Teraz jest wtorek, 8 lipca 2025, 11:06

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 18 maja 2017, 11:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4642
Lokalizacja: Rybnik
Oczywiście, każdy planuje to co lubi. Mi wysoka jakość wina kojarzy się m. in. z wysokim ekstraktem bezcukrowym.
Ja planuję zawsze najwyższą jakość, a co wychodzi to już inna sprawa :lol: Taki mamy klimat.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 18 maja 2017, 12:03 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Ja jeżeli chodzi o wino białe wolę lekkie wina z niższym ekstraktem, ale o podwyższonej kwasowości.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 18 maja 2017, 13:14 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 19 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 784
Lokalizacja: płd-wsch okolice Krakowa
Misza napisał(a):
Solaris mimo wysokiego cukru ma mało ekstraktu. Przeciążenie Solarisa, żeby miał mniej cukru z myślą o wytrawnym winie spowoduje, że będzie miał jeszcze mniej ekstraktu

Święte słowa, a czy ktoś to robi z rozmysłem - z celowym zamiarem zrobienia płaskiego w smaku wina to inna sprawa - jak tak lubi, to niech ma :) .

_________________
Navigare necesse est, vivere non est necesse


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 18 maja 2017, 14:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Co to jest ten ekstrakt bezcukrowy?
Wiem ,że na pewno są to kwasy ,ale co jeszcze oprócz kwasów ?
EnoLab robiąc pomiary win Solarisa nie sprecyzował tego dokładne , albo czegoś nie doczytałem ? A jest tego średnio (ekstrakt bezcukrowy) ok.20 :!: odmiany/solaris-t5575-690.html
Wg takich amatorów- winiarzy jak ja, to mierząc cukier w moszczu odejmuję od wyniku pomiarów 3/20 na niecukry(takie zalecenia). Czy to ze względu na ten ekstrakt bez-cukrowy ?
Pytanie
Co konkretnie w Solarisie (i innych winach białych) składa się na ten ekstrakt becukrowy?

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 18 maja 2017, 14:43 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
W przypadku mojego wytrawnego Solarisa 2016. Zero cukru. Ekstrakt ogólny TDE 18,8 g/L. Kwasy ogólne TA 7,7 g/L.
Wychodzi, że tego "czegoś" w ekstrakcie poza kwasami jest u mnie jeszcze 11,1 g/L.
To coś to
"składniki mineralne występują w winie w ilości ok. 2g/l (co znajduje wyraz w odpowiedniej zawartości popiołu w winie). składniki białkowe, barwnikowe, aromatyczne (estry), garbniki, gliceryna i inne są również stałymi składnikami wina, witaminy "

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 18 maja 2017, 16:04 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Drążę temat ,bo mnie interesuje które parametry z bez-cukrów i poza kwasami mają istotny wpływ na jakość win białych ?!
Oraz jak obciążenie owocowaniem krzewu ma wpływ na te parametry?! :idea:
Przy odmianach białych i wyrobu z nich win, zalecane jest jak najmniej: tanin, garbników itp (oprócz klasycznych win gruzińskich) :idea:

Mirek
Oprócz kwasów zostało w tym solarisie jeszcze 11,1g/L czegoś tam.
Z tego to 2-3 g popiołu(minerały), pewnie ze 2 g glicerolu ?; to i tak zostaje jeszcze oprócz tego parę gram :wink:
Związki aromatyczne aż tyle nie ważą :!: :shock:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 18 maja 2017, 16:21 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Zbyszku glicerolu Solaris ma 5-6g/L. Czyli prawie tyle samo co kwasów.

Estrów też troche jest około 35 rodzajów ale to już mikrogramy\L
Wyższe alkohole około 20 rodzajów także mikrogramy\L
Inne związki chemiczne około kilkanasie także mikrogramy\L

Podeślę Ci artykuł z Molecules. Na maila

"Influence of Pre-Fermentation Treatments on Wine
Volatile and Sensory Profile of the New Disease
Tolerant Cultivar Solaris"


Tam wszystko dokładnie znajdziesz. Także za jakie aromaty jakie związki odpowiadają.

Dostałem go od dr Piotra Przybka.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 18 maja 2017, 17:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Zodiak napisał(a):
...

Podeślę Ci artykuł z Molecules. Na maila

"Influence of Pre-Fermentation Treatments on Wine
Volatile and Sensory Profile of the New Disease
Tolerant Cultivar Solaris"


Tam wszystko dokładnie znajdziesz. Także za jakie aromaty jakie związki odpowiadają.

.....

Dzięki
Mam nadzieję ,że tam znajdę to czego szukam w tym temacie :?: :!:

Do tej pory w literaturze na temat obciążeń krzewów znalazłem info:
- krzewy silnie rosnące należy obciążać więcej niż te słabiej rosnące.
- Na glebach zasobniejszych można uzyskać większe plony, bez straty na jakości wina.
- siłę wzrostu krzewu reguluje się wielkością owocowania
- na glebach ubogich sadzimy gęściej aby uzyskać podobny plon do plonu na glebach zasobnych
- Vinifery są bardziej podatne na przeciążenie owocowaniem od hybryd jeśli chodzi o jakość wina
itd

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 18 maja 2017, 20:52 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 17 kwietnia 2013, 18:06
Posty: 355
Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
Cytuj:
Na glebach zasobniejszych można uzyskać większe plony, bez straty na jakości wina.

No chyba ze mowimy o winach jakosciowych ;) wtedy sadzi sie na takim podlozu ktore da niewiele owocow o intensywnym pozadanym smaku.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 18 maja 2017, 21:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2368
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Jeśli chodzi o najlepszy stosunek plenność - jakość wina.

(to wcale nie żarty)

1. Wiśnia
2. Porzeczki wszelkich kolorów
3. Dzikie owoce - Dzika róża, głóg, czeremcha, ...
4. Winorośle czerwone na wino - np. Rondo, daje spokojnie 3 kg z krzewu, z tego wychodzi 2-2,5 L wina
długo długo nic
5. Winorośle białe na wino - np. Seyval, Solaris - przy plonie 3 kg z krzewu, to ciężko o 1,5 L wina z ego

Winorośl to plenna do wina nie jest - np. z 10 arów robię 100-200 l wina rocznie.
Jakbym to wiśniami obsadził, to bym na tysiące litrów wino liczył...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 18 maja 2017, 22:00 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): poniedziałek, 1 sierpnia 2011, 15:00
Posty: 104
Lokalizacja: Lublin/Roztocze Zachodnie
Wino owocowe nie jest winem, miałbyś tysiąc litrów napoju winiarskiego https://pl.wikipedia.org/wiki/Wino_owocowe


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 18 maja 2017, 22:42 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
ostrowin napisał(a):
Cytuj:
Na glebach zasobniejszych można uzyskać większe plony, bez straty na jakości wina.

No chyba ze mówimy o winach jakościowych ;) wtedy sadzi się na takim podłożu które da niewiele owoców o intensywnym pożądanym smaku.

Generalnie wszyscy chcemy uzyskać dobre wino i niezależnie od podłoża można to sterować poprzez odpowiednią uprawę. Oczywiście są regiony,które ze względu na mikroklimat i rodzaj gleby dają wino
unikatowe i niepowtarzalne typu Tokay czy Szampan.
__________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 22 maja 2017, 13:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Zodiak napisał(a):
Zbyszku glicerolu Solaris ma 5-6g/L. Czyli prawie tyle samo co kwasów.

Estrów też troche jest około 35 rodzajów ale to już mikrogramy\L
Wyższe alkohole około 20 rodzajów także mikrogramy\L
Inne związki chemiczne około kilkanasie także mikrogramy\L

Podeślę Ci artykuł z Molecules. Na maila

"Influence of Pre-Fermentation Treatments on Wine
Volatile and Sensory Profile of the New Disease
Tolerant Cultivar Solaris"


Tam wszystko dokładnie znajdziesz. Także za jakie aromaty jakie związki odpowiadają.

Dostałem go od dr Piotra Przybka.

Dziękuję bardzo za przesyłkę!!
Okazuje się ,że już to kiedyś tam czytałem ,a nawet załączyłem PDFa na forum odmiany/solaris-t5575-660.html#p189697 str 45
Nie zaszkodzi sobie przypomnieć :lol:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 22 maja 2017, 21:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 24 kwietnia 2008, 01:00
Posty: 1218
Lokalizacja: Brzozów Podkarpacie
Jakiś, klasyk powiedział, że życie zaczyna się po 50-siątce, nie wiem tylko, co miał na myśli, czy wiek, czy kieliszek :mrgreen:


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 21 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO