Teraz jest sobota, 6 grudnia 2025, 17:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 3 stycznia 2011, 15:56 
Ekspert
Ekspert

Proszę o uwagi do artykułu: http://www.winogrona.org/index.php?titl ... ie_na_zime

Ostatnio edytowano poniedziałek, 3 stycznia 2011, 18:23 przez kuneg, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: poniedziałek, 3 stycznia 2011, 16:43 
mistrz
mistrz

Małgosiu, artykuł super.

PostNapisane: poniedziałek, 3 stycznia 2011, 16:49 
Kiper
Kiper

Dzięki za poświęconą pracę.
Jedyna uwaga dotyczy proponowanego sposobu okrywania: nie będę wnikał w fakt czy przestrzeń pod gałęziami jest lepsza czy gorsza , ale wydaje mi się że sposób ten powinien występować jako opcja dla tych którzy mają zasoby, czas i możliwości stosowania tej metody. Chodzi mi o praktyczne podejście do tematu: sam posiadam kilka drzew owocowych i kilka iglastych, ale zorganizowanie gałęzi na coroczne okrywanie nawet kilku moich krzaczków polegałoby na kupnie/załatwieniu takich gałęzi bo coroczne przycinanie nie wystarczy nawet na 10 krzaków. Jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że obszarnicy (jeśli w ogóle) okrywają pługiem to proponowałbym jako główny sposób artykułu - okrywanie samą ziemią.

Cytuj:
Gałęzie iglaków zabezpieczają przed nadmiernym osiadaniem gleby i, w razie mokrej oraz bezmroźnej pogody

pełna zgoda, ale mimo to wątpię aby był to decydujący argument przy wybieraniu sposobu okrywania.
Cytuj:
chronią roślinę przed gniciem dzięki przestrzeni wypełnionej powietrzem

z tym już nie do końca się zgodzę. Nie zaobserwowałem u siebie problemów z brakiem przestrzeni powietrznej, oczywiście główny warunek to rozsądek w doborze terminów.
Rasumując: jeśli miałby to być artykuł-kompendium to stawiałbym na pierwszym miejscu na praktykę, czyli sama ziemia. Jak ktoś ma możliwości i chęci to zawsze może zastosować bardziej czaso- i pracochłonny wariant.

PostNapisane: poniedziałek, 3 stycznia 2011, 17:09 
Kiper
Kiper

brawo .artykuł zbiera wiadomości w jedno miejsce ...Trochę nie do końca przemawia do mnie cyt 'dobrze jest prowadzić w formach ze skośnie wyprowadzonym pniem lub w formie głowy bez pnia." W Villa Nova Jerzy doskonale radzi sobie z okrywaniem jedno lub dwu ramiennych sznurów poziomych . Unikał bym tez wszelakich konkretnych terminów / jak połowa XI.. itp./ Mówiliśmy już o tym że południowy zachód i północny wschód mają co najmniej 2 tyg różnicy w wegetacji...a co będzie w latach 'nie normalnych' czyli ostatnio co rok :D

PostNapisane: poniedziałek, 3 stycznia 2011, 18:51 
Ekspert
Ekspert

Ganz,
uwzględniłam Twoje uwagi i zastosowanie stroiszu zapisałam jako możliwą opcję.

Mariusz,
napisałam "dobrze jest prowadzić" i wydaje mi się, że to nie jest nakaz. To, że "W Villa Nova Jerzy doskonale radzi sobie z okrywaniem jedno lub dwu ramiennych sznurów poziomych", to nie znaczy, że nowicjusze też dadzą radę. Ten artykuł jest głównie dla nowicjuszy, bo starzy wyjadacze już nie potrzebują tego typu tekstów.
Dopisałam "lub w innej formie umożliwiającej okrycie" - może być?
Co do terminów, to zmieniłam na "Ja robię to na Dolnym Śląsku w następujący sposób". Każdy powinien sobie wziąć poprawkę na swój rejon, o czym wcześniej wspomniałam.

Czekam na dalsze uwagi.

PostNapisane: poniedziałek, 3 stycznia 2011, 20:31 
mistrz
mistrz

Małgosiu
Twój artykuł jest świetny i aby nie zgubił się to link do niego powinien być w stopce. :D

PostNapisane: poniedziałek, 3 stycznia 2011, 20:51 
Ekspert
Ekspert

dawid napisał(a):
(...) aby nie zgubił się to link do niego powinien być w stopce. :D

Nie ma szans się zgubić z działu "Artykuły", jeśli nikt celowo nie usunie. :mrgreen:

...a niektórym stopek by zabrakło, gdyby każdy napisany artykuł linkowali w stopce ;)

PostNapisane: poniedziałek, 3 stycznia 2011, 21:21 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
W przypadku prowadzenia krzewów w formach, które wykluczają przygięcie ich do ziemi, nie mamy innego wyjścia i trzeba zastosować inne niż ziemia, dostępne materiały i okryć krzew. Lepsze to, niż nic.

Okrywanie czym innym niż ziemia i snieg jest bez sensu. Ja bym napisał wprost, ze nie należy okrywać w powietrzu styropianem, pianką do izolacji rur, tekturą, itp, owijać agrowłókniną czy smarować wazeliną :lol:

PostNapisane: poniedziałek, 3 stycznia 2011, 21:45 
Ekspert
Ekspert

Należałoby dodać że przycinanie jesienią przed okryciem jest jedną z opcji . A i o samym przycinaniu też w kilku opcjach . Na jesieni przycinamy w latach w których zależy nam na łozie . W innym wypadku przycinanie na jesieni jest błędem .W Niemczech łozę z Itali [ południowy tyrol ] otrzymują najwcześniej w połowie grudnia [ choć to jest łoza na podkładki - najczęściej ] .Generalnie z przycinaniem nie należy się spieszyć . Pozdrawiam Zbyszek

PostNapisane: poniedziałek, 3 stycznia 2011, 22:18 
przedszkolak
przedszkolak

A co sądzicie o takim sposobie okrywania? Jest to wypowiedź jednego z liderów ukraińskiego forum i zapewne znajomego naszego kolegi Zdzisia Igora Zajki.
? ??? ???????????? ?????????? ?? ???? ? ??? ??????? ????????????! ? - ??????, ?????. ???? ???? ????????????? ????? ??????????? ???? ??????. ???? ?? ????????? ?????? ????????.
??????? ?????? ?????????? ????????? ?????????? ??? ?????????????????? ?????????. ?? ????? ??? ???, ?? ??? ?????????? ??????????? ????? ??? ????????????? ???????????!

??????????? ??????????? ???????? 2...2,5?? ?????? ? ??????? ??????? ??? ??????? ?????? ?? ???????? - ??? - ?????, ?????????. ? ???? ??? ??? ?????? ??????? ?????? ??????? - ????? ??????? ??????? ?????????: ? ?????? ?? ??????????? ???????, ? ?????????????? ?????????. ???-???? ? ??? ??????????? ? -30 ??????? ????????... ???
??????, ??????? ? ?.?. - ??? ??, ??? ????? ????????? ?????????, ?? ??? ??? ????? ? ????????? ??????????????...

Czy ktoś praktykował taką metodę okrywania i jakie były efekty wiosną? Czy w takim przypadku trzeba zrobić oprysk jesienny przeciw grzybkom?

Jurek

PostNapisane: poniedziałek, 3 stycznia 2011, 22:34 
Kiper
Kiper

MosJer napisał(a):
A co sądzicie o takim sposobie okrywania? Jest to wypowiedź jednego z liderów ukraińskiego forum i zapewne znajomego naszego kolegi Zdzisia Igora Zajki.
? ??? ???????????? ?????????? ?? ???? ? ??? ??????? ????????????! ? - ??????, ?????. ???? ???? ????????????? ????? ??????????? ???? ??????. ???? ?? ????????? ?????? ????????.
??????? ?????? ?????????? ????????? ?????????? ??? ?????????????????? ?????????. ?? ????? ??? ???, ?? ??? ?????????? ??????????? ????? ??? ????????????? ???????????!

??????????? ??????????? ???????? 2...2,5?? ?????? ? ??????? ??????? ??? ??????? ?????? ?? ???????? - ??? - ?????, ?????????. ? ???? ??? ??? ?????? ??????? ?????? ??????? - ????? ??????? ??????? ?????????: ? ?????? ?? ??????????? ???????, ? ?????????????? ?????????. ???-???? ? ??? ??????????? ? -30 ??????? ????????... ???
??????, ??????? ? ?.?. - ??? ??, ??? ????? ????????? ?????????, ?? ??? ??? ????? ? ????????? ??????????????...

Czy ktoś praktykował taką metodę okrywania i jakie były efekty wiosną? Czy w takim przypadku trzeba zrobić oprysk jesienny przeciw grzybkom?

Jurek

Ja tam cyrulicy nie znam i dlatego: "nie wiem o czym Ty do mnie rozmawiasz" :wink: :wink:

PostNapisane: poniedziałek, 3 stycznia 2011, 22:34 
Ekspert
Ekspert

Skoro zamieszczasz to daj swoje tłumaczenie . Po drugie chodzi o dyskusję o artykule a nie czym przykrywają na wschodzie . Po następnie daj całość bo z takiego fragmentu nic poza ogólnikami nie wynika .. . Po któreś dwa posty wyżej Misza napisał już o przykrywaniu byle czym .A dyskusja też była . Po pierwsze jednak tłumaczenie ; bo brak jednego słówka może dużo zmienić . Kiedyś znajomemu ukraincowi dałem rosyjski tekst do przetłumaczenia [ krótki ] to zdębiałem [ chwalił się że zna doskonale ] . Wyglądało to tak : hm aha , no tak to znaczy co znaczy ? a nie wiem , chyba rodzynki [ oidium ] . Zbyszek

PostNapisane: poniedziałek, 3 stycznia 2011, 22:50 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Tekst zacytowany przez MosJera dotyczy okrycia spienionym polietylenem (+ ew. czarną folią). Taki sam puder na syfilis, jak kartony, agrowłókniny itp.
Agrowłóknina chroni wschody przed przymrozkiem wiosennym, nie zimowym mrozem.

PostNapisane: wtorek, 4 stycznia 2011, 06:36 
Kiper
Kiper

Małgosiu, perfekto.

PostNapisane: wtorek, 4 stycznia 2011, 19:01 
Kiper
Kiper

zypsek napisał(a):
Należałoby dodać że przycinanie jesienią przed okryciem jest jedną z opcji . A i o samym przycinaniu też w kilku opcjach . Na jesieni przycinamy w latach w których zależy nam na łozie . W innym wypadku przycinanie na jesieni jest błędem .W Niemczech łozę z Itali [ południowy tyrol ] otrzymują najwcześniej w połowie grudnia [ choć to jest łoza na podkładki - najczęściej ] .Generalnie z przycinaniem nie należy się spieszyć . Pozdrawiam Zbyszek

Przycinanie na jesieni jest błędem ale o wiele łatwiej wtedy okryć niż krzew z długimi łozami, które plączą się, sterczą we wszystkich kierunkach. W tym roku miałam nie przycinać jesienią ale jak przyszło do okrywania to w końcu zmieniłam zdanie i przycięłam prawie na gotowo.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1