Teraz jest poniedziałek, 16 czerwca 2025, 03:38

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1040 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 70  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: piątek, 28 grudnia 2018, 16:03 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 19 kwietnia 2017, 10:49
Posty: 297
Lokalizacja: Strzałkowo, Wielkopolska
Piotrek, w tym sezonie ostatni raz intensywnie eksperymentowałem z drożdżami ( 6 różnych ) i postanowiłem wszystkie rozprowadzić po winnicy, aby walczyły z najlepszymi ( po eliminacjach ) tubylczymi - niech wygrają najlepsze z najlepszych.

Roman, Winogrodnicy, uprawiający winnicę w sposób konwencjonalny, mogą mieć problem.
Kluczem jest umiejętne stosowanie ciężkiej chemii i raczej w pierwszej części sezonu.
Drożdże mają ( w sensie przedstawionego problemu ) tę wadę, że są bardzo wrażliwe na toksyny. Jednocześnie, zawierają w sobie równoważącą zaletę - pomimo, że nie są beneficjentem 500+, uwielbiają się rozmnażać i czynią to bardzo szybko i intensywnie.

W przypadku mojego podejścia do uprawy winorośli nie ma problemu, ponieważ ochraniam Vinifery w sposób ekologiczny.

Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: piątek, 28 grudnia 2018, 17:36 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 27 października 2013, 10:36
Posty: 178
Lokalizacja: Radom / winniczka w okolicy Białobrzegów
Piotr77 napisał(a):
gbed napisał(a):
Ja bym tylko chciał wiedzieć, jak zacząć tzn. w jakiej temperaturze fermentować (jak białe czy jak czerwone) i jakimi drożdżami? Ktoś coś wie?

Z mojego mojego punktu widzenia, fermentacja, to końcówka drogi, a nie jej początek. Ale, przyjmuje się, że optymalny przedział temperatur dla win białych/pomarańczowych/różowych, to 8 - 14C.
Dla win czerwonych, to 22 - 30C.

Oczywiście, nie jest to żadnym nienaruszalnym dogmatem. Wszystko zależy od tego, jaki typ wina chcemy uzyskać lub coś "naprawić", np. w pewnych okolicznościach, warto przefermentować wino czerwone w niższym przedziale temperatur i nie koniecznie z uwagi na wydobycie aromatów owocowych, a stopnia dojrzałości owoców...

Rodzaj drożdży dobieramy do odmiany i typu wina, który chcemy wytworzyć.
Do fermentacji wykorzystuje się także drożdże naturalnie występujące w winnicy, ale taki sposób polecam doświadczonym winiarzom i z wieloletnich winnic, gdzie najlepsze/najmocniejsze drożdże już zdominowały winnicę.

Od przyszłego sezonu, z części owoców, będę już wytwarzał wina z tzw. dzikusów.

Pozdrawiam
Piotr


Ja natomiast swoje wina pomarańczowe fermentuję w temperaturze pokojowej, tj. około 22-25 sC (tak samo jak wina czerwone).

W załączeniu link do danych odnośnie wpływu temperatury fermentacji na zawartość (ekstrakcję) polifenoli - http://www.dlr-rnh.rlp.de/Internet/glob ... 20korr.pdf ("Einfluss der Maischegärtemperatur bei verschiedenen Rebsorten auf Anthocyan- und Polyphenolextraktion und Sensorik").
Wyższa temperatura fermentacji (maceracji) miazgi to więcej polifenoli w winie. A to jest między innymi istotą win pomarańczowych.

_________________
Pozdrawiam
Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: piątek, 28 grudnia 2018, 18:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Mirko napisał(a):
.....
Ja natomiast swoje wina pomarańczowe fermentuję w temperaturze pokojowej, tj. około 22-25 sC (tak samo jak wina czerwone). ...

Ja też, w takiej temperaturze jaka jest u mnie w czasie fermentacji; bez podgrzewania, schładzania itp
Cytuj:
W załączeniu link do danych odnośnie wpływu temperatury fermentacji na zawartość (ekstrakcję) polifenoli - http://www.dlr-rnh.rlp.de/Internet/glob ... 20korr.pdf ("Einfluss der Maischegärtemperatur bei verschiedenen Rebsorten auf Anthocyan- und Polyphenolextraktion und Sensorik").

Bardzo interesujące badania dla odmian czerwonych : pinot,dornfelder i regent
Cytuj:
Wyższa temperatura fermentacji (maceracji) miazgi to więcej polifenoli w winie. A to jest między innymi istotą win pomarańczowych.

Temat do dyskusji :!: :wink:
Czy aż tak bardzo potrzebna jest tak duża ilość polifenoli w pomarańczowych jak w czerwonych :!: :?: :idea:
Czy nie lepiej macerować pomarańczowe w nieco mniejszej temperaturze niż czerwone :?: :!:
PS
Ale to nie w temacie "solaris".
Taką dyskusję proponuję w temacie "wina pomarańczowe"

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: piątek, 28 grudnia 2018, 18:48 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 19 kwietnia 2017, 10:49
Posty: 297
Lokalizacja: Strzałkowo, Wielkopolska
Zbyszek, o to mi chodziło w kontekście stosowania ciężkiej chemii, aby ostatni taki oprysk wykonać tuż po zakończonym kwitnieniu. Wówczas nie powinno być problemu ( do czego, jak rozumiem, obawy zgłosił Roman ) z ruszeniem fermentacji na tzw. dzikusach.

Mirko, zapewne dla wszystkich jest oczywiste, że im wyższa temperatura fermentacji, tym szybsze tempo ekstrakcji.
Im wyższa temperatura fermentacji, tym słabsze aromaty owocowe.
Wszystko zależy od tego, co chcemy osiągnąć i jakim kosztem. Choć w tej sytuacji, polifenole i aromaty owocowe możemy pogodzić, fermentując dłużej, w górnej granicy niskich temperatur.

Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: piątek, 28 grudnia 2018, 20:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Cytuj:
Roman, Winogrodnicy, uprawiający winnicę w sposób konwencjonalny, mogą mieć problem.

No i to mnie Piotrze dziwi, no bo komercyjne winnice od silnej chemii do oprysków nie stronią, a wino zachwalają na lokalnych drożdżach, no bo jak zrobić inaczej prawdziwe regionalne, rozpoznawalne itd wino.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: piątek, 28 grudnia 2018, 21:43 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 19 kwietnia 2017, 10:49
Posty: 297
Lokalizacja: Strzałkowo, Wielkopolska
Romanie, mnie niestety nie dziwi. Jak w każdej branży biznesowej, są ludzie uczciwi, trochę uczciwi i zdeprawowani. Dotyka to również winiarstwa.
Ponadto, są różne triki, aby przefermentować taki nastaw na lokalnych drożdżach, a nawet z tej samej winnicy, lecz osobnej parceli.
Ale, z mojej strony, zamykam tę ścieżkę, ponieważ na niej, dla forum, nie widzę wartości dodanej.

Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: sobota, 29 grudnia 2018, 20:13 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 13 lutego 2011, 13:25
Posty: 197
Lokalizacja: woj.Łódzkie Prażmów
zbyszekB napisał(a):
Romek,
jeżeli Winnica Turnau potrafi - pomarańczowe solaris 2016
, to przecież Ty nie gorszy :!: :wink:


W opisie tego wina wymieniona jest charakterystyczna cierpkość, cierpki owoc miechunki i to mnie zniechęca do zrobienia jeszcze raz pomarańczowego z Solarisa,bo u mnie oprócz goryczki ujawniła się ona zbyt mocno:-(


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: sobota, 29 grudnia 2018, 20:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
ROMEK napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
Romek,
jeżeli Winnica Turnau potrafi - pomarańczowe solaris 2016
, to przecież Ty nie gorszy :!: :wink:


W opisie tego wina wymieniona jest charakterystyczna cierpkość, cierpki owoc miechunki i to mnie zniechęca do zrobienia jeszcze raz pomarańczowego z Solarisa,bo u mnie oprócz goryczki ujawniła się ona zbyt mocno:-(

To co wcześniej napisałem to tylko zachęta do dyskusji na temat pomarańczowego wina z solarisa.
Nie robiłem jeszcze pomarańczowego solarisa.
Jeżeli ktoś robił oprócz ROMKA, to niech coś napisze.
Na temat goryczki w winie z solarisa była już dyskusja na forum – trzeba by ją odszukać.
Teoretycznie,
jeżeli w klasycznym („ normalnym „ ) białym winie nie wyczuwa się goryczki , to w pomarańczowym też nie powinno jej być dużo ?!
W moich białych z solarisa nie było dotychczas goryczki.
Jak zrobię pomarańczowe to dam znać :!: :wink:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: niedziela, 30 grudnia 2018, 23:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1728
Lokalizacja: Łazy (Jura)
RolnikSam napisał(a):
narc81 napisał(a):
...e gruzińskie tworzy sie w kwerwiach...


Czy znacie może gruzińskie wina pomarańczowe dostępne u nas?
Albo chociaż jak są opisywane na butelce, żebym wiedział czego szukać?

Google nie jest zbyt pomocne w tym zakresie...

Ps. Jednak coś znalazłem,

Rkatsiteli kvevri Shavi Jikhvi 2012
Tsarapi kvevri 2013 – Nagdi Marani (40-45 zł)
Chinuri kwewri 2014, Gotsa /Krako Slow Wines (110 zł)
Saperavi 2013 Nagdi Marani (40-45 zł)

Wygląda na to, że należy szukać "kvevri" lub "kwewri" na etykiecie.
Wybiorę się jutro przetrzepać regały...

R.S.


No prawie tak. Z wyjątkiem Saperavi - to odmiana nie na wina pomarańczowe.

Tu jest przecież jakaś informacja:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wina_gruzi%C5%84skie

Koniunkcja białej odmiany i metody "kvevri" to już prawie na pewno wino pomarańczowe.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: poniedziałek, 31 grudnia 2018, 06:26 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
RolnikSam napisał(a):
narc81 napisał(a):
...e gruzińskie tworzy sie w kwerwiach...


Czy znacie może gruzińskie wina pomarańczowe dostępne u nas?
Albo chociaż jak są opisywane na butelce, żebym wiedział czego szukać?
(...)
Wygląda na to, że należy szukać "kvevri" lub "kwewri" na etykiecie.
Wybiorę się jutro przetrzepać regały...

R.S.

Nie są to gruzińskie, ale nasze, dolnośląskie, wytwarzane metodą gruzińską.
http://winnicadesas.pl/product/kvevri-milvus/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: poniedziałek, 31 grudnia 2018, 08:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2367
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Jak dla mnie, to największa wadą Solarisa jest tendencja do goryczy w skórce. To cecha odmianowa podobnie jak Johanitera.
Na pomarańczowe wino na pewno jest wiele porządnych odmian, ale Solarisa bym w tym celu nie próbował przerobić.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: poniedziałek, 31 grudnia 2018, 15:12 
Offline
nowicjusz
nowicjusz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 18 maja 2009, 01:00
Posty: 20
Lokalizacja: Koło
W tym roku, z Solarisa, zrobiłem jedno wino odmianowe oraz drugie cuvee Solaris + Muscaris (1:1).
W poprzednim roku również takie cuvee. Muszę przyznać, że zdecydowanie smaczniejsze połączenie Solarisa z Muscarisem - smak bardziej owocowy, rześki.
Czyli goryczka w winie z Solarisa jest czymś naturalny?
Myślałem, że to w moim przypadku, skutek zbyt późnego ściągnięcia znad osadu.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: poniedziałek, 31 grudnia 2018, 16:10 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 19 kwietnia 2017, 10:49
Posty: 297
Lokalizacja: Strzałkowo, Wielkopolska
mikim30 napisał(a):
Czyli goryczka w winie z Solarisa jest czymś naturalny?

Goryczka jest czymś naturalnym w winie. Dopiero jej nadmiar stanowi wadę.

Są odmiany mniej i bardziej podatne na gromadzenie związków fenolowych, których nadmiar wynika z błędów w uprawie, a potem w niewłaściwej winifikacji.
Solaris należy do bardziej podatnych.

Pozdrawiam
Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: poniedziałek, 31 grudnia 2018, 17:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
RolnikSam napisał(a):
....
Wszystkich pomiędzy białym a czerwonym najlepiej z napisem "qvervi",
albo conajmniej "kwerwi" :)
R.S.

Gruzini nie wyrabiają win z Solarisa :lol:
Pomarańczowego solarisa szukaj w Niemczech

https://www.mecklenburger-landwein.de/u ... 181244.jpg
Pierwsze północno-niemieckie wino pomarańczowe w butelkach
Po raz pierwszy w północnych Niemczech wyprodukowano i sprzedano tak zwane "wino pomarańczowe", które jest poddawane maceracji, tak jak w przypadku win czerwonych. To nie tylko daje silny pomarańczowy kolor, ale także tworzy bardziej złożony, bogatszy smak i spektrum smaku.

PS
Jest 14 to stronicowy wątek o goryczka w winie

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: czwartek, 3 stycznia 2019, 22:32 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 621
Wszystkie odmiany o grubej skórce mogą mieć gorycz.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1040 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 ... 70  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 31 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO