Teraz jest sobota, 26 kwietnia 2025, 09:40

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 14 września 2020, 10:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Mam propozycję zebrania w jednym miejscu informacji o drożdżach szlachetnych, które stosujemy do wyrobu win. Co sądzicie o takim zestawieniu?

Jeśli będzie O.K., to można by wrzucić taki artykuł.


Przykład (info pochodzi od sprzedawcy LeMag2009 z allegro):

Cytuj:
Drożdże UCLM S325 , do białych win jakościowych.

Charakterystyka fermentacji:
- Szybki start fermentacji
- Dobry przebieg fermentacji w klarownych moszczach
- Tolerancja alkoholowa: do 13% obj.
- Temperatura fermentacji: 12 do 35°C
- Duże wymagania azotowe*
*Do moszczu poddanego fermentacji zawierającego azot w granicach 150 – 180 mg/l należy po 24 godzinach od startu fermentacji dodać 2 g/10l fosforanu dwuamonowego i 2 g/10l preparatu Springferm. Następnie w połowie fermentacji trzeba również dodać 2 g/10l fosforanu dwuamonowego lub preparatu Springferm.

Charakterystyka metabolizmu:
- 16,5 g/l cukru daje 1% obj. alkoholu
- Niska produkcja kwasowości lotnej
- Niska produkcja dwutlenku siarki i aldehydu octowego
- Wysoka produkcja glicerolu: 10 g/l
- Uwypuklenie cech aromatycznych w stosowanych odmianach winogron
(...) Substancje powstałe podczas fermentacji moszczu będą idealnym balansem dla kwaskowatości i goryczy, a to wszystko dzięki temu, że wybrałeś drożdże winiarskie UCLM S325. Ponadto jeśli nie lubisz mocnych win, a chciałbyś wypić lampkę czegoś smacznego i wyrazistego do kolacji, to również przestaje być problemem. Drożdże winiarskie UCLM S325 są idealne do stworzenia win pełnych. (...)

Wskazania przy stosowaniu
Do białych win o prostej budowie.
Duża produkcja glicerolu sprawia, iż wina produkowane z lekkich i mało aromatycznych szczepów (Airen, Trebbiano, Colombard) posiadają dobrą strukturę.

Dla odmian aromatycznych
Stosowanie UCLM S325 pozwala na uwolnienie terpenowych aromatów typowych dla szczepów takich jak Malvasia, Muscat, Alvarinho, Loureiro, Riesling, Viognier, Gewürztraminer, Pinot Gris. Powyżej 13% alkoholu przebieg fermentacji może zostać zaburzony, dlatego aby utrzymać korzyści wynikające ze stosowania UCLM S325 i jednocześnie uzyskać więcej alkoholu proponujemy zastosowanie drożdży BC S103.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Ostatnio edytowano poniedziałek, 14 września 2020, 12:23 przez kuneg, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 września 2020, 10:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2017, 12:14
Posty: 1935
Lokalizacja: Cieszyn
Małgorzato. :clap: Dobry promysł.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 września 2020, 10:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
No to poproszę o wrzutki specyfikacji drożdży na razie tutaj, a potem bezpośrednio do artykułu, który mam zamiar stworzyć.

Zróbmy może podział kategorii wg koluru wina:
- białe
- czerwone,
- różowe,
- uniwersalne.

A w kategoriach alfabetycznie.

Jak ktoś ma inny pomysł, to poproszę o konstruktywną krytykę :)

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 września 2020, 12:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
RolnikSam napisał(a):
Ja jestem bardzo ZA. Jeszcze jakbyście mogli dopisać, które do których szczepów
w celu osiągnięcia konkretnych wyników czy to w aromatach czy smakach...
Wiem, że producent z grubsza opisuje, ale to mało...

Jakbym miała szersze pojęcie o doborze drożdży do odmian, to by mi takie zestawienie nie było potrzebne ;)
Sama motam się po omacku z tym problemem, stąd pomysł z zestawieniem specyfikacji różnych szczepów w jednym miejscu :)

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 września 2020, 14:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Mała próbka artykułu: http://www.winogrona.org/index.php?titl ... zep%C3%B3w

Można już bezpośrednio dopisywać kolejne szczepy drożdży.

-- Pn wrz 14, 2020 2:35 pm --

Znalazłam też takie tabelaryczne zestawienie i wrzuciłam je na winogrona.org, tylko nie umiem wkleić tego pliku bezpośrednio w artykuł (zbyt dawno nic nie robiłam na stronie głównej :( ). HELP!
http://www.winogrona.org/images/b/b7/20 ... MENTIS.pdf

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 września 2020, 17:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7001
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
kuneg napisał(a):
Mała próbka artykułu: http://www.winogrona.org/index.php?titl ... zep%C3%B3w

Można już bezpośrednio dopisywać kolejne szczepy drożdży.

Małgosiu :thumbup: za to ,że Ci się chce wzbogacać tą witrynę.
Proponuję jednak inną formę tego artykułu, a mianowicie taką encyklopedyczną jak "WIKI-odmiany"
Cytuj:
-- Pn wrz 14, 2020 2:35 pm --

Znalazłam też takie tabelaryczne zestawienie i wrzuciłam je na winogrona.org, tylko nie umiem wkleić tego pliku bezpośrednio w artykuł (zbyt dawno nic nie robiłam na stronie głównej :( ). HELP!
http://www.winogrona.org/images/b/b7/20 ... MENTIS.pdf

Obawiam się , że takie artykuły (forma pdf) można przetwarzać jedynie za zgodą autora :?:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 września 2020, 18:14 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Zbyszku, przez parę lat nic nie robiłam na Wiki i mam problem z poruszaniem się tam. Rozumiem, co proponujesz, ale obawiam się, że nie będę umiała tego zrobić. Potrzebna pomoc, bo faktycznie będzie to lepiej działało. :)

Odnośnie pliku pdf - źródło informacji jest podane (adres strony internetowej w stopce pliku), a jest to materiał handlowy, ogólnie dostępny, więc nie jestem pewna, czy zgoda jest konieczna. W razie czego, wywalimy.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 września 2020, 21:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7001
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
proponuję
http://www.winogrona.org/index.php?title=Dro%C5%BCdze
Może każdy edytować,. jeżeli coś wie na temat ...

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 15 września 2020, 16:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Zbyszku, a może tak: http://www.winogrona.org/index.php?titl ... niwersalne
Połączenie tabelek z poszerzonym opisem, z linkowaniem do niego po symbolu drożdży.

Na Wiki wszystko i każdy może edytować. Wystarczy odrobinę zacięcia, żeby połapać się, jak się tam poruszać.

-- Wt wrz 15, 2020 4:12 pm --

Proszę mnie tu zaraz wrzucać specyfikacje drożdży, póki mnie się chce coś na Wiki pouzupełniać.
Bo jak mnie się para skończy, to już nic więcej przez parę lat nie porobię...
:)

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 15 września 2020, 17:08 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 5 grudnia 2008, 01:00
Posty: 862
Lokalizacja: Poznań
Podoba mi się pomysł tabelki z odnośnikami.

_________________
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 15 września 2020, 21:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5457
Lokalizacja: Łódź i okolice
To ja podam:
http://www.janlubera.pl/produkt/118,dro ... iv_10.html
http://www.janlubera.pl/produkt/119,dro ... dhefe.html
http://www.janlubera.pl/produkt/119,dro ... dhefe.html
http://www.janlubera.pl/produkt/184,dro ... 3g50l.html
http://www.janlubera.pl/produkt/51,droz ... efe_7.html
http://www.janlubera.pl/produkt/120,dro ... arome.html

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 15 września 2020, 22:27 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7001
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Mi też się podoba forma tabelki z odnośnikami.
Przy okazji uzupełniłem Lalvin 71B.
Wg Lallemand - są to drożdże do win różowych i półsłodkich w stylu nouveau a nie do win czerwonych ?
https://www.lallemandbrewing.com/wp-con ... GITAL-.pdf

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 15 września 2020, 22:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1720
Lokalizacja: Łazy (Jura)
Jest trochę tego na stronach francuskich ale ja z francuskiego to nic a nic.
Np.
https://www.vignevin.com/outils/fiches-levures/

Niektóre są komercyjne a niektóre dostępne.
Pewnie duzi producenci też mają swoje bazy. Wspólnie może coś się znajdzie.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 16 września 2020, 07:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
zbyszekB napisał(a):
Mi też się podoba forma tabelki z odnośnikami.
Przy okazji uzupełniłem Lalvin 71B.
Wg Lallemand - są to drożdże do win różowych i półsłodkich w stylu nouveau a nie do win czerwonych ?
https://www.lallemandbrewing.com/wp-con ... GITAL-.pdf

Co ma zrobić z tymi Lalwinami? Przekładać, czy nie?
Niestety, ja tylko w j. polskim operuję :(

-- Śr wrz 16, 2020 7:35 am --

Czy to nie jest to samo? :shock:
https://destylacja.com/drozdze-winiarsk ... te-10.html
https://www.eurowin.pl/pl/p/Drozdze-Ena ... 500-g/1896

...a opisy różnią się
i komu tu wierzyć? :(

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 16 września 2020, 08:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5457
Lokalizacja: Łódź i okolice
To jest to samo.
https://browamator.pl/drozdze-winiarski ... 3,140,3637
a tutaj masz opis producenta: https://www.enartis.com/en/products/win ... oma-white/

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO