Teraz jest sobota, 17 maja 2025, 20:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 1 lutego 2013, 08:01 
mistrz
mistrz

Malina rozmnaża się przez odrosty korzeniowe, i rozrasta jak chwast, także nie ma sensu komplikować sobie życia. :wink:

PostNapisane: piątek, 1 lutego 2013, 10:21 
czeladnik
czeladnik

GrapesEater napisał(a):
Nad borówką nadal pracuję, bo skuteczność ukorzeniania pozostawia jeszcze trochę do życzenia.
Sztobry pobierałem (przez dwa lata) w maju/czerwcu. (...) Temperatura ok. 25 °C, ukorzeniarka nakryta folią, a po pojawieniu się zielonego, doświetlanie reflektorkiem LED o mocy 10W. Do gruntu poszły jesienią (...)

1. czyli tak bardziej konkretnie to jak ze skutecznością?
2. wsadzając w maju/czerwcu było to bez liści? (hmmm nie pamiętam kiedy u mnie borówka wypuszcza liście - czyżby aż tak późno?). Sadzonki zielone czy półzdrewniałe?
3. odcinki ze środka czy też wierzchołki pędów?
4. jednoroczne?
5. uważasz, że w czerwcu potrzebne jest doświetlanie?
6. jakiej wielkości były jesienią?

przepraszam że tak przepytuję cię ale zaciekawilo mnie to :-)

PostNapisane: piątek, 1 lutego 2013, 14:14 
Ekspert
Ekspert

Szukając starych rozwiązań ukorzeniarek (2011) natrafiłem na coś co się tu przyda.
kolega vitia3 miał w tym temacie udokumentowane sukcesy.
uprawa/ukorzenianie-2011-t6588-150.html#p103303

PostNapisane: piątek, 1 lutego 2013, 17:36 
Ekspert
Ekspert

gbed napisał(a):
jano napisał(a):
Wykorzystywałem swoją mnożarkę do roślin iglastych z dobrym skutkiem w podłożu wcześniej wykorzystanym do ukorzeniania winorośli.

A czy próbowałeś z jodłą kaukaską albo srebrnym świerkiem? I jak to robiłeś (chodzi o termin i jakie duże sadzonki/patyki?)

Mój eksperyment przeprowadziłem z iglakami typu;tuja,cyprys,jałowiec z pozytywnym efektem.
Pewno teraz spróbuję z innymi iglakami jak drzewa iglaste.Z fotorelacji @vitia3 wynika,że jest to możliwe.
Drzewa iglaste rozmnażałem do tej pory jedynie poprzez wysiew nasion.

PostNapisane: piątek, 1 lutego 2013, 20:22 
mistrz
mistrz

Iglaki się szczepi? konkretnie chodzi mi o tuje?

PostNapisane: piątek, 1 lutego 2013, 21:18 
Ekspert
Ekspert

Tuje jak i inne iglaki rozmnaża się poprzez rozmnażanie wegetatywne (klonowanie z części rośliny matecznej) jak i generatywne poprzez siew nasion. Pierwsza metoda u nowej sadzonki zachowuje wszystkie cechy rośliny matecznej.
Druga metoda może powodować pewne zmiany genetyczne i nie zawsze będzie odwzorowaniem egzemplarza matecznego. :?
http://www.swiatkwiatow.pl/poradnik-ogr ... id124.html

PostNapisane: piątek, 1 lutego 2013, 22:43 
mistrz
mistrz

To wiem chodzi mi o szczepienie czy trzeba szczepić na podkładkach aby lepiej rosły czy wystarczy ukorzenić? Czy jest różnica między szczepiona tują a nieszczepioną?
Jeszcze raz, jaką część tui ukorzeniasz i kiedy?
Poradnik mądry, ale z praktyki powiedz jaką część najlepiej ukorzeniać?
Ponawiam pytanie, jeśli ktoś wie coś na temat spisu podkładek winorośli stosowanych w Polsce proszę o pomoc :)

PostNapisane: sobota, 2 lutego 2013, 13:47 
Ekspert
Ekspert

Ja zapytam o jagodę kamczacką, czy ma ktoś jakieś doświadczenia? Czytałem że z sadzonek zielnych zaraz po owocowaniu najlepiej. Wsadziłem na czarną folię jak winorośl, ale coś pokićkałem, lub konieczna była cieniówka i ukorzenianie zakończyło się fiaskiem. Dlatego chciałem spróbować z ukorzeniarką.
Kiedy pobrać sztobry i zacząć ukorzenianie? Kamczacka startuje niezwykle wcześnie i z pewnością do połowy kwietnia ukorzeniarka się zwolni.

PostNapisane: sobota, 2 lutego 2013, 14:22 
nowicjusz
nowicjusz

Witam
Co do ukorzeniania borówki to doniczki torfowe dają najlepsze efekty niestety sa dość drogie ,można je też stosować do ukorzeniania drzew leśnych .Podłoże do ukorzeniania torf kwaśny lub zmieszany z piaskiem bądż perlitem .Temperatura podłoża 20-25 stC Ukorzenianie trwa 6-8 tygodni .Sadzonki należy zraszać i utrzymać stałą wilgotność , należy sie też zaopatrzyć w srodki grzybobójcze . Najlepiej ukorzeniaja sie dolne częsci pędów .To tyle jeśli chodzi o sadzonki zdrewniałe .
Pozdrawiam

PostNapisane: sobota, 2 lutego 2013, 14:59 
Kiper
Kiper

stwor napisał(a):
1. czyli tak bardziej konkretnie to jak ze skutecznością?
2. wsadzając w maju/czerwcu było to bez liści? (hmmm nie pamiętam kiedy u mnie borówka wypuszcza liście - czyżby aż tak późno?). Sadzonki zielone czy półzdrewniałe?
3. odcinki ze środka czy też wierzchołki pędów?
4. jednoroczne?
5. uważasz, że w czerwcu potrzebne jest doświetlanie?
6. jakiej wielkości były jesienią?

Skutezność na pewno poniżej 50%. Nie wiem, jakie masz borówki, ale u mnie mam odmiany, które w czerwcu już owocują, więc na pewno mają liście.
Ukorzeniania nie traktuję jako eksperymentu naukowego, więc nie robię dokładnych zapisków ile cm, z którego miejsca itp. Traktuję to jako zabawę w eksperymentowanie. Staram się pozyskiwać sztobry zdrowe, bez jakichkolwiek zmian chorobowych.
Doświetlenie w czerwcu - doświetlenie stosuję wtedy, kiedy jest konieczne, a konieczne jest wtedy, kiedy pojawia się zielone. Ukorzeniarkę stawiam w pomieszczeniu zamkniętym, więc muszę doświetlać.
Nie ukorzeniam dużych ilości, maksymalnie kilka - kilkanaście patyczków, a ukorzeniarka jest duża, więc obok patyczków borówki śmiało zmieszczą się patyki jagody kamczackiej, agrestu, porzeczki czy róż. Kiedy pojawi się zielone, muszę doświetlić.
Wielkość sadzonek jesienią - różnie, bo różne odmiany różnie rosną i różnie się ukorzeniają. Przyrosty znacznie mniejsze niż u winorośli. Nie było więcej niż 10 cm.
W tym roku planuję eksperymentalnie pobrać sztobry z borówki wcześniej, tak, by zwolnić miejsce w ukorzeniarce przed ukorzenianiem winorośli. Myślę, że najpóźniej za dwa tygodnie pobiorę kilka sztoberków na próbę. Miały być wiosenne pieczarki z ukorzeniarki, będzie eksperyment z borówką i innymi krzewami.

PostNapisane: niedziela, 3 lutego 2013, 15:33 
mistrz
mistrz

GrapesEater Fajnie podchodzisz do sprawy, będziesz mieć jakieś zbędne sztoberki, na wiosnę tych twoich eksperymentów?
Może na wiosnę zrobimy wymianę sztoberków? Każdy na akcję wymiany wystawi jakieś sztoberki, ja np. mogę wystawić aronię i porzeczkę ale oczywiście niestety odmiany N/N

PostNapisane: niedziela, 3 lutego 2013, 18:45 
Ekspert
Ekspert

piotrek7725 napisał(a):
To wiem chodzi mi o szczepienie czy trzeba szczepić na podkładkach aby lepiej rosły czy wystarczy ukorzenić? Czy jest różnica między szczepiona tują a nieszczepioną?
Jeszcze raz, jaką część tui ukorzeniasz i kiedy?
Poradnik mądry, ale z praktyki powiedz jaką część najlepiej ukorzeniać?
Ponawiam pytanie, jeśli ktoś wie coś na temat spisu podkładek winorośli stosowanych w Polsce proszę o pomoc :)

Charakterystyka podkładek dla winorośli http://www.winorosl-mch.eu/index.php?op ... &Itemid=51
Z iglaków najczęściej szczepienia stosuje się dla świerków,jodły i sosny.Podkładki również wykorzystuje się dla innych iglaków aby dostosować ich wzrost do potrzeb miejsca wysadzenia;np.skarlenie wzrostu w celu umiejscowienia rośliny na skalniaku.Temat jest szeroki tak jak rola podkładki dla winorośli tak samo znaczenie podkładki dla innych roślin ma szerokie znaczenie i zastosowanie. :idea:
W przypadku ukorzeniania tui jak i innych iglaków stosuje się zasadę ; odcięcie sekatorem tegorocznego pędu(jednorocznego) z fragmentem zeszłorocznego drzewa u podstawy. Z tej właśnie części po nacięciu (pokaleczeniu) i pokryciu ukorzeniaczem dla roślin zdrewniałych wytworzy się kalus i system korzeniowy. :)

PostNapisane: niedziela, 3 lutego 2013, 19:58 
mistrz
mistrz

Jak długi powinien być odcinek drzewa a jak długi odcinek zielonego?
Dużo ukorzeniacza na to idzie? Kiedy można ukorzeniać?
Wracając jeszcze do podkładek winorośli czy jest ich w Polsce tylko 6?

PostNapisane: niedziela, 3 lutego 2013, 20:59 
Ekspert
Ekspert

piotrek7725 napisał(a):
Jak długi powinien być odcinek drzewa a jak długi odcinek zielonego?
Dużo ukorzeniacza na to idzie? Kiedy można ukorzeniać?
Wracając jeszcze do podkładek winorośli czy jest ich w Polsce tylko 6?

Podałem link z podstawowymi podkładkami stosowanymi w Polsce.
Jest mnóstwo innych podkładek których zastosowanie w Polsce jest bezcelowe np. wydłużenie procesu wegetacji krzewu :wink: http://www.winnicepolskie.pl/index.php? ... &Itemid=82.
W przytoczonym linku jest więcej informacji na temat innych podkładek.
W przyszłym tygodniu postaram się podać foto przykład jak przygotować iglaka do ukorzeniania.

PostNapisane: niedziela, 3 lutego 2013, 21:31 
mistrz
mistrz

Okej dzięki :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1