Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 06:48

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 331 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 23  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 19 maja 2021, 21:48 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
Marek222 napisał(a):
narc81 napisał(a):
Jak długo uprawiasz?

10g kwasu to sporo,jakie obciążenie?

Tą odmianę uprawiam od 2015 roku. To jest klon FR 420 na SO4. Obciążenie powyżej 2 kg. Planuję w tym roku zmniejszyć do około 1,5 kg. Sądzę tak jak budzik że ten kwas to cecha odmianowa bo choć cukier wysoki to kwasy dalej się trzymają. Ma jednak tą zaletę że owoce mogą długo powisieć i są zdrowe. Odkwaszanie i tak będzie pewnie potrzebne ale to raczej przed fermentacją. Fajna odmiana i warto nad nią popracować.



To już kilka ładnych lat go uprawiasz.

U mnie klon ten sam,tylko na 5BB.

Dziwi mnie ten wysoki kwas! Słyszałem,że jest wysoki ale 10-13 to górna półka,nawet na szalenie słodkie wino...Chyba,że dużo zrzuca?Jak długo może wisieć?
Szara się bierze za niego pod koniec dojrzewania?

Nie wiem,czy dobrze policzyłem ale chyba ok.12 gron/krzew? A z foto widać,że grona są spore ze 250 gram?

Ależ wyzwanie!;)

Narazie walczę z Salarisem,który zbiera u mnie przedzbiorczo 7g kwasu...;)

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 maja 2021, 17:25 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 8 grudnia 2015, 19:08
Posty: 45
narc81 napisał(a):
Nie wiem,czy dobrze policzyłem ale chyba ok.12 gron/krzew? A z foto widać,że grona są spore ze 250 gram?

9 do 10 gron/krzew. Grona dochodzą do 200 gram, tylko niektóre są tak jak piszesz koło 250 gram, zazwyczaj te z końcowego pąka na łozie. Od tego roku prowadzę sznur poziomy i pozostawię max 8 gron/krzew. Zobaczymy jak będzie.

-- czwartek, 20 maja 2021, 17:25 --

narc81 napisał(a):
Dziwi mnie ten wysoki kwas! Słyszałem,że jest wysoki ale 10-13 to górna półka,nawet na szalenie słodkie wino...Chyba,że dużo zrzuca?Jak długo może wisieć?
Szara się bierze za niego pod koniec dojrzewania?

Dość opornie zrzuca ten kwas. Powisieć może długo i u mnie jest najodporniejszą odmianą na szarą. W ogóle jest bardzo odporna ale glebę mam piaszczystą. Nie wiem jak sprawuje się na ciężkiej gliniastej glebie.

_________________
Winnica Eliza Podkarpacie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 maja 2021, 18:36 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
Marek222,dzięki za info!

Pewnie fotka przekłamuje.Wizualnie wydają się większe.
Dobrze,że odporna na Szp,to cieszy.

Próbowałeś jakiś późny zbiór czy może lodowe?

U mnie piaszczysto/gliniasta,lekka.

No co?Pożyjemy,zobaczymy!;)

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 maja 2021, 20:18 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 8 grudnia 2015, 19:08
Posty: 45
narc81 napisał(a):
Próbowałeś jakiś późny zbiór czy może lodowe?

Późnego zbioru jeszcze nie próbowałem. Staram się tak jak uczyli mnie w Podkarpackiej Akademii Wina żeby po zbiorze przynajmniej dwa tygodnie krzewy miały liście aby zgromadziły składniki pokarmowe by lepiej przetrwać zimę i mieć lepszy "start" na wiosnę. Lodowe wino to nie taka prosta sprawa. Wiedzy teoretycznej mam dużo ale praktyki znacznie mniej a jak powiadają praktyka jest lepsza niż studiowanie. Trzeba jednak teoretycznie wiedzieć o co chodzi żeby praktykować. Na razie próbuje Muscarisa 2020 :lol: . Całkiem fajne aromaty. Też odmiana warta uwagi.

_________________
Winnica Eliza Podkarpacie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 maja 2021, 20:51 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
Teorii nigdy za wiele,to prawda.

Lodowe nie jest proste i wiele zależy od stanu zdrowotnego gron i tak samo od pogody.
Zaintrygowało mnie spostrzeżenie odnośnie długiego czasu,jaki może spędzić na krzewie.
Być może w w sprzyjających warunkach da się z niego wykonać coś "słodziakowego".

No,ale narazie spory dystans do przebycia jeszcze...

To zdrówko!

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 maja 2021, 21:04 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
Może wisieć do przymrozków bez żadnych szkód - nic nie gnije. W 2020 zbierałem 7 listopada, grona odrywały się bez sekatora pod lekkim naciskiem. Na ten kwas też znajdziemy sposób ale raczej na etapie winifikacji. Czy ktoś już testował drożdze odkwaszające z SG?

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 21 maja 2021, 08:00 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
Budzik napisał(a):
Może wisieć do przymrozków bez żadnych szkód - nic nie gnije. W 2020 zbierałem 7 listopada, grona odrywały się bez sekatora pod lekkim naciskiem. Na ten kwas też znajdziemy sposób ale raczej na etapie winifikacji. Czy ktoś już testował drożdze odkwaszające z SG?



To cieszy,że jest jest taki odporny a przy tym wina z niego,przynajmniej te które piłem były przyjemne i aromatyczne.

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 21 maja 2021, 15:44 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
newrom napisał(a):
Ja mam odmienne doświadczenie z winami z tej odmiany. Dość kwaśne i na dodatek czuć w nich ni to goryczkę ni to bąbelki drażniące język. Piłem kilka różnych win, chyba wszystkie z okolic Luksemburga (niemieckie, luksemburskie i chyba ze dwa francuskie).
Poza tym zupełnie nic ciekawego w tym winie nie znalazłem. Ot żeby podlać rybę czy risotto to spoko, ale do picia zupełnie mi nie podeszło. Męczyłem się z kilkoma winami bo czytałem tu że dobrze u nas się sprawdza. Niestety nie był to pojedynczy błąd winifikacji :(



Próbowałeś polskich?

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 maja 2021, 07:58 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 4 czerwca 2017, 18:52
Posty: 125
Lokalizacja: opolskie
Budzik napisał(a):
Może wisieć do przymrozków bez żadnych szkód - nic nie gnije. W 2020 zbierałem 7 listopada, grona odrywały się bez sekatora pod lekkim naciskiem. Na ten kwas też znajdziemy sposób ale raczej na etapie winifikacji. Czy ktoś już testował drożdze odkwaszające z SG?

wytwarzanie-wina/drozdze-cos-malo-o-nich-mowimy-t6361-540.html#p234701
W poprzednim roku kwasów też się uzbierało sporo bo ok. 12g/l przy ph-3,2.
Po fermentacji zastosowałem bakterie odkwaszające i wyniki są umiarkowanie obiecujące. Kwasowość już tak nie szczypie w język :)
Bakterie zastosowałem też na Johanniterze. Wina mam jeszcze w butlach, jak będę rozlewał do butelek w czerwcu to napiszę coś więcej.

_________________
Pozdrawiam.Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 maja 2021, 13:45 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
suszi napisał(a):
Marek222, Budzik mierzyliście pH przy zbiorze z kwasem powyżej 10g/l (oczywiście dla zdrowych owoców)?
w 2020r: kwas 12.5 g/l, pH 2.85, 23.1 brix przy zbiorze 7 listopada

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 maja 2021, 17:42 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
Budzik napisał(a):
suszi napisał(a):
Marek222, Budzik mierzyliście pH przy zbiorze z kwasem powyżej 10g/l (oczywiście dla zdrowych owoców)?
w 2020r: kwas 12.5 g/l, pH 2.85, 23.1 brix przy zbiorze 7 listopada



Bez uszczypliwości Budzik oczywiście.
Co Cię skłoniło do zbioru przy tym pH?

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 25 maja 2021, 17:56 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
narc81 napisał(a):
Bez uszczypliwości Budzik oczywiście.
Co Cię skłoniło do zbioru przy tym pH?
Data - 7.11 - koniec sezonu. Przetrzymałem ile się dało, owoce były fizjologicznie przejrzałe (pestki, szypułki).

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 26 maja 2021, 09:23 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
@Budzik,ilu letnie krzewy i jakie obciążenie dałeś?

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 26 maja 2021, 14:29 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
narc81 napisał(a):
@Budzik,ilu letnie krzewy i jakie obciążenie dałeś?
ok. 1.5kg z krzewu, krzewy 5-letnie

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 19 czerwca 2021, 08:52 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 23 kwietnia 2017, 11:01
Posty: 996
Lokalizacja: Wielkopolska
Jak Wasze SG w tym szalonym,skazanym już w kwietniu na porażkę roczniku...?

Kiedy z reguły zaczyna kwitnienie?

U mnie właśnie zaczą i z racji,że to młode krzewy,przypuszczam,że zaczął nieco wcześniej?

Załącznik:
20210619_090449_copy_254x564.jpg
20210619_090449_copy_254x564.jpg [ 139.9 KiB | Przeglądane 603 razy ]

_________________
Pozdrawiam
Włodek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 331 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 23  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO