Teraz jest czwartek, 8 maja 2025, 13:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 479 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 32  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 8 lipca 2011, 10:38 
Ekspert
Ekspert

Space99 napisał(a):
One nie mają być dołowane w suchym miejscu a w wilgotnym.
Poprostu źle wybieracie miejsce.

Miejsce jest wybrane dobrze. Piwnica jest odosobniona, bardzo chłodna i wilgotna. Sztobry są zadołowane w skrzynkach. Mam możliwość kontrolowania wilgotności. I w innych latach zdawało to egzamin w tym roku nie. Czyli przyczyna leży w innym miejscu.

PostNapisane: poniedziałek, 25 lipca 2011, 13:15 
czeladnik
czeladnik

Chętnie przyjął bym na jesień sztobry odmian o których mowa, a potem opisał jak poszło z ukorzenianiem . Ale czy nowicjusz ma jakieś szanse sie dopchać :-) ? Oczywiście odesłał bym następnym gdyby już było by z czego ucjąć .

PostNapisane: poniedziałek, 25 lipca 2011, 13:27 
Ekspert
Ekspert

Swoją prośbę zgłoś w dziale Poszukiwany, poszukiwana myślę, że znajdą się osoby, które użyczą ci parę patyków( oczywiście jesienią lub wczesną wiosną) a to, że jesteś nowicjuszem nie ma tu żadnego znaczenia( przynajmniej tak powinno być) :wink:

PostNapisane: poniedziałek, 25 lipca 2011, 13:42 
czeladnik
czeladnik

A mi się wydaje że ma znaczenie... :-) Dzięki za odpowiedż vanKlomp .

PostNapisane: środa, 10 sierpnia 2011, 19:22 
Ekspert
Ekspert

DW napisał(a):
To jest dalsza część tematu odmiany/nowe-odmiany-na-ploty-i-stodoly-t6337.html

Tak czy inaczej, każdy kto wejdzie w posiadanie w/w odmian powinien zobowiązać się do przekazywania ich kolejnym zainteresowanym osobom, a te kolejnym itd.
Ważne: mam życzenie abym nie musiał jakkolwiek ingerować w powstawanie piramidy. WY macie decydować co i komu wysyłacie w kolejnych latach. I jeszcze jedno, chciałbym aby sadzonki czy sztobry były przekazywane bezpłatnie, choć rozumiem i dopuszczam, że ktoś poprosi o zwrot kosztów przesyłki - to zrozumiałe i naturalne.

Pozdrawiam i dziękuję wszystkim uczestnikom piramidy.

Mam jedną słabiutką sadzoneczkę Jukki do oddania - nie wysyłam, tylko odbiór osobisty :)

Obrazek

PostNapisane: środa, 10 sierpnia 2011, 20:16 
czeladnik
czeladnik

dziadek2 napisał(a):
Mam jedną słabiutką sadzoneczkę Jukki do oddania - nie wysyłam, tylko odbiór osobisty :)

Romku, rezerwuj ją dla mnie. Wielkie dzięki.

PostNapisane: czwartek, 11 sierpnia 2011, 14:36 
Ekspert
Ekspert

pepik napisał(a):
Romku, rezerwuj ją dla mnie. Wielkie dzięki.

OK

PostNapisane: sobota, 5 listopada 2011, 18:33 
Kiper
Kiper

Bilans ukorzeniania sztobrów Piramidy płotowo-stołowej 2010/2011:
- Summer Sweet 6szt. (w tym 2 słabe z rokowaniem 50/50),
- Jukka 3 szt.
- KR 87-3 i Fabel bez powodzenia.
Sadzonki są różnej jakości od dobrych po kiepskie.
Mam zamiar zostawić sobie po 1 szt. Summera i Jukki a resztę rozesłać każdemu z kolejki po jednej sadzonce.
Z zapisanych na początku tematu osób pierwsi deklarowali się: Apollo72, Koldraton i oni mają możliwość wyboru między odmianami. Następni: Pasjonat, Wielkamałpa, Piem1970, 1stgreen i RadekK biorą to co zostanie. Jeżeli nadal reflektujecie to proszę o potwierdzenie na forum i wysłanie mi na PW swoich namiarów, czekam do 12 listopada. Po tym czasie jeżeli ktoś zrezygnuje lub nie zdąży z potwierdzeniem to co zostanie idzie do kolejnej osoby z listy tj. hava i tym którzy ewentualnie się dopiszą jako rezerwowi.
Planowana wysyłka 15 listopada. Będę pobierał opłatę za przesyłkę. Sadzonka jest lekka więc albo zaryzykuję kopertę bąbelkową albo poszukam jakiś małych kartoników. Postaram się żeby opłata pocztowa była jak najmniejsza.
Z pozostawionych sobie sadzonek w przyszłości będę rozsyłał sztobry wg wcześniejszych ustaleń "piramidy" i tego samego oczekuję też od "obdarowanych". Mam nadzieję ,że teraz będzie już tylko lepiej.
Wszelkie krytyczne komentarze najlepiej wysyłać mi bezpośrednio na PW.

PostNapisane: sobota, 5 listopada 2011, 19:09 
przedszkolak
przedszkolak

Potwierdzam chęć zaopiekowania się odmianami jak wyżej .

PostNapisane: sobota, 5 listopada 2011, 19:24 
Kiper
Kiper

Ja również chętnie zajmę się uprawą odmian z piramidy.

Wino jest przyjacielem mędrców i nieprzyjacielem pijaków.

PostNapisane: sobota, 5 listopada 2011, 19:32 
Kiper
Kiper

vanKlomp napisał(a):
a to, że jesteś nowicjuszem nie ma tu żadnego znaczenia( przynajmniej tak powinno być) :wink:

Mam odmienne zdanie. Zacząć należy od określenia "nowicjusz". Jeżeli nowicjuszem jest ktoś, kto ma problem z utrzymaniem przy życiu sadzonki, bardzo nierozsądne byłoby mu przesyłać sztobry, z którymi na pewno sobie nie poradzi.
Podałem skrajny przypadek, by ukazać problem. W sytuacji, kiedy materiału wyjściowego jest niewiele, najrozsądniejszym byłoby przekazywać sztobry tym, którzy mają praktykę w przechowywaniu sztobrów przez zimę i ukorzenianiu. Fachowe podejście do rozmnażania małej ilości materiału sprawi, że straty w materiale będą minimalne. Najważniejszy jest początek zabawy w piramidę. Im większe sukcesy w ukorzenianiu na początku, tym więcej materiału w następnych latach i tym więcej zainteresowanych otrzyma sztobry.

PostNapisane: sobota, 5 listopada 2011, 20:27 
Kiper
Kiper

cyt. DW
"Tak czy inaczej, każdy kto wejdzie w posiadanie w/w odmian powinien zobowiązać się do przekazywania ich kolejnym zainteresowanym osobom, a te kolejnym itd.
Ważne: mam życzenie abym nie musiał jakkolwiek ingerować w powstawanie piramidy. WY macie decydować co i komu wysyłacie w kolejnych latach. I jeszcze jedno, chciałbym aby sadzonki czy sztobry były przekazywane bezpłatnie, choć rozumiem i dopuszczam, że ktoś poprosi o zwrot kosztów przesyłki - to zrozumiałe i naturalne."

To posiadacze sztobrów decydują do kogo wysłać.

Wino jest przyjacielem mędrców i nieprzyjacielem pijaków.

PostNapisane: sobota, 5 listopada 2011, 20:58 
Kiper
Kiper

radecki napisał(a):
To posiadacze sztobrów decydują do kogo wysłać.

Przecież to oczywiste. Nie zmienia to jednak faktu, że wysłanie sztobrów doświadczonym winogrodnikom sprawia, że piramida nabiera tempa, bo mniej jest nieudanych prób ukorzeniania. Szczere chęci i zapał nie wystarczą, by właściwie ukorzenić i pielęgnować winorośl. Potrzebne jest doświadczenie, odpowiednie warunki.

PostNapisane: sobota, 5 listopada 2011, 21:27 
Kiper
Kiper

Jak już będziesz doświadczonym winoogrodnikiem to zrozumiesz , że jest w przyrodzie coś takiego jak kiepski rok na sztobry, kiedy to materiał ze względu na warunki pogodowe jest nie odpowiedni do mnożenia. Nie chcę się usprawiedliwiać ale tak właśnie było w minionym roku. Kontaktowałem się w tej sprawie z kilkoma osobami , którzy starczyli by tu za całe forum (bez urazy) i ich efekty były podobne. Uprzejmie proszę o zakończenie tego tematu. Chodzi teraz o sprawne rozesłanie sadzonek a ewentualne gadki na temat powodzeń czy niepowodzeń proszę prowadzić w oddzielnym temacie.

PostNapisane: sobota, 5 listopada 2011, 21:37 
Kiper
Kiper

Nie rozumiem o co ci chodzi? Moje wypowiedzi nie maja nic wspólnego z Twoim ukorzenianiem. Przycinki o doświadczonych winogrodnikach nie do mnie.Orłem nie jestem, jednak coś tam już w tej dziedzinie zdołałem zdziałać. Moje doświadczenia z ukorzenianiem wystarczą. Jedyne niepowodzenia w uprawie mam z powodu fatalnej jakości materiału.
Kiedy DW pisał o chęci przekazania sztobrów do ukorzeniania byłem pierwszym, który zapytał o możliwość pozyskania sztobrów. DW założył nowy wątek z piramidą. Nie pchałem się, bo rozumowałem dokładnie tak, jak napisałem wyżej. Wiem, ze na forum jest spora grupa ludzi mająca o wiele większe doświadczenie i wolę, by to oni zaczęli piramidę.
Twojego personalnego ataku na mnie nie rozumiem. Wrzuć na luz i odpuść sobie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 479 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 32  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1