Testów na przeszkolonym panelu sensorycznym nie robiłem. Sam degustowałem badane próbki i w niektórych goryczka faktycznie była, ale nie potrafię tego powiązać z żadnym z mierzonych parametrów. Wyjątkiem jest próbka, która miała o 500% przekroczoną zawartość miedzi (limit dla Cu wynosi 1 mg/L); tak, ta była naprawdę gorzka, ale to był taki "chemiczny" gorzki, bardzo nieprzyjemny (wypluwa się odruchowo).
Z rocznika 2016 zbadaliśmy 18 win, dla których średni ekstrakt ogólny wynosi 37 g/L (mediana = 29 g/L). Myślę, że dla win z solarisa można by przyjąć ekstrakt bezcukrowy na poziomie 18-20 g/L, zatem można obliczyć (bo nie mierzyłem zawartości cukrów), że średnio badane wina z rocznika 2016 miały ok. 17 g/L cukru (9 g/L jeżeli weźmiemy medianę). Zatem w 2016 goryczka nawet jeżeli wystąpiła to została przykryta cukrem (również tym z buraka; sacharozy również nie mierzyłem, ale w przypadku niektórych próbek się "domyślam").
Te same dane dla rocznika 2015 (również 18 win) na wykresie poniżej.
Załącznik:
Komentarz: Ekstrakt ogólny
Solaris_TDE.png [ 11.05 KiB | Przeglądane 665 razy ]
Czyli tak "na oko" wszystko co na wykresie jest powyżej 20 g/L to cukier (przypominam: niemierzony, a szacowany na podstawie zawartości ekstraktu ogólnego).
To, że w 2016 była dobra pogoda (przynajmniej dla solarisa) widać też po alkoholu:
Załącznik:
Komentarz: Rzeczywista zawartość alkoholu
Solaris_ABV.png [ 12.19 KiB | Przeglądane 665 razy ]
Przeciętna (mediana) może nie jest znacząco wyższa od 2015 roku, ale ostanie 25% (czwarty kwartyl) badanych win z tego rocznika mieści się w przedziale od ok. 14,5% vol do niemal 17% vol.
Przy "rozciąganiu" wniosków proszę pamiętać, że próba nie jest losowa i nie może stanowić podstaw do wnioskowania o wszystkich solarisach z danego rocznika. Mało tego, różnice pomiędzy rocznikami nie są istotne statystycznie.