadę na takie spotkania a tam wszystkie białe mi smakują... :crazy:
Za to jak chodzi o czerwone to mam mieszane uczucia w sprawie Roeslera... Tzn nie w sprawie wina broń boże tylko męczy mnie myśl, że OK pijemy bardzo dobre wina RobertaR z Roeslera ale wcale to nie jest takie pewne, czy to Roesler daje dobre wina czy to RobertR daje dobre wina :think: :lol: Czy chodzi o owoce czy o kunszt i drobiazgowość w zastosowaniu teorii do praktyki (ile jeszcze osób może powiedzieć w jakiej temperaturze przebiegała która fermentacja i do ilu wino się podczas niej zagrzało?) I że nawet tak szeroki panel win nie da nam odpowiedzi na stałe pytanie panie premierze co sadzić. Równanie komplikuje jeszcze fakt że wina MarcinaJ z Roeslera też są dobre. Jednak w końcu dziś wymyśliłam, jak by ten dylemat można rozwiązać! Należy w czynie społecznym komisyjnie następnej jesieni podarować Robertowi skrzynkę winogron klasyki hybrydowej czyli LM i MF (właściwie to Leona już zdaje się ma, chyba że wykarczował), Robert robi z tego wino wg swojego kunsztu, czary mary, dodane taniny, oprócz tego oczywiście wino z Roeslera i za dwa lata w Wygiełzowie mamy na stole dwa wina tego samego twórcy z tego samego rocznika, wspaniały materiał do porównania i może wreszcie rozstrzygnięcia dylematu, czy można osiągnąć zadawalającą (każdego degustatora wg własnej oceny) jakość wina z hybryd w rzetelnym porównaniu do vinifery. Ha! :mrgreen:

PostNapisane: środa, 22 listopada 2017, 21:47 
Ekspert
Ekspert

Ewa przecenia moje umiejętności. Ważne że wino z Roeslera z tragicznego rocznika 2016 wyszło pijalne(z jeszcze gorszego 2017 też będzie pijalne - Siha 8 wyciągnęły wreszcie z niego podobieństwo do Blaufrankischa) i jest to wyłącznie zasługa tej odmiany w naszym trudnym klimacie.
Żebyście mieli skalę porównawczą postaram się w czerwcu w Kobyli zakupić Roeslera od P. Lanżhodskiego, wtedy dopiero można ocenić potencjał Roeslera, a nie te moje wypociny z mikrowinifikacji paru litrów. Pisałem już o tym, te wina znam i to są na mój gust jedne z najlepszych win jakie kiedykolwiek próbowałem.

PostNapisane: czwartek, 23 listopada 2017, 17:56 
mistrz
mistrz

sajko71 napisał(a):

Oto co odpowiedział Grzegorz:
„Niech koleżeństwo proponuje, co zmienić na terenie tej winniczki i jakie odmiany tam jeszcze wprowadzić. Spora luka jest w pierwszym szpalerze od dołu (z drewnianymi słupkami). Wynika to z tego, że są tam 2 słabo rosnące winifery: 'Elbling' i 'Chrupka Lamberta'. Słabo tam też rośnie angielska sadzonka 'De Chaunac', ale ona jest dopiero od maja (jest to jedyna sadzonka tej odmiany od pani Bell jaka przetrwała). Sadzonki winifer pod koniec lata zostały podsypane ziemią ogrodniczą o odpowiednim ph. Jeśli to nie pomoże - z tego pierwszego szpaleru znikną winifery. Może np. zamiast 'Chrupki Lamberta' damy tam 'Dublańskiego'?”

Proponujcie, więc, a za rok możemy dosadzić wybrane odmiany.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1