Teraz jest piątek, 23 stycznia 2026, 08:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 1 czerwca 2012, 22:45 
Ekspert
Ekspert

Space99 napisał(a):
Sprawa juz raczej rozwiązana...

Tylko połowicznie, bo plagiaty pozostały, np
http://www.winogrona.org/index.php?title=Rondo

OPINIE
Po zimie 2010/2011 - (styczeń ciepły jak na polskie zimy ; pierwsza dekada lutego odwilż , temperatury powyżej zera , a potem -24st.C) dało znać o sobie pokrewieństwo z V.amurensis (statystycznie ok.25%) i przemarzły wszystkie nieokryte krzewy(ułożone tylko na glebie - mała grubość pokrywy śnieżnej) , przemarzły nawet ich stałe 5-cio letnie zdrewniałe ramiona . Krzewy okryte glebą przetrwały w dobrym stanie
Wniosek - odmiana wymagająca okrywania zimowego zarówno przed mrozami jak i zbyt wczesną odwilżą [Mazowsze - Zbyszekb ]

I kopia tego co powyżej na stronie : http://www.winnicaprzybylowka.pl/166,Rondo.html
Tyle tylko ,że już bez [Mazowsze - Zbyszekb]
A [Autor dokumentu: Piotr Przybył]
A przecież to moja opinia na temat konkretnie zaistniałej sytuacji w mojej winniczce :!: :!: a nie 20 km od Torunia :shock:

PostNapisane: niedziela, 3 czerwca 2012, 18:18 
Ekspert
Ekspert

Jak w tytule
Co to jest plagiat
http://pl.wikipedia.org/wiki/Plagiat

Czy taki
plagiat (kliknij)to coś złego ?

Nie widzę, żadnej reakcji ani opinii na mój post-protest ?
Ani ze strony kolegów ,ani ze strony moderatorów ?????
A zrobił to przecież podobno nasz ?kolega? z forum !!!!!

Zastanawiam się nad tym jaki jest dalszy sens redagowania odmian na Wiki w tym serwisie ?

Na razie czekam z uzupełnieniem opisu odmian: Osceola Muscat(jeszcze nie skończyłem) i Bolero.
ZB

PostNapisane: niedziela, 3 czerwca 2012, 19:13 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):

A czego oczekujesz?
To jest Twoja własność intelektualna do której Ty posiadasz prawa autorskie.

PS. Na wiki autor powołuje się na cytat z Liska, a nasz kolega też zapomniał się powołać na autorstwo pana Liska

PostNapisane: niedziela, 3 czerwca 2012, 21:31 
Ekspert
Ekspert

cytat z:
http://www.offart.org/obsesja/smf/index ... pic=5043.0 a także http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=14&t=52466
Cytuj:
Prawa autorskie do postów na forum dyskusyjnym

Pytanie: Użytkownik forum dyskusyjnego (z bardzo dużą ilością postów) zażądał usunięcia jego forumowego konta. Wraz z usunięciem konta domaga się również, usunięcia wszystkich jego postów. Poprzez takie działanie wiele wątków może stracić sens istnienia, szczególnie, kiedy inny użytkownik odwołuje się do postu usuniętego użytkownika. Konto użytkownika usunąć na żądanie trzeba, jednak czy to nie w gestii administratora (właściciela) forum pozostaje decyzja o usunięciu wiadomości pisanych przez użytkowników forum? Oczywiście z wyjątkiem tych postów, których treść może przyczynić się do jednoznacznej identyfikacji autora wiadomości - te usunąć trzeba. Czy prawo autorskie reguluje takie przypadki? Czy administrator mógłby "podciągnąć" posty pisane na forum jako publikacje zamieszczane w pismach, gdzie prawo do dysponowania treścią przechodzi na redakcję? Proszę o wskazanie (o ile istnieją) stosownych regulacji, zawartych w dokumentach prawnych

Prawo polskie nie przewiduje szczególnych regulacji dotyczących wypowiedzi na forum dyskusyjnym. Wypowiedzi takie podlegają regulacjom prawa autorskiego na takich zasadach tak, jak wszelkie inne wypowiedzi. W świetle zasad praw autorskiego przedmiotem prawa autorskiego jest każdy przejaw działalności twórczej o indywidualnym charakterze, ustalony w jakiejkolwiek postaci, niezależnie od wartości, przeznaczenia i sposobu wyrażenia. Utworem w rozumieniu prawa autorskiego jest tylko rezultat działalności o charakterze twórczym, kreacyjnym, oryginalnym, charakteryzujący się indywidualnością.
W związku z powyższym należy zauważyć, że posty umieszczane na forum co do zasady nie stanowią przedmiotu prawa autorskiego. Typowe wypowiedzi nie spełniają bowiem przesłanek wymaganych przez ustawę Prawo autorskie. Podstawowym wymogiem stawianym utworom jest wymóg twórczego charakteru. Wypowiedź sama w sobie nie jest twórcza i nie stanowi utworu. Samo przekazanie informacji, opinii, czy idei nie jest przejawem działalności twórczej i w związku z tym nie podlega ochronie z punktu widzenia prawa autorskiego. Dla przyjęcia ochrony prawnoautorskiej wypowiedź musi się odznaczać formą o twórczym i indywidualnym charakterze. A zatem wypowiedź taka nie może być rutynowa, standardowa czy typowa. Warto także pamiętać o tym, że ochroną nie są objęte odkrycia, idee, procedury, metody i zasady działania oraz koncepcje matematyczne, a jedynie forma ich wyrażenia.
Reasumując, należy stwierdzić, że post użytkownika forum dyskusyjnego może stanowić przedmiot prawa autorskiego w zupełnie wyjątkowych przypadkach np. gdyby treścią postu użytkownika był wiersz albo tekst wyróżniający się szczególnie oryginalną formą. W przeciwnym razie użytkownikowi forum nie przysługuje żadna ochrona z tytułu prawa autorskiego. A zatem administrator forum nie jest zobowiązany do usunięcia postów użytkownika na jego żądanie.
Źródło ? płatna porada na http://www.e-prawnik.pl
Niestety nie jestem prawnikiem i mogę tylko zacytować co znalazłem w sieci.
Cytuj:
Wypowiedź sama w sobie nie jest twórcza i nie stanowi utworu. Samo przekazanie informacji, opinii, czy idei nie jest przejawem działalności twórczej i w związku z tym nie podlega ochronie z punktu widzenia prawa autorskiego
Nieszczęśliwie dla Zbyszka ten wycinek cytatu może pasować jednak do jego sytuacji.

PostNapisane: niedziela, 3 czerwca 2012, 22:48 
Ekspert
Ekspert

Erikos napisał(a):
cytat z:
http://www.offart.org/obsesja/smf/index ... pic=5043.0 a także http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=14&t=52466
Cytuj:
Prawa autorskie do postów na forum dyskusyjnym

... .

To nie dotyczy postów na forum dyskusyjnym tylko opisów odmian winorośli na wiki. :!: :!: :!:
Opis odmiany wraz z cytatami, zdjęciami tabelami itd ,to dzieło samo w sobie a nie luźne dyskusje forumowe.
Kto jaki ma wkład w opisie można łatwo sprawdzić czytając "historia opisu odmiany" (treść, data, autor)
pozdr.Zbyszek

PostNapisane: poniedziałek, 4 czerwca 2012, 13:24 
Ekspert
Ekspert

Canin napisał(a):
zbyszekB napisał(a):

A czego oczekujesz?
To jest Twoja własność intelektualna do której Ty posiadasz prawa autorskie.

PS. Na wiki autor powołuje się na cytat z Liska, a nasz kolega też zapomniał się powołać na autorstwo pana Liska

"Kpisz ,czy o drogę pytasz ?"
To nie jest cytat z liska tylko cytat ze ZbyszkaB :!:
Sprawa plagiatu to już nie tylko osobista sprawa Zbyszka ?
Moim zdaniem to już jest sprawa nas wszystkich , bo jest to wspólne dobro uczestników tego FORUM , niezależnie jaki wkład każdy z nas wniósł w redagowanie działu odmian i innych artykułów na wiki w tym servisie.
Na szczęście są jeszcze inni moderatorzy którzy to jednak dostrzegają :!: :!: :!:
A od moderatorów oczekuję przede wszystkim potępienie procederu-kradzieży przez forumowego "kolegę"
ZB

PostNapisane: poniedziałek, 4 czerwca 2012, 13:37 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):

Kpisz ,czy o drogę pytasz ?
To Ty też to napisałeś, cytuję:

Wg opisu J.Lisek :

Wzrost umiarkowanie silny. Średnia wrażliwość na mróz.Plonuje obficie i z reguły niezawodnie.Liście średniej wielkości z trzema klapami, ostrymi zębami i nerwami położonymi w zagłębieniach blaszki liściowej, charakterystyczne dla V.amurensis. Grona średniej wielkości, rozgałęzione, umiarkowanie zwarte do zwartych. Jagody najczęściej małe, kuliste o średnio wczesnej porze dojrzewania. Skórka granatowoczarna , bogata w taniny. Miąższ soczysty bezbarwny o malinowym aromacie.

Chyba, jak sugeruje tekst - jest to cytat z J.Liska ?
Ochłódź, proszę, swoje emocje - bo przestajesz myśleć racjonalnie

PostNapisane: poniedziałek, 4 czerwca 2012, 14:15 
Ekspert
Ekspert

Canin napisał(a):
zbyszekB napisał(a):

Kpisz ,czy o drogę pytasz ?
To Ty też to napisałeś, cytuję:

Wg opisu J.Lisek :

Wzrost umiarkowanie silny. Średnia wrażliwość na mróz.Plonuje obficie i z reguły niezawodnie.Liście średniej wielkości z trzema klapami, ostrymi zębami i nerwami położonymi w zagłębieniach blaszki liściowej, charakterystyczne dla V.amurensis. Grona średniej wielkości, rozgałęzione, umiarkowanie zwarte do zwartych. Jagody najczęściej małe, kuliste o średnio wczesnej porze dojrzewania. Skórka granatowoczarna , bogata w taniny. Miąższ soczysty bezbarwny o malinowym aromacie.

Chyba, jak sugeruje tekst - jest to cytat z J.Liska ?
Ochłódź, proszę, swoje emocje - bo przestajesz myśleć racjonalnie

Tekst nic nie sugeruje.
To Ty sugerujesz ,że jest to kopia tekstu książki prof. J.Liska
A tak nie jest.!
Ja dodatkowo podałem źródło skąd pochodzą moje informacje w postaci "literatura"
Nasz "kolega" - "przybyłek" nie podał źródła informacji
Jeżeli nie widzisz w tym różnicy to dalsza dyskusja jest bez sensu.

Przy każdym artykule podaje się literaturę.

Przy takim ustawiieniu tematu przez moderatora zawieszam swoją dalszą redakcję opisów odmian na wiki, aż do wyjaśnienia sprawy.
ZB
ArturK napisał: uwagi/baza-danych-odmiany-t6793.html
Ja na razie przestaję uzupełniać opisy i wstawiać nowe.
O dalszą redakcję proszę się zwracać do użytkownika Canin (moderator)

PostNapisane: poniedziałek, 4 czerwca 2012, 14:47 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):
Tekst nic nie sugeruje.
To Ty sugerujesz ,że jest to kopia tekstu książki prof. J.Liska
A tak nie jest.!
Ja dodatkowo podałem źródło skąd pochodzą moje informacje w postaci "literatura"
Nasz "kolega" - "przybyłek" nie podał źródła informacji
Jeżeli nie widzisz w tym różnicy to dalsza dyskusja jest bez sensu.

Przy każdym artykule podaje się literaturę.

Czyli napisałeś w treści opisu Ronda, że cytat pochodzi z Liska a tymczasem nie pochodzi z Liska tylko jest Twój? (ten zacytowany). Wiec po co napisałeś że jest z Liska?

Jeśli natomiast jest z Liska, to prawidłowo zdefiniowałeś przypis ale kolega przybyłek podwędził go ze strony a przy okazji usunął informację skąd pochodzi - więc przywłaszczył sobie również cytat Liska.

Co próbuję Ci bezskutecznie wytłumaczyć od dwóch postów.

PostNapisane: poniedziałek, 4 czerwca 2012, 16:39 
Ekspert
Ekspert

Canin napisał(a):
...
Co próbuję Ci bezskutecznie wytłumaczyć od dwóch postów.

"Przebrała się miarka "
No jak dla mnie to szok :shock: :!: :!: :!:
Moderator zamiast potępić złodzieja który kradnie nasze wspólne dobro , krytykuje a nawet potępia użytkownika który coś tworzy w temacie ODMIANY.
Czekam na reakcję Grzegorza.
Kiedyś na PW otrzymałem takie info " bez twoich wpisów odmian ta wiki była by bardzo uboga " (no może nie dosłwnie )
I to mnie trzymało przy życiu na wiki.
Ale po wpisach Canina póki co nie napiszę w odmianach nic więcej.(mam tego dość)
Bo to nie zwyczajny gościu ,ale "minister" (moderator)
pozdrawiam wszystkich innych użytkowników
ZB

PostNapisane: poniedziałek, 4 czerwca 2012, 19:52 
Ekspert
Ekspert

No nie wiem - albo Ty nie rozumiesz co do Ciebie mówię albo ja straciłem umiejętność jasnego formułowani myśli - bo nie krytykuję Ciebie i nie bronię złodzieja, mało tego, podpowiadam że ukradł jeszcze opis z Liska. I absolutnie nie neguję Twojego wkładu w tworzenie opisów odmian. Albo Ty nie wiesz co pisze w opisie Ronda (może warto by sprawdzić) albo ... no sam już nie wiem co.

Czy ktoś mógłby zajrzeć do opisu Ronda w Wiki - i powiedzieć mi czy to co mówię ma sens czy tak mętnie to wyrażam że może być aż tak błędnie rozumiane?

PostNapisane: wtorek, 5 czerwca 2012, 08:21 
Kiper
Kiper

Canin napisał(a):
Czy ktoś mógłby zajrzeć do opisu Ronda w Wiki - i powiedzieć mi czy to co mówię ma sens czy tak mętnie to wyrażam że może być aż tak błędnie rozumiane?
Zajrzałem i porównałem z książką. To jest cytat z Liska, zgodnie zresztą z tym co jest napisane na Wiki.

PostNapisane: wtorek, 5 czerwca 2012, 21:16 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Zbyszek,
jeśli ktokolwiek skopiował Twój tekst, zamieszczony gdziekolwiek - w Necie, na Wiki, na forum bez Twojej zgody to masz prawo zażądać natychmiastowego usunięcia tego tekstu. Jesteś właścicielem tego, co piszesz - dobrowolnie i bezpłatnie udostępniasz swoje teksty na stronie winogrona.org, a nie każdemu, kto zechce.
Dopuszczalne są cytaty bez zgody autora, ale zawsze ze wskazanie źródła.

PostNapisane: środa, 6 czerwca 2012, 09:33 
Kiper
Kiper

Właściwie wszystko reguluje licencja: http://creativecommons.org/licenses/by- ... .0/deed.pl

PostNapisane: środa, 6 czerwca 2012, 13:58 
Ekspert
Ekspert

Maciej napisał(a):
Zbyszek,
jeśli ktokolwiek skopiował Twój tekst, zamieszczony gdziekolwiek - w Necie, na Wiki, na forum bez Twojej zgody to masz prawo zażądać natychmiastowego usunięcia tego tekstu. Jesteś właścicielem tego, co piszesz - dobrowolnie i bezpłatnie udostępniasz swoje teksty na stronie winogrona.org, a nie każdemu, kto zechce.
Dopuszczalne są cytaty bez zgody autora, ale zawsze ze wskazanie źródła.

I takiej opinii spodziewałem się od innych użytkowników , a przede wszystkim od moderatorów i przyjaciół.
ZB

Ostatnio edytowano czwartek, 7 czerwca 2012, 11:38 przez zbyszekB, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1