Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 03:04

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 703 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 47  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 8 lipca 2020, 10:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Jakie drożdże stosujecie do win półwytrawnych/półsłodkich ?

Chodzi mi o białe wino np. Solaris.

Coś się pojawiło nowego interesującego w tej dziedzinie poza UCLM S325?

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 8 lipca 2020, 10:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
Chodzi ci o niską tolerancję na alkohol, spokojną pracę czy podbijanie aromatów?
Ja w tym roku chyba zrezygnuję z UCLM S325 bo mając możliwość chłodzenia i filtrowania nie zauważam już dużych zalet tych drożdży. Wręcz przeciwnie. W ubiegłym roku ich praca przeciągała się w nieskończoność

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 8 lipca 2020, 11:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Myślałem o tolerancji na alkohol i SO2.

Na UCLM bez problemu robiłem stabilne wino półsłodkie 12% alkoholu.

A np. wcześniej na Aroma White - miałem restart fermentacji Solarisa w balonie.

Od zeszłego roku posiadam filtr co prawda, ale jakoś nie mam jeszcze zaufania do tej technologii - tzn. filtruje fajnie, ale muszę sprawdzić, czy rzeczywiście filtracja zabezpiecza przed restartem...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 9 lipca 2020, 08:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Ja używałem takich:

UCLM S325 - niska tolerancja alkoholu i SO2. Dobre do win półsłodkich. Dają dość dużo glicerolu. Aromatycznie neutralne.
W mojej ocenia mają czasem tendencję do wprowadzania negatywnego aromatu/posmaku - ale to jest chyba spowodowane niedoborem azotu. Albo też pracą "do końca" w zbyt dużym dla nich stężeniu alkoholu.


Enartis Aroma White - to są bardzo dobre drożdże do win białych. Dają glierol oraz podbijają aromatyczność wina. Zimna fermentacja. Ale jadą z alkoholem do 16-17% i miałem na nich restart Solarisa w balonie.
Nie są to bayanusy, ale mają dużą siłę. używam do win wytrawnych. Może właśnie z filtracją by były ok?

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 9 lipca 2020, 11:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
No właśnie. Mniej teoretyzowania, więcej empiryki. Ja różnicy nie czuję. A jak dodać do tego że pijemy też oczami to różnica jest tylko na plus.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 9 lipca 2020, 19:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
krzysztof1970 napisał(a):
Zbyszek ale nadmierna "filtracja to kastracja".
Podczas przemysłowej produkcji win jest powszechnie stosowana z powodu swojej skuteczności i prostoty. Przy produkcji win z pozostałym cukrem fermentującym jest faktycznie bardzo wygodne. Ale w winiarstwie hobbystycznym? Filtry skutecznie zatrzymujące drożdże, bakterie i inne mikroby usuwają z wina również związki odpowiadające za smak i aromat. Mam filtr w domu ale zastanawiam się czy go będę używał. Może warto by było zrobić jakieś badanie porównawcze? Część wina przefiltrować a część nie? Pomyślę o tym w tym roku...


Krzysztof, miałem dokładnie takie zdanie jak Twoje.

Ale ostatni rok, to był kolejny rok, w którym moim białym winom czegoś mi brakuje.
I doszedłem do wniosku, że przyczyną jest problem z klarowaniem, w rezultacie dodaje do wina bentonit, żel krzemionkowy, żelatynę... Oraz dłużej przetrzymuję wina w plastikowych baniakach, bo w nich z pionowymi ściankami wino lepiej się klaruje. W rezultacie z winami miałem problem z utlenieniem z powodu takiego przetrzymywania oraz nadmiernego przelewania po dodawaniu magicznych substancji.

Także, ważąc za i przeciw - zakupiłem filtr.
I teraz będę próbował jak najmniej dodawać, jak najmniej przelewać, przetrzymać mętnawe wino z osadem, a później filtracja na gotowo...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 10 lipca 2020, 08:21 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 11 grudnia 2014, 18:13
Posty: 29
Lokalizacja: wsch. Wielkopolska
Może próbował ktoś robić wino z Solarisa na drożdżach Springferm wine yeast white ? Na aledrogo piszą że są niskoalkoholizujące i pracują nawet w 10 stopniach. Ciekawe czy to prawda.

_________________
pozdrawiam
Andrzej


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 11 lipca 2020, 20:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
Przegląd drożdży oferowanych przez czeski BS wraz za charakterystyką:
https://www.vinarskepotreby.cz/out/pict ... 6%20A3.pdf
Drożdże te dostępne są również w Polsce w ilościach detalicznych.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 5 września 2020, 07:16 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 4 czerwca 2017, 18:52
Posty: 125
Lokalizacja: opolskie
W tym sezonie mogą mieć powodzenie drożdże odkwaszające. Ja w ubiegłym roku wypróbowałem Lalviny 71b na Souvignier Gris.
W pierwszych dniach października wystąpił przymrozek który zakończył wegetację ( kwasy ok. 9,7 g/l ,22,6 Brix, ph-3,4 ).
Moszcz podzieliłem na dwie równe części a do porównania wziąłem drożdże Siha Cryarome.
I jeżeli chodzi o zbicie kwasów to Lalviny wykonały swoje zadanie, wino łagodniejsze ale aromat i smak nieciekawy, jakiś taki
zniekształcony, trudno mi go jakoś określić. Próbowałem pod koniec fermentacji tzw. burczak i już ten nieciekawy aromat był.
A co do Siha to wino wyszło kwasowe, owocowe ale smaczne, jedynie problem był z klarowaniem( Johanniter takich problemów nie miał)
W klarowaniu pomógł bentonit w dawce 0,2 g/l.
A może ktoś ma własne doświadczenia z Lalvinami ?

_________________
Pozdrawiam.Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 5 września 2020, 09:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5462
Lokalizacja: Łódź i okolice
MarcinG napisał(a):
I jeżeli chodzi o zbicie kwasów to Lalviny wykonały swoje zadanie, wino łagodniejsze ale aromat i smak nieciekawy, jakiś taki
zniekształcony, trudno mi go jakoś określić.

I dlatego przestałem używać drożdży typowo odkwaszających. (Lalvin71B., MaurivinB) Do tej pory problemy z kwasami mam tylko na Marquette. W 2018 użyłem Mycoferm IT Fruity flavour. Wino ma ciekawy aromat, półwytrawne, kwasy prawie niewyczuwalne. W 2019 użyłem Mycoferm Cru 05. Jeszcze leżakuje. zobaczymy na wiosnę.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 5 września 2020, 11:19 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 27 października 2019, 09:50
Posty: 234
Lokalizacja: Karpicko szer.geograficzna 52,1167 ogród winoroślowy
Misza napisał(a):
Przegląd drożdży oferowanych przez czeski BS wraz za charakterystyką:
https://www.vinarskepotreby.cz/out/pict ... 6%20A3.pdf
Drożdże te dostępne są również w Polsce w ilościach detalicznych.
Jestem bardzo zadowolony z tych drożdży https://www.farmarik.pl/p/447/suszone-d ... atic-100-g Warto zapoznać się ze specyfiką innych drożdży do win białych i czerwonych https://www.vignevin.com/outils/fiches-levures/

_________________
Piję nie po to, żeby upaść, lecz żeby się podnieść.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 9 września 2020, 10:15 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 596
Lokalizacja: Lubuskie
A co byście polecili do wytrawnego Johannitera? Też mam wrażenie , że UCLM S325 dają w winie jakiś posmak. Nie wiem, co to jest, zastanawiałem się nad błędami w winifikacji, to nie jest nachalne, ale jest i mi przeszkadza. Teraz widzę, ze koledzy piszą o takich możliwościach wprowadzania jakichś dziwnych nut przez te drożdże i może to jest to. W takim razie co w zamian?

_________________
GZEHO


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 9 września 2020, 11:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5462
Lokalizacja: Łódź i okolice
Do Johanitera używałem drożdży Finarome i CK.S102 do samocieku.Do soku po rasie używałem UCLM.S325. Chyba najlepiej sprawdziły się Finarome.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 9 września 2020, 12:11 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
UCLMy potrzebują dużo azotu. Mi kiedyś w nich ujawniał się niemiły posmak, jakby szmaciano-błotnisty... Niezbyt intensywny, ale jednak ja go czułem...
Jak się doda odpowiednią ilość pożywki - to ten problem mi znikł...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 9 września 2020, 12:14 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5462
Lokalizacja: Łódź i okolice
Zbyszek wszystkie te drożdże, które wymieniłem mają duże zapotrzebowanie na azot.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 703 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 47  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO