Teraz jest niedziela, 7 grudnia 2025, 06:04

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 134 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Swenson Red
PostNapisane: niedziela, 4 września 2016, 10:50 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
U mnie podobnie bardzo silnie rośnie,ale to jest kwestia zasobności i rodzaju gleby.
Niestety mączniaki też go nie omijają :mrgreen: ,ale jako deserówka większości smakuje więc
ma u mnie stałą pozycje w uprawie.
__________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Swenson Red
PostNapisane: niedziela, 4 września 2016, 12:14 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 22 czerwca 2012, 15:22
Posty: 334
Lokalizacja: okolice Sobkowa (Ponidzie)
himeryk napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
donald1209 napisał(a):
...
Szczerze mówiąc, nie wygląda mi to na Swensona ( Red ). Szczególnie grono.

Bo to nie jest Swenson Red



To V68021 !!!!!!!!! z bagażem M.P. na liściach.


Dzięki za uwagę! Faktycznie koronka wygląda na V68-021 (no i liście pod spodem są "omszone").
Na szczęście mam też drugiego Swensona ze sztobrów od kogoś z forum i ten już wygląda na prawdziwego ale musze poczekać na owocowanie...
A myślałem, że ten prawdziwy jest pomylony :lol:
Jeszcze raz wielkie dzięki.

Stosowny email został wysłany do szkółki w Kolinczu.

_________________
Fitopatologia http://www.zor.zut.edu.pl/Skrypt-web/Wprowadzenie.html
Od dzisiaj dezynfekuję sekator po cięciu każdej rośliny (izopropanolem 70% lub denaturatem) oraz stosuję co najmniej 2 ŚOR aby zapobiec uodpornianiu się patogena.
Pozdrawiam / Łukasz


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Swenson Red
PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2016, 22:00 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 14 stycznia 2011, 22:04
Posty: 242
Lokalizacja: południowe okolice Łodzi
Mam pytanie odnośnie Swensona Red , z tego co wyczytałem ma smak podobny do isabeli, a jak z konsystencja jagód i skórą . Też taki glut z grubą skórą ?

_________________
Pozdrawiam Rafał

Profil wiki - wykaz uprawianych odmian


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Swenson Red
PostNapisane: wtorek, 6 września 2016, 12:18 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3396
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
wierzba75 napisał(a):
Mam pytanie odnośnie Swensona Red , z tego co wyczytałem ma smak podobny do isabeli, a jak z konsystencja jagód i skórą . Też taki glut z grubą skórą ?
Nie mam Izabeli, żeby porównać. Swenson Red to nie aż taki glut, raczej określiłbym, że miąższ jest bardziej zwięzły od wodnitego gluta. Skórka nie jest twarda i nie oddziela się aż tak łatwo od miąższu, więc raczej nie chce się jej wypluć, nawet fajnie chrupnie przy jedzeniu. Smak określiłbym jako pikantna, słodka truskawka z interesującym, fajnym kwaskiem.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Swenson Red
PostNapisane: wtorek, 6 września 2016, 19:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7079
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Miałem Issabelę, aby porównać ze Swenson Red.
Issabela to glut. SR to dużo lepsza odmiana . U mniec SR rośnie kilkanaście lat koło studni . Opryski wykluczone. Podobno podatna na mączniaka rzekomego ? Nie potwierdzam !!!
W ub. roku z tego co nie zjedli(kilkanaście kilogramów na krzewie) zrobiłem wino. Ci co nie lubią kwasiorów i wytrawnych byli zachwyceni takim winem(wspomniałem w ub. roku już o tym, ale któż by to spamiętał w nawale informacji ?)

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Swenson Red
PostNapisane: wtorek, 6 września 2016, 20:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Ja zrobiłem w zeszłym sezonie różowe Swenson Red + Schuyler, ale tak na spokojnie walory smakowe dopiero poznam w najbliższych dniach - może będzie pijalne.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Swenson Red
PostNapisane: wtorek, 6 września 2016, 22:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 24 kwietnia 2008, 01:00
Posty: 1219
Lokalizacja: Brzozów Podkarpacie
Też mam Issabelę i Swensona, ale że nie robię wina(traktuję te odmiany jako deserówki), to powiem Wam, że z Issabeli nie odważyłbym się robić wina, a jeśli chodzi o Swensona to po prostu, nie wiem, jest bardzo słodki i tyle w tym temacie. Ale czy można z niego zrobić jakieś pijalne wino, to nie wiem. Według moich odczuć smakowych, to Swenson jest bardzo słodki, ale chyba Krystaly go w tej słodyczy przebija, bo ma taką słodycz prostą(jak woda z miodem), a Swenson ma takie aromaty owocowe i u mnie jest trochę późniejszy jak Krystaly.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Swenson Red
PostNapisane: wtorek, 6 września 2016, 22:33 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 15 sierpnia 2015, 22:19
Posty: 237
Lokalizacja: Podkarpacie
Cytuj:
lantan napisał(a):
Też mam Issabelę i Swensona, ale że nie robię wina(traktuję te odmiany jako deserówki), to powiem Wam, że z Issabeli nie odważyłbym się robić wina, a jeśli chodzi o Swensona to po prostu, nie wiem, jest bardzo słodki i tyle w tym temacie. Ale czy można z niego zrobić jakieś pijalne wino, to nie wiem. Według moich odczuć smakowych, to Swenson jest bardzo słodki, ale chyba Krystaly go w tej słodyczy przebija, bo ma taką słodycz prostą(jak woda z miodem), a Swenson ma takie aromaty owocowe i u mnie jest trochę późniejszy jak Krystaly.


Też posiadam Isabellę i SR, oraz Kristaly. Isabela jest glutowata i gruboskórna Swenson jest od niej dużo lepszy, bardziej chrupiący miększa i krucha skórka. Co do Kristaly ja też mam skojarzenia z miodem ale brak zapachu. Dzieje się tak dlatego że Kristaly ma minimalne kwasy które nie równoważą cukru-przecież Kristaly nie jest rekordzistką w jego zawartości -wręcz przeciwnie. Porównując SR i Kristaly, Swenson wydaje się mniej słodki ze względu na kwasy, które jednak w dojrzałym owocu dają przewagę powodując że nie jest tak mdły.

_________________
Nawet jeśli wszyscy mnie tutaj wkurzą, sympatia do wina i winorośli pozostanie.
Pozdrawiam Jacek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Swenson Red
PostNapisane: wtorek, 6 września 2016, 22:52 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
wydarzenia/tuchovinifest-i-mi-dzynarodowy-festiwal-wina-w-tuchowie-t10545-15.html#p180999
Koniec wpisu boldem

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Swenson Red
PostNapisane: wtorek, 6 września 2016, 23:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7079
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Edit

Wyróżnię tylko jedno wino, które było zgłoszone oficjalnie. To wino zostało podane jako ostatnie w panelu win białych.
Wino Elmer z winnicy Ewy. Wino zrobione z odmiany Swenson Red. Parametry: alkohol 17%, TA=6,8, cukier resztkowy 85g/litr, wolne SO2 35mg/litr, maceracja 2h, fermentacja 3 dni. Zatrzymana spirytusem.
Wino mnie powaliło. Piłem coś takiego podczas wizyty w Porto. Idealny kolor (zachodzące słońce, ale nie purpura) idealny balans kwasu i słodyczy idealny bukiet. Najlepsze roczniki Porto mają ten smak i zapach.
[Zodiak]

Ze Swensona Red daje się zrobić nawet wino :wink: :idea: :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Swenson Red
PostNapisane: środa, 7 września 2016, 00:05 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
Corocznie na dniach wina w Jaśle pijemy takie wino likierowe ze Swensona R. podawane przez winnice
P. Myśliwca . Pan Myśliwiec i pani Ewa intensywnie współpracują w dziedzinie winiarstwa więc trudno się dziwić ,że jest "autorką" takiego wina.
Sam mam ponad dwadzieścia krzewów tej odmiany i również kombinuję aby dorównać tej czołówce. :lol:
Już niedługo będę niedaleko :arrow: za nimi :mrgreen:
__________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Swenson Red
PostNapisane: środa, 7 września 2016, 14:42 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 31 sierpnia 2016, 14:34
Posty: 30
Lokalizacja: Ostrołęka
Ale jak to dolewac spirytusu by zatrzymać fermentuje? Przecież wino samo powinno zrobić alko


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Swenson Red
PostNapisane: środa, 7 września 2016, 16:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1210
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
PanM napisał(a):
Ale jak to dolewac spirytusu by zatrzymać fermentuje? Przecież wino samo powinno zrobić alko

Wino nie robi alkocholu, robią to drożdże.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Swenson Red
PostNapisane: środa, 7 września 2016, 16:53 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Wina wzmocnione tak się robi. Chyba najbardziej znane to Porto.
Chodzi o to aby zostawić w winie cukier i aby wino było mocno owocowe.
Fermentuje się miazgę 3-4 dni tak aby uzyskać 3-7% alkoholu. Następnie tłoczy się moszcz i dodaje odpowiednią ilość 70% brendy (przypadku Porto) tak aby uzyskać moc 17-23% . Tak otrzymane wino dojrzewa w przypadku Porto Towny (3-5 lata) i w przypadku Porto Ruby (2 lat).
To tak w wielkim skrucie.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Swenson Red
PostNapisane: środa, 7 września 2016, 20:13 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): środa, 31 sierpnia 2016, 14:34
Posty: 30
Lokalizacja: Ostrołęka
A ile trzeba było by wlać alko na 20 l z ciekawości pytam gdyż na forum znalazłem opinie kogoś kto wychowała wino zrobione w ten sposób z swen rodsa. Pytam gdyż właśnie mi się robi.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 134 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO