Dolnoslonzok napisał(a):
Okazało się, że brat kolegi ożenił się z dziewczyną z Pleszewa, gdzie zamieszkali. Może uda się, by jesienią uzyskać sztobry Triumfa wprost z jego heimatu

. Cuda się zdarzają.
O poszukaniu w Pleszewie krzewów odmian Ignacego Urbańskiego myślę już od dawna. Już kiedyś w tym wątku były wzmianki na ten temat. Były też pewne deklaracje podjęcia poszukiwań interesujących nas roślin w tym wielkopolskim miasteczku. Dwa lata temu napisałem w tej sprawie do jednej z instytucji działających w Pleszewie z prośbą o informacje w sprawie I. Urbańskiego. Niestety nie otrzymałem odpowiedzi. Wiem tylko, że w Pleszewie istnieje pracowniczy ogród działkowy im. I. Urbańskiego. Może w tym ogrodzie działkowicze uprawiają jeszcze krzewy odmian nauczyciela z Pleszewa? Może też uprawiają je jako odmiany niezidentyfikowane - czyli nie wiedzą, co posiadają? Tego wykluczyć nie można. Może ktoś z rejonu południowej Wielkopolski wie coś więcej na ten temat i zechce podzielić się tutaj tymi cennymi informacjami?
Temat związany z działalnością I. Urbańskiego i jego odmianami winorośli jest według mnie godny poważnych badań interdyscyplinarnych. Tutaj jest pole do popisu zwłaszcza dla młodych badaczy, np. studentów wielkopolskich (i innych) uczelni. Z jednej strony opracowania wymaga biografia nauczyciela z Pleszewa, z drugiej rozpoznanie i przebadanie zachowanych do naszych dni kultywarów czyli przede wszystkim 'Triumfa' i 'Jadwigi'. Bez rozpoznania i przebadania starych winorośli w Pleszewie, Gołuchowie i okolicach też się nie obejdzie. Trzeba je będzie porównać z odmianami zachowanymi w zagranicznych kolekcjach (Czechy, Estonia, Wielka Brytania i zapewne inne kraje) i przebadać genetycznie (zapewne w Niemczech). Pomocne mogą być też wywiady z właścicielami lub użytkownikami posesji, na których rosną te krzewy. Może ktoś z nich będzie kojarzył nazwy lub pochodzenie tych winorośli? Zapewne przy okazji takich poszukiwań znajdzie się jakieś ciekawostki, np. interesujące siewki lub mutacje starych odmian.