Teraz jest piątek, 29 marca 2024, 08:02

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 16 listopada 2017, 18:03 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 337
Lokalizacja: Tychy
sajko71 napisał(a):
Nie chcę się wcinać organizatorom, ale... jak już mamy się spotkać to może byłoby fajnie jakby "Ktosik" przyjechał "z naręczem" gałęzi w bagażniku np. takiegoż Dubliańskiego (tudzież innej, cennej, poszukiwanej odmiany) i "wysypałby to w ustronnym miejscu" a chętni (wspomniawszy słusznie minione czasy PRL-u :roll: ) pozbierali by to "w czynie społecznym". Oczywiście "odpady" takie winny być niezmieszane, posegregowane i dobrze oznaczone. :wink:


Absolutnie się nie wcinasz – wszyscy czujmy się organizatorami!
Wypada tylko poprzeć apel Sławka: przywieźmy trochę chrustu. Do wymienionego Dublańskiego dodam: Dunaj, Galanth.
Dopisujcie kolejne odmiany!

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 16 listopada 2017, 21:12 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 9 maja 2014, 21:03
Posty: 301
Lokalizacja: Jaworzno
A czy chrust deserowy (czyli faworki :mrgreen: ) też przywieźć? Czy tylko winne odmiany was interesują?

_________________
Pozdrawiam, Ewa


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 16 listopada 2017, 21:21 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 337
Lokalizacja: Tychy
RobertR napisał(a):
Co prawda na paru odmianach jeszcze są liście, ale też podrzucę kolegom trochę patyków, w tym Dunaj.

Cebulka napisał(a):
A czy chrust deserowy (czyli faworki :mrgreen: ) też przywieźć?


Mieczy Ci u nas dostatek, lecz i te dwa przyjmiemy...
Robercie, Ewo, dziękujemy!

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 16 listopada 2017, 21:43 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3063
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Cebulka napisał(a):
A czy chrust deserowy (czyli faworki :mrgreen: ) też przywieźć? Czy tylko winne odmiany was interesują?
Moja żona (wiesz gdzie pracuje :wink: ) ma podobne przemyślenia (nawet poczynione pewne przygotowania), jednak ostrzec się wzajemnie trzeba, że jak jest impreza w lokalu to trzeba pewnej subtelności w sprawie poczęstowania się czymś "z zewnątrz", żeby "siary" w lokalu nie było. (Jednakże ku zasmakowaniu tychże specjałów jest zwykle mnóstwo okazji :D )

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 17 listopada 2017, 09:08 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 14 lipca 2016, 13:01
Posty: 230
Lokalizacja: Kraków/Jura
Hej,
Mogę kogoś zabrać jutro rano z Krakowa lub po drodze. Wracam wieczorem do Krakowa. Oczywiście też zabiorę.
Chętnych zapraszam na priv.

_________________
Pozdrawiam,
Arek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 17 listopada 2017, 10:32 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 9 maja 2014, 21:03
Posty: 301
Lokalizacja: Jaworzno
Oj tam 'z gołą łapą ' to ja nigdy nie przyjezdzam-najwyżej dostaniecie na nockę ;)

Sławku to jeszcze spytaj Anety czy posiadają w menu cokolwiek bez: Jaj, nabiału, ryb, ziemniaków, marchewki, kakao, mąki pszennej zwyklej i orzechów :mrgreen: Przynoszenie własnego jedzenia może mieć różne podstawy a szkoda przez dziecko calkiem z życia towarzyskiego rezygnować i do knajp nie chodzić ;)

_________________
Pozdrawiam, Ewa


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 17 listopada 2017, 14:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Aż tak dobrze nie będzie, może być jedynie kiepski dubler Siary - https://www.szumiglowa.pl/artykuly/wini ... dawkowanie :lol:

-- Pt, 17.11.2017 15:17 --

edit

przemgo74 napisał(a):
dziadek2 napisał(a):
Dostałem od Janka (Jano) butelkę (dosyć pokaźną) wina z tej odmiany - jeśli Ktoś z okolic ma ochotę zdegustować to mogę poczekać z otwarciem jeszcze z miesiąc.

Ktoś chętny?


Witam - chęć zgłaszam. Ale jeszcze potwierdzę.


Przemek, odbierzesz kiedyś, czy przy okazji podrzucić odlaną dla Ciebie próbkę z tej degustacji? odmiany/adalmiina-nazwa-dla-es-6-16-30-t2808.html?hilit=adalmiina#p186022

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 17 listopada 2017, 17:17 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 337
Lokalizacja: Tychy
dziadek2 napisał(a):
Aż tak dobrze nie będzie, może być jedynie kiepski dubler Siary - https://www.szumiglowa.pl/artykuly/wini ... dawkowanie :lol:

-- Pt, 17.11.2017 15:17 --

edit

przemgo74 napisał(a):
dziadek2 napisał(a):
Dostałem od Janka (Jano) butelkę (dosyć pokaźną) wina z tej odmiany - jeśli Ktoś z okolic ma ochotę zdegustować to mogę poczekać z otwarciem jeszcze z miesiąc.

Ktoś chętny?


Witam - chęć zgłaszam. Ale jeszcze potwierdzę.


Przemek, odbierzesz kiedyś, czy przy okazji podrzucić odlaną dla Ciebie próbkę z tej degustacji? odmiany/adalmiina-nazwa-dla-es-6-16-30-t2808.html?hilit=adalmiina#p186022

Bardzo dziękuję Romku – podrzuć, proszę.

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Ostatnio edytowano piątek, 17 listopada 2017, 20:48 przez przemgo74, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 17 listopada 2017, 20:45 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): piątek, 2 stycznia 2015, 20:14
Posty: 79
Lokalizacja: Kraków
Witam,
Jutro mam zamiar pojechać na to spotkanie do Wygiełzowa. Myślę, że dowiem się ciekawych rzeczy na temat uprawy winorośli, wytwarzania wina itp.
Do zobaczenia ....
PS - dużo osób się zapowiedziało?
W razie potrzeby mogę kogoś zabrać z Krakowa - proszę o info do godz. 9.30 w dniu jutrzejszym na priv..., pojadę samochodem.

_________________
Pozdrawiam,

Bogusław


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 18 listopada 2017, 17:38 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3063
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Pozdrowienia dla wszystkich nieobecnych od wszystkich obecnych. Żałujcie, że Was tu nie ma. Biesiadujemy i degustujemy.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 18 listopada 2017, 23:57 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 9 maja 2014, 21:03
Posty: 301
Lokalizacja: Jaworzno
Ja już w domowych pieleszach, dzieci uśpione (nie winem :wink: ) to napiszę krótką relację jak to było w Wygiełzowie - do godziny 19ej dzisiejszego dnia :)

Zacznę przede wszystkim od podziękowania organizatorom za możliwość tego przemiłego i pouczającego spotkania, Przemkowi za organizację na forum, Grzegorzowi za 'gospodarzenie', oprowadzanie, opowieści historyczne i ogrom wszelkiej informacji :clap:

Zebraliśmy się zatem na parkingu, sprzęt gotowy, nastrój bojowy :thumbup:
Obrazek

Idziemy przez skansen wśród pięknych starych chat aż dochodzimy do skansenowej winnicy. Krzewy w większości bardzo młode i część jeszcze z liśćmi - ale było co uciąć - i nawet po przynajmniej dwa oczka zostawiliśmy :mrgreen:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Po winniczce czas na zamek - miejscami było stromo ale wszyscy dali radę. Grzegorz świetnie służy jako przewodnik.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pogoda udała się znakomicie, trochę mgły na dalszym planie ale widok z wieży i tak zapiera dech w piersiach, robimy sobie zdjęcie grupowe :friends:
Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Po zejściu z zamku przystępujemy do błyskawicznej giełdy bagażnikowo-parkingowej. 5 minut i po zawodach :lol:
Teraz tylko znaleźć miejsce, gdzie to wszystko posadzić... ;)
Obrazek Obrazek

Obowiązki juz za nami - teraz czas na przyjemności 8) Biesiada, degustacje... (otwartych flaszek na stole w pewnym momencie naliczyłam 18) rozmowy winne i niewinne, na koniec piliśmy również wspaniałą nalewkę (wniosek z lewego końca stołu: karczujemy winorośle sadzimy derenie - a, nie, ustalono w końcu że winorośl zostaje żeby było czym zalać owoce derenia :ROFL: )
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Na koniec pięknie wyrysowany na poczekaniu plakat okolicznościowy :D
Obrazek

I cóż - byle do wiosny! :wave:


Teraz tak - mam tu BARDZO nieoficjalne notatki z dzisiejszej degustacji. Wypadało żeby ktoś coś jednak notował a nie można tak zawsze tych samych osób obciążać tym obowiązkiem. Od razu jednak mówię że są to luźne notatki, powstałe wyłącznie na bazie tego co tam (czasem sprzecznego) usłyszałam z różnych kątów stołu i nie ponoszę za nie pełnej odpowiedzialności (że na przykład ktoś miał przypadkiem co innego w kieliszku niż cała reszta i powiedział że mu to (nie)smakuje ;) ) Jeśli ktoś by chciał dodać lub sprostować to proszę bardzo. Sama jako kierowca piłam symbolicznie, moje opinie to tylko te w kwadratowych nawiasach. Nic nie punktowaliśmy - po prostu piliśmy dla przyjemności :mrgreen:

DEGUSTOWALIŚMY:
1. MarcinJ młody Hibernal - silny wspaniały aromat, mocny kwas
2. Monteverest Johanniter - (kobieca opinia) jest wspaniałe, słodkie, dopytywano o dolewki, poszła cała flaszka
3. MarcinJ Pinot Gris - ciekawy zapach, początkowy smak nieciekawy (wg autora: bo dostał 18 stopni i dlatego smakuje ścierką), było mało siarkowane
4. Novum Jutmus Jutrzenka winnicy UJ - grono w różnym stopniu nie wierzy że jest to Jutrzenka, mineralne, bardzo dobre wino
5. Dziadek2 Muskat Odesski - słodkie, aromatyczne, fajne, smaczne, cytrusowy
6. Kenaj24 (Janusz) Solaris beczkowy - ciemny, smakuje jak porto, jak tokaj, śliwkowe, było 4 dni maceracji ze skórkami, 28brix cukru, Jura, beczki dębowe, wszyscy mówili że jakby miodem słodzone i to gryczanym, padły opinie że to nr 1 tego spotkania [i ja się zgadzam, chciałabym kiedys umieć zrobić takie wino]
7. Dziadek2 Seneka - świeże, zadziwiające że pięcioletnie, bardzo dobre jak na labruskę
8. ZbyszekB LM/MF - Zbyszek 'B' ale wino cacy (taki nam się żarcik udał ;) ), ładny zapach jakby beczka, jest pewna twardość, dobre wino, troszkę utlenione, pachnie wędzoną śliwką
9. MarcinJ Roesler, Pinotin i Cortis - bardzo porządne wino, trochę utlenione
10. Dziadek2 Marquette z Frontenakiem - [tu nie mam żadnej notatki, widać wdałam się w dyskusję o motyce 8) ]
11. GBed MaGBed Marquette - esencjonalny, fajny, sam Marquette jest trudny do zrobienia
12. Marquette - ale nie wiem czyj i jaki bo też zapisków brak :(
13. MarcinJ Gamaret - czereśniowe, smaczne wino, dobre wino, w stylu PinotNoir, wysokie taniny, fajne
14. RobertR Roesler/PannonFrankos - świetne wino, delikatny a taniczny, padło pytanie ile flaszek jeszcze tego mamy [ha! a ja właśnie to sączę pisząc ten tekst :thumbup: ]
15. RobertR Roesler 2015 - bardzo smaczne, inne niż poprzednie [to będę sączyć jutro :mrgreen: ], objaśnienia autora: FJM na bakteriach, większe obciążenie z krzewu, kostka dębowa przez 3mce, drożdże Excellence XR (ale musi być do nich dobrze dojrzały owoc), drożdże jak odparuje siarka, w ciągu 24h, enzym, prasa (najpierw maceracja bezalkoholowa w niskiej temperaturze potem alkoholowa w 24st i sie samo nagrzewa do 29st)
16. MarcinJ młody Roesler z Pinotinem - trzy wina z Roeslera i każde inne, taniny jeszcze nie ułożone, ma potencjał
17. Dziadek2 Nero, MBlue, Kazaczka - pachnie rodzynkami, ciut goryczkowe, CO2, dla wielbicieli muskatu
18. MarcinJ Pinot Noir - kolor super, młode i surowe, nos dobry, suche
19. GBed Gołubok - paprykowe ciut (pirazyna dojrzewa później niż cukry), ziołowe, w sam raz, bardzo dobry, autor: drożdże Enartis RedFruit, problem że jak nie dociążony to strasznie rośnie
20. Wein (Janek) Augusta LM/MF - hybryda jak 150, jakby z jabłkami, co tak w nim pachnie, kolor ładny
21. Kenaj24 (Janusz) Concord dziesięcioletni - beczka, słodkie, wciąż jednak Concord, śliwka węgierka
22. Dziadek2 Marszałek 2015 - bardzo fajny nos, daje po nosie, jeden z najlepszych Marszałków jakie piłem

i na koniec (pewnie chwilowy) Janusza-kenaja nalewka z derenia 70% - pachnie miodowo, to kurna jest dobre, rewelacja.

A ja wciąż nie wiem co mam mrozoodpornego posadzić na wino na ścianę garażu... Koniecznie to spotkanie należy powtórzyć :)

PS. Aha - komisyjnie wypito również całą flaszkę pysznej wody mineralnej :lol:

_________________
Pozdrawiam, Ewa


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 19 listopada 2017, 09:53 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3063
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
Na początku wielkie podziękowania dla organizatorów spotkania: Grzegorza kt70 i Przemka ( przemgo74).

Pozwolę sobie podzielić się kilkoma moimi osobistymi refleksjami ze spotkania:
1) Dla takiego jak ja zwolennika odmian deserowych (zrobiłem dotąd zaledwie kilka win), który próbuje przemodelować swoje uprawy i wejść także w "świat win i winifikacji" uczestnictwo w takim spotkaniu to chyba najbardziej efektywna szansa na przejście od etapu laika (teoretyka-gawędziarza :wink: ) do etapu praktyka (warunek: trzeba na takim spotkaniu usiąść w odpowiednim miejscu, słuchać ze zrozumieniem, notować wnioski i próbować wszystkiego co zostanie zaprezentowane :D A potem OCZYWIŚCIE kilka win zrobić ).
2) Co do win:
- Z czerwonych win: to wina z Roeslera są tymi, które najbardziej odpowiadają mi smakowo. Odmiana ma potencjał. Próbowaliśmy trzy wina z odmiany (Roesler, Roesler z Pannon Frankos, Roesler z Pinotinem), każde inne, każde wspaniałe. Jak się ma odpowiednie warunki to warto zainwestować w tą odmianę. Musze iść w tym kierunku...
- Potwierdziłem sobie ponownie, że wina z "labrusek" (nawet dobrze zrobione) nie odpowiadają mi smakowo.
- Jeśli miałbym wybrać się na spotkanie z nieznajomą kobietą (której gustu nie znam) :wink: to najpierw pojadę do kolegi Monteversta po wino z Johannitera - to było dla mnie (i mojej żony) przemiłe, jasne, przesmaczne, lekkie i słodkie zaskoczenie. Nie gardzę słodkim/półsłodkimi, więc mógłbym często degustować to wino.
3) Nasi koledzy z forum to skarbnica wiedzy, umiejetności i doświadczenia a ich piwniczki (zapewne) pełne wspaniałych win. Kombinuję :wink: jak dostać się do piwniczki Dziadka2. :shh: hmm... Pewnie jak wyjdzie, bo na spotkaniu co chwilę wychodził po następny "skarb" :wink: Dowód na to, że nie trzeba mieć hektarów a mieć "hektolitry" różności :wink:
4) Nalewka z derenia to jest to. :thumbup:
5) Trzeba pochwalić "catering" Cebulki (+ rogaliczki żonki). Wspaniale wypieczony chleb, który miło było zjeść nawet "bez smarowania" a dowodem jakości było to, że odchodzący uczestnicy wyzbierali wszystkie kromeczki (jak kto woli - skibeczki) i zabrali je ze sobą.
6) Jesienne spotkanie to dobra okazja na zdobycie kilku poszukiwanych odmian. Wymiana "chrustu" powiodła się, poszukiwany przeze mnie Dubliański został odnaleziony. Dla ewentualnych i niewtajemniczonych świadków wydarzenia widok musiał być szokujący: grupa ludzi na parkingu, którzy rozdzielają, wiążą, pakują i opisują jakąś stertę patyków. :crazy:
7) Muszę kupić dobry i pewny alkomat... przy "sprytnym" podejściu do tematu degustacji, nie dopijaniu próbek, dobrej przemianie materii, długiej pauzy na końcu i spacerze to da się wyjechać z takiego spotkania nawet własnym samochodem, chociaż najlepiej mieć osobistego kierowcę a jeszcze lepiej zostać i dokończyć dzieła, snując potem senne marzenia: o idealnych odmianach w idealnych uprawach w idealnym świecie idealnych win... :D

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Ostatnio edytowano niedziela, 19 listopada 2017, 17:12 przez sajko71, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 19 listopada 2017, 11:01 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2695
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Sławek , super to opisałeś.
Osobiście żałuję, że nie mogłam być, choć byłam w piątek w Krakowie,
ale w sobotę musiałam rano wracać. Strasznie żałuję. Coś niepisane są mi spotkania...

Proszę uczestników, piszcie, bo to jest super potem do poczytania i dzielcie się swoimi wrażeniami i może jakimiś zdjęciami?

Sorry, jak mogłam nie zauważyć postu Cebulki? :oops:
Cebulko wybacz.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Ostatnio edytowano niedziela, 19 listopada 2017, 12:14 przez jokaer, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 19 listopada 2017, 11:51 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 3 lutego 2013, 16:21
Posty: 445
Lokalizacja: Kłobuck (koło Częstochowy)
Ech! Tak pięknie opisujecie, że żal nie bycia z Wami w gardle ściska
Pozdrawiam Jurek

_________________
per aspera ad astra


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 19 listopada 2017, 14:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2017, 12:14
Posty: 1908
Lokalizacja: Cieszyn
Też muszę dodać coś od siebie. 1. Dziękuję organozatorom za super organizację. 2. Dziękuję wszystkim obecnym. Było super. Fajna paczka fascynatów winoroślą i winem. 3. Organizatorzy nie wiem jak to zrobili,ale też udało się zamowić 100% pogodę. Żałuję,że nie mogłem zostać do końca,ale wierzę,że następnym razem to naprawię. Dzięki. Piotrek.

Wysłane z mojego anchi_wet_i_l przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO