Teraz jest poniedziałek, 16 czerwca 2025, 04:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 2 kwietnia 2019, 20:28 
Ekspert
Ekspert

sailor napisał(a):
Na Gotlandii istnieje od 2000 roku trzyhektarowa winnica (Gute Vingard AB), usytuowana kilka metrów n.p.m. i prawie przy brzegu morza, na niewielkim cyplu (Naesudden) na SW wyspy (57,4 N). To ok. 560 km na N od Warszawy, czyli odległość, jak z Zakopanego do Gdańska. Uprawiają Solaris, Rondo i Phoenix.

Solaris i Rondo zawierają w genach winorośl amurską, w tym upatruję szczególnego dostosowania tych odmian do klimatu morskiego i jednocześnie takiego wysunięcia na północ. W mojej lokalizacji o dziwo dojrzewa też Muscaris, potomek Solarisa. Nieźle zapowiada się Reberger którego na pewno utrzymam, a Regent którego większość jest na terenie planowanym na dom nie będzie przesadzony ze względu na specyficzny posmak nazywany niekiedy porzeczkowym.
Nawiasem - mam czarną porzeczkę rodem z Ukrainy, której sok jest lepszy niż sok z Regenta a uprawa łatwiejsza.

PostNapisane: środa, 3 kwietnia 2019, 19:54 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):
....
W większości opracowań jest jednak tak jak podaje Wikipedia, a delta K=0,004 na każdy stopień geograficzny
wzór K=(N+2015)/250
gdzie N szerokość geograficzna
Koryguję dla Nasielska - 52st35min=52,5888
wg w/w wzoru K= 1,07…

Korekta wzoru (literówka)
zamiast K=(N+2015)/250 powinno być K=(N+215)/250
Dzięki Mariusz(@siekiernik) za czujność :!: :D

-- Śr, 03.04.2019 19:53 --

przy okazji poprawek wzoru
poszukiwacz napisał(a):
.... a Regent którego większość jest na terenie planowanym na dom nie będzie przesadzony ze względu na specyficzny posmak nazywany niekiedy porzeczkowym.
Nawiasem - mam czarną porzeczkę rodem z Ukrainy, której sok jest lepszy niż sok z Regenta a uprawa łatwiejsza.

Sporadycznie spotykam opinie coby wino regent miało posmaki czarnej porzeczki :shock:
np
1.Aromaty wiśni, czerwonej porzeczki, zielonej papryki, jeżyny, wanilii
2. Wyczuwalna nuta wiśni, pestek winogron i czarnego pieprzu przeplata się z aromatami przypraw i dymu. Charakteryzuje się delikatną strukturą tanin. Smak jest gładki i jedwabisty z długim owocowym wykończeniem.
3. Wina z Regenta to intensywnie barwione wina czerwone o umiarkowanej kwasowości, mogą mieć dość taniny i wykazywać aromat wiśni lub czarnej porzeczki. Wina często osiągają wysoki poziom alkoholu, ponieważ Regent ma tendencję do osiągania wysokich ciężarów moszczu.
4. Wina z Regenta są bogate w polifenole. Są otakże naznaczone wyraźnymi taninami, delikatną kwasowością i aromatami przypominającymi wiśnię lub jeżynę. Wina regentowe mają intensywny kolor, od granatu czerwonego do głębokiej czerwieni, graniczącego z czernią. Najlepsze winogrona są również winifikowane w barriques.
5. Ale jeśli rozwiną się zdrowe klastry, Regent pozwala na zrobienie dobrego czerwonego wina, podobnego do Syrah w smakach.

Moje wina z odmiany Regent raczej skłaniają się w kierunku opini nr 5; REgent 2018 było na spotkaniu w Ojcowie
Opinia nr 2 to o winie z winnicy Mierzęcin.

PostNapisane: środa, 3 kwietnia 2019, 21:39 
Ekspert
Ekspert

Regent podobał mi się swego czasu, ale po rozpoczęciu wytwarzania soku na gorąco w parowniku, entuzjazm minął. Jeszcze bardziej jak posmakowałem Rebergera. Lepsze wrogiem dobrego. Myślę że ta sama odmiana na innej glebie w nieco innym klimacie może dać inne efekty. Niemieckie wino Regent-Dornfelder po 2E za butelkę było dobre, własnego nie robiłem i pewnie nie zrobię.

PostNapisane: czwartek, 4 kwietnia 2019, 11:25 
Ekspert
Ekspert

Wracając jeszcze do możliwości uprawy nowych odmian PIWI tak daleko na północ z ciekawości obejrzałem prognozę orientacyjną początku wegetacji winorośli dla lokalizacji winnicy na Gotlandii (Hamra) jaką daje Accuweather:
kwiecień: https://www.accuweather.com/en/se/hamra ... her/307916
maj: https://www.accuweather.com/en/se/hamra ... r=5/1/2019

dla porównania Suwałki maj: https://www.accuweather.com/en/pl/suwak ... r=5/1/2019
i porównawczo "wróżenie z fusów" Accuweather na maj dla mojej lokalizacji:
https://www.accuweather.com/en/pl/meche ... r=5/1/2019

Ci młodzi ludzie z Gotlandii jednak są bardzo szaleni.

PostNapisane: piątek, 5 kwietnia 2019, 04:31 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
A co z Tauberschwarz (Karmazyn), który dojrzewa dość wcześnie, rodzi piękne grona o słodkich owocach ? W dziale "Odmiany" nie ma opisu tej winorośli. Ponoć daje słabe wina, ale w Niemczech cieszy się popularnością, co widać z oferty win. Czy dla Mazowsza nie byłaby to dobra odmiana z racji wczesnego terminu?
odmiany/tauberschwarz-t11177.html

PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2019, 21:05 
nowicjusz
nowicjusz

Lokalizacja: Pszczółki, woj. pomorskie ----------- Apelacja: Pomorze/Żuławy
Pisałem jakiś czas temu do Effento - i parametry o których tu była mowa, m.in. index Huglina, Cool Night Index są zawarte w nowej aktualizacji softu do loggera Effento/

Pozdrawiam - Darek

PostNapisane: środa, 10 lipca 2019, 19:34 
Kiper
Kiper

terroirPL napisał(a):
Zbyszku, dzięki.
Dobry artykuł próbujący podsumować nasze zmagania. Testowałem większość z tych odmian:
- hybrydy dają radę, ale jakość wina marna (Leon, Rondo, Gołubok, ...)
- Cabernety bardzo słabo dojrzewają
- wczesne vinifery i prawie vinifery (PNP, Acolon, Reberger, ...) dojrzewają ale marzną na potęgę.
Uprawiam wiele z nich i nigdy nie byłem zadowolony. Pozostaje przeprowadzka na południe.

sailor napisał(a):
[...]czym charakteryzuje się klimat owej północnej Polski.[...]

Mariusz, w pólnocno-wschodniej Polsce to przede wszystkim:
- okres wegetacyjny <210dni (czy SAT<2500°C)
- i wysokie prawdopodobieństwo -25°C.

... i wysokie prawdopodobieństwo -25°C nie takie straszne - jak wiosenne przymrozki z całą gamą ich dolegliwości jak późna pora ich występowania, wiatry, zastoinowość, duże skoki temperatur noc/dzień. Kiedyś miałem 3 sycylijskie sadzonki, które u mnie zimę przetrzymywały (a mieszkam w Łomży - północno-wschodnie Mazowsze) , a na wiosnę łozy przemarzały. Później odbijały z przyziemnych pąków wyrastając na piękne póltora dwu metrowe łozy. I na kolejną wiosnę ponownie wymarzały te piękne łozy niekiedy w fazie pękajacego pąka. Poszły więc na chrust. W tym roku też trafiły się przymrozki i rosnące obok siebie odmiany różnie na nie zareagowały. Amerykańskie labruski (Reliance, Himrod, Venus, Freedonia ) Suville, Bianca, Aurora,Polar nie wykazały uszkodzeń. Natomiast rosyjskie i ukraińskie odmiany oraz polska Danmarpa Polonia okazały się wrażliwsze i niektóre znacznie utraciły 5 cm przyrosty. Ostały się te późniejsze pączki, które jednak zaowocowały. Wspomniane odmiany to ponad 10 letnie krzewy. Dodać należy że klimat Danii, południowej Norwegii w okresie zimowym łagodzi prad zatokowy, natomiast nasz klimat jest bardziej kontynentalny. Chociaż ostatnie zmiany klimatyczne wyznaczają zmiany ekspansji biologicznej. Być może za kilkanaście lat to co teraz tu piszemy i oceniamy straci swoją rację. Np. Ukraińcy z okolic Donbasu i Ługańska oceniają i przymierzają się, że byłyby mozliwe dwukrotne zbiory na tych terenach.

PostNapisane: piątek, 12 lipca 2019, 14:13 
Ekspert
Ekspert

SBYSZEG napisał(a):
.......
... Kiedyś miałem 3 sycylijskie sadzonki, które u mnie zimę przetrzymywały (a mieszkam w Łomży - północno-wschodnie Mazowsze) , a na wiosnę łozy przemarzały. Później odbijały z przyziemnych pąków wyrastając na piękne póltora dwu metrowe łozy. I na kolejną wiosnę ponownie wymarzały te piękne łozy niekiedy w fazie pękajacego pąka. Poszły więc na chrust. ........

Mamy podobne klimaty w zbliżonej lokalizacji, a także zbliżone spostrzeżenia na temat ciepłolubnych odmian :)
Np u mnie kilka lat już rośnie odmiana 'Feteasca Neagra' i jeszcze do tej pory nie spróbowałem smaku owoców.W tym roku podobnie ,mimo okrywania na zimę, odbijały krzewy z linii gruntu a przyrosty po 2m. Wino z tej odmiany bardzo mi smakuje, ale nie doczekam się własnych zbiorów bo już kasuję krzewy tej odmiany i dosadzam Galantha. Koleżeństwo z forum zachwala bardzo tą odmianę :!: :!: :!: :?: :wink:

PostNapisane: niedziela, 2 czerwca 2024, 11:54 
mistrz
mistrz

W kwestii map. Jak patrzę na te mapy i przytaczaną granice Gorzów Chełm to mam wrażenie że mapy swój rodowód mają w latach 50tych lub wcześniej. O ile do lat 80tych trudno było mówić o jakichś zmianach w klimacie więc publikowane mapy zasięgu przez Romana Mysliwca i innych były w porządku w tamtym czasie. Ale w ostatnich 30 latach wydarzył się bardzo duży wzrost temperatury. Chyba każdy to zauważa. Wartości sat na poziomie 2500 lub mniej są praktycznie przekraczane wszędzie w Polsce i to prawie co roku. Widać to w wielu publikacjach i pomiarach użytkowników. Często są to wartości na poziomie 3000 i powyżej. Mrozy w zimie też są coraz mniejszym problem emem. Coraz rzadziej doświadczamy np. - 25. Kiedy ostatnio tyle buło w pl i gdzie? Może na samym wschodzie i to bardzo sporadycznie a nie długotrwałe. A więc sat raczej obecnie nie jest ograniczeniem. Jest nim wciąż możliwość występowania przymrozków do połowy maja a wegetacja zaczyna się już na początku kwietnia. Ten rok pokazał to dobitnie. Problemem jest więc utrzymanie krzewu wczesną wiosną aby doczekać zbiorów z pąków głównych a nie zapasowych. Jeśli uda się przetrwać przymrozki to potem już z dużą pewnością warunki pozwolą uzyskać całkiem do te parametry owoców.

PostNapisane: niedziela, 2 czerwca 2024, 12:09 
mistrz
mistrz

-35 przy gruncie były w styczniu tego roku w kieleckim.
Na wysokości 1,5 m było ponad - 25 st. C

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1