Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 00:20

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1040 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 70  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: piątek, 9 września 2016, 21:14 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Nie będzie absolutnie żadnego posmaku. Jak wiesz ja tak robię i Ci to gwarantuję . Przy 2 barach będziesz miał wydajność 50%. Przy 3 dojdziesz do 60%. Resztę co zostanie możesz uszlachetnić.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: piątek, 9 września 2016, 21:18 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 15 sierpnia 2015, 22:19
Posty: 237
Lokalizacja: Podkarpacie
heavy napisał(a):
Zodiak napisał(a):
Waldek nic nie wykombinujesz. Wyciągaj prase. Załadujesz 50%. Robiłem tak u mnie w końcówce i tłoczyło się OK. Spróbuj wytłoczyć nie szypułkowane grona to przynajmniej młynka nie będzie trzeba myć.

Bez gniecenia??? Boję sie posmaku trawki z szypułek, choć to krótki kontakt będzie?????


Tłocz! Niczego się nie bój. Białe odmiany można tak tłoczyć, a szczególnie gdy chcemy to zrobić delikatnie -szypułki działają jak amortyzator - nie wyciśniesz wtedy goryczki i "trawy"z pestek. Jedyne na co musisz uważać (przy hydro prasie) to to czy w szypułkach nie zostawiłeś sekatora :mrgreen:

_________________
Nawet jeśli wszyscy mnie tutaj wkurzą, sympatia do wina i winorośli pozostanie.
Pozdrawiam Jacek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: piątek, 9 września 2016, 22:10 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Ooooooooooo ten sekator to cenne, dzięki!!!
OK, krakowskim targiem prasę pobrudzę :lol:

-- Pt, 09.09.2016 22:10 --

Mam taką maszynkę do przecierania pomidorów..... może tym????

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: piątek, 9 września 2016, 22:25 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Waldek nie kombinuj. Przetrzesz pestki i co? A mlynrk i tak bedzie do mycia. Wyciągaj hydroprasę.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: sobota, 10 września 2016, 08:08 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 5 grudnia 2008, 01:00
Posty: 862
Lokalizacja: Poznań
Odszypułkowanie a gniecenie to nie to samo.

_________________
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: sobota, 10 września 2016, 21:30 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Więc tak.... za waszą namową wyprasowałem całe grona!!!
I mam taką uwagę.Wytłoczyny po wyprasowaniu (3,5bar, 30min) były "mokre" po zgnieceniu w palcach wypływał sok. Pewnie trochę soku zmarnowałem!! Ale kilka flaszek odzyskałem!!
Co gorsze nastaw nie chce ruszyć!!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: sobota, 10 września 2016, 22:05 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 17 marca 2008, 01:00
Posty: 86
Lokalizacja: Radzic Stary/Lubartów
rok 2016 rekordem Solarisa.
27 BX po wytłoczeniu. Dla porównania 2015 24 BX

_________________
www.winnicakovali.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: sobota, 10 września 2016, 22:13 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Może i niecierpliwy jestem!!! Ale coś te drożdże mizerne!!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: niedziela, 11 września 2016, 00:11 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
maestrock napisał(a):
rok 2016 rekordem Solarisa.
27 BX po wytłoczeniu. Dla porównania 2015 24 BX

Na wytrawne za dużo, ale na "węgrzyna" jak w sam raz :idea:
np
solaris 4 puttonyos ? zawartość cukru od 90 do 120 g/l
Edit
Gdy Mirek to przeczyta , to będzie żałował ,że zebrał solarisa za wcześnie (na Pomorzu) :lol:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: niedziela, 11 września 2016, 20:46 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
zbyszekB napisał(a):
maestrock napisał(a):
rok 2016 rekordem Solarisa.
27 BX po wytłoczeniu. Dla porównania 2015 24 BX

Na wytrawne za dużo, ale na "węgrzyna" jak w sam raz :idea:
np
solaris 4 puttonyos ? zawartość cukru od 90 do 120 g/l
Edit
Gdy Mirek to przeczyta , to będzie żałował ,że zebrał solarisa za wcześnie (na Pomorzu) :lol:


Zbychu niczego nie będę żałował. Musiałem zebrać bo:
1. Zaatakowała mi Solarisa szara pleśń. Musiałem grona selekcjonowć i wyrzuciłem ok 20% plonu. Gdybym dalej czekał straty były by większe. Jeżeli ktoś może to niech trzyma Solarisa aż będą "rodzynki". W linku dlaczego
wydarzenia/zielona-gora-winobranie-2016-t10674.html#p182827
2. Kwasy leciały na łeb na szyję
3. Jest szansa zrobić z Solarisa prawie wytrawne i zobaczyć jakie to wino.

-- niedziela, 11 września 2016, 20:34 --

Wydaje mi się, że kierunek z Solarisem na wino w typie Tokaju Aszu może być ciekawy. Tylko trzeba poeksperymentowć z winem bazowym. Może Seyval Blanc i dodatek przejrzałego Solarisa. Tylko baza musiała by być z poprzedniego roku. W tym roku nie dam rady bo zebrałem Solarisa, ale SB powinien ładnie w tym roku dociągnąć, a w przyszłym doda się samocieku z "rodzynek" Solarisa.

Prognozy na jesień 2016 są bardzo dobre. Do końca października powinno być dużo cieplej i sucho w stosunku do średniej wieloletniej.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: niedziela, 11 września 2016, 20:48 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
zbyszekB napisał(a):
heavy napisał(a):
...
Co gorsze nastaw nie chce ruszyć!!!

Albo za mocno zasiarkowałeś ?
Albo dobrze zasiarkowałeś i jeszcze nie wywietrzało
Albo wszystko OK tylko Ty zbyt niecierpliwy :wink: :mrgreen:
Stawiam na to ostatnie , biorąc pod uwagę doświadczenie winiarza :!:

"winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy"
"czym winogrodnik starszy ,tym ma ogon twardszy" :mrgreen:

Dalej mam problem!!
Zasiarkowałem w dawce 1g/10l, tylko nie moszcz ale wyciśnięty już sok i może to był błąd???
Przewietrzyłem juz 2x i dalej nic!!!!
I tu rodzi się pytanie, czy jak owoc jest zdrowy to siarkowanie ma sens??

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: niedziela, 11 września 2016, 21:10 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Waldek jeżeli miałeś rzeczywiście zdrowe owoce to mogłeś przesiarkować 3x. Wystarczyło by siarkowanie 3g/100 litrów moszczu.
Albo jeszcze parę razy napowietrzaj moszcz albo zmieszaj z niesiarkowanym. Tylko skąd go wziąć?
Na szczęście przesiarkowanemu moszczowi jeżeli stoi w niskiej temp nic specjalnego nie powinno się stać nawet parę dni.
Można też spróbować bayanusy. Tylko później trudno je zabić.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: niedziela, 11 września 2016, 21:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5462
Lokalizacja: Łódź i okolice
Mirek ale bayanusy zeżrą cały cukier. Wyobrażasz sobie picie wytrawnego Solarisa o mocy 18%?

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: niedziela, 11 września 2016, 21:21 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 17 sierpnia 2013, 20:39
Posty: 254
Lokalizacja: podkarpacie Radomyśl Wielki
Waldek, zrób starter. Rozrób nowe drożdże w wodzie, za pół godziny dodaj tyle samo soku, jak ruszy to znowu dodaj trochę soku i tak co kilka godzin, jak będziesz miał z 2L dobrze pracującego starteru to dopiero wlej do całości. Starter rób w temp pokojowej, dopiero jak będzie pracował, to wyrównaj z tą jaka jest w soku.
Też siarkowałem sok 1gr/10L, ale przy uclmach robię starter, bo miałem to co Ty kilka 3lata temu.

_________________
https://www.facebook.com/winnica.amelie/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Solaris
PostNapisane: niedziela, 11 września 2016, 21:24 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
vanKlomp napisał(a):
Mirek ale bayanusy zeżrą cały cukier. Wyobrażasz sobie picie wytrawnego Solarisa o mocy 18%?

Dlatego napisałem. Jak je później ubić?

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1040 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 70  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot], Google [Bot] i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO