olmek napisał(a):
piotrek7725 napisał(a):
Okej rozumiem że były sprzeciwy co do Madejowego Łańcuszka na chomiku ale i tak tego dokonałem, dlaczego wyjaśniałem już nie raz, jeśli ktoś zechce pobrać całą aktualną zawartość płyty z madejowego łańcuszka proszony jest o kontakt do mnie na PW podam link i hasło
Niestety nic nie zrozumiałeś. Pewnych zasad nie można łamać. Myślę, że 2 tygodnie powinny Ci wystarczyć na wycofanie się z tej inicjatywy.
Na ten okres Twoje konto zostanie zawieszone.
olmek napisał(a):
piotrek7725 napisał(a):
cała zawartość w ciągu kilku dni znajdzie się na chomiku a później na jakimś darmowym serwerze planuję aby było to przeklej.pl
Nie możesz tego zrobić z kilku powodów:
1. Na płycie znajdują się materiały objęte prawami autorskimi.
2. Założenia "łańcuszka" były zupełnie inne.
3. Zawartość płyty ma służyć wyłącznie użytkownikom winogrona.org.
Poza tym zwykła przyzwoitość nakazuje najpierw zapytać, czy osoby współtworzące płytę nie mają nic przeciwko narażaniu ich na sankcje prawne.
Tak więc nie wychylaj się, dodaj co masz dodać i prześlij dalej.
Ehh przykro mi, że muszę podsumować pracę naszego administratora olmeka.
Banowanie z takich powodów zasługuje na miano skandalu. Apeluję o więcej wyczucia w decyzjach.
Władza jest niebezpieczna w rękach osób niewłaściwych, dlatego apeluję o rozwagę.
W sytuacjach gdy masz wątpliwości czy kogoś z zbanować, poradź się proszę innych administratorów. Podejmujesz niewłaściwe decyzje.
ad 1. Czy prawa autorskie są łamane "bardziej" poprzez linkowanie niż poprzez wysyłanie? Moim zdaniem tak samo, więc jeśli z tego powodu zbanowałeś Piotrka, to powinieneś zbanować każdego uczestnika madejowego łańcuszka. Dlaczego zatem tego nie zrobiłeś?
ad 2. Nie możesz odebrać uczestnikom forum możliwości pójścia z duchem czasu. A gdyby łańcuszek był zapoczątkowany na xero, to czy też byś bronił zawzięcie tej formy kopiowania?
ad 3. Piotr zadeklarował, że udostępni forumowiczom hasło, dobrowolnie, mimo że nie miał obowiązku ukrywania danych przed osobami spoza forum i ma prawo udostępniać dane komu zechce, a od karania są odpowiednie służby a nie admini. Obłudą natomiast jest karanie za rzeczy, z których samemu się korzysta.
Administrowanie forum to nie dyktatura.
A bany za takie rzeczy na winogrona.org to próba wprowadzenia Korei Południowej z Polsce.
Pamiętaj tylko, że obserwują Cię forumowicze.
Nie ten ma rację, kto ma władzę. Ma rację ten, kto faktycznie ma rację.
Ban dla Piotrka bezzasadny, Twoje uzasadnienie jest marne. Bardziej Twoje widzimisię.
Administrator powinien być rozważny i niezawisły. Czyli przeciwieństwem Łukaszenki być powinien, a nie Łukaszenką