Teraz jest czwartek, 25 grudnia 2025, 14:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 27 marca 2023, 22:20 
Ekspert
Ekspert

Win pomarańczowych nie było. Chyba, że coś mnie ominęło.

PostNapisane: wtorek, 28 marca 2023, 06:06 
Kiper
Kiper

Czy było jakieś wino z S. Kretos? Chyba nie pojawiło się w opisach.

Wysłane z mojego Redmi Note 9S przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: wtorek, 28 marca 2023, 11:48 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):
Nikt też nie wspomniał o moim czerwonym NN3 z 2022r ???Albo było niewarte wzmianki albo nie dotarło na zlot ? NN3(kliknij)

Czy wysłałeś na zlot jedno wino NN gronkowiec (HzK) + jedno wino NN3 (czyli 2 różne wina) czy tylko jedno wino NN3 ?
Bo jeśli było tylko jedno wino NN3 to wino to było próbowane jak najbardziej. Prawdopodobnie nikt nie doczytał etykiety (był pewien chaos na sali wtedy) i wzięliśmy je za HzK (na etykiecie byly litery NN o ile pamiętam).

PostNapisane: wtorek, 28 marca 2023, 13:25 
Kiper
Kiper

zbyszekB napisał(a):
Nikt też nie wspomniał o moim czerwonym NN3 z 2022r ???Albo było niewarte wzmianki albo nie dotarło na zlot ? NN3(kliknij)
Było na samym końcu, pamiętam dosyć dobrze. Wino było mniej więcej na poziomie dobrego MF, miało dosyć sporo nietypowych aromatów "zielnych" na drugim planie. Jeżeli uprawowo jest to odmiana lepsza od MF to warto ja potestować w trudnych lokalizacjach bo może być dobrą alternatywą ale w kwestii jakości wina nieco jej brakuje do Regenta.

PostNapisane: wtorek, 28 marca 2023, 18:27 
Ekspert
Ekspert

ZbyszekTW napisał(a):
...dobre mi wyszło tylko z Johannitera lub z Vinifer...

Potwierdzam :) Spokojna, to był jeden z moich ulubieńców, piękny wyróżniający się aromat :clap:
Szkoda że Chardonnay'eja nie skosztowaliśmy...
Cebulka napisał(a):
Saint Laurent Castleman – niestety trochę utlenione, ale ma znakomity kolor i czuć dojrzałość owoców
fakt, to była pomyłka, w cuve ta odmiana lepiej się spisała.
Budzik napisał(a):
Pod koniec był jeszcze polewany Alibernet/Cabernet Sav (Castleman) i tu klasa była spora ale pirazyny niestety mocno niedojrzałe.
to było lepsze, ale dla wytrwałych
co do NN, cóż są lepsze odmiany :D
Jeszcze 2 słowa co do wina ze zdjęcia, przez przypadek miałem okazję skosztować ciut z jednej butelki ciut z drugiej i to były 2 różne wina choć składniki te same... (z drugiej butelki, tej fotografowanej było zdecydowanie lepsze).
Co do win różowych było wino z Galante od użytkownika o niku Sajko71 :) Ja tam te najbardziej czerwone lubię, szkoda że nie było Krasienia, bo to fajne wino :thumbup: , bardzo aromatyczne.

Załączniki:
image013.jpg
image013.jpg [ 134.81 KiB | Przeglądane 2992 razy ]

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: niedziela, 9 kwietnia 2023, 20:59 
Ekspert
Ekspert

castleman napisał(a):
...
Co do win różowych było wino z Galante od użytkownika o niku Sajko71 :) Ja tam te najbardziej czerwone lubię, szkoda że nie było Krasienia, bo to fajne wino :thumbup: , bardzo aromatyczne.
Co lepsze były 3 wina z Galante i nawet jeden z domieszką Krasienia... na degustacjach trzeba zachować czujność, żeby popróbować ciekawostek. Oczywiście są to wina w smaku niestandardowym... rzekłbym "kwiecistym".
Dokładnie było tak: odmianowe Galante różowe ode mnie, cuvée Galante z innym czerwonymi od Pawła z Głowna oraz Galante z Krasieniem (ale nie wiem od kogo). Koledzy z Podkarpacia w Galante wyczuli potencjał (cóż... muszkat) dla klienteli damskiej. Ale skoro Ewa (Cebulka) to przeoczyła to ja nie wiem czy dla wszystkich? Natomiast wśród moich koleżanek wszystko z Galante jest sprawnie spijane.

PostNapisane: czwartek, 4 stycznia 2024, 17:41 
czeladnik
czeladnik

Szanowni Forumowicze,

zaczynam trzeci rok uprawy, z moja winnica wygląda jak stajnia Augiasza - rusztowanie w przebudowie, odchwaszczanie przede mną, formowanie w gouyota do zrobienia. To mnie jeszcze tak nie martwi, bo teoretycznie wiem co zrobić i to tylko kwestia czasu, ale...

Ale problem pojawia sie w winifikacji plonu, który zdobędę w tym roku, a nie pozwolę sobie na zmarnowanie plonu.
I tu mam spory problem, bo z pomieszczeniami cienko - dopiero w budowie... Zaprzątnie mi to zapewne całe wakacje, jak już dojdę do porządku na początku roku z uporządkowaniem winnicy. Obudzę się zatem około końca sierpnia i spanikuję co zrobić ze zbiorem, który już puka do drzwi.

Czytając tematy, Wasze wypowiedzi i książki wiem więcej, ale też i pytań ma całą litanię i z każdym przeczytanym wersem pytań przybywa...

Moja winnica zlokalizowana jest nieopodal Poznania, szansę na normalne owocowanie daje około 200-300 krzaków, no to towaru trochę będzie.

I teraz odczuwam potrzebę jakiegoś spotkania z Nestorem, z kimś bardziej doświdczonymi co mi trochę pomoże radami w doborze sprzętu do obróbki, drożdży, łączenia odmian, których mam dość sporo.
Najlepiej to z Wami wszystkimi chciałbym się spotkać i tu pytanie czy reflektujecie na spotkanie forumowiczów w Ikw? Jeżeli nie, to może jest ktoś w rejonie wlkp, kto chciały poświęcić czas na lunch i kawę, zeby się spotkać i pogadać?

Pozdro,
przerażony Szoalko.

PostNapisane: czwartek, 4 stycznia 2024, 19:48 
Ekspert
Ekspert

Jakby Ci się chciała przejechać do Sierakowa to tam winnicę ma Włodek (Narc81).
To bardzo otwarty kolega. Na pewno Ci pomoże wszystko pokaże. Skontaktuj się z Nim przez PW.

PostNapisane: czwartek, 4 stycznia 2024, 20:11 
czeladnik
czeladnik

Ok, dziękuję Ci za pomoc, jeżeli Włodek pomoże, to Sieraków jest super.
Ja również zapraszam Ciebie i każdego z forum do siebie w weekendy. Drzwi otwarte. Tylko piszcie proszę na priv, to się umówimy.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Strefa czasowa: UTC + 1