Teraz jest czwartek, 19 czerwca 2025, 04:47

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Tauberschwarz
PostNapisane: wtorek, 16 maja 2017, 09:42 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 8 września 2016, 11:11
Posty: 34
Lokalizacja: 25km na zachód od Zielonej Góry
Witam, czy ktoś miał do czynienia z tą winoroślą i jest w stanie powiedzieć o niej coś więcej?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 16 maja 2017, 10:39 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Mam testowo 10 krzewów. 3 latki. W tym roku pierwsze owocowanie. Rosną ładnie i zdrowo. Podstawowa profilaktyka. W zeszłym roku parę kontrolnych gron, ale parametrów nie pamiętam . Zobaczę w notatki to podam.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 16 maja 2017, 11:56 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Odmiana z twojej okolicy, znaleziona w Łazie koło Zaboru przez Krzysztofa Fedorowicza. Wyszukaj sobie przez przeglądarkę jego Blog, jest tam artykuł być może pod słowiańskim synonimem odmiany - Karmazyn. Odmiana podobna do Pinot Noir, na niemieckim Slow Food piszą że podobno wino nabiera koloru podczas leżakowania w szkle. Można ją czasem kupić w e-sadzonce.
Intrygująca odmiana do sprawdzenia tam gdzie udaje się PN

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 16 maja 2017, 20:01 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 8 września 2016, 11:11
Posty: 34
Lokalizacja: 25km na zachód od Zielonej Góry
Właśnie dzisiaj przypadkiem o tym właśnie przeczytałem i byłem ciekaw, czy ktoś to już tutaj uprawia i jakie są efekty. W końcu skoro była uprawiana w okolicy, to może jest to dobry wybór, choćby na kilkanaście krzaków.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 16 maja 2017, 20:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2250
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Jest u mnie elementem kolekcji (to się nazywa zbieractwo :lol: )
Odmiana przesadnie nie jest podatna na choroby, zwłaszcza m.p. oraz posiada wyraźnie lepszą odporność na sz.p. od PN z którą to odmianą bywa porównywana( i zapewne jest spokrewniona), nie przepadają także za nią przędziorki. Z niemieckich opisów z Badenii wynika że cudów po winie nie ma co się spodziewać. Bardzo pozytywnym elementem jest to że ma umiarkowany wzrost, w miarę sztywny pokrój, i nie zagęszcza się, a to przekłada się ewidentnie na podatność na choroby. Jednakże w mokrym siedlisku będzie wymagać troski ze względu na podatność na m.rz.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 30 maja 2017, 11:30 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
W zeszłym roku jak wspominałem miałem grona kontrolne na dwulatkach. Robiłem jeden raz pomiar cukru refraktometrem 15 września 2016 przy SAt=2527. Odmiana miała najwięcej cukru w tym dniu ze wszystkich, które uprawiam. 20,5brix. 1`5 września mierzyłem cukier we wszystkich odmianach, które uprawiam oprucz Solarisa, który kończył fermentację:-)

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 24 marca 2019, 07:01 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
W swojej kolekcji posiadam trzy krzewy Tauberschwarz sprowadzone w roku 2014 w ramach akcji wśród paru winogrodników. Prowadzę je w formie rogów. Od 2013 r. posiadam również trzy krzewy tej odmiany, ale pochodzące od przedwojennego kultywaru odnalezionego pod Zieloną Górą. Dwa z tych krzewów prowadzę w formie głowy, a jedne w formie głowy wirtemberskiej z trzema ramionami. Parametry cukru Tauberschwarz ze współczesnej szkółki niemieckiej osiągają każdego roku okolice 20-21 Brix. Czy to jest cecha znamionowa odmiany, ze nie przekracza 21 Brix ? Z kolei przedwojenny Tauberschwarz przeciążony gronami na krzewie prowadzonym wg głowy wirtemberskiej niezbyt dobrze się wybarwił, był mdły i wodnisty, choć słodki w smaku. Cukru nawet w nim nie mierzyłem. Zobaczymy, jak w tym roku poradzą sobie winorośle znad rzeki Tauber.

-- niedziela, 24 marca 2019, 08:01 --

Ciekaw jestem, jak spostrzeżenia winiarzy po kolejnym sezonie? U mnie Tauberschwarz obrodził w ubiegłym roku pięknymi gronami, a między 4 września a 18 września 2018 r. cukier osiągnął 24 Brix. Jeżeli zdecyduję się w części przerobowej dosadzić odmianę na czerwone wino możliwe, że będzie to właśnie Tauberschwarz. Powinien on nosić u nas nazwę Oderschwarz jako stary, nadodrzański szczep.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 5 kwietnia 2019, 21:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Mam jeden krzew ze sztobrów od Grzegorza (kt70), posadzony latem 2014.
Bardzo podatny na mączniaki!!! rozmnożyłem ale nie dosadzałem :wink: . Sadzonek już nie ma :mrgreen:
Ostał się jeszcze krzew mateczny. 2019 rok to jego "wóż albo przewóz" :wink:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 19 listopada 2019, 07:50 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 28 czerwca 2010, 06:04
Posty: 2263
Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
No, a ja zastanawiam się nad tym, czy Tauberschwarz jako jedyną ciemną odmianę na czerwone wino posadzić w części przerobowej.
Widzę w nim potencjał i jest to niejako stara, regionalna odmiana. U mnie owocuje tak:
14 września 2017 r.:
http://wino.org.pl/forum/Thread-MOJA-WI ... #pid370504
18 sierpnia 2018 r.:
http://wino.org.pl/forum/Thread-MOJA-WI ... #pid381625

-- wtorek, 19 listopada 2019, 08:46 --

W tym sezonie Tauberschwarz zebrał do 15 września 19 -19,5 Brix. Z racji zapowiadanego załamania pogody oraz fatalnego stanu zdrowotnego krzewów zerwałem tego dnia wszystkie grona na krzewach. Owoce były słodkie, z chrupkimi, wybarwionymi w większości pestkami, bez goryczy w skórkach. Zmarnowane trzy-cztery tygodnie na regenerację krzewów w lipcu po spaleniu węglanem i tu dało swoje widoczne efekty w braku solidnych parametrów.
W styczniu przypominam się pewnemu znanemu winiarzowi spod Zielonej Góry, u którego zamówiłem kolejne sztobry przedwojennego, zielonogórskiego kultywaru Tauberschwarz.
zbyszekB napisał(a):
Mam jeden krzew ze sztobrów od Grzegorza (kt70), posadzony latem 2014.
Bardzo podatny na mączniaki!!! rozmnożyłem ale nie dosadzałem :wink: . Sadzonek już nie ma :mrgreen:
Ostał się jeszcze krzew mateczny. 2019 rok to jego "wóż albo przewóz" :wink:


I jaka jest Twoja decyzja, Zbyszku?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO