Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 14:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Regina
PostNapisane: wtorek, 19 czerwca 2018, 19:04 
mistrz
mistrz

Witajcie. Czy to normalne, że na 3 sztobry nie ukorzenił się ani jeden? Były 3 tygodnie w ukorzeniarce i nic, nawet zaczątków kalusa nie było, potem 1 sztukę dodatkowo do perlitu (sposób Kapitana) i na okno, także nic, pozostałe dwa do ziemi. Mało tego od połowy maja są wetknięte w miejsce docelowe i nie wypuściły nawet zielonego. Sztobry nabyłem od forumowicza, wyglądały na zdrowe, pąki ładne i nic, w przekroju zielone.
P.s. dokładnie identycznie mam z Nero.

PostNapisane: wtorek, 19 czerwca 2018, 20:47 
czeladnik
czeladnik

Krystek napisał(a):
Witajcie. Czy to normalne, że na 3 sztobry nie ukorzenił się ani jeden? Były 3 tygodnie w ukorzeniarce i nic, nawet zaczątków kalusa nie było, potem 1 sztukę dodatkowo do perlitu (sposób Kapitana) i na okno, także nic, pozostałe dwa do ziemi. Mało tego od połowy maja są wetknięte w miejsce docelowe i nie wypuściły nawet zielonego. Sztobry nabyłem od forumowicza, wyglądały na zdrowe, pąki ładne i nic, w przekroju zielone.
P.s. dokładnie identycznie mam z Nero.

U mnie sposobem Kapitana z perlitem i podstawką ukorzeniły się wszystkie sztobry ( od Gosi "Kuneg") - cięte z krzaków z zapasem chyba jeszcze w grudniu i kopcowane do 4 kwietnia.
Twoje kiedy były cięte? Może pąki przemarznięte były?

PostNapisane: wtorek, 19 czerwca 2018, 22:08 
mistrz
mistrz

Z "oferty" wynika, że cięte były w listopadzie zeszłego roku. Nie wiem jak były przechowywane. Same sztobry grube, pąki wdawały się być OK. Mało tego teraz wyglądają jakby wchodziły w fazę wełnistą, tylko, że wchodzą w tą fazę od miesiąca :wtf: :lolno: :)
Edit:
Metodą Kapitana (perlit i podstawka) w tym samym czasie ukorzeniałem blisko 10 odmian i wszystkie pięknie się ukorzeniły, tylko nie Regina i Nero, kompletnie brak startu i na dole i na górze, a stały na parapecie okna od południa.

PostNapisane: czwartek, 28 czerwca 2018, 21:47 
mistrz
mistrz

A to dziwne, bo Nero akurat ukorzenia się zawsze i bez problemu u mnie każdą metodą, ile patyków kiedykolwiek nie wsadziłem do wody a nawet prosto do ziemi to ukorzeniły się zawsze wszystkie. Dosłownie ani jeden nie padł. Niewiele odmian u mnie ukorzenia się tak dobrze. Regina natomiast u mnie nie testowana na ukorzenianie - jeszcze.

PostNapisane: piątek, 29 czerwca 2018, 14:17 
Kiper
Kiper

Ja zarówno Reginę jak i Nero z sukcesem ukorzeniałem w szmacie, skuteczność ok 4 na 5 patyków

PostNapisane: piątek, 29 czerwca 2018, 17:12 
mistrz
mistrz

na tle innych odmian ukorzenia sie wyjątkowo dobrze

PostNapisane: piątek, 29 czerwca 2018, 17:13 
mistrz
mistrz

Więc coś musiało być nie tak z moimi patykami Reginy i Nero.

PostNapisane: sobota, 30 czerwca 2018, 07:04 
Ekspert
Ekspert

Krystek napisał(a):
Więc coś musiało być nie tak z moimi patykami Reginy i Nero.

Opisz dokładnie krok po kroku sposób w jaki ukorzeniałeś. Woskowałeś końcówki? Może parafina za gorąca, może sztobry do góry nogami,a może przelane? Nie chce mi się wierzyć,żeby kiepsko się ukorzeniły Twoje sztoby. Jeśli się dotrzyma terminu i sposobu oraz warunków termiczno-wodnych,to efekt jest przynajmniej zadowalający.

PostNapisane: sobota, 30 czerwca 2018, 08:12 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
może sztobry do góry nogami

Bez znaczenia w tym przypadku - tak samo się ukorzenią, pąki (latorośle) odnajdą prawidłowy kierunek, na starcie mogą ciut dziwnie wyglądać, ale to bez znaczenia na wzrost i późniejsze owocowanie krzewów.

PostNapisane: sobota, 30 czerwca 2018, 09:15 
Ekspert
Ekspert

dziadek2 napisał(a):
Cytuj:
może sztobry do góry nogami

Bez znaczenia w tym przypadku - tak samo się ukorzenią, pąki (latorośle) odnajdą prawidłowy kierunek, na starcie mogą ciut dziwnie wyglądać, ale to bez znaczenia na wzrost i późniejsze owocowanie krzewów.

Owszem,ale przy wielu niesprzyjających składowych nawet to ma wpływ. po prostu sztober może nie mieć już siły na "odwrócenie się" wbrew geotropizmowi. Teraz z innej beczki. U mnie pozostawione sztobry położone na poziomo w ziemi ii przysypane małą warstwą gleby puściły z wszystkich oczek, więc na jesień wykopię z ziemi i zobaczę,jaka będzie jakość sadzonek. :lol: Chyba naprostszy sposób ukorzeniania i do tego z 1 sztobra możesz mieć wiele sadzonek :lol:

PostNapisane: sobota, 30 czerwca 2018, 14:07 
mistrz
mistrz

piotr85 napisał(a):
Opisz dokładnie krok po kroku sposób w jaki ukorzeniałeś. Woskowałeś końcówki? Może parafina za gorąca, może sztobry do góry nogami,a może przelane? Nie chce mi się wierzyć,żeby kiepsko się ukorzeniły Twoje sztoby. Jeśli się dotrzyma terminu i sposobu oraz warunków termiczno-wodnych,to efekt jest przynajmniej zadowalający.

W tym roku nie zabezpieczałem górnego cięcia i pąków. Wszystkie sztobry były ukorzeniane w ukorzeniarce widocznej poniżej. Początek ukorzeniania 28.03.2018
uprawa/ukorzenianie-2018-t11693-105.html
Ukorzeniarka była w garażu, więc na górze miały chłodno. W ukorzeniarce perlit, na niespełna 3 tygodnie ukorzeniania do ukorzeniarki wlałem 2 razy wodę, ale było to może po pół litra. Po 2,5 tygodnia robiłem kontrolę poprzez wyciagnięcie kilku sztobrów i zero kalusa. Po sprawdzeniu położenia czujnika okazało się, że czujnik był bliżej grzałki niż stopki sztobrów i nastąpiło zawyżenie temperatury. Czujnik pokazywał więcej, niż było na poziomie stopek i dlatego sztobry nie miały optymalnej temperatury w okolicy stopek. Z tym problemem zgłosiłem się na forum -> uprawa/ukorzenianie-2018-t11693-150.html , zrobiłem zgodnie z radą i nastawiłem ukorzeniarkę ponownie, tym razem z poprawnie umieszczonym czujnikiem, a nawet dwoma. Po kolejnych dwóch tygodniach z poprawną temperaturą, na ponad 90 sztobrów (16 odmian) na prawie wszystkich był kalus, na większości także korzonki, tylko na NN, Nero i Reginie kompletnie nic, nawet zaczątków kalusa. Skoro ukorzeniarka nie pomogła to postanowiłem po dwa wsadzić do butelki z perlitem sposobem kapitana, nie ma opcji przelania itd. Stały 3 tygodnie na południowym oknie, NN puściła zielone a na dole kalus i korzeń, Nero i Regina znowu kompletnie nic. Postanowiłem, że idą na miejsce docelowe i poszły do ziemi po "zimnej Zośce", do dziś pąki są jakby zatrzymane w jednym stadium ... jakby początek fazy wełnistej, nie są zaschnięte i wyglądają na zdrowe. Tak trwają ponad miesiąc będąc w ziemi :D
Od forumowicza brałem 3 odmiany, Gałbena Nou, Nero i Regina. Gałbena ukorzeniła się i wystartowała normalnie. Patyki były grube i zielone w środku.

PostNapisane: poniedziałek, 2 lipca 2018, 08:06 
Ekspert
Ekspert

No to Krzysiu jest nie lada zagadka. Niby wszystko jest ok, ale nie do końca. U mnie podczas tegorocznego ukorzeniania jednostkowe przypadki jak u Ciebie. Odważyłem się "wydłubać" niewystartowane pąki i co się okazało,że jednak zasuszone. Wewnątrz sztobra w porządku,ale pąk z jakiegoś powodu zaschnięty. Przyczyny nie zidentyfikowałem.

PostNapisane: wtorek, 3 lipca 2018, 07:46 
Kiper
Kiper

Wracając do mojego krzewu- ma aktualnie 15 gron. Mniejszych lub większych.
Największe są na końcu łozy.
Wczoraj usuwałem mniejsze z dwóch gron z latorośli, która rośnie najsłabiej (i tak ma 2 metry).

Pozostałe latorośle już dawno na 3 metrze i nie zatrzymują się. Grube jak palec. Pasierby przy takim obciążeniu nie rosną po obcięciu za 2 liściem. Te które wyrastają na bieżąco rosną umiarkowanie silnie.

Reasumując:
Grona się powiększają, latorośle rosną, system korzeniowy się powiększa.
Jeśli nie będzie kataklizmu pogodowego to do końca wakacji dojrzeje bez kłopotu.

PostNapisane: sobota, 4 sierpnia 2018, 19:30 
przedszkolak
przedszkolak

Na moim krzewie zostawiłem w tym roku rekordową liczbę gron 22.
Na dzień dzisiejszy wygląda to całkiem dobrze,grona wyglądają ładnie,jagody oczywiście już można skubać.
Co będzie w przyszłym roku? zobaczy się.

Załączniki:
Regina 20180804 .JPG
Regina 20180804 .JPG [ 84.33 KiB | Przeglądane 500 razy ]
Regina 20180804  .JPG
Regina 20180804 .JPG [ 116.72 KiB | Przeglądane 500 razy ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Strefa czasowa: UTC + 1