Teraz jest sobota, 14 czerwca 2025, 12:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 307 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 21  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 25 lipca 2013, 19:24 
Ekspert
Ekspert

U mnie natomiast rzekomy pojawił się na młodzikach Regentów w niewielkim stopniu tuż przed spóźnionym opryskiem "po kwitnieniu". Prawdziwego na razie nie widać na żadnej odmianie.

PostNapisane: czwartek, 25 lipca 2013, 19:53 
Ekspert
Ekspert

Mam 2 Regenty dwulatki w różnych miejscach ogrodu. Obydwa wykazują silny niedobór magnezu na dolnych liściach podczas gdy sąsiednie krzewy niewilki albo żaden. Może podkładkę złą dobrałem.(Borner, gleba gliniasta).

PostNapisane: czwartek, 25 lipca 2013, 20:46 
Ekspert
Ekspert

Mimo regularnej prewencji znalazłem dziś na gronie Regenta spory nalot mączniaka prawdziwego.
Na liściach brak infekcji czymkolwiek. Dziwny ten rok. Patrząc na prognozy pogody w najbliższym czasie presja m.p raczej będzie się nasilać.

PostNapisane: czwartek, 25 lipca 2013, 20:57 
Ekspert
Ekspert

gbed napisał(a):
Mam 2 Regenty dwulatki w różnych miejscach ogrodu. Obydwa wykazują silny niedobór magnezu na dolnych liściach podczas gdy sąsiednie krzewy niewilki albo żaden. Może podkładkę złą dobrałem.(Borner, gleba gliniasta).

Młode Regenty mają trudności w przyswajaniu magnezu. Później to lepiej wygląda.

PostNapisane: środa, 7 sierpnia 2013, 19:31 
Ekspert
Ekspert

vanKlomp napisał(a):
gbed napisał(a):

Młode Regenty mają trudności w przyswajaniu magnezu. Później to lepiej wygląda.

Jesli myślisz o przebarwianiu lisci ,czytałem , że jest to wirus ,łagodny .

PostNapisane: środa, 13 listopada 2013, 11:46 
nowicjusz
nowicjusz

zypsek napisał(a):
W uprawie bezproblemowy . Jedynie w Niemczech przestał być uznawany za vinifere szlachetną . Dlatego nasadzenia Regenta spadły . Ostał się jako deserówka . Jakby nie Dorfelder to byłby u mnie podstawową odmianą .Zbyszek

gdzie można sprawdzić jakie gatunki winorośli uznawane są za viniferę szlachetną?
jakie konsekwencje dla winiarza wynikają z przynależności uprawianych winogron do ww grupy?

PostNapisane: środa, 13 listopada 2013, 12:13 
Ekspert
Ekspert

Dedek napisał(a):
jakie konsekwencje dla winiarza wynikają z przynależności uprawianych winogron do ww grupy?

Żadne. Jeśli produkujesz wina na sprzedaż to musisz tylko mieć sadzonki na podkładkach z legalnego źródła.

PostNapisane: środa, 13 listopada 2013, 12:16 
Ekspert
Ekspert

Dedek napisał(a):
gdzie można sprawdzić jakie gatunki winorośli uznawane są za viniferę szlachetną?

Winoroślą szlachetną nazywany jest jeden gatunek - vitis vinifera. Zapewne chodziło Ci o odmiany należące do tego gatunku. Sprawdzić to można np.
TUTAJ , z tym że w przypadku niektórych niemieckich odmian należy sprawdzić przynależność gatunkową rodziców, aby mieć pewność.

Dedek napisał(a):

Nie bardzo rozumiem jakiego typu konsekwencje masz na myśli ?

PostNapisane: środa, 13 listopada 2013, 12:52 
Ekspert
Ekspert

olmek napisał(a):
Dedek napisał(a):

Winoroślą szlachetną nazywany jest jeden gatunek - vitis vinifera. Zapewne chodziło Ci o odmiany należące do tego gatunku. Sprawdzić to można np.
TUTAJ , z tym że w przypadku niektórych niemieckich odmian należy sprawdzić przynależność gatunkową rodziców, aby mieć pewność.

Dedek napisał(a):

Nie bardzo rozumiem jakiego typu konsekwencje masz na myśli ?

Pewnie chodzi o to, że z odmian uznawanych za mieszańce nie można wprowadzić wina do legalnego obrotu - z pewnymi wyjątkami.

Skoro już piszemy w wątku dotyczącym Regenta, to właśnie jeden z wyjątków. Genetycznie to mieszaniec, jednak Niemcom udało się zarejestrować go jako V.vinifera.
Wyjątkiem są również stare mieszańce typu Marszałek, Leon Millot, Aurore, itp. Mimo, że to są mieszańce, to jeszcze przez jakiś czas można z nich oficjalnie robić wino.
Również nie można wprowadzić do legalnego obrotu wina pochodzącego z krzaków niewiadomego źródła, czyli z nieudokumentowanego zakupu i bez paszportu.

PostNapisane: środa, 13 listopada 2013, 16:16 
nowicjusz
nowicjusz

Dziekuję za odpowiedzi.
Jak sugeruje Małgorzata w szczególności chodziło mi o możliwość wprowadzanie wina do legalnego obrotu.
Chiałbym stworzyć moją pierwszą winnce i nie chciałbym zaiwestować w winorość, z której wina najzyczajniej nie mógłym sprzedać.

Małgorzato piszesz także: "Mimo, że to są mieszańce, to jeszcze przez jakiś czas można z nich oficjalnie robić wino."

znaczy to, iz szykuje się jakaś zmiana ustawodawcza ?

PostNapisane: środa, 13 listopada 2013, 18:54 
mistrz
mistrz

Tylko ,jak by ta zmiana weszła w życie to niektóre winnicy musiałyby owocujące zdrowe,krzewy tychże odmian wytępić i sadzić te,z których można wino sprzedawać,także jest w tym pewien problem.Bo nie po to inwestowali w sadzonki ,krzewy,żeby potem to wszystko wytępić i zastąpić innymi odmianami.

PostNapisane: środa, 13 listopada 2013, 19:23 
Kiper
Kiper

Miałem Regenty na podkładkach 5BB i też z nimi były problemy tak długo aż je rylem potraktowałem.
Na niemieckim forum podpowiedział mi Jakob że powinny być na SO4 nawet deserówki na gliniastych glebach źle się czują bo w winnicach tego nie robię zastanawiam się nad tym czy bez podkładkowe na gliniastych glebach byłyby lepsze.

PostNapisane: środa, 13 listopada 2013, 20:22 
Ekspert
Ekspert

Dedek napisał(a):
Dziekuję za odpowiedzi.
Jak sugeruje Małgorzata w szczególności chodziło mi o możliwość wprowadzanie wina do legalnego obrotu.
Chiałbym stworzyć moją pierwszą winnce i nie chciałbym zaiwestować w winorość, z której wina najzyczajniej nie mógłym sprzedać.

Małgorzato piszesz także: "Mimo, że to są mieszańce, to jeszcze przez jakiś czas można z nich oficjalnie robić wino."

znaczy to, iz szykuje się jakaś zmiana ustawodawcza ?

Nie studiowałam tematu zbyt dogłębnie, bo mi na własne potrzeby takie informacje nie są potrzebne. Na własne potrzeby, to ja mogę i ze zgniłego pomidora... ;)
Więc, o ile mnie pamięć nie myli, to UE i jej dyrektywy już jakiś czas temu określiły datę wycofania mieszańców z oficjalnej produkcji wina. Niestety, nie pamiętam tej daty, ale to nie jest żadna nowość i ten czas to kilkanaście, albo dwadzieścia kila lat, ale na prawdę nie pamiętam. Ważne, żeby nowi winiarze już mieszańców nie sadzili, a stare winnice jest czas wymienić bez nagłego rujnowania właścicieli.

Tu masz odmiany dopuszczone do wyrobu wina w UE: http://www.winogrona.org/index.php?titl ... yrobu_wina
Tu masz Ustawę winiarską: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0111200690
Niestety, jak chcesz legalnie produkować wino, to musisz to przeczytać.

Poczytaj również ten dział: prawo-finanse/

PostNapisane: środa, 13 listopada 2013, 23:42 
nowicjusz
nowicjusz

dziekuję

PostNapisane: wtorek, 26 listopada 2013, 23:49 
mistrz
mistrz

Wracając do tematu :wink: w tym roku miałem pierwsze owocowanie Regenta, dostał w czasie sezonu 2 opryski: przed i po kwitnieniu, później już żadnej profilaktyki a i interwencyjne nie były potrzebne. Na początku przestraszyły mnie mocno czerwieniące się wiosną liście, ale on tak już po prostu ma. Krzewy przeżyły w dobrej kondycji do zbiorów nigdzie na gronach nie pojawił się nawet ślad chorób, choć grona ma mocno zbite. Na liściach raczej też bez objawów chorobowych.

Obrazek

Pierwszoroczne sadzonki na zimę miały kopce na wysokość 20 cm a na wiosnę startował dużo powyżej linii śniegu, niestety nie wszystkie oczka wystartowały gdyż nie zdążył zdrewnieć na dużej długości, w tym roku zdrewniały mu całe latorośla i na kilku krzewach wyprowadziłem już docelową formę Guyota pojedynczego.

http://youtu.be/dk2zImbeDmw
http://youtu.be/BB5uTAxYMjU

No i co ważne; WINO, kwasowość w porządku, nie mierzona ale przyjemna, zrobić mogłem bez szaptalizacji ale lekko wzmocniłem. Wino będzie degustowane i mam nadzieje oceniane :wink: na I Szczecińskich Degustacjach Grudniowych. Niestety z zebranych 7kg wyszło niecałe 5L trunku, po kolejnym zlaniu, będę musiał uzupełnić baniaczek kulkami szklanymi :roll:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 307 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 21  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1