Ano wcześniejsza byłaby lepsza. U mnie rośnie aktualnie na czarnym podkładzie (folia a na to czarny żwir bazaltowy).
Kolejne pytanie - jakie daje wino. Na razie nie wiadomo chociaż smak obiecujący - jakby cytrusowy i bardzo soczysta.
Nie wiem czy mi się uda nie utlenić, będzie tego ze 2,5 litra. Fermentuję w lodówce w 12 stopniach na Enartis Aroma White.
-- czwartek, 19 października 2017, 12:22 --
Jestem po pierwszym zlaniu znad osadu.
- goryczki nie ma
- muskatu też nie ma
- fajne ale nie jakieś spektakularne
- na razie udało się nie utlenić
- za kwaśne też nie jest (jak dla mnie)
Pomiarów nie robię bo by mi brakło na degustację.
-- czwartek, 14 marca 2019, 22:59 --
I to właśnie wino (Petite Amie 2017) miałem w Wygiełzowie jesienią 2018.
spotkania/ii-jesienne-spotkanie-winiarzy-i-winogrodnikow-w-wygie-zowie-t12056-75.html#p211755Nowsze, które było cuvee z Solarisem (i w mniejszym stopniu z paroma innymi) czyli (Solaris-Petite Amie 2018) miałem w Ojcowie. Ocenione dość pozytywnie.
Na prośbę kilku osób załączam opis:
Odmiana Skład Bx
PetiteAmie 40,5% 20
Solaris 30,1% 21
Krystaly 17,2% 20
Jutrzenka 6,7% 20
Louis Swenson 5,6% 20
Miazga całości: Bx 20,25. Kwas 10g/l. pH 3.1
(Mój Brixmeter ma już odjęte niecukry (wnioskuje to z drugiej skali w procentach potencjalnego alkoholu))
To było cuvee zebrane i wytłoczone 3.09.2019.
Siarka (piro) 0.09g/l
Tłoczenie z pektoenzymem dało 63% wydajności (po 12 godzinach od młynka).
Drożdze Enovini Baya (Bayanus).
Fermentacja w 16 st C.
Pierwsze zlanie znad osadu 26.09.2019.
Dalej w 16 st. C
Drugie zlanie 15.10.2019 - wcześnie bo widziałem, że wytrąciło bardzo dużo kamienia winnego. Kwas 9g/l, pH 3.7. W tym momencie zasiarkowałem 0.07g/l.
Jak widać aromaty to niekoniecznie mogą pochodzić z Petite Amie ale także z Jutrzenki, która jest w tym względzie dość intensywna.
Miałem pozbyć się Solarisa i zastąpić go w całości Petite Amie. Chyba tego jednak nie zrobię bo cuvee wyszło niezłe. Jednak rok 2018 był całkiem zwariowany. W normalne lata trudno liczyć, że Petite Amie dojrzeje jednocześnie z Solarisem. W poprzednich latach było pomiędzy nimi 3-4 tygodnie różnicy. Może wtedy kupaż?