Teraz jest poniedziałek, 19 stycznia 2026, 08:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 218 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 8 marca 2020, 14:09 
Ekspert
Ekspert

gbed napisał(a):
sajko71 napisał(a):
Cebulka napisał(a):
(...)
Koledzy podpowiadali fajne rozwiązania na przyszłość, choćby w kwestii tanin (bo to odmiana beznasienna)... Oczywiście zastosuję przy większym nastawie. Na zlotach zawsze nadstawiam uszu i potem mam coś odnotowane w notatkach na temat winifikacji ;)

Sławek,
Nie było mnie na zlocie, uszczknij coś z tych podpowiedzi. Też planuję rozbudowę areału Krasienia.

Dla mnie Krasień jest zbyt kwiatowy jak na klasyczne czerwone wino. To jest jego największy mankament. Podobny typ jak czerwone z Muskata Blue. Z powodu takich aromatów pozbyłem się kilka lat temu Sevara, a teraz rozważam ograniczenie Dornfeldera - mimo, że ten ma już bardzo mało takich aromatów.
Oczywiście wszystko to jest kwestia gustu. Tak samo nie pasuje mi wino z Seneki, Izy czy nawet z Osceoli. Po prostu nie lubię zbytniej egzotyki. To mi trochę przypomina wina owocowe, z których już wyrosłem.
Więc Grzegorzu zanim zaczniesz dosadzać koniecznie spróbuj wina - czy to jest to o co ci chodzi.

PostNapisane: niedziela, 8 marca 2020, 14:26 
Ekspert
Ekspert

castleman napisał(a):
...Daniel (DW) Roesler/Reberger był bardzo dobry, tym drugim się nie przejmuj ;)...

Dziękuję Piotrze za taką opinię o Roesler/Reberger. Myślę, że łączenie tych dwóch odmian ma spory potencjał, i w tym kierunku zamierzam iść w najbliższych latach.

-- N, 08.03.2020 14:26 --

Cebulka napisał(a):
...64. Roesler Daniela
w zimnym klimacie my tu mamy takie problemy których inni nie maja i musimy jakoś z tego wybrnąć, kolega dokonał niespotykanej sztuki bo utlenił Roeslera, podobno był to celowy zabieg w ramach eksperymentu bo wino 'miało za dużo wszystkiego'...

Nie, nie zrobiłem tego celowo. Tak masakryczne utlenienie nastąpiło w zakorkowanej butelce z zalanym korkiem. To co można by uznać za ekperyment to swobodne podejście do kontaktu z powietrzem w czasie maceracji oraz FJM, ale to było w 2018 roku :) Potem wino było dość dobre i stopniowo coraz lepsze.
Coś jest na rzeczy z tą koncentracją "dobra" w winach z Roeslera. Jak to określił jeden z moich znajomych "za dużo wina w winie". Ze świadectw Roberta wynika, że może tu pomóc beczka ale przecież beczka to nie tylko taniny i aromaty, to również mikronatlenianie.

PostNapisane: niedziela, 8 marca 2020, 19:08 
Ekspert
Ekspert

Cebulka napisał(a):
....

69. Cascade Dziadek2 2014
jest to lepsze od niektórych Marszałków, kapitalny nos, Robert stwierdził że po takim winie byłby gotów sadzić Cascade więc świat stanął na głowie :ROFL: ....

To ciekawe , bo opinię Roberta na temat Cascade znam m.in. TU
Jest winnica (duża) która wino "cascade" wzbogaca miodem i sprzedaje miejscowym mieszkańcom z dobrym wynikiem ekonomicznym.
Moje przygody z 'Cascade' TU
....
Cytuj:
Tyle z mojej strony - teraz proszę Roberta żeby jeszcze dopisał jakieś wnioski i uwagi :)

Ja też :!:
Cytuj:
Ja z mojej strony mam może nie nową uwagę że jednak to nie dobra odmiana robi dobre wino - ale technika i serce winiarza. Mniej ważne czy masz Marszałka czy Regenta - ale to co i jak z nim umiesz zrobić.
OK :thumbup:
PS
Miałem okazję (dostałem od Romana) zdegustować to wino Cascade 2014
Niestety, ale 2 dni temu nie nalałem sobie następnego kieliszka.
Przelałem do butelki z nakrętką (było zakapslowane) i wstawiłem do lodówki . Dzisiaj (też przed napisaniem tego posta) nalałem sobie ciut ciut do kieliszka ale w dalszym ciągu to wino mnie nie zachwyca, to wino do bigosu.
2 dni temu zanim przeczytałem o tym winie tu na forum, wysłałem Romanowi opinie o tym winie

Wino Romana Frontenac jest OK
Ale wino cascade 2014, to albo za długi szmat czasu dla wina z tej odmiany, albo trafiła mi się felerna butelka tego wina inna niż ta na spotkaniu w Żarkach :?: :!:

PostNapisane: niedziela, 8 marca 2020, 19:54 
mistrz
mistrz

Cytuj:
Przekazałem też przez kolegę z forum wino Muscaris cuvee półsłodkie ale nie ma go na liście degustowanych, pewnie zabrakło czasu.

Brakuje wielu win, o niektórych pewnie nie było notatek, a niektórych nie spróbowaliśmy... Padliśmy, win było za dużo, najlepiej pamiętam jednego z kolegów, który krzyczał na koniec trzymając butelkę wina "dobijmy się".

PostNapisane: niedziela, 8 marca 2020, 21:55 
Ekspert
Ekspert

Misza napisał(a):
...Dla mnie Krasień jest zbyt kwiatowy jak na klasyczne czerwone wino...
Wydaje się, że mieliśmy omawiać poszczególne wina, wtedy wyszłoby skąd ten "kwiatek". Pozwoliłem sobie wziąć ten "winny eksperyment", ale nie miałem okazji publicznie powiedzieć, że szaptalizacja moszczu była nieortodoksyjna, czyli miodem wielokwiatowym. :oops: Jednak brak omawiania win to pułapka.

PostNapisane: niedziela, 8 marca 2020, 22:00 
Ekspert
Ekspert

MarcinJ napisał(a):
Cytuj:
Przekazałem też przez kolegę z forum wino Muscaris cuvee półsłodkie ale nie ma go na liście degustowanych, pewnie zabrakło czasu.

Brakuje wielu win, o niektórych pewnie nie było notatek, a niektórych nie spróbowaliśmy... Padliśmy, win było za dużo, najlepiej pamiętam jednego z kolegów, który krzyczał na koniec trzymając butelkę wina "dobijmy się".

Gdzieś ok. jedenastej ktoś ogłosił stan "winowstrętu" :lol: Taka ilość win to faktycznie było przegięcie wywołujące pod koniec lekką depresję u uczestników.
Trzeba by zacząć organizować spotkania tematyczne, np. tylko wina białe, tylko wina czerwone, tylko stare hybrydy, tylko nowe hybrydy, itp.

PostNapisane: niedziela, 8 marca 2020, 22:06 
Ekspert
Ekspert

Misza napisał(a):
gbed napisał(a):
sajko71 napisał(a):
.....
Sławek,
Nie było mnie na zlocie, uszczknij coś z tych podpowiedzi. Też planuję rozbudowę areału Krasienia.

Dla mnie Krasień jest zbyt kwiatowy jak na klasyczne czerwone wino. To jest jego największy mankament. Podobny typ jak czerwone z Muskata Blue. Z powodu takich aromatów pozbyłem się kilka lat temu Sevara, a teraz rozważam ograniczenie Dornfeldera - mimo, że ten ma już bardzo mało takich aromatów.
Oczywiście wszystko to jest kwestia gustu. Tak samo nie pasuje mi wino z Seneki, Izy czy nawet z Osceoli. Po prostu nie lubię zbytniej egzotyki. To mi trochę przypomina wina owocowe, z których już wyrosłem.
Więc Grzegorzu zanim zaczniesz dosadzać koniecznie spróbuj wina - czy to jest to o co ci chodzi.

Mietek, pewnie masz rację z tymi kwiatowymi aromatami. Ponieważ Krasienia trochę miałem dodałem go właśnie do tego Marquette'a (2019) którego nie próbowaliście (coś 5-6%). Trochę to wpłynęło na aromat ale wczoraj moi goście jednak stwierdzili, że Marquette 2018 (bez Krasienia) lepszy. Ja też się skłaniam ku temu, że 2018 lepszy mimo słabych aromatów.

PostNapisane: poniedziałek, 9 marca 2020, 08:35 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):

69. Cascade Dziadek2 2014
...........................................
Miałem okazję (dostałem od Romana) zdegustować to wino Cascade 2014
Niestety, ale 2 dni temu nie nalałem sobie następnego kieliszka.

Zbyszku, za wysoko zawiesiłeś poprzeczkę - jeśli dałeś rady przełknąć to jest OK, Robert też zaliczył ten test :twisted:

PostNapisane: poniedziałek, 9 marca 2020, 09:08 
Ekspert
Ekspert

Misza napisał(a):

Mam bardzo podobne odczucia co do Krasienia i Muskata Blue.

Tylko z tym Dornfelderem jeszcze bije z myślami.

Z jednej strony, na czerwone wino, nie bardzo się nadaje, bo cukru ma mało i wino jest delikatne, co akurat dla niektórych jest zaletą.

Z drugiej strony, to jest Vinifera, która co roku dojrzewa i daje 3-4 kg owoców z krzewu. Ale owoc raczej na różowe wino... Za to 2 butelki z krzaka...

Z trzeciej strony, trzymać krzewy, tylko po to, żeby zrobić różowe wino...? W teorii, różowe robi się z tego co w danym roku nie dojrzało dostatecznie...

Z czwartej strony, Regent czy Rondo nie nadają się na różowe wina. A Dornfelder daje naprawdę dobrej klasy Rose, który ma swoich fanów i uzupełnia "portfolio" winiarni...

PostNapisane: poniedziałek, 9 marca 2020, 09:56 
Ekspert
Ekspert

ZbyszekTW napisał(a):
Z drugiej strony, to jest Vinifera, która co roku dojrzewa i daje 3-4 kg owoców z krzewu. Ale owoc raczej na różowe wino... Za to 2 butelki z krzaka...

Z trzeciej strony, trzymać krzewy, tylko po to, żeby zrobić różowe wino...? W teorii, różowe robi się z tego co w danym roku nie dojrzało dostatecznie...

Z czwartej strony, Regent czy Rondo nie nadają się na różowe wina.

Ja różowe robię przez odciągniecie na sicie samocieku, żeby czerwone było bardziej skoncentrowane. Wada jest taka, ze wtedy moszcz na różowe wymaga już dokwaszenia.
Jak będą w tym roku możliwości to zrobię mały nastaw rose z C. Dorsy i wtedy zapadnie decyzja o szpadlu.

PostNapisane: poniedziałek, 9 marca 2020, 14:52 
Ekspert
Ekspert

Zanim przy chwili czasu napisze parę słów o winach czerwonych informuję że zachęcony rozwojem i rozmachem naszych forumowych spotkań zgłosił się do mnie Lech Małysz z propozycją przeprowadzenia wykładu i prezentacji winiarstwa morawskiego, regionów uprawy i opisów poszczególnych odmian, oraz zaprezentowania ze swojej kolekcji do degustacji wybranych win z Moraw na naszym kolejnym spotkaniu.
Myślę że to cenna inicjatywa ze strony Lecha pod każdym względem, bo dla nas nie ma lepszej nauki winiarstwa niż wyjazdy na Morawy i pozyskiwana stamtąd wiedza. Jeśli będzie akceptacja ze strony szanownych kolegów, to zaprosimy Lecha na kolejne spotkanie.

PostNapisane: poniedziałek, 9 marca 2020, 16:00 
Kiper
Kiper

Robercie, to rzeczywiście ważna i jakże dla nas cenna deklaracja Pana Lecha Małysza z Zaolzia. Powoli zaczynamy już planować jesienne spotkanie w skansenie w Wygiełzowie. Dyrektor tej placówki zgłosił już chęć organizacji czwartego zlotu w listopadzie. Pierwszym prelegentem będzie więc Pan Małysz. Może jeszcze uda się zaprosić innego prelegenta, który opowie o winiarstwie gruzińskim?

PostNapisane: poniedziałek, 9 marca 2020, 18:14 
mistrz
mistrz

DW napisał(a):
Trzeba by zacząć organizować spotkania tematyczne, np. tylko wina białe, tylko wina czerwone, tylko stare hybrydy, tylko nowe hybrydy, itp.

Pomysł wart przedyskutowania. Nasze spotkania się rozwijają.
Po raz pierwszy pokonała nas ilość win do zdegustowania.
Jeśli na kolejnych spotkaniach będzie podobna frekwencja można to wprowadzić.
Np. na jesień zeszłoroczne czerwone, a na wiosnę świeże białe, różowe i musiaki (najlepiej takie planowane :D )
Będzie więcej czasu na dyskusje i naukę. A i kubki smakowe będą nam wdzięczne.

Pozdrawiam,
Arek

PostNapisane: poniedziałek, 9 marca 2020, 18:47 
Ekspert
Ekspert

kt70 napisał(a):
Powoli zaczynamy już planować jesienne spotkanie w skansenie w Wygiełzowie. Dyrektor tej placówki zgłosił już chęć organizacji czwartego zlotu w listopadzie.

Na część prelekcyjną skansen jest bardzo dobrym miejscem, ale na spotkanie degustacyjne potrzebujemy zdecydowanie przestronniejszego miejsca niż pensjonat w Rudnej.

PostNapisane: poniedziałek, 9 marca 2020, 19:23 
mistrz
mistrz

I moze cos gdzie bedzie wystarczajaca ilosc miejsc noclegowych aby pomiescic wszystkich w jednym miejscu.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 218 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1