Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 15:36

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 757 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 24 września 2024, 17:23 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 14 lipca 2019, 16:18
Posty: 281
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie, 335 m n. p. m.
Kwasy pewnie niskie?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 24 września 2024, 18:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3943
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
Kwasu nie mierzyłem ale niewyczuwalny w smaku. Odwrotnie niż Laurent Stella 5BB który miał nieco wyższy cukier (dodanie 4 litrów miazgi LS do 6,5 litra P.Nova podniosło ogólny Brix do 20,25) ale lekki kwasek było czuć.
Miałem wątpliwości co do Laurent Stella w czasie kwitnienia ale z tych marnych kwiatków zawiązały się fajne grona. Zatem nie wykopię go w tym roku a może nawet dosadzę - na SO4 jak znajdę albo na własnych. Bardzo fajnie wygląda ta odmiana, pionowe sztywne pędy jak Bianka i b.zdrowy owoc.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 24 września 2024, 21:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1721
Lokalizacja: Łazy (Jura)
zbyszekB napisał(a):
Ponawiam pytanie,
Czy zielone pestki przy cukrze ok.20 Brix to normalne dla odmian Soreli i Cabernet Volos na dzień 11/09/2024 :?:
Inne odmiany mają wg mojej oceny wybarwione pestki w przedziale 50-100%
- MF ok.100%
- Cabernet Dorsa, Regent ok. 90%
- Merlot ok.50-60%
- Soreli, C-Volos ok.10%
Za wszelkie informacje na ten temat z góry dziękuję.


Zbyszek,
Mam podobny problem z Sirame. Mam tylko jeden krzew. Ale przy zbiorach go pominąłem bo na dzień 11/09/2024 miał 20Bx i zupełnie zielone pestki.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 25 września 2024, 09:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
gbed napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
Ponawiam pytanie,
Czy zielone pestki przy cukrze ok.20 Brix to normalne dla odmian Soreli i Cabernet Volos na dzień 11/09/2024 :?:
Inne odmiany mają wg mojej oceny wybarwione pestki w przedziale 50-100%
- MF ok.100%
- Cabernet Dorsa, Regent ok. 90%
- Merlot ok.50-60%
- Soreli, C-Volos ok.10%
Za wszelkie informacje na ten temat z góry dziękuję.


Zbyszek,
Mam podobny problem z Sirame. Mam tylko jeden krzew. Ale przy zbiorach go pominąłem bo na dzień 11/09/2024 miał 20Bx i zupełnie zielone pestki.

Grzegorzu,
Sirame to bardzo plenna odmiana, ale jednocześnie nie odporna na przeciążenie owocowaniem :!: :!:
Wymaga redukcji plonu.
Gdy pilnowałem ok.2kg/krzew to było OK, ale gdy przekroczyłem 2,5kg/krzew; tak jak i w tym roku , to z dojrzewaniem są problemy.
Aktualnie parametry zbiorcze : 19 Brix, kwasów nie mierzłem.
Owoce jeszcze zdrowe, więc nadal wiszą na krzewach, ale liście już brązowieją i słabo asymilują...

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 15 października 2024, 17:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3943
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
Wydłuża się nieco lista czerwonych hybryd nie zawierających diglukozydów.
Do Roeslera i Rathaya można dopisać Zweigelt Solis, Zweigelt Stella i Zweigelt Signum co mnie bardzo cieszy bo uważam, że te odmiany dobrze rokują (przynajmniej Z.Solis i Z.Stella, bo te mam u siebie).
Jednocześnie muszę zmartwić posiadaczy odmian Merlot Khorus i Merlot Kanthus w których zawartość tego związku jest zmienna z roku na rok ale i tak bardzo wysoka (znacznie wyższa od dopuszczalnego 15mg/l):
Malvidin-3,5-Diglucosid Jahrgang 2022 Jahrgang 2023
Merlot nicht nachweisbar nicht nachweisbar
Merlot Kanthus 924 mg/l Malvidin 247 mg/l Malvidin
Merlot Khorus 361 mg/l Malvidin 121 mg/l Malvidin

Żródło tej wiadomości: https://www.alva.at/images/Publikationen/Tagungsband/Tagungsband_2024.pdf str. 58-62.

Pozostaje jeszcze tylko dowiedzieć się ile tego jest w Pinot Nova. Na razie nie szukałem.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 15 października 2024, 18:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
DW napisał(a):
Wydłuża się nieco lista czerwonych hybryd nie zawierających diglukozydów.
Do Roeslera i Rathaya można dopisać Zweigelt Solis, Zweigelt Stella i Zweigelt Signum co mnie bardzo cieszy bo uważam, że te odmiany dobrze rokują (przynajmniej Z.Solis i Z.Stella, bo te mam u siebie).
Jednocześnie muszę zmartwić posiadaczy odmian Merlot Khorus i Merlot Kanthus w których zawartość tego związku jest zmienna z roku na rok ale i tak bardzo wysoka (znacznie wyższa od dopuszczalnego 15mg/l):
Malvidin-3,5-Diglucosid Jahrgang 2022 Jahrgang 2023
Merlot nicht nachweisbar nicht nachweisbar
Merlot Kanthus 924 mg/l Malvidin 247 mg/l Malvidin
Merlot Khorus 361 mg/l Malvidin 121 mg/l Malvidin

Żródło tej wiadomości: https://www.alva.at/images/Publikationen/Tagungsband/Tagungsband_2024.pdf str. 58-62.

Pozostaje jeszcze tylko dowiedzieć się ile tego jest w Pinot Nova. Na razie nie szukałem.

Danielu , dzięki za info o hybrydach merlota z digluzidami
Nie sądzę jednak abym był w stanie odróżnić wina z monoglukizydami od win z digluzidami :?:
Może ktoś to potrafi ?

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 15 października 2024, 19:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3943
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
Zbyszku, dla mnie ten parametr ma znaczenie. Nie lubię fioletowych win w kieliszku.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 15 października 2024, 19:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
DW napisał(a):
Zbyszku, dla mnie ten parametr ma znaczenie. Nie lubię fioletowych win w kieliszku.

Oprócz barwy,
jest jeszcze smak i aromat, jak to rozróżnić ?

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 16 października 2024, 23:13 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 442
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
Aromat Merlot Khantus jest niesamowity,po sprobowaniu mozna znalezsc sie w niebie .Czy ktos to uprawia?
Przy wysypie tylu dobrych odmian i odpornych mozna sie pogubic ,ale mysle ze w tej elicie powinien znalezsc sie Merlot Kantus ,tym bardziej ze jest srednio-wczesny.Zobaczymy czy wino bedzie fioletowe ze wzgledu na te Malwidyny .Wazne by smakowalo

interesujace dane jak stezenia tej Malwidyny po siedmiu latach byly w normach

https://www.tandfonline.com/doi/full/10 ... 34207?af=R


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 17 października 2024, 23:07 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3943
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
WinnicaUdziejek napisał(a):
....interesujace dane jak stezenia tej Malwidyny po siedmiu latach byly w normach
https://www.tandfonline.com/doi/full/10 ... 34207?af=R
Szkoda, że to tylko abstrakt. Słono sobie życzą za dostęp do całości.
Tam jeszcze Cabernet Volos był badany.
Te siedem lat chyba tych odmian nie uratuje. Nie mają poniżej 15mg/l i nikt tego komercyjnie nie posadzi.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 18 października 2024, 13:03 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
DW napisał(a):
WinnicaUdziejek napisał(a):
....interesujace dane jak stezenia tej Malwidyny po siedmiu latach byly w normach
https://www.tandfonline.com/doi/full/10 ... 34207?af=R
Szkoda, że to tylko abstrakt. Słono sobie życzą za dostęp do całości.
Tam jeszcze Cabernet Volos był badany.
Te siedem lat chyba tych odmian nie uratuje. Nie mają poniżej 15mg/l i nikt tego komercyjnie nie posadzi.

No tak, aż 7 lat trzeba czekać, nim ta nadmiarowa malvidyna ulegnie degradacji do poziomu 15ml/L (w winie jednoszczepowym.
To bardzo długo :!:
Ale o tym już było 7 lat temu post189413.html#p189413
Regent ma tej (problematycznej)malvidyny bardzo dużo , ale nadal jest sadzony i stanowi w PL główną odmianę do wyrobu czerwonego wina :shock:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 18 października 2024, 20:09 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 352
Lokalizacja: Tychy
Czy wśród tych wszystkich "nowych odmian przerobowych PIWI", ktoś z testujących kolegów napotkał taką, która dojrzewałaby przynajmniej tak wcześnie jak Leon, czy powiedzmy Regent? A najlepiej jeszcze ciut wcześniej? Czy na takie w ogóle nie ma co liczyć?
Z góry dziękuję za podpowiedzi.

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 18 października 2024, 21:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
Testujemy odmiany/fragment-t15949.html

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 19 października 2024, 13:33 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
A czy ktoś z forumowiczów testuje już odmianę 'Rublis' ?
Z tej samej stajni co odmiana Fragment
'Rublis' = 'Roesler' x 'Rubinet'
'Fragment' = 'Frankovka' x 'Regent'
Dojrzewanie w podobnym terminie (wczesne lub bardzo wczesne)
Odporność na choroby też podobna.
Fragment może mieć dużo diglugozydów odziedziczonych po Regencie :?:
Rublis powinien ich mieć duuużo mniej :?: :wink:
PS
Przy zakupach sadzonek lub sztobrów pamiętajcie o mnie (3szt)

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 19 października 2024, 15:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3943
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
Ten Rublis to może być ciekawa odmiana. Diglukozydów raczej się w nim nie spodziewam, bo niby po czym ? Jeśli Rubinet wniósł choć trochę swoich aromatów to może super wino z tego wychodzić. Natomiast odpornościowo jakichś rewelacji bym nie oczekiwał.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 757 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO