Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 06:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 239 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 16  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 29 marca 2018, 22:22 
czeladnik
czeladnik

jokaer napisał(a):
Paweł, piękne korzonki. Co to za podłoże zrobiłeś i czy miałeś ukorzeniacz? Tak mnie to ciekawi po prostu :)

Nie Jolu, nie stosowałem ukorzeniacza. Sztobry jedynie zawoskowałem ( parafina + odrobinka wazeliny ) i umieściłem w gotowym podłożu z marketu. Jest to podłoże do siewek ( torf + odrobina piasku i perlitu ). Cena... już nie pamiętam ale tanizna.
Sam jestem zaskoczony efektem, bo w zeszłym roku bawiłem się w ukorzeniarki i dodatkowo stosowałem ukorzeniacz w proszku. Teraz poszedłem na łatwiznę z czystego lenistwa.... noo... chciało mi się tylko zawoskować żeby nie wysychały ( natchnął mnie do tego filmik od Kapitana )

Ostatnio edytowano czwartek, 29 marca 2018, 22:26 przez Pielgrzym, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: czwartek, 29 marca 2018, 22:23 
Ekspert
Ekspert

0,2 jest wystarczające. 1 % zdecydowanie za duże.

PostNapisane: czwartek, 29 marca 2018, 22:29 
mistrz
mistrz

Kurcze ... przepraszam za błąd, 5ml Topsinu / 5l wody to przecież 0,1% :eh:

PostNapisane: piątek, 30 marca 2018, 18:02 
nowicjusz
nowicjusz

Ja stosuje 0,2% i około 20 minut moczenia ;) i myślę że jest ok ;)
Teorii zawsze jest bardzo dużo a praktyki zazwyczaj człowiek uczy się sam na swoich błędach ;)

PostNapisane: piątek, 30 marca 2018, 20:25 
mistrz
mistrz

Pielgrzym napisał(a):
A ja już wiem że rezygnuje z ukorzeniarki na dobre przy średniej ilości sztobrów.
Sztobry zawoskowane ukorzenione w petach + ziemia do siewek ( mieszanka torfu piasku i perlitu za 8zl 80l) z leroymerlin.
Jestem w ciężkim szoku bo po dwóch tygodniach pięknie widoczne, grube i długie korzonki. Procent ukorzeniania 100% :).
...
Podziękowania dla Kapitana za jego filmiki. Natchnęły mnie i dzięki temu mam w tym roku o połowę mniej roboty.

Szczerze przyznam, że jestem podobnego zdania co do ukorzeniarki, ja również inspirowałem się Kapitana poradami z bloga, a także YouTube i w tym roku poczyniłem próbę ukorzeniania sposobem Pet + perlit + stopki na odpowiedniej wysokości + podstawka z wodą. Po trzech tygodniach byłem mega zaskoczony efektem
Obrazek
Mimo to zrobiłem ukorzeniarkę z kilku powodów:
- Posiadałem wszystko co potrzebne do budowy oprócz styropianu :thumbup:
- Ilość sztobrów, które w tym roku miałem w planach ukorzenić
- Niestety mam ogrzewanie gazowe w domu i zważając na coraz cieplejsze dni, miałem obawy co do częstotliwości włączania się pieca C.O ... to był najważniejszy powód.
Obrazek

PostNapisane: piątek, 6 kwietnia 2018, 07:34 
Ekspert
Ekspert

Trzeba już uważać na piekące przez szybę słonko - uszkodzenie liści

Obrazek

PostNapisane: piątek, 6 kwietnia 2018, 07:54 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Swoje zielone sadzonki wystawiam już pod drzewa, aby hartowały się w promieniach słonecznych.

PostNapisane: piątek, 6 kwietnia 2018, 08:00 
Ekspert
Ekspert

dziadek2 napisał(a):
Trzeba już uważać na piekące przez szybę słonko - uszkodzenie liści

Dlatego wystawiam na dzień na zewnątrz do półcienia. W domu też mi tak parę liści spiekło.

PostNapisane: piątek, 6 kwietnia 2018, 08:12 
Kiper
Kiper

Krystek napisał(a):
Szczerze przyznam, że jestem podobnego zdania co do ukorzeniarki, ja również inspirowałem się Kapitana poradami z bloga, a także YouTube i w tym roku poczyniłem próbę ukorzeniania sposobem Pet + perlit + stopki na odpowiedniej wysokości + podstawka z wodą. Po trzech tygodniach byłem mega zaskoczony efektem

Mimo to zrobiłem ukorzeniarkę z kilku powodów:

Pet z perlitem ustawiony na parapecie to najbardziej prymitywny rodzaj ukorzeniarki. Efekt ukorzeniania jest nieprzewidywalny i zależny od bardzo wielu czynników, na które nie bardzo mamy wpływ. Zastanówcie się, jakim cudem winorośl przetrwała i jak rozmnażano ją w czasach, kiedy nie było plastikowych petów? I youtube nie było! Cud jakiś czy co?
Zabawnie brzmią słowa krytyki pod adresem ukorzeniarek. Na logikę. Jeżeli ktoś ma do ukorzenienia kilka patyków, nie musi konstruować ukorzeniarki na 500 szt. sztobrów. Wystarczy zmontować miniaturkę z zachowaniem idei ukorzeniania sztobrów w taki sposób, że podgrzewane są stopki, a górne pąki mają niższą temperaturę po to, by wymusić start korzeni przed ruszeniem pąków górnych. Można to zrobić używając elektrycznego koca, grzałki do akwarium, a nawet elektrycznego czajnika bezprzewodowego odpowiednio zasilanego, gdzie między grzałką, a perlitem umieścimy materiał o dużej bezwładności cieplnej.
Jeżeli ktoś nie lubi, nie uznaje, nie zamierza stosować autonomicznej ukorzeniarki z niezależnym źródłem ciepła i termostatem, niech nie szpeci mieszkania parapetową wystawą petów z patykami w środku i niech ukorzenia tak, jak ukorzeniano od wieków - patyk do ziemi i już. Całą resztę wykona za nas natura. Jeżeli do tego nakręci film, umieści na youtube i odpowiednio go będzie promować, jako ekologiczny sposób ukorzeniania, będzie miał szansę zarobić. Teraz już trochę mniej, bo youtube zmniejszył stawki, ale zawsze to coś. Ekologia jest ostatnio modna, więc jest szansa. Wardęga, Gangnam style i kanały kulinarne tracą widzów. Czas na ekologię.
Krytykom ukorzeniarki chciałbym napisać, że moja już pracuje. Sztoberków winorośli niewiele, dołożyłem więc zrazy drzew owocowych, które pozostały mi po szczepieniu. Boki ukorzeniarki obłożyłem styropianem tak, by pozostawić wąski komin pośrodku. Zmieściłem w nim wszystkie sztobry, a perlitu użyłem może 2 - 3 litrów. Przed sztobrami winorośli i drzew owocowych ukorzeniłem agrest.

PostNapisane: piątek, 6 kwietnia 2018, 08:58 
czeladnik
czeladnik

Zastanawiam się tylko skąd taki negatywny wydźwięk Twojej wypowiedzi ?
I skąd to przypuszczenie że ktoś tutaj cokolwiek krytykuje ?
Niech każdy ukorzenia sobie tak jak chce a to że się napisało " odchodzę od ukorzeniarki bo mam lenia i w pecie też się ukorzeni" nie jest chyba jakąś zbrodnią :)
Wydaje mi się, że to robienie niepotrzebnego, negatywnego PR względem osób które ciut odchodzą od standardów. To chyba fajnie, że się eksperymentuje z innymi formami ukorzeniania ? Ukorzeniarki są super ale nie każdemu się chce, nie każdy ma miejsce, nie każdy ma wenę.... a to czy szpeci sobie parapet to już jego indywidualna sprawa.
I niech on sobie będzie, jak to napisałeś, prymitywny :)
Pzdr :)

PostNapisane: piątek, 6 kwietnia 2018, 09:43 
mistrz
mistrz

Myślę, że nikt tu nie krytykował ukorzeniarki, tym bardziej, że przecież ją zrobiłem. Zrobiłem ją ze względu na brak możliwości zapewnienia im stałego ciepełka w okolicy stopek. Zgadzam się co do tego, że patyk + ziemia w ogrodzie = sadzonka, ale przecież chyba wszyscy wiemy po co ukorzeniamy w petach, ukorzeniarkach itd ....
Edit:
Moim zdaniem trzeba próbować różnych sposobów, jeśli tylko mamy możliwość. Dla mnie to duża frajda

Ostatnio edytowano piątek, 6 kwietnia 2018, 09:47 przez Krystek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: piątek, 6 kwietnia 2018, 10:34 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
niech nie szpeci mieszkania parapetową wystawą petów z patykami w środku

Dokładnie, słoik dużo ciekawiej wygląda :wink:

Cytuj:
niech ukorzenia tak, jak ukorzeniano od wieków - patyk do ziemi i już. Całą resztę wykona za nas natura.

Chciałem dokładnie tak zrobić
post152856.html?hilit=ukorzenianie#p152856
ale gleba była jeszcze zamarznięta w tym roku
edit
Nie, żebym nie miał, czy negował ukorzeniarkę

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: piątek, 6 kwietnia 2018, 11:08 
Kiper
Kiper

Pielgrzym napisał(a):
Zastanawiam się tylko skąd taki negatywny wydźwięk Twojej wypowiedzi ?
I skąd to przypuszczenie że ktoś tutaj cokolwiek krytykuje ?
Niech każdy ukorzenia sobie tak jak chce a to że się napisało " odchodzę od ukorzeniarki bo mam lenia i w pecie też się ukorzeni" nie jest chyba jakąś zbrodnią :)
Wydaje mi się, że to robienie niepotrzebnego, negatywnego PR względem osób które ciut odchodzą od standardów. To chyba fajnie, że się eksperymentuje z innymi formami ukorzeniania ? Ukorzeniarki są super ale nie każdemu się chce, nie każdy ma miejsce, nie każdy ma wenę.... a to czy szpeci sobie parapet to już jego indywidualna sprawa.
I niech on sobie będzie, jak to napisałeś, prymitywny :)
Pzdr :)

Negatywny wydźwięk, negatywny PR .... A może po prostu ktoś negatywnie nastawiony nie zrozumiał moich intencji i mnie zarzuca negatywną postawę?
Fakt, niepotrzebnie użyłem słowa "krytykują". Moje zdanie negatywne jest jedynie w stosunku do PETyzacji naszych mieszkań. Nikt nikomu nie nakaże ani nie zabroni robić co się komuś podoba. Zwracam tylko uwagę na fakt, że skoro już decydujemy się ukorzeniać, starajmy się zapewnić przy tym jak najmniej przypadkowości. Zapewnijmy odpowiednie warunki podczas i po ukorzenianiu. Optymalne, przy małych ilościach, jest ukorzenianie w ziemi w odpowiednim czasie. Odpowiednia temperatura, w miarę stabilne warunki wilgotnościowe i naturalne światło są nie do przecenienia. Unikniemy przy okazji szoku termicznego przy wysadzaniu.
Mikro ukorzeniarkę zapewniającą optymalne warunki może stanowić podgrzewacz do butelek dla niemowląt. Nie musi, a nawet nie powinien stać na parapecie. Stawiamy w zimnym pomieszczeniu, a nawet na balkonie i grzejemy.
Poza tym, duża ukorzeniarka z podgrzewaną wylewką i termoregulatorem w moim przypadku nie służy wyłącznie do ukorzeniania winorośli. Pisałem o tym już dawno. Zastosowań jest sporo. Od rozmnażania roślin do inkubatora dla np. pieczarek.
Poza tym, więcej luzu, mniej podejrzliwości i traktowania adwersarzy jako wrogów. Każdy może mieć własne zdanie. Po to dyskutujemy, by korzystać z pomysłów i doświadczeń innych.

PostNapisane: piątek, 6 kwietnia 2018, 14:47 
Kiper
Kiper

GrapesEater napisał(a):
Poza tym, więcej luzu, mniej podejrzliwości i traktowania adwersarzy jako wrogów. Każdy może mieć własne zdanie. Po to dyskutujemy, by korzystać z pomysłów i doświadczeń innych.

I o to właśnie chodzi - po to mamy forum :)
Co do ukorzeniarki, mam i używam jeżeli mi na czymś zależy, nawet nasiona palm w niej "wykiełkowałem" :) Ale i tak co roku eksperymentuję z innymi metodami, nawet jak nie potrzebuję sadzonek to po prostu z nudów i edukacyjnie. Był już słoik z wodą, PET z perlitem i "ruska" szmata - każda metoda jest dobra jeżeli prowadzi do celu.

PostNapisane: piątek, 6 kwietnia 2018, 18:31 
Ekspert
Ekspert

Skoro mamy się dzielić doświadczeniami z ukorzeniania, to dodam swoje "trzy grosze" w temacie. W tamtym roku jak i teraz ukorzeniałem kilkanaście sztobrów w wodzie, bez grzania itd. Ale w roku ubiegłym zawoskowałem górę sztobrów i po ok. trzech tygodniach miałem zaczątki kalusa i korzonków. W tym roku zrobiłem podobnie, ale nie woskowałem sztobrów od góry i na razie po trzech tygodniach w wodzie nie ma śladu kalusa, ani korzonków i pąki również na razie śpią. Trochę tym faktem zaniepokojony postanowiłem obciąć 1cm sztobra od góry, aby sprawdzić, czy łoza jest w przekroju zielona i jest zdrowiutka i poświęciłem też jednego górnego pąka na trzy oczkowym sztobrze i też był w przekroju zielony, więc materiał na sztobry jest zdrowy. Wniosek jaki mi się nasuwa, to, że zawoskowanie sztobrów od góry przyśpiesza ukorzenianie. W tej chwili na stopkach sztobrów mam dopiero taką galaretowatą zawiesinę w wodzie, która w ubiegłym roku poprzedziła pojawienie się kalusa. No nic, przyjdzie jeszcze trochę poczekać na kalus i korzonki w wodzie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 239 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 16  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1