Teraz jest poniedziałek, 23 czerwca 2025, 23:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 235 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 5 kwietnia 2013, 15:39 
Kiper
Kiper

Ta strona z wykazem odmian A. Seibla (i innych) jest rzeczywiście bardzo ciekawa. Dziękuję za ten link.
'Triumf' Urbańskiego nie jest z pewnością krzyżówką 'Concorda' i 'Chrupki Muszkatowej'. Odmiana, o której wspomniał wyżej Kolega z Winnicy Udziejek jest czymś zupełnie innym (zapewne dziełem Amerykanów). Oprócz naszego 'Triumfa' znany jest też 'Triumf Alzacji' (uprawiany w Wielkiej Brytanii) i 'Triumf' rumuński (wymieniony w bazie VIVC).

PostNapisane: wtorek, 9 kwietnia 2013, 14:16 
Kiper
Kiper

Pierwszy w tym roku patyczek 'Triumfa' zaczyna się powoli ukorzeniać. Młody pęd prezentuje się bardzo ładnie.

Załączniki:
Komentarz: Ukorzenianie odmiany 'Triumf', 7.04.2013 r. (fot. kt70).
triumf_a01.jpg
triumf_a01.jpg [ 128.26 KiB | Przeglądane 1290 razy ]

PostNapisane: wtorek, 9 kwietnia 2013, 14:25 
Ekspert
Ekspert

No to jesteś do przodu bo u mnie nawet jeszcze pąki nie nabrzmiewają.

PostNapisane: wtorek, 9 kwietnia 2013, 15:41 
Kiper
Kiper

Triumf Urbańskiego ma coś wspólnego z triumfem alzackim, pomijam barwę ?

PostNapisane: wtorek, 9 kwietnia 2013, 20:10 
Kiper
Kiper

'Triumf' Urbańskiego raczej niewiele ma wspólnego z 'Triumfem Alzacji', który jest dziełem E. Kuhlmanna (twórcy m.in. 'Marszałka Focha'). Inna nazwa tej odmiany: 'Kuhlmann 319-1'. Ta hybryda jest dość popularna w Anglii. W Polsce jest mało znana, być może jednak niektórzy kolekcjonerzy winorośli posiadają ją w swoich ogrodach. Więcej informacji na ten temat jest tutaj: odmiany/de-chaunac-i-triumf-alzacji-t2668.html

PostNapisane: poniedziałek, 29 kwietnia 2013, 22:13 
Kiper
Kiper

Pod folią zaczyna budzić się do życia mój mocno przycięty krzew odmiany 'Triumf'. Dobrze przezimował pod lekkim przykryciem z ziemi i siana. Nie uszkodziły go także gryzonie. Zamierzam w tym sezonie sprawdzić, czy będzie owocował po zastosowaniu krótkiego cięcia. Docelowo będzie prowadzony w formie głowy ze względu na brak miejsca, bo tunelik mam niewielki.

Załączniki:
Komentarz: 'Triumf' pod folią - 28.04.2013. (fot. kt70)
triumf28-4_13.jpg
triumf28-4_13.jpg [ 129.88 KiB | Przeglądane 1114 razy ]

PostNapisane: wtorek, 30 kwietnia 2013, 04:28 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Mój , podarowany Triumf :wink: , dopiero zaczyna otwierać powoli swoje pąki. Niedługo idzie do doniczki z ziemią,a wkrótce do gruntu.

PostNapisane: sobota, 4 maja 2013, 10:57 
Kiper
Kiper

Po ostatnich ciepłych deszczach majowych moja sadzonka estońskiego 'Triumfa' zaczęła rozwijać się intensywnie pod murem. W tunelu foliowym 'Triumf' jest jeszcze bardziej zaawansowany w rozwoju. Można tu łatwo porównać na zdjęciach - jakiego skoku w rozwoju dokonała ta sadzonka w ciągu zaledwie jednego tygodnia (od 28 kwietnia). Poniżej zamieszczam fotografie wykonane 4.05.2013 r.

Załączniki:
Komentarz: 'Triumf' pod folią (4.05.2013, fot. kt70)
triumf-tunel.jpg
triumf-tunel.jpg [ 115.37 KiB | Przeglądane 1016 razy ]
Komentarz: 'Triumf' pod murem (4.05.2013, fot. kt70)
triumf_mur.jpg
triumf_mur.jpg [ 84.12 KiB | Przeglądane 1016 razy ]

PostNapisane: sobota, 4 maja 2013, 11:37 
Kiper
Kiper

Poniżej publikuję jeszcze jedno zdjęcie młodych listków 'Triumfa' z Estonii. Rosną one na trzecim - najstarszym moim krzewie tej odmiany, który został posadzony w pobliżu południowej ściany mego domu w 2010 r. Krzewy 'Triumfa' pod folią oraz pod murem są prowadzone w formie niskiej głowy, natomiast ten najstarszy spod ściany w formie niskiego sznura stałego typu "Royat". Wszystkie trzy krzewy zimowały okryte ziemią.

Załączniki:
Komentarz: 'Triumf' pod ścianą domu (4.05.2013,fot. kt70)
Triumf-sciana.jpg
Triumf-sciana.jpg [ 115.97 KiB | Przeglądane 1008 razy ]

PostNapisane: niedziela, 5 maja 2013, 07:41 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Moje patyki ( podarowane przez Ciebie ) dopiero nabrzmiewają w perlicie, ale jeden wypuścił już zielone z dolnego pąka. Mam nadzieję, że wkrótce w gruncie nabiorą sił i będą jak Twoje. Okazało się, że brat kolegi ożenił się z dziewczyną z Pleszewa, gdzie zamieszkali. Może uda się, by jesienią uzyskać sztobry Triumfa wprost z jego heimatu :D . Cuda się zdarzają.

PostNapisane: niedziela, 5 maja 2013, 19:22 
mistrz
mistrz

Wczoraj do mojej mini szklarni wsadziłem do ziemi 3 sztobry Triumfa ,które dostałem od kolegi kt70.Sztobry wytworzyły porządny kalus jak i początkowe korzenie w ukorzeniarce ,pąki zaczynają dopiero pękać.

PostNapisane: niedziela, 5 maja 2013, 21:52 
Kiper
Kiper

Dolnoslonzok napisał(a):
Okazało się, że brat kolegi ożenił się z dziewczyną z Pleszewa, gdzie zamieszkali. Może uda się, by jesienią uzyskać sztobry Triumfa wprost z jego heimatu :D . Cuda się zdarzają.

O poszukaniu w Pleszewie krzewów odmian Ignacego Urbańskiego myślę już od dawna. Już kiedyś w tym wątku były wzmianki na ten temat. Były też pewne deklaracje podjęcia poszukiwań interesujących nas roślin w tym wielkopolskim miasteczku. Dwa lata temu napisałem w tej sprawie do jednej z instytucji działających w Pleszewie z prośbą o informacje w sprawie I. Urbańskiego. Niestety nie otrzymałem odpowiedzi. Wiem tylko, że w Pleszewie istnieje pracowniczy ogród działkowy im. I. Urbańskiego. Może w tym ogrodzie działkowicze uprawiają jeszcze krzewy odmian nauczyciela z Pleszewa? Może też uprawiają je jako odmiany niezidentyfikowane - czyli nie wiedzą, co posiadają? Tego wykluczyć nie można. Może ktoś z rejonu południowej Wielkopolski wie coś więcej na ten temat i zechce podzielić się tutaj tymi cennymi informacjami?
Temat związany z działalnością I. Urbańskiego i jego odmianami winorośli jest według mnie godny poważnych badań interdyscyplinarnych. Tutaj jest pole do popisu zwłaszcza dla młodych badaczy, np. studentów wielkopolskich (i innych) uczelni. Z jednej strony opracowania wymaga biografia nauczyciela z Pleszewa, z drugiej rozpoznanie i przebadanie zachowanych do naszych dni kultywarów czyli przede wszystkim 'Triumfa' i 'Jadwigi'. Bez rozpoznania i przebadania starych winorośli w Pleszewie, Gołuchowie i okolicach też się nie obejdzie. Trzeba je będzie porównać z odmianami zachowanymi w zagranicznych kolekcjach (Czechy, Estonia, Wielka Brytania i zapewne inne kraje) i przebadać genetycznie (zapewne w Niemczech). Pomocne mogą być też wywiady z właścicielami lub użytkownikami posesji, na których rosną te krzewy. Może ktoś z nich będzie kojarzył nazwy lub pochodzenie tych winorośli? Zapewne przy okazji takich poszukiwań znajdzie się jakieś ciekawostki, np. interesujące siewki lub mutacje starych odmian.

PostNapisane: niedziela, 5 maja 2013, 22:06 
Kiper
Kiper

Grzegorzu, nie widzę dokładnie jak to wygląda na Twoich zdjęciach - czy mógłbyś tu napisać jak wygląda Triumf pod kątem owocowania z pierwszych oczek? Chodzi mi o to, czy ma tam zawiązki kwiatostanów.

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

PostNapisane: poniedziałek, 6 maja 2013, 06:45 
Ekspert
Ekspert

kt70, poproszę tę osobę, by zorientowała się we wspomnianych ogródkach pracowniczych. Przyjeżdża do mamy prawie co weekend, zatem kontakt jest częsty. Latem jadę na Kaszuby, zatem zamierzam skierować się do Pleszewa. To po drodze.
Twój Triumf wypuścił kolejne zielone. :)

PostNapisane: poniedziałek, 6 maja 2013, 10:22 
Kiper
Kiper

'Triumf' (w wersji estońskiej) owocuje z pierwszych oczek. Można go więc ciąć krótko, np. w przypadku stosowania niskiej głowy. To niewątpliwie jedna z zalet tej odmiany. Postaram się wkrótce zamieścić tu fotografie zalążków kwiatostanów, które są już widoczne u mnie w tunelu foliowym.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 235 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1